divendres, 21 de desembre del 2012

La biografia sobre l'industrial benicarlando Salvador Fontcuberta es va presentar amb gran afluència de públic

Durant unes hores, Benicarló va recuperar l’ambient de la fàbrica tèxtil Fontcuberta, un dels símbols de la ciutat a mitjans del segle XX. La raó era la presentació del nou llibre “Salvador Fontcuberta. Una vida apasionante. Un imperio industrial” (Onada, 2012) on Ángel Rodríguez de Mier recòrre la història del personatge i dels tallers i el seus treballadors.


Al voltant de 300 persones van apropar-se al Restaurant El Cortijo. Molts d’ells éren antics operaris de la fàbrica, de manera que el sentiment de nostàlgia es feia sentir entre el públic. A la vegada, ells mateixos han estat una part fonamental del treball de recerca de l’autor, el qual havia acudit a les seues memòries i testimonis. Hi havia també gent jove, que només havien escoltat de Fontcuberta pels seus majors.


L’acte el va obrir Josi Ganzenmüller, qui feia de presentador, i va recordar com l’autor li anava informant del projecte del llibre sobre Salvador Fontcuberta. Seguidament, hi van intervindre José Joaquín Esteller Foix, nebot de l’industrial, i Adolf Sanmartín, autor del Apéndice que tanca l’obra, sobre el tèxtil a les nostres comarques, i en aquest sentit, va fer cinc cèntims de la vessant econòmica de la fàbrica, des dels seus primers passos, com a treballador de Domingo Roig Marín, als anys 30, fins a la Societat Anònima Laboral dels 80. Després, Ganzemüller va llegir unes evocadores línies del representant d’Onada Edicions, Ramon París, on recordava la infantesa entre el paisatge dels tallers Fontcuberta.


En el torn de l’autor i impulsor del llibre, Ángel Rodríguez de Mier va detallar els origens de la publicació, així com el seu objectiu de donar a conèixer la trajectòria humana i empresarial de Salvador Fontcuberta. Tot seguit, va aprofundir en els diversos capítols que composen l’obra biogràfica, per als quals hi va comptar amb el suport dels familiars de l’industrial, que li van permetre la consulta de l’arxiu. Allà hi va trobar, per exemple, dos dietaris escrits pel mateix Fontcuberta, un d’un viatge a Nova York, l’altre de la seua estada a la presó. L’alcalde de Benicarló, Marcelino Domingo va tancar el que va ser un autèntic homenatge a la figura de Salvador Fontcuberta i als qui van contribuir que la ciutat fòra referència en el sector tèxtil.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada