dissabte, 31 de març del 2018

"De Reus a Hook, malgrat tot, un camí d’esperança". Isabel Martínez parla de "La casa de Rose Warren" a Reus Digital

Poc després de la seua estrena, apleguen les primeres ressenyes de "La casa de Rose Warren", la nova novel·la de Maria Lluïsa Amorós. És el cas de la que publica la periodista Isabel Martínez al Reus Digital, qui afirma que "va devorar" aquest llibre que presenta un conjunt de personatges que proven de sobreviure a cavall entre la Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial.

L'article de Martínez s'hi fixa especialment en el personatge de l'Aurora, una xica reusenca que viu els feliços anys vint i es topeta amb la guerra. Aurora, i la pròpia ciutat de Reus, simbolitzen l'arribada de la modernitat que s'escapçarà amb l'esclat del conflicte. "Maria Lluïsa Amorós ens presenta una recreació fidel d’aquell Reus on les entitats polítiques i socials aixoplugaven tants anhels i on moltes dones van aprendre a trencar amb els vells estereotips en qüestions com la vestimenta, l’amor o la participació política. No tot, però, van ser canvis com ho demostren la permanència de la família nuclear enmig del conflicte i el fil de supervivència que van representar els masos", hi assenyala.

L'article apunta que Amorós no es deixa endur pels caràcters simples, sinó que aprofundeix en les motivacions que impulsen els personatges a cometre les seues accions. A més a més, hi destaca la "rigorosa documentació" històrica que enriqueix les trames dramàtiques que se succeiran per Catalunya, Elna, Anglaterra o els camps de concentració. "Un periple on la mort i el despertar d’una nova vida es donen la mà i on qui millor sap escoltar és aquell que, teòricament, pateix problemes de relació amb el seu entorn. Una metàfora pels que delimiten fronteres insalvables entre els éssers humans", hi conclou Martínez.

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada