dijous, 22 de desembre del 2016

2016, un any de llibres - El llibre juvenil

Des de fa uns anys, Onada fem un esforç per acostar a les aules lectures de qualitat i que siguen d'interès tant per a l'alumnat com per al docent. Així va nàixer el projecte Onada Educació, amb el qual s'hi vehiculen les propostes literàries i els materials didàctics per treballar a classe, i que entre els seus objectius hi compta amb la promoció del que anomenem "Literatura de quilòmetre zero", és a dir, proporcionar obres de proximitat amb autors i autores del territori. La col·lecció Maremàgnum enquadra aquests títols enfocats per als cicles educatius d'entre 1r de Secundària i el Batxillerat. Es divideix en dues sèries: la Taronja, per a primer cicle d'ESO, i la Roja, per al segon cicle d'ESO i els cursos posteriors.

Precisament vam encetar l'any amb dos Maremàgnums, un per cada sèrie. El corresponent a la Roja va ser "El mar de les ombres" de Joan Pinyol. Ací, l'autor de la reeixida "Ningú no mor" ens porta una novel·la d'aventures, amb el seu estil trepidant que no deixa descansar el lector en cap moment. La trama ens condueix a principis del segle XX, en el marc de les Guerres del Marroc, quan el protagonista, el Miquel fuig cap a una vida millor embarcant-se en un vapor amb destinació a Amèrica. Però el segueix el Kraus, un perillós personatge. El vaixell Reina Maria Cristina serà una angoixant gàbia per a Miquel i la seua amiga, l'Alba.

 
"El mar de les ombres" va dur Joan Pinyol fins Menorca

Ben diferent és "No és la derrota, sinó el vent". Jesús M. Tibau pren un ésser tan humil com és un mitjó i el fa personatge d'un grapat de contes. En ocasions és protagonista, en altres és un xicotet observador de les històries emotives, alegres, tristes o esbojarrades que es donen al seu voltant. En són fins a trenta-cinc relats que l'autor de Tortosa ens ofereix amb el seu personal segell, i tot i ser de la banda Taronja, és d'aquells llibres que no entén d'edats.

 
Jesús M. Tibau va presentar el llibre a la Biblioteca Sebastià Juan Arbó d'Amposta

Dos més per Sant Jordi

Amb la primavera van aplegar una altra parella de Maremàgnums, també una de cada color. Ambdues provenen d'autores del Camp de Tarragona, sumant-s'hi d'aquesta forma a l'ampla nòmina d'escriptors i escriptores d'aquesta zona que han publicat en la col·lecció juvenil d'Onada i formen part de Literatura Km 0 de les comarques del Camp.

A "Café Berlevag", Mònica Batet hi composa tres històries unides a través de la música i d'un cafè del Village novaiorquès: la Sarah, filla d'un famós cantant, l'Alice, una solista que no acaba de tancar una cançó i rep una trucada inesperada, i la Jane, una guia de museu amb una veïna addicta a confeccionar llistats. L'autora del Pont d'Armentera ens deixa una novel·la sòlida i exigent, feta per obrir les mirades dels joves lectors.

Per a la Sèrie Taronja i amb un to més distès i simpàtic hi va aplegar el nou llibre de Noemi Bagés, que porta un títol engrescador per a qualsevol xiquet i xiqueta: "Que s'acaben les vacances, si us plau!". I és que això és el que pensa el Marc quan de sobte, el seu meravellós estiu esdevé passar tres mesos avorrint-se al poble de la iaia. Dies llargs i xafogosos sense res de sorprenent, en els quals desitjarà que torne a començar el curs.

Reedicions, més reedicions i un reconeixement

A poc estem per a que toquen les campanades quan arriba el darrer Maremàgnum, el que fa divuit en la col·lecció. És un títol ja conegut: "El cas Peníscola", amb el qual Manel Joan i Arinyó va guanyar el Premi Vila de Puçol l'any 2013. En el seu moment es va editar en Narratives, i a l'exhaurir-se, vista la seua bona acollida als centres educatius (i no només de la Ciutat en el Mar!), s'ha reeditat en un format més còmode i a un preu més ajustat. La història és coneguda: Anna Recasens, inspectora dels Mossos, provarà de resoldre el crim d'una jove peniscolana anys enrere, la mare del seu futur gendre. D'incògnit i fora de la seua jurisdicció, no trobarà facilitats per destapar el passat dels implicats i implicades. 

No ha estat l'única reedició de Maremàgnum. El projecte Onada Educació s'ha consolidat i així fa palesa el recorregut d'obres com "Després del silenci" d'Enric Lluch i "La lluna de Praga" de Jordi Santasusagna, amb segones edicions llançades a l'octubre, o la tercera de "L'estirp de la Sang Reial" de Pep Castellano, un veritable clàssic modern de la literatura juvenil al nord valencià.

Finalment, cal ressenyar la inclusió de "Cita a la Paret de Gel" de Margarida Aritzeta en el programa El gust per la lectura de la Generalitat de Catalunya, amb el qual es reconeix la tasca de l'escriptora de Valls amb la literatura juvenil, i de retruc, posa de manifest la cerca per propostes de qualitat de Maremàgnum i Onada Educació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada