dilluns, 17 de setembre del 2018

"Un treball d'orfebreria". Francesc Mompó parla de "L'efímer i l'etern" a Arts

Arts, el suplement de cultura de l'edició valenciana d'El Mundo, ha publicat la ressenya que Francesc Mompó li dedica al nou poemari de Vicent Penya, "L'efímer i l'etern", premi de poesia Vila d'Almassora. Amb el títol de "Joc de contraris", l'article exposa que el llibre, que tracta sobretot sonets i tankes, és "un treball d'orfebreria que només els que dominen l'artifici per a conduir el magma poètic que corre pels alcavons de l'ésser s'hi arrisquen", unint-se a "grans bèsties de la literatura", com March, Estellés, Foix o Baudelaire.

El propi títol del poemari fa referència a la dualitat oposada, a la paradoxa, que és el que tracta Penya des dels primers versos de 'La llum excelsa': "el xoc que es produeix en la ment del lector/escoltador en acarar la lògica dels contraris en un mateix raonament ultradimensiona l'abast del significat i ens ajuda a ultrapassar l'àmbit d'allò que és quotidià", hi apunta Mompó.

Siga encabit en un motle d'allò més elaborat, siga en el lleure de la més absoluta llibertat versal, el poeta Vicent Penya s'hi enfonsa a la reflexió que voreja l'absolut. El pas del temps, la veritat, l'estima, la justícia, la bellesa, l'existir..., tots els grans temes van passant pel garbell de la visió del poeta fins a fer-se magma d'aquest volcà gramatical de l'efímer i l'etern.

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada