dimarts, 31 de gener del 2012

Vi, sexe i literatura. Antoni Zaragozà ressenya el "Vitis vinifera cataloniae"

El vi, la literatura i l'erotisme són tres vèrtexs sobre els quals s'ha desenvolupat i consolidat un triangle que es remunta segles enrere. Antoni Zaragozà aprofundeix en aquesta unió en la ressenya que ha dedicat a "Vitis vinifera cataloniae. Relats eròtics per a amants del vi", el llibre de contes eno-eròtics de Vicent Palatsí.

En el text, publicat al Posdata, el suplement cultural de Levante-EMV, Saragossà retrocedeix fins la Grècia clàssica per parlar-nos de Dionís, el semi-déu inventor del vi, si fem cas dels mites hel·lènics i avança per les successives civilitzacions que van posar el ferment del raïm i el sexe en la mateixa capsa. Posteriorment, s'uneix la tercera pota, amb la plèiade de literats que d'una manera o altra ajuntaran les lletres amb el vi: "Escriptors de l'Olimp literari, com Scott Fitzgerald, Hemingway, Faulkner, Malcolm Lowry, Ezra Pound, Pessoa o Dashiel Hammet, entre d'altres, han transcendit l'èxtasi embriac, ritual, en obres mestres literàries difícilment repetibles."

En definitiva, són huit contes i un epíleg que conformen aquest llibre, un exercici que rebla el «clau», una gosadia que fa del vi, el sexe i la literatura un trio d'asos orgiàstic, que ni el déu més repelat mai haguera imaginat.

La ressenya sencera d'Antoni Zaragozà es pot llegir a Llibresvalencians.com. D'altra banda, per conèixer més el "Vitis vinifera cataloniae", l'autor i el periodista Joan Oleaque hi presenten l'obra aquest divendres al vespre a l'Edifici Octubre de València.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada