dimecres, 4 de maig del 2016

Onada, referent de la novel·la actual del nord valencià

El crític literari Josep San Abdón ha fet a Saó una repassada a l'estat de la narrativa a les comarques castellonenques. A l'article "El nord del País Valencià en la novel·la actual", San Abdón exposa algunes de les darreres propostes narratives que apleguen d'aquest territori, les quals tenen en comú el fet de "recrear la memòria històrica d’un territori que ha guardat molts anys de silenci, i que ara un grup d’escriptors de la zona s’ha encarregat de situar en el mapa de la literatura contemporània."

Com a editorial de referència, Onada Edicions hi és present amb dues de les obres relacionades. D'una banda, "Dimonis de la riera encesa" d'Enric Anyó, la qual "situa l’acció en el Maestrat dels segles XVI i XVII, i ens presenta una època plena de foscors i misteris, on la superstició i la religiositat sovint es confonen, i això dóna lloc a creences, pors i recances, on els mals de cos i esperit es materialitzen com a espectres o dimonis"; i d'altra, la novel·la de Josep Usó "L'any de l'herba sana", guanyadora del Premi Vila de Puçol, en la qual "ens conta com l’avarícia, la concupiscència i la revenja personal d’uns fan que, aprofitant el clima de sospita i terror generalitzat de les clavegueres del nou règim, es cree una espiral malèvola que acabarà en un doble assassina", en una història situada en la postguerra en un petit poble de la Plana.

I encara que no hi figuren a l'article de Josep San Abdón, des d'Onada hem publicat altres novetats narratives provinents del nord valencià, com ara "Dotze campanades" del santmatevà Joan Besalduch, "Els fils de la memòria" dels vallers Nel·lo Navarro i Josep V. Font, "Xarxa prima" de la vinarossenca Amàlia Roig, o "D'ànimes, vençuts i altres romanços" del vilafamesí Josep-Joan Miralles. Al remat, un reflexe de l'esclat creatiu d'aquestes comarques septentrionals.

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada