dimarts, 8 d’octubre del 2013

"Sota la bota dels súbdits dels dogmes". Andreu Sevilla ressenya les Cròniques des de l'infern de Manel Alonso

OLYMPUS DIGITAL CAMERAL'escriptor Andreu Sevilla ha publicat una completa i extensa ressenya de l'última obra de Manel Alonso a la revista digital Sons de Xaloc. Amb el títol "Sota la bota dels súbdits dels dogmes", Sevilla revisa a fons els articles periodístics que composen les "Cròniques des de l'infern". El text assenyala la bona tasca d'Alonso en el gènere de la columna "amb una combinació justa de crítica i literatura". Posteriorment, hi destaca els paral·lelismes que Antoni Rovira, a la vegada responsable de la tria dels textos, ha establert entre aquestes cròniques i els versos de l'infern de Dant.

La remissió al passatge dantesc és plena d’una profunda ironia, fins i tot d’una mala llet ben justificada, si es tenen en compte tot allò que els valencians han hagut de suportar durant els darrers anys.

9788415221920_04_hPerque precisament, com l'italià, Manel Alonso empra la literatura per denunciar els comportaments dels poderosos abans i ara dels temps de crisi, tot partint del cas valencià fins arribar a extrapolacions universals. El puçolenc, però, també es materialitza dins dels articles, recorda Andreu Sevilla, "un escriptor conscient que mira al seu voltant sense que això implique oblidar-se de mirar a dins seu",

Tot continuant en la figura de l'autor, la ressenya el defineix com "un home més del carrer", el qual, davant de la gravetat dels problemes (polítics, econòmics, culturals, cívics) que afecten el dia a dia, pren una postura crítica amb armes com el sarcasme, l'humor, l'aforisme o la lírica.

La crítica, com no podria ser d’una altra manera, és sovint ben amarga, però gràcies al profund i arrelat caràcter moral d’aquest “lletraferit de poble” resulta una crítica francament esperançada.

Podeu llegir sencera la ressenya d'Andreu Sevilla tot clicant ací.


Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada