dimarts, 21 de març del 2017

L’aventura existencial de tres personatges amb veu pròpia". Alfons Gregori ressenya a Núvol la novel·la "Cafè Berlevag"

Alfons Gregori i Gomis, cap de l'Àrea d'Estudis Catalans a la polonesa Universitat Adam Mickiewicz de Poznan, ha dedicat una completa ressenya a "Cafè Berlevag", la novel·la de Mònica Batet publicada dins la sèrie roja de la col·lecció Maremàgnum. L'article comença apuntant que l'obra "no és tracta d’una sola història amb episodis trepidants, sinó de tres relats entrecreuats que ens conviden a penetrar en l’aventura existencial de tres personatges amb veu pròpia".

"Cafè Berlevag" s'estructura com "un tríptic narratiu, tres dones ens parlen d’amors i desamors, angoixes i preses de posició, determinacions i febleses, traïcions i formiguejos". Per a Alfons Gregori, l'estil de Batet "enlluerna per una aparent simplicitat: una escriptura que flueix però que no resulta monòtona, que transmet amb l’elegància del mot ben dit, que ens lliga a sentiments sense caure en el sentimentalisme, que parla de vides foranes sense xuclar d’un multiculturalisme artificiós, que ens situa en ments plenes de tristesa i frustració vital, però que no s’enfonsa en una cadena d’esdeveniments melodramàtics amb l’únic objectiu d’allargassar el llibre".

Un altre punt que remarca la ressenya és la capacitat de l'autora ("una de les revelacions més brillants de les lletres dels Països Catalans") per atrapar el lector, més enllà de l'etiqueta de novel·la juvenil. De fet, s'hi apunta una novel·la amb diversos estadis de lectura, on segons el públic es llegirà d'una manera determinada: "'Cafè Berlevag' no pot decebre, perquè és un sol regal en dos formats: un de gran per als lectors adolescents que hi arribin, i un altre d’aparença modesta, tot i que efectiu i més que satisfactori, per a tots els amants de la prosa creativa en català."

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada