diumenge, 27 d’octubre del 2013

Entrevista a Joan Ferreres, autor de "Canet modern"

Joan Ferreres és l'autor del llibre "Canet modern", el qual tracta sobre el territori i la demografia del poble de Canet lo Roig, al Maestrat. "És un primer tom, l'any que ve publicarem el segon tom, que farà referència a la cultura, a l'urbanisme i a l'economia també de Canet".

Què ens pots contar sobre el terme de Canet i el seu poblament durant l'Època Moderna?

La gent trobarà precisament en el tema demogràfic que estan tots els llistats de tots el veíns que hi van haure durant tres-cents anys, per tant, als veins els hauria d'interessar perque podran trobar les seues arrels i al mateix temps, podran descobrir si havien arribat a l'Edat Mitjana o havien arribat durant l'Edat Moderna.

I sobre el territori, està a l'estudi molt detallat totes les partides i el seu origen històric i també els llocs més significatius, com poden ser els molins, les basses, les finques, etc


Què es el que més li ha cridat l'atenció segons feia la investigació?

Hi ha tot un seguit de topònims medievals que es conserven i després hem pogut comprovar que a l'Edat Moderna tots els cognoms medievals, quasi bé la majoria, es conservaven, i després la incorporació d'altres de nous que fan la societat de Canet siga més plural. De totes maneres, a Canet el més destacable sempre és la presència d'una manera moderna de la família Montserrat, que va tenir un protagonisme especial.

I és molt diferent la història de Canet lo Roig d'altres poblaciones de la comarca que heu estudiat ja?

La història cadascuna és diferent, i hi ha un trets específics canetans, iguals que hi han de traiguerins i de xertolins o d'altres llocs i concideixen en altres coses a nivell de toponima, de tradicions, de religió, de cultura, etc, però sempre hi ha una especificitat de cada poble, per tant, val la pena estudiar-les, comparar-les i analitzar-les.

Com han estat les primeres valoracions que ha rebut?

Les impressions de la gent que l'ha fullejat són bones. L'edició és molt maca, l'editorial Onada es llueïx sempre en la seua qualitat de llibre, a banda que té un apartat il·lustrativa en colors molt maca, fa que el llibre tinga una gran qualitat.

Què ens pot avançar de la segona part?

És el complement de la primera, i lògicament qui té la primera part li interessarà la segona per que si ací parlem de territori i demografia, a l'altra surt l'economia, que es fonamental també relacionar-la tant amb la demografia com amb el territori, o la cultura, un poble sense cultura no seria poble o un estudi de l'urbanisme que podem veure totes les arrels d'este poble, com les places, l'esglèsia o els monuments més importants.

Què aporta un estudi com aquest a una població com Canet lo Roig?

L'aportació fonamental està en descobrir gran part de la seua cultura, hi ha moltes coses que segur que la gent no sabia a l'estar tretes de documents que fins ara no s'havien publicat mai. Tota aquesta documentació inèdita fa possible que la gent puga trobar les seues arrels d'una manera acurada i científica.

Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada