dijous, 1 de setembre del 2011

Novel·lar els secrets familiars de la guerra i la posguerra. Josep San Abdón entrevista Enric Lluch

El crític Josep San Abdón ha entrevistat a un dels puntals de la literatura actual valenciana, especialment en el terreny juvenil i infantil. Tot i això, el llibre que centra la conversa amb Enric Lluch és "Després del silenci", la seua segona novel·la per a adults, guardonada amb el prestigiós Ciutat de Sagunt al 2010.

La conversa entre San Abdón i Lluch, que s'han publicat a 3x4.info i al bloc personal del primer, tracta els temes que s'aborden en el relat: la història familiar de Joan Queralt, marcada pels drames a la Segona República, la Guerra Civil i la posguerra; un reflexe de les desenes d'experiències d'aquest perïode. De fet, apunta Lluch que la major part de "Després del silenci" està basat en una història real.

En el cas de la novel·la Després del silenci he tractat de ser fidel a la realitat en tot allò que coneixia de primera mà. Tan sols quan m’ha faltat alguna baula de la cadena he tirat mà de la ficció. Això sí, he intentat en tot moment que allò que era real i allò que era ficció ballaren al mateix compàs, de manera que, en alguns passatges, he arribat a pensar que era realitat allò que era ficció, i a l’inrevés.

A més a més, l'autor d'Algemesí aconsegueix una gran caracterització dels personatges ubicats en la dècada dels 30 i 40: els seus diàlegs, per exemple, es basen en enregistraments que el propi Lluch va fer a gent que ha viscut eixos anys. Una novel·la ambientada a Algemesí, Aranjuez, Madrid i Roma en la cerca dels secrets familiars a la mort de la mare del protagonista, que combina drama, humor i misteri per recordar-nos les dificultats diàries d'uns temps convulsos. Per aquest motiu, tot i ser d'adults, és una novel·la que s'adreça també a les generacions més joves.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada