dimarts, 26 de juliol del 2011

Cócs i coques de Vinaròs al Bloc al forn

El "Bloc al forn" és un blog que es dedica a l'agraït tema de la gastronomia. I una de les mostres gastronòmiques més assenyalades per a l'estiu són les coques, tant dolces com salades. Precisament, l'autora del bloc ha escrit un article arran de dos llibres de la col·lecció La Teca: "La cuina del mercat de Vinaròs" de Juanjo Roda, i especialment, "Els dolços i els salats als forns de Vinaròs", del mateix Roda junt Josep Àngel Guimerà i la saviesa de Ca Farga i Ca Massita.

"Dos llibres fabulosos, l’únic defecte dels quals és deixar un regust a poc… Totes les receptes m’encisen. Arrelades a la terra, amb productes de temporada. Tenen l’autenticitat i l’aroma d’acabat de coure, el respecte, l'estudi, la cura pel patrimoni cultural (la cuina n’és un gran exponent), i la posada al dia, la innovació… Em fa recordar els forns del poble, l'escalforeta aromàtica, l'ofici abnegat. I, passant-ne les pàgines, em vénen ganes de fényer i enfornar."

D'aquesta manera, la blogaire conta la seua experiència culinària a l'hora d'enfrontar-se a algunes de les propostes d'aquest darrer llibre, com ara el cóc de tomata amb pimentó i tonyina. Altres receptes que hi repassa són la coca de trempó o el cóc de fruita del temps. Àpats nostrats que també són representatius de la nostra cultura: "Cócs i coques, en dolç i en salat, són un àpat agraït, senzill, molt apte per un sopar informal. Tenen semblança amb les pizzes, sí, però són ben nostres, i des d’ací els i les reivindique, que el nostre patrimoni cultural passa, també, pel forn".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada