dissabte, 22 d’octubre del 2016

El 3x4.info s'hi fixa en "Orígens i formació de l'Institut Elemental de Benicarló" de Francisco Mezquita

El crític literari Josep San Abdón ha publicat una ressenya a 3x4.info del nou llibre de l'historiador Francisco Mezquita: "Orígens i formació de l'Institut Elemental de Benicarló", un estudi que recupera la memòria del centre d'ensenyament que va tindre la localitat durant la Segona República.

Com explica, la gènesi del llibre la trobem en la recerca que Mezquita va fer a l'Institut Francesc Ribalta de Castelló, on s'hi va trobar documentació referent a aquest col·legi que va romandre obert entre 1933 i 1938, al Passeig Marítim de Benicarló. "El llibre ens informa, a partir dels llibres d’actes de l’institut, dels professors que van formar el claustre, del equip directiu i de les diverses vicissituds que va anar passant al llarg dels seus cinc anys d’existència", assenyala San Abdón.

Amb l'esclat de la guerra, l'institut que fins ara havia rebut alumnat de la contornada (entre ells el científic Alfred Giner Sorolla) va acollir a nombrosos xiquets i xiquetes desplaçats pel conflicte bèl·lic. Al remat, les autoritats franquistes van clausurar-lo. "D’aquesta manera es va perdre una gran oportunitat per a la formació dels joves de la comarca", conclou el crític.

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada