dilluns, 20 de març del 2017

Joan Fuster per a joves i desorientats. Francesc Viadel parla de la nova antologia fusteriana

Quina és la vigència i la transcendència de l'obra de Joan Fuster? El llegat de l'intel·lectual de Sueca passarà a les noves generacions? Amb aquests interrogants comença la ressenya que el periodista i escriptor Francesc Viadel ha publicat a Nació Digital, en la que fa referència a la nova antologia de Salvador Vendrell: "Joan Fuster per a joves".

En l'article, Viadel assenyala la munió d'autors que han escrit al voltant de la bibliografia fusteriana, però hi apunta un problema de fons: a Fuster "o tan sols no se l’ha llegit poc darrerament si no que, a més, hi ha hagut uns quants que ho han fet molt malament, especialment al País Valencià on se l’ha volgut fer passar per una mena d’enrabenat inquisidor de les essències". Un greu desconeixement de l'extens treball literari de l'autor de "Sagitari" o "Combustible per a Falles", atès que "Fuster tenia poc d’essencialista i menys encara d’inquisidor. Els seus anàlisis eren un pur desafiament al sistema i la seva erudició d’una exquisidesa impossible d’apreciar pels humanoides de torn".

Aquest ha estat el punt de partida de la selecció de textos de Salvador Vendrell per a "Joan Fuster per a joves", dedicat especialment a treballar a l'aula. Agafen un ample ventall de temes, tot fent palesa de l'actualitat de les qüestions que tractava el de Sueca, i a la vegada, mostren la seua faceta més assagística.

Fuster, recorda el seu antologista per si algú no ho sap encara, va escriure de tot i sempre sense cap voluntat de pontificar, “sense cap engruna de dogmatisme”. La seva iconoclàstia, el seu humor agre, les seves intel·ligents i alhora crues apreciacions sobre la realitat, el converteixen en un autor d’una frescor envejable. Els seus textos poden nodrir l’ànima rebel dels joves però també estabornir als desorientats de qualsevol edat. 

Podeu llegir l'article sencer de Francesc Viadel tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada