dissabte, 7 de maig del 2016

"Una obra sobre la memòria". Jaume Garcia parla de "D'ànimes, vençuts i altres romanços" al Levante-EMV

El diari Levante-EMV ha publicat una ressenya, signada per Jaume Garcia, al voltant del llibre de relats "D'ànimes, vençuts i altres romanços" de Josep-Joan Miralles.

Per a Jaume Garcia, “el passat esdevé una metàfora sobre la persistència dels vells models en el cor de la societat actual”, de manera que estableix un paral·lelisme entre la literatura i la història: la recerca de la veritat, tot i ser-ne oposades. Aquest punt de connexió s’hi dóna en el recull de Miralles,  que “són històries de ficció però hi ha gent que pot identificar els noms de la gent afectada”. A més a més, apunta la presència del paisatge de Vilafamés, el qual funciona com “un espai mític (…) una natura viva, omnipresent (que) és un protagonista essencial”.

És “D’ànimes, vençuts i altres romanços una obra sobre la memòria, sobre una memòria col·lectiva que definitivament, ha de tindre el seu assentament en el lloc que li correspon. Perquè superar la tragèdia d’aquells dies de repressió, marxes militars i nacionalcatolicisme exigeix assumir, que no és el mateix que oblidar o passar pàgina.

Podeu llegir la ressenya tot clicant sobre la imatge, ampliant-la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada