diumenge, 24 de juny del 2012

"La literatura té moltes propostes estètiques però si, quan és el moment, no exerceix la funció de denúncia, és una literatura abocada a la irrellevància". Vicent Sanz, coordinador d'Un pont sobre el meridià

Josep Manuel San Abdón ha entrevistat Vicent Sanz, coordinador del llibre col·lectiu "Un pont sobre el meridià", un recull de tretze relats a càrrec dels membres d'El Pont Cooperativa d'Escriptors de les comarques castellonenques. 

El de Traiguera conta la gènesi del projecte i el seu primer objectiu: "podia servir com a primera plataforma de llançament, per donar-nos a conèixer com a col·lectiu i generar una dinàmica interna que animés a escriure i la projecció social". Entre els noms que han abordat situacions que es donen en el nord valencià hi ha noms com Vicent Pallarés, Joan Pla, Jordi Colonques, Rosabel Gumbau, etc. Autors consagrats i autors que comencen.

A més a més, com explica Sanz, els relats s'han orientat cap la denúncia de les problemàtiques que han afectat en els darrers anys aquestes terres que envolten el meridià de Greenwich, així com pretén ésser una reivindicació de l'ús literari del valencià: "si la creació literària en valencià que es fa a les comarques de Castelló no tingués res a dir sobre aquestes evidències, potser voldria dir que no té res a dir de res més".

"És evident que cal exercir la llibertat d'expressió i que la creació literària té també una responsabilitat d'exercir la crítica de la societat, entre altres coses perquè és el millor servei que li pot fer."

L'entrevista sencera entre Josep Manuel San Abdón i Vicent Sanz, on a banda d'"Un pont sobre el meridià" també s'hi parla del seu altre llibre, "La font de la salut", es pot llegir tot clicant ací. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada