dijous, 22 de desembre del 2016

2016, un any de llibres - El llibre infantil

En Onada tenim un compromís amb els primers lectors i lectores per portar-los propostes literàries que siguen entretingudes, amenes i amb valors. Amb aquest esperit es va estrenar al 2014 el Premi Internacional d'Àlbum Infantil Il·lustrat Ciutat de Benicarló. En aquesta tercera edició, ja en el marc dels Premis Literaris de la localitat, aquest guardó s'ha consolidat com una referència en aquest gènere, amb una participació de caire internacional.

Enguany, l'obra guanyadora va ser "La maleta del abuelo". Provinent d'Astúries, l'il·lustrador Juan Hernaz i l'escriptora Fátima Fernández ens presentaven la Mariana, una xiqueta amb un avi malalt de la memòria, a qui voldrà ajudar a recordar. Amb un jurat compost per Manolo Boix, Clara Berenguer i César Barceló, és una tendra història que parla de l'Alzheimer sense dramatitzar, amb uns dibuixos carregats de màgia i de referències del món mariner. Resolt a l'estiu, el llibre es va presentar al Sopar Literari dels Premis, celebrat a Benicarló a principis del mes de novembre. A l'igual que en anys anteriors, s'ha publicat en dues versions bilingües: valencià/anglès ("La maleta de l'avi") i castellà/anglès ("La maleta del abuelo").

 
Fátima Fernández i Juan Hernaz en la presentació a Benicarló (Canal 56)

La pàgina d'Onada Imagina

"La maleta de l'avi" i "La maleta del abuelo" són les últimes incorporacions en la col·lecció Imagina, dedicada als àlbums il·lustrats i que des d'enguany disposen d'un propi aparador a la Xarxa. A la web onadaimagina.com hi trobareu tota la informació sobre les obres que editem en aquesta col·lecció i els seus autors i autores en tres idiomes: valencià, anglès i castellà. 

Tres col·leccions de contes ebrencs

Quelcom es mou per la vora del riu Ebre. El sud català està gaudint d'un esclat creatiu que es materialitza en iniciatives de tota mena, i el conte infantil no ha estat una excepció. En Onada comptàvem des de fa uns anys amb dues sèries d'autores del territori que han captivat els grans i els xicotets lectors: les Germanes Besolí amb Les Contalles de Muniatto i Núria Ibáñez amb El Montsià de Bàrbara i Jaume. En aquest 2016 hem sumat nous volums d'aquest parell de nissagues, i com no hi ha dues sense tres, enguany s'han estrenat el Grup La Deriva amb els primers volums del projecte educatiu A l'escola, Terres de l'Ebre!

 
La presentació dels Contes de La Deriva a Amposta

Tres joves d'Amposta, la tècnica en educació infantil Andrea Ferreres, la geògrafa Neus Pons i la periodista Núria Pons conformen aquest col·lectiu que té per objectiu oferir materials i recursos didàctics vinculats al territori als mestres de les comarques ebrenques, a partir de treballar amb elements característics d'aquestes contrades. El projecte A l'escola, Terres de l'Ebre es divideix en diverses sèries temàtiques i adreçades als diversos cicles educatius. Així, a la Sèrie Groga, per a més de 3 anys, hi podem trobar "La Lia entra a la banda", on es parla de les bandes de música, i en "Amb la panxa ben plena", dels productes alimentaris típics. Mentre, la Sèrie Blava, per a més de 6 anys, s'estrena amb el volum "Panxampla, el bandoler de les Terres de l'Ebre" dedicat a aquest personatge històric, i "Quina temor!" es mostren alguns dels éssers fantàstics ebrencs. Les il·lustracions han anat a càrrec de Sefa Villalbí i l'alumnat de l'Escola d'Art i Disseny d'Amposta.

Amb "Per Carnaval, farina i cóc amb sal!", la col·lecció El Montsià de Bàrbara i Jaume aplega a l'equador del seu recorregut: un volum per cadascun dels municipis que composen la comarca més meridional de Catalunya. En aquesta ocasió, els dos xiquets protagonistes coneixen la vila de Godall el dia de la seua festa més emblemàtica, el Carnaval. Núria Ibáñez és l'autora d'aquesta història que compta amb les il·lustracions de Míriam Valldepérez, les fotografies d'Alfred Blanch i el tractament d'imatge de Marina Rascón.

 
L'equip de El Montsià de Bàrbara i Jaume a la presentació de Godall

D'aquestes sèries de contes ebrencs, la més veterana i longeva són les Contalles de Muniatto de les Germanes Besolí. Hem acabat l'any amb l'aparició de dos nous títols, els que fan divuit i dèneu de la col·lecció del conegut xiquet basat en el pallasso Muniatto. Són "El cagatió de Muniatto" i "Muniatto i la cucafera", dues aventures en que el protagonista coneixerà aquests simpàtics personatges de la nostra cultura, sempre amb els valors de tolerància, imaginació i respecte a la diferència que Olga Besolí i Ester Besolí imprimeixen a la seua obra.

 
El pallasso Muniatto ja té els nous volums de les Contalles

Tres interessants iniciatives que tenen preparades la seua continuïtat en l'any 2017 i de les quals us podeu informar puntualment en la pàgina d'Onada o les pròpies pàgines de cada projecte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada