dissabte, 18 de març del 2017

"El valencianisme a la psicoanàlisi". Enric Balaguer parla de "L'única passió noble" de Joan Garí

El crític literari Enric Balaguer ha publicat una ressenya al voltant de "L'única passió noble", l'assaig amb el qual Joan Garí va guanyar el I Premi de Narrativa Memorialística Ciutat de Benicarló. El llibre, confeccionat com una conversa fictícia amb la vinatera occitana madame Mähler-Besse, hereva de les terres de Montaigne, el creador del gènere assagístic, tracta sobre la qüestió de què són els valencians i com és el seu país, amb la figura de Joan Fuster sempre present.

"Inclassificable, heterodox, obstinat, erudit, confessional, sincer, digressiu, atrevit…", Balaguer destaca com "Garí porta el valencianisme a la psicoanàlisi" i prova d'explicar i comprendre els fets històrics i polítics contemporanis del País Valencià, que "deriva cap a la confessió personal". I a la vegada, també es una defensa de l'assaig com a gènere literari d'aprofundir en el jo, d'ací el caire literari que predomina per tot el text.

L’escriptura de Joan Garí, a "L’única passió noble", és afable, inspirada, incisiva, amb símils eloqüents, imatges espurnejants i amb una lucidesa inesgotable. Hi ha quelcom de visionari en quest text que ha escrit amb passió i que hom llig embadalit. Potser per això costa molt resumir-lo i encara més glossar-lo. Intensitats ardoroses, fulgors inaprehensible. 

Podeu llegir l'article sencer d'Enric Balaguer tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada