Reproduïm la nota de premsa remesa pel Gremi de Llibrers de València.
LA PLAÇA DEL LLIBRE I LA SETMANA DELS ESCRIPTORS A LES LLIBRERIES, UNA INICIATIVA PER LA CULTURA I EL LLIBRE
Acció Cultural del País Valencià (ACPV), l'Associació d'Editors del País Valencià (AEPV), l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i el Gremi de Llibrers de València s'han unit per dissenyar i impulsar una iniciativa conjunta per promoure la nostra cultura i el foment de la lectura: la Plaça del Llibre i la Setmana dels Escriptors a les Llibreries.
La iniciativa parteix d’una doble condició. Primer, del compromís de les quatre entitats impulsores amb la cultura i la llengua en general, i amb la cultura escrita i el llibre en particular; segon, de la necessitat de fer front al context de crisi econòmica (que tant afecta a la cultura) mitjançant la col·laboració, la generositat i la suma de sinèrgies. En aquest sentit, les quatre entitats han destacat la voluntat de treballar plegades amb un protagonisme col·lectiu i des de l’ambició de sumar. Toni Gisbert (secretari d’ACPV), Jesús Figuerola (de l’Associació d’Editors), Gemma Pasqual (vicepresidenta de l’AELC) i Ignacio Larraz (del Gremi de Llibrers) han presentat avui el projecte, dividit en dues fases.
Del 14 al 24 de novembre tindrà lloc la Setmana dels Escriptors a les Llibreries, amb la realització de presentacions de llibres a –de moment- una vintena de llibreries de tot el País Valencià. D’aquesta manera, els organitzadors expressen la seua voluntat de tenir el compte el territori i les comarques, i de descentralitzar el programa d’actes.
Posteriorment, del 21 al 24 de novembre, a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC) de València, es celebrarà la Plaça del Llibre, que constarà de quatre grans àmbits:
Primer i principal, la conversió del hall de l’OCCC en una gran llibreria, amb especial atenció a la producció editorial valenciana, de lliure accés, on el públic podrà consultar i adquirir tota mena de llibres en català, i assistir a presentacions de novetats editorials, converses amb els autors o seguir en directe entrevistes en les que els escriptors parlaran sobre la seua obra i la seua relació amb la literatura;
Segon, la realització durant els matins d’actes en els quals participaran centres d’ensenyament de tot el país, amb la intenció d’apropar els nostres autors als estudiants, amb encontres amb autors, rutes literàries pel centre de València;
Tercer, l’atenció al públic infantil, amb la presència dels conta-contes Llorenç Giménez, Vicent Penya i Manel Alonso durant el cap de setmana;
I, finalment, l’homenatge a Vicent Andrés Estellés i Salvador Espriu en l’any que es commemora el centenari d’aquests dos grans autors, amb la presència d’una exposició i la realització d’una actuació musical.
En l’acte de presentació d’aquesta iniciativa, els representants de les quatre entitats impulsores han destacat la bona salut de la cultura i de l’edició en català, amb 9.537 títols publicats l’any passat (dada superior al que s’edita en llengües amb estat propi, com el finès o el grec, o comparables, com el que s’edita en Portugal). Tanmateix, també han denunciat el greu problema de visibilitat que, particularment al País Valencià, afecta aquesta producció editorial, fonamentalment perquè l’actual Govern valencià fa deixadesa de la seua responsabilitat com a govern de tots els valencians, marginant i menystenint la cultura pròpia.
En aquest sentit, els representants de les quatre entitats impulsores han reclamat al Govern valencià diàleg per a poder dissenyar conjuntament un Pla de Foment de la Lectura que, a més, atenga particularment l’edició en la llengua pròpia i els nostres escriptors.
La Setmana dels Escriptors a les Llibreries i la Plaça del Llibre compta, a més, amb el suport de FULL Fundació pel Llibre, Federació Escola Valenciana, les universitats d’Alacant, València i Jaume I de Castelló de la Plana, i el patrocini de la Institució de Lletres Catalanes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada