dilluns, 9 de gener del 2012

La Santantonada arriba un any més al Forcall

Forcall es prepara per a una nova celebració de la seua festivitat més característica, la Santantonada, que com cada gener, ompli els carrers de la vila dels Ports de foc, festa, màgia i tradició. Enguany a més a més, compta amb un al·licient afegit: des de la setmana passada és Bé d'Interés Cultural, un reconeixement atorgat pel Consell i que obre les portes a obtindre la categoria de Patrimoni de la Humanitat.

La festa ja ha començat

Si bé encara resten quatre dies abans de l'encesa de les tronques, la Santantonà ja es respira per la vila. Res més passar els Reis d'Orient, les forcallanes van posar-se mà a l'obra en la Pastà de les Rotlletes, les coquetes de mitja lliura que hi posen la part gastronòmica a la festa. Mentre, els forcallans van retornar al bosc per a la Tallà de la llenya, la qual abillarà la barraca de Sant Antoni.

Amb les coques i la llenya preparada, la Santantonada del 2012 s'encetarà a la mitjanit del divendres, i s'estendrà fins el matí del dilluns, quan la Missa dels difunts pose el punt i final a la festivitat. Pel mig, un intens cap de setmana protagonitzat per personatges i costums provinents de les tradicions profana i sacra: les botargues, el maio, els Sants, l'Esquellot, el Despullat... elements que fan possible que la Santantonà forcallana siga un espectacle únic entre els gairebé tres-cents indrets on s'hi fa festa per Sant Antoni Abat. Una breu i bona descripció dels passos de la Festa es pot llegir en aquest article de Vilaweb, mentre que el programa d'activitats es pot consultar en la pàgina de l'Ajuntament de Forcall.

"La Santantonada de Forcall. Festa medieval del foc"

A més a més del BIC, la Santantonà d'enguany compta amb un altre element que complementa i enriqueix aquesta antiga tradició, els origens de la qual es perden en el temps. Publicat al passat mes d'abril, el llibre "La Santantonada de Forcall. Festa medieval del foc" és un recorregut literari i gràfic per una celebració que Víctor Amela titlla de "ànima de Forcall" al pròleg.

Juan Manuel Segura signa els textos de l'obra, tot explorant les diverses parts: els preparatius, el maio, les menjades, la santantonà pròpiament dita, la processó dels matxos i conclou amb la Diada de Sant Antoni i els Botets. Per a il·lustrar-ho, s'ha comptat amb la participació de dos fotògrafs que han sabut captar l'esperit de la festa del foc, José Ramon Gil Querol i Francisco Ramon Chervet Royo. Aquest últim és precisament l'autor del cartell d'enguany.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada