dimecres, 8 de març del 2017

“El pensament viatger”: la quotidianitat en un món reticular

Com diverses històries teixides entre sí, cadascuna separada i a l’hora unida a la resta, és “El pensament viatger”, el nou llibre de Carles Penya-roja i obra guanyadora del Premi de Narrativa Ciutat de Sagunt, que és una de les apostes de l’editorial Onada per aquesta primavera.

Per a l’autor valencià, aquests “pensaments viatgers” són aquells que ixen de l’individu i formen part de la comunitat, d’aquest món en xarxa que els fa mutar i barrejar-se, tot saltant de cap en cap. La novel·la pren aquesta estructura reticular per posar-nos en la ment, durant tres jornades, d’una sèrie de personatges quotidians i, a través dels seus pensaments —alguns reflexius, altres impulsius— viatjar per la condició humana. “És una historia d’històries. És l’aventura de la quotidianitat, la resposta a la pregunta de amb qui m’he encreuat adés pel carrer, de saber què amaga l’espill somrient que tinc davant de mi, desxifraràs en la lectura el significat de mirades, de silencis, de gestos”, exposa Penya-roja.

El projecte de “El pensament viatger” va sorgir “de l’acumulació d’idees o traços que vaig apuntant”, assenyala l’escriptor, qui també va valorar organitzar-los en un recull de relats, però, “a l’hora de plasmar les idees, elles es removien, entraven en contacte i s’enllaçaven unes amb altres. Com més avançava, més ratllava o teclejava, les trames s’unien i s’embolicaven. Cosir-les d’alguna manera era indefugible. I així va sorgir la novel·la”. En ella, Penya-roja parla pels personatges dels problemes del dia a dia, les crisis, virtuts i misèries que els atenallen. La intenció és que el lector s’hi trobe reflectit. “Tot passa en un lloc llunyà, o proper, a la teua ciutat, o a la meua, tant fa! El fet és que tot ens és una mica familiar i estrany a l’hora. Ens coneixerem durant el passeig”, hi incideix.

Carles Penya-roja té una estreta relació amb els llibres i la literatura. Hi ha treballat en diverses biblioteques valencianes, i actualment és el responsable de l’Agència de Lectura de Biar, el que li ha permés tindre a la mà una immensa quantitat de lectures que l’han influenciat. El Ciutat de Sagunt és el tercer guardó que recull, després d’obtindre el Picassent de Narrativa amb “Nits de Plata” i l’accèssit al Vila Joiosa de Narrativa amb “Blau”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada