dimarts, 11 d’octubre del 2016

Una visió actual de les muixerangues valencianes. Josep Bargalló parla de "Les muixerangues valencianes"

L'escriptor, professor i polític Josep Bargalló ha publicat una ressenya al Diari Casteller de Delcamp.cat al voltant de "Les muixerangues valencianes", el nou llibre de Joan Bofarull. Ho ha fet des de l'òptica més comuna a Catalunya, aquella que, com enceta l'article, diu que "des de casa nostra, les muixerangues valencianes se solen reduir a la d'Algemesí", que són conegudes pel Camp de Tarragona, l'epicentre casteller.

D'aquesta manera, Bargalló destaca que Bofarull obre les finestres i mostra que les torres humanes d'Algemesí no són un fenomen aïllat. "Realitzat amb la cura que ens té acostumats Onada i profusament il·lustrat, el llibre de Bofarull —ell mateix casteller de Reus i muixeranguer de Vinaròs— és un repàs prou exhaustiu de l'extensa varietat contemporània del costum d'aixecar construccions humanes arreu del País Valencià", hi apunta l'exconseller.

Bofarull s'entreté prou estona, evidentment, en les d'Algemesí i en les seves figures, però també traça aquesta visió panoràmica que ens permet de conèixer en la seva globalitat una realitat en moltes coses propera als nostres castells —més enllà de possibles lligams ancestrals— i en d'altres prou singular i distinta. Singular, clar, des de la nostra perspectiva.

"Les muixerangues valencianes", conclou, és una bona eina per a que les tradicions de torres de banda i banda del Sénia es puguen conèixer. Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada