divendres, 13 de maig del 2016

"Criatura dolcíssima": vint anys dels Premis Literàris Ciutat de Sagunt

Amb gairebé dues dècades de recorregut, els Premis Literaris Ciutat de Sagunt són una de les referències més consolidades i prestigioses de les lletres valencianes, i tot aprofitant el final de la convocatòria de l'any 2015, amb la presentació de les obres publicades, i i l'inici de la d'enguany, amb l'obertura de termini de recepció d'originals, Òscar Pérez Silvestre, tècnic de Dinamització Lingüística de l'AVIVA de Sagunt, organitzador del guardó, ha escrit un article a Saó en la qual hi fa una repassada d'aquesta "criatura dolcíssima".

Com exposa, els Ciutat de Sagunt naixen l'any 1998 com uns premis de poesia que homenatjaven el poeta Jaume Bru i Vidal. L'any següent s'hi va sumar el de Narrativa, i a l'any 2004 s'hi afegia el de Teatre -recordem que hi som a Sagunt!- en memòria de l'actor còmic morvedrí Pepe Alba. Des d'aleshores, anualment els premis compleixen amb la seua cita.

Han anat fent camí, mantenint la periodicitat anual que no sempre hem trobat en altres convocatòries d’altres pobles i ciutats en èpoques de retallades o, simplement, perquè el signe polític no hi acompanyava. Amb modèstia, senzillesa i bon fer, independentment de qui hi governava, s’han fet un nom en el panorama de la literatura en la nostra llengua; era una aposta quan naixien i el temps ha donat la raó als iniciadors. Sense el treball en equip, tot això no fóra possible; hi ha molta gent implicada en aquest muntatge: tècnics municipals, programadors, artistes com Camí de Nora i Anna Pastor, els membres dels jurats, Onada Edicions, les xarxes socials, els participants que fan arribar els originals, el públic destinatari…

En el nostre historial figuren noms de poetes com Antoni Prats, Pasqual Mas, Joan Elies Adell, Rafael Català, Nel·lo Navarro, Consol Martínez Bella, Josep González Clofent, Miquel López Crespí, Rafael Casanova, Albert Garcia i Hernández, Lluís Alpera, el malaguanyat Salvador Iborra, Ivan Brull, Joan Adell, Josep Ribera, Antoni Albalat, Vicent Torres i Jesús Giron (Premis «Jaume Bru i Vidal»). Pel que fa al guardó de narrativa, l’han guanyat Josep Planaspachs, Josep Valor i Gadea, Josep Ballester, Jordi Botella, Carles Cortés, Guillem Rosselló, Adolf Piquer, Joan Andrés Sorribes, Josep Usó, Teresa Broseta, Manel Joan i Arinyó, Enric Lluch, Màrius Moneo, Ivan Carbonell, Salvador Vendrell, Joaquim Espinós i Francesc Gisbert. En el premi més jove, el de teatre «Pepe Alba», han excel·lit des del 2004 Miquel Àngel Garcia, Llàtzer Garcia, Joan Guasp, Jordi Sala, Marc Artigau, Albert Pijoan, Orland Verdú, Joan Manuel Matoses, Octavi Egea, Núria Casado i Joan Ramon Gironès. Molts d’ells, autors novells quan hi optaven, han posat en relleu la independència dels jurats, un factor que ompli de goig i que cal continuar alimentant.

Per participar a l'edició de 2016, el termini resta obert fins el 8 de juliol. Podeu trobar les bases a l'apartat de Premis d'aquest blog o a la pàgina d'AVIVA Sagunt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada