dilluns, 5 de desembre del 2011

La dolçaina màgica: la rondalla que recupera mites i llegendes de les Valls de la Marina Alta

El conjunt format per les Valls de Gallinera, Alcalà i Ebo són un dels indrets més encisadors de la geografia valenciana. Carregats d’una rica història, l’herència morisca es palpa als carrers estrets i costeruts dels nombroses poblets que es despengen per aquestes muntanyes que van ser refugi d’Al-Azraq. Són terres carregades de velles històries i de llegendes que han perdurat de generació en generació, ubicades en paratges que han sabut conservar el seu extens patrimoni natural.

L’escriptora Joaquina Barba ha agafat aquestos paisatges i aquesta tradició de rondalla per al seu últim llibre, “La dolçaina màgica” (Onada Edicions, 2011), un conte dedicat a xiquets i xiquetes d’entre 9 i 12 anys. Barba ens porta a temps passats per a presentar-nos al jove Hipòlit, un nen que comença a treballar de pastor per ajudar a la seua pobra família. El primer encàrrec, un ramat d’ovelles que ha de travessar les Valls de la Marina, suposarà un veritable viatge iniciàtic d’Hipòlit, qui haurà d’aprendre a ser valent per enfrontar-se als perills, humans i màgics, que s’amaguen pels camins i senders. Una misteriosa melodia, a més a més, el portarà a descobrir una història dels vells pobladors.

L’aventura d’Hipòlit és un detallat recorregut per aquestos termes. L’autora agafa al xic a l’eixir de Pego i ens el porta fins a Planes. Pel mig, travessem llocs ben singulars com la Cova Obrada, el despoblat morisc de l’Atzuvieta, el Mas de Capa i Mona o el Barranc de l’Encantada, que contribueixen a reforçar el caire rondaller del llibre. I és que, de fet, “La dolçaina màgica” s’ha escrit com una rondalla per contar oralment, on un narrador s’encarrega de relatar punt per punt les peripècies del jove pastor davant una audiència delerosa d’històries.

Dedicada a la literatura infantil i juvenil

Joaquina Barba (Oliva, 1966) és una de les escriptores més destacades de l’actual panorama literari valencià. La seua bibliografia s’ha centrat especialment en els públics infantils i juvenils, on ha escrit contes com ara “Sonia i els maquis”, “Aixa, la xiqueta del desert” o “SOS! Bullying. Per entendre l’assetjament escolar”. Per la seua banda, la coberta és obra de la il·lustradora de Biar, Noelia Conca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada