dijous, 16 de març del 2017

“El retorn de l’Àngela”: la força del record i l’enyorament

L’escriptora reusenca Maria Lluïsa Amorós estrena una de les apostes narratives per aquest Sant Jordi, publicada per Onada Edicions. “El retorn de l’Àngela” són les històries, les actituds, les angoixes, els somnis i les pors de quatre amigues retrobades en la tardor de la vida.

Quaranta anys després, l’Àngela torna a Reus, la seva ciutat. La mort dels pares ha trencat el penúltim lligam que la unia amb els carrers pels quals va passar la infantesa i la joventut, fins que l’amor se la va endur a Suïssa. Només li queda vendre’s el vell xalet familiar, però la casa li descobrirà un secret que li farà replantejar-se qui és ella. Reus, a més a més, també li farà recordar les seues amigues d’adolescència: la Sofia, una mestra que ara hi viu a Girona; l’Eugènia, abandonada pel seu marit; i la Roser, una advocada qui acaba d’enviudar. El retrobament de la colla les farà adonar-se’n de com han canviat, i a la vegada, com confien en gaudir de l’experiència de la maduresa.

“El retorn de l’Àngela” (Onada Edicions) és el nou llibre de l’autora reusenca Maria Lluïsa Amorós, qui l’ha definida com “una novel·la de sentiments” i en la qual de nou tracta de la reivindicació de personatges femenins que busquen la seva pròpia identitat, després de mitja vida “de renúncies, d’il·lusions, de descobertes i de fracassos”. Reus i Girona són els principals escenaris que configuren i formen part de la pròpia història d’Àngela i les seves amigues: “per a mi sempre és important l’espai on es desenvolupa l’acció i la vida íntima dels personatges, allà on es guarden els records, les enveges, els fracassos, els èxits, les debilitats i la fortalesa”, hi apunta Maria Lluïsa Amorós.

L’autora reconeix que s’ha basat en “són l’observació del que m’envolta, els llocs i les històries escoltades o viscudes que es guarden en la memòria” i que ella, en qualitat d’escriptora, “ha enriquit, transformat, capgirat i creat fins que els protagonistes tenen vida pròpia, nascuts d’aquesta transformació durant l’etapa creativa”. Al remat, i més enllà de la misteriosa troballa que obre “El retorn de l’Àngela”, estem davant d’un viatge a l’interior de les persones i als seus secrets més íntims.

Amb més de tres dècades de carrera literària, Maria Lluïsa Amorós (Reus, 1954) compta amb una extensa obra publicada, sobretot en el gènere de la novel·la juvenil i la novel·la per a adults, amb títols com “Poppis i Isolda” (premi Vaixell de Vapor), “El misteri de la capsa magnètica” o “La força d’Aglaia”. És Llicenciada en Filologia Hispànica i en Filologia Catalana, i és catedràtica de Llengua Catalana i Literatura, tot exercint a l’Institut Gaudí de Reus fins la seva jubilació. Actualment, hi resideix a Girona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada