dilluns, 27 d’octubre del 2014

Novetat literària: "Mango con pimienta" d'Àngel Martínez Bermejo, Premi Int. de Literatura de Viatges Ciutat de Benicàssim

 

El Premi Internacional de Benicàssim és una de les referències del gènere de la literatura de viatges. Mentre el jurat delibera sobre l'obra guanyadora de la desena edició arriba a les llibreries la novel·la que va vèncer l'any passat, "Mango con pimienta", un recorregut per la regió índia de Kerala a càrrec del periodista madrileny Ángel Martínez Bermejo. A l'igual que l'anterior Ciutat de Benicàssim, el "Sobre el caballito de madera" d'Andrea Aguilar, el llibre de Martínez Bermejo es publica dins la col·lecció Narrativas.

"Mango con pimienta" és el relat d'un viatge per Kerala. Un territori petit, amagat darrere de les muntanyes, que manté moltes de les essències de l'Índia tradicional alhora que presenta algunes peculiaritats que no es troben a la resta del subcontinent. Una terra que ha estat sempre oberta a les influències exteriors portades per marins i comerciants i on no van arribar, o ho van fer amb molt de retard, les idees que portaven els conqueridors guerrers i religiosos que venien per terra des del nord.  

L'autor parteix a la recerca de la seva història i de les històries que formen el dia a dia dels seus habitants i en el camí sorgeixen Marco Polo, Ibn Batuta i Vasco de Gama però sobretot apareixen comerciants d'espècies, taxistes, actors que no actuen per els espectadors sinó per a un déu, caçadors furtius, periodistes, mags, guerrers Kalarippayattu, pescadors i els últims jueus de l'Índia meridional. El viatge és també la recerca del que fa diferent a Kerala, un lloc que ha estat definit com l'esperança del Tercer Món perquè el seu desenvolupament no està lligat a la renda per càpita, l'alfabetització és gairebé universal i l'esperança mitjana de vida és semblant a l'europea. L'únic lloc de l'Índia on hi ha més dones que homes perquè no hi ha infanticidi femení. L'Índia en estat pur, l'Índia diferent.  

Ángel Martínez Bermejo (Madrid, 1959) és periodista i fotògraf de professió, geògraf i antropòleg de formació i curiós de vocació. Porta més de tres dècades viatjant pel món i publicant els seus reportatges en diferents mitjans de comunicació d'Espanya (Geo, Ronda, Altaïr, Lonely Planet, El País Semanal, etc.), Europa i Amèrica. Actualment dirigeix ​​el web de viatges www.kamaleon.travel, on publica històries viatgeres basades en l'experiència i l'emoció. "Mango con pimienta. Un viaje a Kerala" és el seu primer llibre de viatges i amb ell va obtenir el IX Premi Internacional de Viatges Ciutat de Benicàssim 2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada