diumenge, 22 de maig del 2016

Sons de Xaloc parla de "Úter", el poemari de Josep Maria Balbastre

Amb "Úter", el saforenc Josep Maria Balbastre va obtindre el Premi Josep Maria Ribelles Vila de Puçol de l'any passat. Un títol breu per a un poemari que no parla de la maternitat, sinó de la vida i de la mort, la creació i la destrucció. A les pàgines de Sons de Xaloc, el crític Manel Alonso li ha dedicat una ressenya en la qual hi destaca "el domini del llenguatge i una gran riquesa lèxica" units a "grans dots per a l'observació i detallista" que duu a Balbastre a "reflexionar sobre els cicles de la natura, uns cicles que ens parlen de la vida, de la mort i del renaixement".

Amb seixanta-dos versos poemes dividits en quatre parts, "Úter" comença amb composicions breus, gairebé "anotacions", "una íntima iconografia, per dir-ho amb les paraules de Balbastre, sobre la pèrdua, l’abandonament, la destrucció, la desaparició i com després tot és capaç de renàixer".

Posteriorment, a mesura que avancen les col·leccions, el poeta ens acompanya per composicions més extenses i complexes, on hi apareix el jo poètic, fins aplegar a l'última part, també denominada Úter, "poemes versos d’amor impregnats per l’estima del viure, per la saviesa que dóna el fet d’haver assistit a la mort i al renaixement cíclic de la natura, de la qual l’ésser humà, tancat en el seu eixam i absorbit per les banalitats de la tribu, se n’havia allunyat".

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada