dimecres, 27 d’agost del 2014

Preparant novetats: "Estanislau Ulldemolins. Metge i poeta" d'Agustí Bel i Joan-Josep Sancho

 

"Estanislau Ulldemolins. Metge i poeta" és el primer volum de l'obra dedicada a aquest doctor d'Alcanar, confegida a partir d’unes notes inicials proporcionades per sa filla Anna Maria, constitueix un reflex fidel d’aquell convuls segle xx que al metge canareu li tocà viure quasi sencer. Jove estudiós, responsable, intel·lectual compromès amb la llibertat, amb la llengua i la transformació social del seu país, va doctorar-se en Medicina i Cirurgia l’any 1928. Després de la guerra civil va exiliar-se a França amb els seus germans Andreu i Benvingut, que havien tingut una projecció pública prou significada en els anys de la República. Rebel contra la barbàrie nazi, de la qual va salvar-se in extremis, l’any 1948 Estanislau es decidí a tornar al seu poble. Aquí la repressió franquista s’hi rabejaria durant dècades amb contínues traves en la seua carrera com a servidor públic. En resseguir-ne la trajectòria vital de lluita i de perseverança en defensa de la seua dignitat professional i personal, anys després del seu traspàs l’hem descobert poeta. Un poeta culte i cosmopolita, apassionat de Catalunya i d’Alcanar: dels prats i les sénies, dels tarongerars, reguerons i codolles... Si ara en teniu a les mans la biografia, ben aviat veurà la llum l’obra poètica, d’allò més variada, d’un canareu que es reconeixia una mica susceptible, dotat d’una sòlida autoestima i perspicaç davant del món. Llavors endevinarem en cada poema l’eco de la seua darrera victòria.

Agustí Bel Beltran (Tortosa, 1961) Llicenciat en Dret. Autor de la monografia Alcanar (2000) i coautor de l’Atles del Montsià (2003). Des del 1977 ha escrit en diverses publicacions locals i comarcals, tant sobre temes històrics o literaris, com ambientals i urbanístics. Ha rebut algun premi de creació literària i publicat un grapat de contes. Treballa al Departament de Territori i Sostenibilitat, i és alhora formador intern de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya.

Joan-Josep Sancho i Esteller (Alcanar, 1950) Diplomat en Magisteri i mestre de català. Coautor de l’Atlas del Montsià (1990). Ha obtingut el primer premi del II Concurs de Refranys, Cobles i Rondalles convocat pel Servei Municipal de Català de l’Ajuntament de Tortosa (1991) i l’accèssit al Premi Enric Bayerri (1989). Ha col·laborat, en diferents etapes, en el Butlletí Informatiu Alcanar. Recentment jubilat, ha fet classes de llengua catalana a l’IES Sòl-de-Riu d’Alcanar on, a més, ha exercit el càrrec de director, des del curs 2002-2003 fins al 2012-2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada