dijous, 26 de juny del 2014

La novel·la "Després del silenci" d'Enric Lluch, vista pel crític Enric Sanç

Amb Onada Educació, Onada posa en marxa un projecte pensat especialment per proposar a la comunitat docent una sèrie de lectures prescriptives de qualitat, amb valors, entretingudes i amenes per als joves lectors i escrites per autors i autores de proximitat. La iniciativa es vehicula a través de diverses col·leccions dirigides a cadascun dels cicles educatius. La sèrie Maremàgnum Roja, pensada per al segon cicle d'ESO i per a Batxillerat, s'ha obert amb una obra excepcional: "Després del silenci", la novel·la amb la qual Enric Lluch (Algemesí, 1949), una autèntica referència de la literatura juvenil valenciana, va guanyar el Premi Ciutat de Sagunt a l'any 2010. Publicada primerament a la col·lecció Narratives, s'ha reeditat amb un nou format més compacte.

El rellançament de "Després del silenci" ha vingut acompanyat de noves crítiques cap l'obra de Lluch, com la que publica l'escriptor i crític Enric Sanç al seu blog. Així, Sanç realitza una breu descripció de la sinopsi, presentant-nos el protagonista Joan Queralt, qui descobreix un tèrbol secret familiar quan mor sa mare. Basada en fets reals, "Lluch juga entre el passat i el present per contar-nos una història d’un narrador en tercera persona, omniscient conforme s’hi va desenvolupant la trama".

A continuació, la ressenya s'hi fixa en el bon conjunt de localitzacions per les quals hi discorre la trama, tant geogràfiques (Algemesí, València, Madrid, Roma...) com temporals (diversos moments des de la Segona República espanyola fins l'actualitat). "L'ús del llenguatge és senzill, col·loquial, natural i directe. El que li dóna credibilitat als personatges", apunta Sanç. "Les converses mantenen el to, les expressions i també les frases fetes del temps que li pertoquen, des dels anys trenta i quaranta fins els nostres dies". 

En aquesta novel·la Lluch tracta de ser fidel a la realitat malgrat incloure la ficció en determinats moments per acabar fonent les dues en una sola, d’aquesta ben entrellaçada història.  

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada