diumenge, 11 de març del 2018

"La novel·lista ebrenca per excel·lència". Emigdi Subirats parla de la pròxima biografia de Francesca Aliern

La col·lecció Gent Nostra, dedicat a biografiar els grans personatges contemporanis de les nostres comarques, hi sumarà aquest estiu un nou volum. Estarà dedicat a la reeixida escriptora xertolina Francesca Aliern, i anirà a càrrec d'Emigdi Subirats, qui ja ha traçat les vides de Gerard Vergés i Joan Panisello. I precisament l'autor de Campredó ha publicat un article al seu blog en el que reflexiona sobre aquest projecte al voltant de "la novel·lista ebrenca per excel·lència".

Apunta Subirats que Francesca Aliern, amiga personal, ha creat un particular univers novel·lístic que coneix a la perfecció, històries de persones humils, obreres, que són escrites amb un estil planer que reivindica la variant ebrenca de la llengua. "Són sofridors de la societat, la qual, a voltes, els ha discriminat i condemnat al no-res. Ens trobem amb protagonistes dèspotes, imatge viva del model de societat on vivim en la qual qui més té es creu amb el dret d’imposar la seua llei, al costat de ferms lluitadors que saben què volen i, alguna vegada, fins i tot se’n surten", hi assenyala a l'article. Això li ha suposat una connexió directa amb el públic lector, i no és estrany que cada Sant Jordi, perquè cada 23 d'abril compta amb nova novel·la, siga un dels noms propis a la llista de vendes. "El parlar d’una terra és l’essència dels seus habitants, i aquest fet no podria ser tractat de manera casual per una novel·lista que crea la seua ficció per tal que esdevingui l’espill d’allò que som", hi afig Subirats.

Pel que fa a la biografia, exposa l'autor que ha buscat de traslladar a les pàgines la personalitat de Francesca Aliern, autodidacta literària, amb ambició de veure el món però que ha acabat sent ambaixadora del seu poble, Xerta, i de les Terres de l'Ebre.

El conte curt i, sobretot, la novel·la, han estat gèneres ideals per expressar i retratar aquest món a descobrir. Poques autores han esdevingut l’espill de la terra on viuen, fet que l’esperona. El viure vora l’Ebre, la ruralitat i els quefers humils, esdevenen universals a través d’unes narracions que ens situen en el lloc que pertoca dintre de les nostres lletres.

Podeu llegir l'article sencer d'Emigdi Subirats tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada