El "Halloween de Muniatto" o el conte ebrenc "A l'altra banda del foc" han estat alguns dels llibres dels quals ha parlat Olga Besolí al darrer Espai d'Arts, la secció cultural i literària del programa "Dixa'm vore", que emet Canal TE. Aquesta setmana, l'escriptora en parla de la festa de Tots Sants, la Castanyada i Halloween, i repassa l'agenda cultural de les comarques ebrenques.
dimarts, 30 d’octubre del 2012
"La mort, a l'ombra del bibliotecari", ressenyada al bloc del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya
Un dels elements principals de la novel·la negra de Màrius Moneo és la professió del seu protagonista Artemi Boix, que hi apareix fins i tot al títol del llibre: "La mort, a l'ombra del bibliotecari". Boix n'és el responsable d'aquest espai de cultura al seu poble, Corbera, i serà a la seua biblioteca on hi ocòrren algunes de les seues aventures i desventures.
El llibre, guanyador del Ciutat de Sagunt, es va publicar al mes de novembre però ara, un any després, ha estat ressenyat al bloc Observatori Professional, allotjat a la pàgina del COBDC, el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, en un article centrat en obres on els protagonistes exerceixen aquesta dedicació.
L'article es fa ressò de la sinopsi i la coberta de l'obra de Moneo, així com de la visió que l'autor té dels bibliotecaris, tal i com ens contava en una entrevista publicada en aquest mateix bloc de Premsa Onada.
dilluns, 29 d’octubre del 2012
València acollirà la Primera Setmana de Literatura Eròtica
Joanot i Companyia és una botiga especialitzada en productes de la terra, tant pel que fa a la vessant gastronòmica com a la cultural. A banda de fer palesa de la qualitat dels productes valencians, també es mou en l'àmbit de l'activisme i difusió de les lletres. Així ha organitzat la 1a Setmana de Literatura Eròtica, que tindrà lloc entre el 5 i el 10 de novembre a l'establiment, ubicat al carrer Guàrdia Civil, 23, de la ciutat de València.
Els actes més destacats del programa arriben de cara al cap de setmana. Així, el vespre del divendres 9 de novembre, a partir de les 20 hores, es presenta el llibre "Vitis vinifera cataloniae. Relats eròtics per a amants del vi", de Vicent Palatsí, un seguit d'històries on l'escriptor castellonenc uneix l'erotisme amb l'enologia. Isabel Moreno, locutora de Ràdio Klara, en llegirà alguns fragments de l'obra, així com d'altres llibres. Tot seguit, s'ha preparat un sopar fred amb productes nostrats, amb un preu d'inscripció de cinc euros.
A l'endemà dissabte, la periodista Amàlia Garrigós i l'escriptora Mercè Climent (co-autora de Somiant anb Aleixa, novel·la guanyadora del Premi de Literatura Eròtica la Vall d'Albaida) conduiran un col·loqui sobre un gènere en auge. A més a més, durant la resta de la setmana, a la botiga Joanot i Companyia es podrà trobar una ampla varietat de clàssics de la literatura eròtica en les seues diverses modalitats: prosa, vers, relat curt, etc.
diumenge, 28 d’octubre del 2012
Es presenta el llibre "José Vicente Borrás" a Forcall, el proper 4 de novembre
El proper diumenge 4 de novembre, Forcall acull una nova Assemblea de la Colònia Forcallano-Catalana, la qual ha preparat un seguit d'actes al llarg de la jornada, i entre d'ells, hi ha programada la presentació de "José Vicente Borrás. Memorias de un maestro republicano", el llibre impulsat per Ángel Rodríguez de Mier al voltant dels testimonis escrits que hi va deixar aquest mestre de Càlig, empresonat, condemnat a mort (en dues ocasions, les dues amb la pena commutada) i represaliat a la posguerra per la seua vinculació republicana.
A més a més, es dona el cas que justament José Vicente Borrás va ser docent a l'escola de Forcall, al 1965, després de més d'un quart de segle apartat de les aules per les autoritats franquistes, de manera que molts forcallans i forcallanes van poder conèixer-lo personalment.
La presentació serà a partir de les 13 hores, a la Sala Noble de l'Ajuntament, on també hi ha la exposició fotogràfica "Vestits de festes".
El programa sencer es pot consultar ací.
dissabte, 27 d’octubre del 2012
Preparant novetats: "Al marge: escriptors catalans del segle XIX", de Montserrat Corretger
"Al marge: escriptors catalans del segle XIX" és el recull de quatre investigacions de Montserrat Corretger al voltant de les figures i les obres d'un seguit d'intel·lectuals de les lletres catalans de la segona meitat del segle XIX, que apareixen al caliu de la ciutat de Reus. El primer estudi se centra en Josep Güell i Mercader, periodista, escriptor i polític republicà. El segon i el tercer parla dels germans Bartrina, Joaquim Maria i Francesc, poetes romàntics i emmarcats en la Renaixença. Finalment, el darrer estudi se centra en l'occitanisme de Josep Aladern, qui junt Prosper Estièu va posar en marxa la revista "Occitània" com a punt de trobada entre les dues bandes dels Pirineus.
L'autora, la reusenca Montserrat Corretger, és professora del Departament de Filologia
Catalana de la Universitat Rovira i Virgili, amb una extensa investigació i bibliografia al voltant d'autors catalans del segle XIX i XX. Entre les seues obres hi ha
Domènec Guansé, crític i novel·lista: entre l'exili i el retorn (2011) o Escriptors, periodistes i crítics: el combat per la novel·la (1924-1936) (2008).
divendres, 26 d’octubre del 2012
Aquesta vesprada es presenta l'"Emergència al País de la Màgia" a l'FNAC La Maquinista
El País de la Màgia es troba en perill! Una forta tempesta l'ha deixat incomunicat, tota una emergència que pot conduir a que en aquesta ocasió, no hi hagi Nadal! Però, en Pau s'ha assabentat de la greu situació i s'ha decidit a posar-s'hi mans a la feina per solucionar-ho…
I aquesta vesprada, podeu saber què hi serà del Pau i dels fantàstics
habitants del País de la Màgia, amb la presentació que hi faran avui divendres les
seues autores, Cinta Arasa i Cristina Girol, a partir de les 18.30
hores, a l'FNAC La Maquinista. Un acte obert per a tots els públics, i
que serà conduit per l'escriptor Rodolfo del Hoyo.
dijous, 25 d’octubre del 2012
Imatges de Joaquim Maria Puyal a Benicarló
Ací hi podeu veure algunes fotografies de la conferència de Joaquim Maria Puyal a Benicarló, dins del cicle "El llibre, un plaer":
Joaquim Maria Puyal va parlar de comunicació i esport a Benicarló
Podeu veure algunes imatges de la presentació tot clicant ací.
La veu més coneguda del futbol en català va donar una conferència al voltant de la comunicació al saló d’actes de l’IES Joan Coromines, passat dimecres. Joaquim Maria Puyal va obrir el cicle “El llibre, un plaer” organitzat per Onada Edicions, amb el qual està previst portar a Benicarló figures culturals i literàries un cop al mes, fins el proper abril.
La veu més coneguda del futbol en català va donar una conferència al voltant de la comunicació al saló d’actes de l’IES Joan Coromines, passat dimecres. Joaquim Maria Puyal va obrir el cicle “El llibre, un plaer” organitzat per Onada Edicions, amb el qual està previst portar a Benicarló figures culturals i literàries un cop al mes, fins el proper abril.
Cent vuit persones, comptades personalment pel mateix Puyal, van escoltar al mestre del periodisme esportiu, un comunicador reconegut en ràdio i televisió, on ha deixat programes que han passat a la memòria col·lectiva, com ara “La vida en un xip”, i que també ha desenvolupat una important tasca en l’estudi de la llengua. El de Catalunya Ràdio va parlar de com funciona la comunicació, amb motiu del seu últim llibre, “Aicnàlumba” (“Ambulància” a l’inrevès, tal i com es llegeix des dels espills retrovisors dels vehicles). Amb un estil didàctic i amè, Puyal va mostrar la importància dels elements bàsics que rodegen i condicionen el fet comunicatiu entre un emissor i un receptor.
Tot seguit, l’acte va continuar amb les preguntes del públic al protagonista, sobretot, relacionades amb el món del futbol i del Barça. Puyal va opinar al voltant de la politització de l’esport i va contar anècdotes, com haver de cantar gols sota la taula del comentarista per tal d’evitar que l’emoció del moment moleste els seguidors de l’equip rival. També hi va explicar la història de la seua ja mítica frase “Urruti, t’estimo”, arran del penalt aturat pel porter basc que li donava la lliga als blaugrana, en aquell ja llunyà 1985. Puyal es va referir a aquest encontre com la retransmissió més especial de la seua dilatada carrera.
Cicle “El llibre, un plaer”
Després de signar alguns exemplars del seu llibre, el periodista va tornar a Barcelona amb un bon record i amb un obsequi d'una caixa de productes del camp benicarlando, gentilesa de Benihort i Fundació Caixa Benicarló. Amb Joaquim Maria Puyal s’obri el cicle de conferències d’Onada Edicions “El llibre, un plaer”, que té previst portar al mes de novembre al filòleg Vicent Pitarch i al dibuixant Xipell per presentar el seu “Viatge al país de Tombatossals”.
La presentació "Benicarló, 1841-1965" a Televisió d'Ulldecona
Passat dissabte es va presentar l'obra "Benicarló, 1841-1965", de Juan Luis Constante al Magatzem de la Mar. Televisió d'Ulldecona ha penjat al seu canal de Youtube un resum de l'acte, que va congregar al voltant de 150 persones.
"Benicarló, 1841-1965" al Mediterráneo
El Periódico Mediterráneo es va fer eco de la presentació del llibre de Juan Luis Constante, "Benicarló, 1841-1965", que va tindre lloc passat diumenge al Magatzem de la Mar.
"Quan es treballa la lectura s’han d’incloure tota mena de llibres i estils". La col·lecció Teatre Fàcil vista per Joaquina Barba
Si la setmana passada vam entrevistar Joaquina Barba al voltant del conte "Aixa arriba a l'escola", ara ens centrem en una altra obra seua, juntament amb Irene Verdú i Noèlia Conca. Amb "Benvinguda la tardor" i "Àngel, l'amic imaginari", publicats a la passada primavera, s'encetava la col·lecció Teatre Fàcil, destinada a introduir la interpretació a les aules d'ensenyament infantil. L'autora d'Oliva ens fa cinc cèntims d'aquesta novedosa sèrie de llibrets.
Es un projecte que jo tenia en ment feia temps i vaig convidar a Irene i Noèlia a participar perquè com a docent era conscient que no existia aquest tipus de material per tal que els docent pogueren treballar el teatre fàcilment a l’aula.
La col·lecció compta amb dos volums, com s’ha fet l’elecció dels temes?
“Àngel, l’amic imaginari” naix de la proposta d’una mestra que em va agradar molt i vaig decidir utilitzar-la.
“Benvinguda a la tardor”, és un centre d’interés que es treballa sempre a les escoles i que tenia molta gana d’explotar.
Després d’uns mesos a les llibreries, com has vist la rebuda d’estes propostes?
És massa aviat per fer una valoració tot i que de la meua escola si que puc parlar donat que els llibres s’han treballat satisfactòriament. Hi ha que donar un temps als llibres quan ixen al mercat i sobre tot és molt important la promoció que es fa d’ells.
Teatre fàcil està pensat per a les escoles, què creus que hi pot aportar als treballs dels docents?
És un material molt útil per treballar l’expressió i la representació. També es pot fer servir per treballar la lectura en veu alta amb el grup.
Quin paper consideres que ha de tindre el teatre en primària?
El teatre ha d’ocupar en el currículum de l’ensenyament un paper fonamental perquè ajuda a desenvolupar la personalitat i la creativitat de xiquets i xiquetes.
Penses que cal fomentar la lectura de dramatúrgies?
És fonamental. Quan es treballa la lectura s’han d’incloure tota mena de llibres i estils. L’alumnat ha de trobar mecanismes i recursos per descobrir el tipus de lectura que més li agrada.
dimecres, 24 d’octubre del 2012
Aquest divendres 26, "Emergència al país de la màgia" a l'FNAC La Maquinista
Feu clic per engrandir la imatge
Tots els personatges del conte "Emergència al país de la màgia" estaran el proper divendres 26 d'octubre, a partir de les 18.30 hores, a l'FNAC La Maquinista, a Barcelona. Allà, junt les seues autores, Cinta Arasa i Cristina Girol, podreu descobrir el País de la Màgia, un lloc fantàstic on arriba en Pau, qui haurà de salvar-lo d'un greu perill.
L'acte serà presentat per Rodolfo del Hoyo, escriptor i Premi Recull de Blanes, 2012.
L'acte serà presentat per Rodolfo del Hoyo, escriptor i Premi Recull de Blanes, 2012.
L'Agenda de les Contalles de Muniatto per a octubre i novembre
Si hi ha un conte de Muniatto que ens posa en l'època de l'any en la qual estem, és sens dubte, "Muniatto busca bolets". La tardor és època boletaire, i moltes viles de les nostres comarques organitzen Fires per conèixer-los i degustar-los. En dues d'elles hi estaran "Les Contalles de Muniatto", de la mà de les seues autores, Olga i Ester Besolí. Seran els dies 27 i 28 d'octubre a la Fira del Rovelló d'Alfara i els dies 3 i 4 de novembre a la Fira del Rovelló dels Reguers.
A més a més, també hi podreu trobar les aventures del xiquet més conegut de les Terres de l'Ebre el matí del diumenge 28 d'octubre a la Festa de la Cultura de les Terres de l'Ebre, que organtiza surtdecasa.cat a la La Ràpita. I finalment, l'agenda es tanca el diumenge 18 de novembre amb una altra Fira, en aquest cas, la de l'Oli que hi té lloc a Santa Bàrbara.
Josep Palomero ressenya "Viatge al país de Tombatossals"
L'escriptor borrianenc ha comentat el "Viatge al país de Tombatossals" a les pàgines del Mediterráneo. En un article publicat al passat mes de setembre, Josep Palomero apunta que aquesta adaptació de Vicent Pitarch i Xipell sobre el clàssic de Josep Pascual Tirado "conserva tot l'interés i tota la gràcia" de l'original, "augmentada considerablement pels suggerents dibuixos de Xipell, de traços infantils i colors vistosos".
El membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua també es refereix a la importància que el Tombatossals hi té com a mite fundacional de Castelló de la Plana, que des de la seua publicació al 1930 ha inspirat obres com "La filla del rei Barbut", que Matilde Salvador va estrenar al 1943, "però feia falta una versió infantil amb què els primers lectors puguen familiaritzar-se per ells mateixos amb aquesta narració arrelada al paisatge castellonenc", conclou Palomero.
La ressenya sencera de Josep Palomero la podeu llegir tot clicant sobre la imatge:
dimarts, 23 d’octubre del 2012
150 persones van acudir a la presentació de "Benicarló, 1841-1965"
Alguns mitjans digitals ja s'han fet eco de la presentació de l'obra "Benicarló, 1841-1965" de Juan Luis Constante, que va tindre lloc el passat dissabte al vespre al Magatzem de la Mar, just un indret que va ser testimoni dels canvis que ha viscut la ciutat al llarg dels dos darrers segles.
La pluja no va deslluir l'acte, i al voltant de 150 persones, "un èxit" segons apunta el web de l'Ajuntament de Benicarló, van acudir-hi. El primer a intervindre va ser el representant d'Onada Edicions, Ramon París, qui va posar de manifest la importància i la dificultat per dur a terme aquest projecte, però que a les postres ha donat llum a una obra gairebé única en el nostre entorn. Tot seguit, un sextet de l'Associació Musical Ciutat de Benicarló, dirigit per Pablo Anglés, va interpretar dues obres ben caduferes i del Mestre Feliu, El Port i el Ball Pla.
La següent intervenció va ser la de l'autor. Juan Luis Constante va parlar dels processos que el van dur a confeccionar aquesta veritable enciclopèdia local. L'historiador i geògraf va apuntar que no li interessava tant "la història de les batalles", sinó "la història de Benicarló": el territori, la població, els organismes locals, etc. Va tancar l'acte l'alcade de la ciutat, Marcelino Domingo, qui va destacar la qualitat i l'orgull que representa el llibre per als interessats en l'evolució del seu poble.
Tot fent clic es poden llegir la nota de premsa de l'Ajuntament de Benicarló i la notícia al Diari del Maestrat.
Imatges de l'Ajuntament de Benicarló
Onada Edicions porta Joaquim Maria Puyal per parlar d’esport i comunicació aquest dimecres a Benicarló
L’editorial Onada ha organitzat, des d’octubre fins el proper abril, el cicle de conferències i presentacions “El llibre, un plaer”, que un dimecres al mes, portarà a Benicarló a reconeguts escriptors. El periodista de Catalunya Ràdio és el primer d’una llista de personalitats culturals que tancarà Jaume Cabré a la primavera de l’any vinent.
El mestre del periodisme esportiu vindrà a Benicarló el proper 24 d’octubre, a les 19 hores, al Saló d’Actes de l’IES Joan Coromines. A partir del seu llibre, Aicnàlubma. Reflexions sobre la societat i els mitjans, parlarà sobre les relacions entre la comunicació i l’esport. Tot seguit, es deixarà pas a un debat sobre l’actualitat esportiva.
Joaquim Maria Puyal (Barcelona, 1949) és un dels periodistes més prestigiosos i guardonats. Ha reeixit en ràdio i televisió, on ha deixat un estil pioner i reconegut (com el ja clàssic “Urruti t’estimo”) a l’hora de les retransmissions esportives, i que l’han valgut diversos Premis Ondas i la Creu de Sant Jordi. Com a lingüista, és filòleg, doctor i membre de l’Institut d’Estudis Catalans. Ha fet carrera en nombrosos mitjans de comunicació: Ràdio Barcelona, TVE, TV3 i Catalunya Ràdio, amb més de dos mil partits de futbol retransmesos en 45 anys darrere dels micròfons. Aicnàlubma és el seu primer llibre.
La cita de Puyal és la primera del cicle de presentacions literàries i conferències que, un cop al mes, durà a Benicarló a diversos autors i autores literàries, organitzat per Onada Edicions i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Benicarló i Caixa Benicarló. Amb aquesta iniciativa es pretén oferir espais de reflexió i debat al voltant de les propostes presentades.
El mes de novembre es presentarà Viatge al país de Tombatossals, l’adaptació lliure i il·lustrada del clàssic conte castellonenc de Josep Pascual Tirado, a càrrec de Vicent Pitarch i de Joan Montañés, més conegut com Xipell. Posteriorment, entre d’altres, s’han programat trobades amb Un pont sobre el meridià, del col·lectiu El Pont d’escriptors de les comarques castellonenques o Els contes de la mitjanit, amb Marc Artigau, col·laborador del programa de Catalunya Ràdio “El club de la mitjanit”. Finalment, el cicle es tancarà al mes d’abril amb la participació d’un dels grans de les lletres catalanes, en Jaume Cabré, que parlarà de l’ofici de l’escriptor a partir del seu imprescindible Jo confesso. Un acte, a més a més, que servirà com a presentació de l’Espai Onada, un indret destinat a la dinamització cultural a Benicarló i les nostres comarques.
dilluns, 22 d’octubre del 2012
El "Vocabulari de Catí" a Beceroles
El bloc del Centre d'Estudis Lingüístics i Literaris de les comarques centrals dels Països Catalans, Lo Cel, s'ha fet ressò de la novetat d'aquest estiu "Vocabulari de Catí", l'obra de Mossèn Joan Puig i Puig editada per Pere-Enric Barreda i Àngela Buj.
El Vocabulari de Mossèn Puig és un inèdit que l'estudiós catinenc va dur a terme a principis del segle passat, i recull bona cosa d'expressions, paraules, dites, topònims... de la seua vila natal, una impressionant mostra del parlar popular de fa gairebé cent anys.
Podeu llegir l'entrada al bloc Beceroles tot clicant ací.
Es va presentar "Benicarló, 1841-1965"
El Magatzem de la Mar de Benicarló va acollir la presentació de l'obra "Benicarló, 1841-1965", un projecte en tres toms on l'historiador i geògraf Juan Luis Constante Lluch explora i aprofundeix en com la població va evolucionar des de l'antiga vila del Maestrat fins la ciutat contemporània.
L'acte va comptar amb la participació, a més de l'autor, de l'alcalde de la localitat, Marcelino Domingo, i del representant d'Onada Edicions, Ramon París, que van apuntar en importància d'una obra única per a la ciutat. Un sextet de l'Associació Musical Ciutat de Benicarló va completar la presentació, tot interpretant dues obres, el Ball Pla i El Port, del Mestre Feliu.
Ivan Carbonell, Josep Ribera i Joan Manuel Matoses, guanyadors dels Premis Ciutat de Sagunt 2012
La Casa de Cultura Capellà Pallarés va ser l'escenari per al lliurament dels XV Premis Literaris Ciutat de Sagunt, que en l'edició d'enguany han recaigut en Ivan Carbonell (narrativa), Josep Ribera (poesia) i Josep Manuel Matoses (teatre). L'acte, que va comptar amb la participació de les institucions de la ciutat, com ara la regidora Davinia Bono, va estar amenitzat per la companyia de teatre Camí de Nora.
Ivan Carbonell i Iglesias (València, 1979) ha guanyat el XIV Premi de Narrativa amb la novel·la "La promesa del gal·lés". És el tercer guardó gran d'aquest professor, que ja compta amb el Ciutat de Torrent 2009 i l'Enric Valor de Narrativa Juvenil 2010. Ara, amb el Ciutat de Sagunt, es consolida com un nou nom a tindre en compte a les lletres valencianes.
El XV Premi Jaume Bru i Vidal de Poesia s'ha quedat a la comarca del Camp de Morvedre, concretament a Faura, vila natal de Josep Ribera i Condomina (1966), qui s'ha imposat amb el poemari "Voràgine". Aquest Doctor en Filologia Catalana i llicenciat en Filologia Anglesa i Filologia Catalana ha obtingut diversos reconeixements pels seus estudis lingüístics, com el Pompeu Fabra de Gramàtica 2009. Pel que fa a la vessant poètica, Ribera ha publicat diversos llibres i ha estat traductor al valencià d'obres d'Oscar Wilde.
Finalment, amb "Àfrica", Joan Manuel Matoses Morant (Gandia, 1975) suma el seu nom al palmarés del Premi Pepe Alba de Teatre, en la seua novena edició. És el primer reconeixement d'importància que rep aquest autor saforenc, qui és llicenciat en Filologia Catalana i Comunicació Audiovisual, i exerceix de docent. Ha col·laborat en diverses revistes i en companyies teatrals.
Imatges d'AVIVA Sagunt (@GPV_Sagunt)
divendres, 19 d’octubre del 2012
Taula rodona sobre literatura infantil a les Jornades de les Lletres Ebrenques
Aquesta setmana, la Biblioteca Sebastià Juan Arbó d'Amposta acull una nova edició de les Jornades de les Lletres Ebrenques, que s'allargaran fins el diumenge, i que ofereixen un programa dedicat a conèixer, difondre i reflexionar al voltant de la literatura que s'està fent a les Terres de l'Ebre.
Per a demà dissabte al matí, els protagonistes són les propostes que sorgeixen de cara als xiquets i xiquetes. Així doncs, a les 10.30 hores s'ha preparat una taula rodona que reuneix a algunes dels i les noves autores del gènere. L'acte rep el nom de "Hi havia una vegada…, contes infantils" i hi participaran Carme Reverté, Ester Besolí i Olga Besolí (autores de les Contalles de Muniatto), Jesús Serrano (autor de les aventures de Miquelet Setencàrrecs) i Cinta Arasa (autora del conte "Emergència al país de la màgia").
Tot seguit, cap a les 11.30, el matí infantil de les Jornades de les Lletres Ebrenques prosegueix amb el contacontes "Muniatto conta els seus contes", a càrrec de les autores.
dijous, 18 d’octubre del 2012
Es lliuren els Premis Literaris Ciutat de Sagunt 2012
Aquest divendres 19 d'octubre es donaran a conèixer els guanyadors/es dels Premis Literaris Ciutat de Sagunt 2012. Serà a la Casa de Cultura Capellà Pallarés, ubicada al carrer Cavallers, 12 de la capital del Camp de Morvedre, apartir de les 19.30 hores, en un acte conduit per la companyia Camí de Nora.
De nou, tres són les modalitats a concurs en un dels Certamens literaris més destacats a les lletres valencianes:
El Jaume Bru i Vidal, Premi de Poesia, arriba a la seua quinzena edició. Va ser el primer guardó en atorgar-se, allà pel 1998. Enguany ha estat el més participat, amb 58 originals a concurs, que pretendran continuar el palmarès que compta amb autors de la mida de Joan-Elíes Adell, Miquel López Crespí, Salvador Iborra o el darrer, Joan Adell.
Trenta originals es disputen el XIV Premi de Narrativa, el més dotat dels tres. Des de que al 1999 guanyara Josep Planaspachs, han posat el seu nom al Certamen escriptors com Enric Lluch, Manuel Joan i Arinyó i Màrius Moneo, guanyador al 2011.
Finalment, la modalitat més jove és la de Teatre, Premi Pepe Alba, que ha rebut 35 originals per a la seua IX edició. Orland Verdú és el darrer dramaturg en obtindre el reconeixement saguntí, abans ja l'havien assolit Marc Artigau (en dues ocasions), Jordi Sala, etc.
Trenta originals es disputen el XIV Premi de Narrativa, el més dotat dels tres. Des de que al 1999 guanyara Josep Planaspachs, han posat el seu nom al Certamen escriptors com Enric Lluch, Manuel Joan i Arinyó i Màrius Moneo, guanyador al 2011.
Finalment, la modalitat més jove és la de Teatre, Premi Pepe Alba, que ha rebut 35 originals per a la seua IX edició. Orland Verdú és el darrer dramaturg en obtindre el reconeixement saguntí, abans ja l'havien assolit Marc Artigau (en dues ocasions), Jordi Sala, etc.
En total, han estat 123 els originals que han aplegat enguany a Sagunt, gairebé el doble (63) dels que es van rebre l'any passat, un senyal del bon recorregut que continua marcant els Premis Literaris com a referència dins els certamens valencians.
Coneix la història benicarlanda. Es presenta el llibre "Benicarló, 1841-1965"
Cliqueu per a ampliar
La presentació del que s'ha denominat "l'obra definitiva de la història de Benicarló" arriba aquest cap de setmana, en concret, serà al Magatzem de la Mar (c/ Crist de la Mar), a les 19 hores del dissabte 20 d'octubre. L'acte serà una repàs pels darrers segles a la ciutat del Maestrat, a càrrec del geògraf i historiador Juan Luis Constante, autor de la publicació.
"Benicarló 1841-1965" és un projecte monumental, enciclopèdic, que aborda exhaustivament en la història cadufera. Treball de gairebé una dècada, es presenta en tres toms, que sumen tots plegat 1.200 pàgines, enquadernats amb qualitat, la qual cosa fa que siga una obra única en les nostres comarques quant a historiografia local.
Com ha exposat l'autor en la presentació als mitjans, les dates del títol obeeixen a dues fites històriques: del 1841 es conserva la primera acta del consistori benicarlando, després de la crema de l'arxiu municipal a la Guerra Carlista, i al 1965 s'aprova el primer PGOU, que marca el pla urbanístic a seguir. D'ací el subtítol: "De la antigua villa del Maestrazgo hacia la ciudad contemporanea". El primer tom, "Los soportes", parla dels recursos de la població: la gent, el territori, els organismes locals, etc. El segon, "Las transformaciones", mostra l'evolució de Benicarló des de la meitat del segle XIX fins la ciutat industrial dels passats anys 60. Finalment, "Los apéndices" són un seguit de biografies de benicarlandos i altres fonts documentals.
Amb tot, Constante ha confeccionat una obra que satisfa tant al públic interessat en conèixer la història de la població com als estudiosos que vullguen aprofundir en la historiografia.
dimecres, 17 d’octubre del 2012
Presentació del llibre "El riu Sénia" a Ulldecona
Demà, dijous 18 d'octubre a les 20 hores, la Sala de Plens d'Ulldecona acull la presentació de l'obra "El riu Sénia. Activitats humanes i transformació del paisatge", de Victòria Almuni i Ferran Grau.
El llibre, que forma part de la Biblioteca Taula del Sénia, és un recorregut històric, natural, social i patrimònic pel riu Sénia i els pobles que l'envolten.
dimarts, 16 d’octubre del 2012
Les Contalles de Muniatto al Dixa'm vore
La coautora de les Contalles de Muniatto, Olga Besolí, també hi duu, cada setmana, l'Espai d'Arts, una secció del programa "Dixa'm vore", de Canal Terres de l'Ebre, on hi parla de novetats literàries, artístiques i culturals que hi tenen lloc per les comarques riberenques. En l'edició de passat dimarts, Besolí hi va parlar d'un dels seus propis projectes: els darrers volums dels contes de Muniatto, que hi treballa junt la seua germana Ester Besolí.
Les Contalles de Muniatto són un dels actes programats per a les Jornades de Lletres Ebrenques, que al llarg d'aquesta setmana tenen lloc a la Biblioteca Sebastià Juan Arbó d'Amposta, una iniciativa de la qual Olga Besolí també hi fa cinc cèntims a l'Espai d'Arts.
dilluns, 15 d’octubre del 2012
"Llegir amb el gest semblant de qui acarona, plaent, el cos despullat de la persona estimada". Josep M. Vidal ressenya Si em parles del desig
"Imprescindible". Amb aquesta rotunditat conclou la ressenya que Josep Manel Vidal ha publicat al voltant del poemari de Manel Alonso, amb el qual es va endur el Vila d'Almassora del 2010. L'escriptor i docent de l'Alcúdia de Crespins hi destaca la capacitat d'observació que Alonso hi posa sobre "Si em parles del desig", un poemari eròtic, de carn i de cos, que "podria passar per un llibre d'imatges".
I es
què les mirades d’en Manel són precises, amarades d’una basta tendresa,
sovintejades per referències sobre els ritmes de la natura (“Recorre com una onada lenta, la sorra de la seua pell”),
com qui retroba, en el goig dels esforços amatoris, el plaer de les
caminades pel terme, sota la llum entelada que ofereix el brancatge dels
arbres o la lluentor de vidre del cel obert i en gaudeix de les
descobertes.
Vidal hi ressalta, a més a més, el conjunt de haikus que tanquen el llibre, una sèrie de "perles" poètiques eròtiques. La ressenya sencera es pot llegir tot clicant ací.
dissabte, 13 d’octubre del 2012
Els Premis Literaris Vila de Puçol guardonen Josep Usó i Antoni Martínez Peris
Josep Usó i Antoni Martínez Peris han estat els guanyadors de la darrera edició dels Premis Literaris Vila de Puçol, tal i com es va donar a conèixer el passat 5 d'octubre a la Casa de Cultura d'aquesta localitat de l'Horta Nord.
El vila-realenc Josep Usó s'ha endut el Premi de Narrativa Vila de Puçol, que enguany arriba al seu número vint-i-vuit, la qual cosa el converteix en un dels guardons narratius més destacats de l'escena de les lletres valencianes. Usó presenta "Una història de llums i ombres", que s'ha definit com "un seguit de peripècies vitals
protagonitzades per diversos personatges durant la dècada dels anys
setanta del segle passat a Castelló i a Xile, històries personals que
s'entrellacen en una cruïlla a la qual són portats per la pesada roda de
la història, la qual els fa que acaben convertint-se d'una manera
directa o indirecta els uns en els botxins dels altres", segons apunta Manel Alonso. L'autor de "La senda llarga" suma amb el Vila de Puçol un nou reconeixement, que s'uneix als anteriors aconseguits a Almassora, Sagunt, Torrent o Benicàssim.
Per la seua banda, el XVI Josep Maria Ribelles de Poesia ha marxat cap Alzira, ciutat del poeta Antoni Martínez Peris, qui ha convençut el jurat amb el seu poemari "Circuït de Papez", "un recull de poesia escrita amb vers lliure, de línia clara
i de temàtica actual. El títol fa referència al circuit neuronal que
tenim les persones en el cervell que és clau per a transmetre les
emocions, emocions que en el poemari són de caràcter amorós i social", en paraules d'Alonso. És el primer cop que aquest autor es presentava a un certamen literari, tot i que ja compta amb trajectòria en els camps de la pintura i la música (amb el grup Califat).
Parlem amb Joaquina Barba sobre "Aixa arriba a l'escola"
Joaquina Barba és un de les autores valencianes més destacades en l'àmbit de la literatura infantil i juvenil. Al llarg de la darrera dècada, la d'Oliva ha publicat un grapat de contes i novel·les amb les quals pretén impartir valors positius a les aules. És el cas d'"Aixa arriba a l'escola", amb la qual explora el fenòmen de la immigració en els pobles, vist des del punt de vista d'una colla de xiquets i xiquetes i de la seua professora, mentre esperen l'arribada de l'Aixa, una alumna magribina nouvinguda.
Com sorgeix la idea d’Aixa arriba a l’escola?
És l’experiència docent qui em porta a escriure sobre la integració a l’escola de les diferents cultures.
El llibre duu uns quants mesos a les llibreries, com valores la seua rebuda entre els lectors i lectores?
La veritat és que és poc temps per fer una valoració. Així i tot, sé que el llibre ha estat treballat com a lectura en alguns centres en cinquè de primària amb molt bona valoració per part dels alumnes.
El relat es centra en la visió dels xiquets i xiquetes d’una nouvinguda, creus que els infants són més integradors que no pas els adults?
Crec que sí però no podem deixar de banda que estan molt influenciats pels adults.
Què hi pot aportar “Aixa arriba a l’escola” a la comunitat educativa?
Una magnífica eina de treball per tractar un tema tan necessari com les diferències i el respecte.
Consideres que la literatura infantil i juvenil és un mecanisme eficient per transmetre valors?
Per mi si que ho és no sols pel que el lector rep individualment, sinó també perquè els llibres com “Aixa arriba a l’escola”, al treballar-se dins l’aula, permet la reflexió col·lectiva.
Tens pensats nous projectes literaris?
Clar que sí. En aquests moments estic treballant en la creació d’obres per a primers lectors.
divendres, 12 d’octubre del 2012
La cletxa-quebab de garrofa, vista per La Cuina Violeta
Si hi ha un tret que hi destaca de "La pastisseria i la cuina de la garrofa" és, sens dubte, l'originalitat. Aquest condiment, en forma de farina, havia estat a les nostres cuines des d'antuvi, però, la seua condició de succedani, associat a èpoques de carestia, l'havien apartit progressivament dels fogons. Per això, l'objectiu principal de l'obra passava per llevar-li eixa etiqueta a la garrofa, i presentar-la en formes innovadores, tot aprofitant les característiques nutritives i saboroses del fruit.
El referent de la investigació culinària, la Fundació Alícia, i un bon grup de restauradors, pastissers i cuiners de les nostres comarques, hi van treballar per trobar-li un lloc a la garrofa en els plats més insospitats: des del gelat fins un pollastre, des d'uns espaguettis a una crep.
Són receptes sorprenents, però a la vegada, perfectament reproduïbles a la llar. La darrera lectora que ha compartit la seua "experiència garrofera" ha estat La Cuina Violeta, un bloc culinari que s'ha atrevit amb les clotxes-kebabs de garrofa, amb un exitós resultat, tal i com podem veure a la fotografia. L'autora hi posa el seu toc personal al pa, substituint el de pagès per una pita
Us he dir que m'ha agradat molt aquest pa i fins i tot serveix per a
fer-lo com a barra. La clotxa ha quedat molt bona. Per acompanyar-la
podem triar un vi negre de la zona, que té tres D.O. molt importants:
D.O.Q. Priorat, D.O. Montsant i D.O. Terra Alta.
I continuem passejant per les terres que fan aquests vins tan bons mentre escoltem Lluis Llach cantant Porrera. Ja no puc dir res més...
I continuem passejant per les terres que fan aquests vins tan bons mentre escoltem Lluis Llach cantant Porrera. Ja no puc dir res més...
Podeu llegir la resta de l'article, amb la recepta, tot clicant ací.
dijous, 11 d’octubre del 2012
Gerard Vergés vist per Emigdi Subirats. Novetat literària per a aquesta tardor
D'ací prop d'un mes, Tortosa viurà la presentació d'un nou llibre que homenatja a un dels grans noms de la literatura ebrenca contemporània: Gerard Vergés. L'autor de titols com "Alfabets per a adults" o "Lliri entre cards" i membre del grup que va posar en marxa la revista Geminis, un referent cultural a les Terres de l'Ebre de la posguerra, és el protagonista d'una obra a càrrec d'Emigdi Subirats. La novetat forma part de la col·lecció Gent nostra, i és el segon volum darrere d'un altre intel·lectual tortosí, en Manuel Pérez Bonfill.
El de Camp-redó parla de la figura humana i literària de Vergés, i inclou una breu antologia dels seus textos. De formació i ofici farmacèutic, després de Geminis (1952-61) no hi va tornar a irrompre al panorama literari fins encetada la dècada dels 80. El 1981 guanya el Carles Riba de Poesia amb "L'ombra rogenca de la lloba", i el 1985, el Josep Pla de Narrativa per "Tretze biografies imperfectes", primers d'una sèrie de guardons i reconeixement que arriben fins la Creu de Sant Jordi al 2007. També hi ha destacat com a traductor de les obres de Shakespeare, una de les seues notables influències.
Així, amb aquest llibre d'Emigdi Subirats es pretén posar en valor l'obra de Gerard Vergés, promoure-la i difondre-la arreu del territori lingüístic. El passat mes de juliol, Subirats exposava el projecte al seu bloc Lletres Ebrenques, tal i com podeu llegir tot clicant ací. A més a més, el retrat del tortosí com símbol literari d'aquestes terres continua vigent; fa unes setmanes, Emili Rosales li dedicava unes pàgines a La Vanguardia, que es poden llegir tot seguit.
dimecres, 10 d’octubre del 2012
Joaquim Maria Puyal a Benicarló: La comunicació i l'esport
El periodista Joaquim Maria Puyal obrirà el cicle de conferències i presentacions “El llibre, un plaer”, que un dimecres al mes, portarà a Benicarló a reconeguts escriptors. La iniciativa s’estendrà fins el proper mes d’abril, amb la participació de Jaume Cabré. Està organitzat per Onada Edicions, amb al col·laboració de l'Ajuntament de Benicarló i Caixa Benicarló.
El mestre del periodisme esportiu vindrà a Benicarló el proper dimecres 24 d’octubre, a les 19 hores, al Saló d’Actes de l’IES Joan Coromines. A partir del seu llibre, Aicnàlubma. Reflexions sobre la societat i els mitjans, parlarà sobre les relacions entre la comunicació i l’esport. Tot seguit, es deixarà pas a un debat sobre l’actualitat esportiva.
Joaquim Maria Puyal (Barcelona, 1949) és un dels periodistes més prestigiosos i guardonats. Ha reeixit en ràdio i televisió, on ha deixat un estil pioner i reconegut (com el ja clàssic “Urruti t’estimo”) a l’hora de les retransmissions esportives, i que l’han valgut diversos Premis Ondas i la Creu de Sant Jordi. Com a lingüista, és filòleg, doctor i membre de l’Institut d’Estudis Catalans. Ha fet carrera en nombrosos mitjans de comunicació: Ràdio Barcelona, TVE, TV3 i Catalunya Ràdio, amb més de dos mil partits de futbol retransmesos en 45 anys darrere dels micròfons. Aicnàlubma és el seu primer llibre.
El 18 d'octubre, presentació a Ulldecona de l'obra "El riu Sénia"
Tot continuant el trajecte del riu des de la muntanya fins la mar, el llibre "El riu Sénia" arriba aquest dijous a Ulldecona, després d'haver-se presentat a La Sénia i a Rossell. Serà a partir de les 20 hores, al Saló de Plens del consistori de la vila, i comptarà amb la participació dels dos impulsors de l'obra, en Ferran Grau i na Victòria Almuni.
El quart volum de la Biblioteca Taula del Sénia és un recorregut per l'entorn del riu que uneix i separa valencians i catalans, Maestrat i Montsià. Un espai històric configurat pel Sénia i per les poblacions humanes que s'han assentat a la seua vora, des de la Tinença fins a Sòl de riu.
Amb "El riu Sénia. Activitats humanes i transformació del paisatge" podrem conèixer la natura, la història, el patrimoni, la indústria, els costums, etc que han girat al voltant de l'aprofitament d'aquestes aigües.
"Benicarló, 1841-1965" es presenta el 20 d'octubre al Magatzem de la Mar
El proper dissabte, 20 d'octubre de 2012, a les 19 hores, el Magatzem de la Mar de Benicarló acollirà la presentació de l'obra definitiva de la història benicarlanda: "Benicarló, 1841-1965: El tránsito de la antigua villa del Maestrazgo a la ciudad contemporanea", un llibre de l'historiador Juan Luis Constante Lluch.
Una obra imprescindible en tres volums, amb 1.200 pàgines, gràfics, mapes, biografies, imatges i fotografies, per conèixer el nostre poble a fons. Una edició limitada que comptarà amb un preu especial: només a la presentació, hi podreu adquirir l'obra completa per 105 euros, un descompte d'un 30%.
Us hi esperem!
Tombatossals a Benlloch
Després de l'exitosa presentació del "Viatge al país de Tombatossals" a la Llotja del Cànem, l'adaptació del clàssic de Josep Pascual Tirado va participar a la celebració del Nou d'Octubre a la vila de Benlloch, a la Plana Alta. I els protagonistes van ser als quals hi va destinat el llibre, els més menuts.
En concret, els alumnes del CRA El Trescaire van interpretar una obra de teatre sobre la seua localitat i sobre els personatges mítics de la colla de Tombatossals, un espectacle del qual es poden veure algunes fotos a la notícia d'El Set, i que va comptar amb la presència de l'autor de l'adaptació lliure, en Vicent Pitarch. Posteriorment, l'Auditori de la vila va acollir un homenatge als familiars de Josep Pascual Tirado.
L'escola de Benlloch ha estat de les primeres que ja hi treballa amb el "Viatge al país de Tombatossals", com es pot llegir al seu bloc. Amb l'adaptació de Pitarch i del dibuixant Xipell, el mite castellonenc vol arribar al públic escolar, per tal de difondre'l i conservar-lo.
dilluns, 8 d’octubre del 2012
Vídeo de la presentació als mitjans de "Benicarló, 1841-1965"
Passat dimecres 3 d'octubre, el Saló de Plens de l'Ajuntament de Benicarló va acollir la presentació als mitjans de comunicació de l'obra en tres volums "Benicarló, 1841-1965", de Juan Luis Constante. A més de l'autor, la roda de premsa va comptar amb les intervencions de la regidora de Cultura, Nieves Eugenio, de l'editor Miquel Àngel Pradilla i de l'alcalde de la localitat Marcelino Domingo.
"Benicarló, 1841-1965" és, com han apuntat alguns mèdia, "l'obra definitiva de la història de Benicarló". Al llarg de les seues 1.200 pàgines, Juan Luis Constante explora tots els factors, esdeveniments i circumstàncies que van fer que el municipi passar de l'antiga vila del Maestrat a la ciutat industrial, cent vint anys plens de canvis i de transformacions, que van donar lloc al Benicarló que coneixem avui.
La presentació pública de l'obra serà el proper dissabte 20 d'octubre, a les 19 hores, al Magatzem de la Mar.
Conservar el patrimoni oral: ressenya de "Cançons tradicionals a Mont-roig del Camp"
"Ca l'Isidre" és el bloc que hi manté la llibretera reusenca Montsant Fonts (Llibreria Gaudí) i que ha dedicat una entrada a una novetat editorial del Camp, apareguda aquestos darreres dies, en concret, de les "Cançons tradicionals a Mont-roig del Camp", un cançoner que recull les melodies i tonades de la gent gran d'aquesta vila, transcrites pel musicòleg Joaquim Icart, en un treball coordinat per Conxita Aragonès i impulsat pel Centre d'Estudis Mont-rogencs.
En aquest sentit, l'autora del bloc apunta la importància funcional -i artística- que ha tingut la música tradicional popular per a les diverses vessants de la vida quotidiana: la feina, l'ensenyament, la festa, la religió, etc. i que ara mateix es troben en perill de desaparició, per la qual cosa, obres com aquesta són gairebé properes a la "arqueologia folklòrica".
Amb una voluntat explícita de conservació d’un patrimoni oral i de
present –la portada, lluny d’evocar el context d’ús del passat, ja és
una proposta de reutilització– el llibre recull poc més d’un centenar de
peces –en bona part, curtes– que es presenten ordenades alfabèticament
segons el títol atorgat, totes elles populars a Mont-roig.
Es tracta d’un repertori interpretat per dones aplegat entre el 2006 i
el 2010. Cançons infantils, de joc, apreses a l’escola i uns
escadussers exemples de cançons narratives llargues mostren prou bé els
àmbits on perviu la percepció de tradicionalitat. És clar que la cançó
tradicional és una expressió de la història d’una època que se’n va i,
gràcies als fruits d’aquesta recerca n’evitarem l’oblit», apunta Conxita
Aragonès a la presentació, tot reconeixent la importància de l’escola
per a la transmissió de moltes cançons recordades.
Finalment, la llibretera fa esment d'algunes de les peces incloses al llibre, com ara "A la plaça ballen coques" (la
truculenta història de la Caterineta, morta a garrotades pel seu pare,
per haver gosat anar a ballar coques a la plaça), "La porquerola" o "San Antonio y los pajaritos".
L'article sencer de Montsant Fonts al bloc "Ca l'Isidre" el podeu llegir tot clicant ací.
divendres, 5 d’octubre del 2012
"Puc garantir és que "Apunts d’altres mons" és una obra que ha sigut capaç de sorprendre sense excepció a tot aquell que l’ha llegida". Parlem amb el seu autor, Berna Blanch
Berna Blanch és l'autor de la novel·la "Apunts d'altres mons", una curiosa història de ciència-ficció que explica la simbiosi que s'estableix entre un humà, Joan, i un extraterrestre. Una mena de ciència-ficció poètica, guanyadora del darrer Vila de Puçol.
"Apunts d’altres mons" va ser una de les novetats per a Sant Jordi, com valoreu la rebuda del llibre en aquestos primers mesos al carrer?
Pense que la rebuda del llibre ha sigut ben positiva encara que potser és una mica massa prompte per a fer valoracions ja que la novel·la està encara en promoció i hem de donar-li més recorregut. Les novel·les de gènere fantàstic o de ciència ficció són en general atractives i solen tindre una bona resposta per part del lector.
Des de Sant Jordi la novel·la ha estat presentada en primer lloc a Puçol, a la casa de la Cultura com a poble patrocinador del Certamen literari que ha fet possible la publicació de l’obra. Posteriorment es presentà també a la Fira del Llibre de València i al mes de juny es feu una tercera presentació a Torrent, poble on visc en l’actualitat.
Dins la campanya de difusió de l’obra, "Apunts d’altres mons" ha tingut el seu espai en dues entrevistes realitzades per canals de televisió digital que estan lògicament penjades en la xarxa, una en Bondia TV. i l’altra dins del cicle d’entrevistes d’autors valencians que està fent l’associació d’editors. No han faltat tampoc referències en premsa local.
He de seguir doncs treballant en aquest aspecte de la promoció. Per sort, l’edició del llibre està molt acurada i això fa molt, la portada amb un fetus extraterrestre és molt cridanera i eixe atractiu visual també ajuda a que la gent es fixe en el llibre i li desperte la curiositat. Content de la rebuda ara s’ha de continuar defensant-lo i donant-lo a conèixer.
Com sorgeix la idea per unir a un humà amb un simbiont?
És fàcil, la natura ens dóna molts exemples de simbiosi. En el cas de la novel·la jo pretenia en un primer moment fer un llibre de viatges, unes descripcions o postals, com diu Manel Alonso en el pròleg, d’altres mons i d’altres éssers. Quan comencí a muntar-la vaig adonar-me que ajuntar un seguit d’històries amb elements purament fantàstics acabaria donant com a resultat una novel·la amb un alt component descriptiu i en la que la manca d’elements terrenals podia induir a la confusió.
Açò em feu inventar al Joan com un segon protagonista i anar alternant els episodis fantàstics amb altres que succeeixen en la vida real. La història inicial es converteix en dues històries paral·leles que es complementen i equilibren el conjunt de l’obra. Cosir els dos protagonistes principals i anar estirant el fil em va donar molt de joc i em possibilità desenrotllar o apuntar en els textos alguns dubtes vitals que tots ens hem plantejat en alguna ocasió.
Açò em feu inventar al Joan com un segon protagonista i anar alternant els episodis fantàstics amb altres que succeeixen en la vida real. La història inicial es converteix en dues històries paral·leles que es complementen i equilibren el conjunt de l’obra. Cosir els dos protagonistes principals i anar estirant el fil em va donar molt de joc i em possibilità desenrotllar o apuntar en els textos alguns dubtes vitals que tots ens hem plantejat en alguna ocasió.
En quin terreny considereu que es mou la història, el de la ciència-ficció, la fantasia, la novel·la psicològica?
Apunts d’altres mons té la particularitat de deixar obertes i apuntades moltes interrogants. Cada persona llig en ella una novel·la diferent segons en quin nivell vulga aprofundir en la història. Evidentment no és una novel·la de ciència-ficció a l’ús on anem a trobar-nos lluites i guerres constants entre humans i extraterrestres. No és això. Caldria definir-la com una obra de gènere fantàstic en la què el protagonista en el compliment de la seua funció vital va descobrint-nos l’univers en el seu conjunt i parlant-nos més en detall de les particularitats d’alguns mons o espais que visita.
És clar que també qui vulga trobar-los pot prendre els camins on s’apunta què és la realitat? On comença i acaba la vida? Quin sentit té aquesta? Quina és la integració de l’ésser humà amb el seu entorn i en el propi univers? Existeix el temps o existeix només la consciència d’existir? Hi ha criatures extraterrestres? Quin paper juga la religió en les nostres vides?
Viatges astrals, reencarnació o hipnosi tenen també la seua pinzellada en el text. Igualment l’anàlisi de les reaccions del Joan i d’Anna, protagonistes humans, front a les situacions insòlites que els succeeixen pot fer-nos també considerar com encarem el nostre pas pel món. Des d’eixe aspecte pot pensar-se en un component psicològic, allò ben cert és que com deia abans el llibre serà diferent segons el lector que el llegesca. El que sí puc garantir és que "Apunts d’altres mons" és una obra que ha sigut capaç de sorprendre sense excepció a tot aquell que l’ha llegida. Ja m’ho diran.
Procediu del gènere poètic, ha costat donar el salt a la narrativa?
No, no ha costat gaire fer el salt a la narrativa perquè tota ma vida he tingut ganes de fer una novel·la. Les circumstàncies personals d’una curta temporada en l’atur m’han donat la dosi extra de temps que necessitava per encarar l’aventura. És clar que la tècnica de treball de la narrativa és ben diferent a la de la poesia. Malgrat açò, no són gèneres oposats, poden en molts casos complementar-se. "Apunts d’altres mons" n’és un exemple clar ja que en algunes de les descripcions que hi ha al text es pot evidenciar lleument la càrrega poètica, per altra part, harmonitzada per la temàtica del llibre.
A més a més, la mateixa estructura de la novel·la té un cert paral·lelisme a la construcció d’un poemari, és a dir, els capítols són prou curts, majorment de dues o tres pàgines que poden funcionar de forma independent als capítols del costat. És el conjunt el que els dóna cos i coherència, com passa en un llibre de poemes. Aquesta estructura de novel·la afavoreix també la lectura per a aquelles persones que no tenen massa temps per a llegir d’una tirada o que prefereixen mastegar el contingut del text.
Per altra banda pense que és enriquidor com a escriptor i com a persona el tindre ocasió de conrear un altre gènere literari. M’ha ajudat a gaudir d’una forma distinta de la literatura i a retrobar-me quan em trobava personalment un punt embussat. M’ha obert també altres perspectives i com no, m’ha ensenyat a assaborir i apreciar més si cap l’excel·lent treball dels nostres novel·listes.
Sou membre del cercle poètic Argila de l’Aire, ens podeu explicar una mica el paper que hi juga aquesta associació?
Argila de l’Aire és una associació que naix en l’any 95 i de la que tinc l’orgull de ser un dels membres fundadors. Naix amb la idea de compartir inquietuds literàries i de ser un lloc de trobada de les persones que com nosaltres es trobaven soles a l’hora d’escriure.
Prenent seu a la casa de la cultura d’Almussafes i al llarg d’aquests divuit anys hem vingut desenrotllant un llarguíssim seguit d’activitats literàries de tot tipus destacant sobretot el treball que s’ha fet des dels recitals on s’ha mimat sempre la idea d’apropar la poesia al públic, de fer-la entretinguda i amena amb textos ben seleccionats i el recolzament de mitjos complementaris com la música o la il·luminació.
A més a més de lectures, contacontes, presentacions, interpretacions teatrals o gravacions de CD i un treball d’edició plasmat principalment amb la publicació de la revista Diàfora de la qual vaig ser codirector i que durant sis anys ha fet un treball d’edició de textos exclusivament inèdits on han participat cent quaranta autors. Diàfora estava principalment encarada a la publicació del treball d’escriptors novells que han vist publicats allí els seus textos junt al nom i el treball de molts escriptors ja ben reconeguts dins dels cercles literaris i que ens han ajudat amb les seues aportacions a la labor de difusió.
Actualment es treballen presentacions, contacontes i recitals, a més d’encetar gota a gota una línea d’edició de llibres d’autor.
En resum és una associació literària bilingüe oberta a treballar i compartir l’amor per les lletres.
Hi teniu pensats nous projectes literaris?
Sí, és clar que tinc pensats nous projectes literaris. No falten il·lusions ni ganes de treballar. Duc en el cap una novel·la juvenil on m’agradaria introduir elements sobrenaturals com l’espiritisme o les aparicions.
No cal dir que també vaig amuntegant per al futur esborranys i fulles amb mitjos poemes que en algun moment retrobaré. La veritat és que no tinc el temps que volguera per dedicar-me a ells, però projectes hi ha.
Algun dia faré un llibre amb una recopilació de poemes propis fets i inspirats en l’Albufera i les marjals al llarg de la meua trajectòria poètica i barrejada amb alguns poemes nous. És un llibre que sempre he volgut fer i que sent d’alguna forma la necessitat i quasi el deure de fer, sóc catarrogí i els meus paisatges han sigut sempre per a mi motiu i espurna poètica.
A nivell personal no falten projectes, com hi ha també altres a nivell col·lectiu dins les activitats del Cercle poètic Argila de l’Aire.
A banda aquestes coses ara per ara vull ocupar-me de defensar "Apunts d’altres mons" i "Pol·len", un poemari que s’ha publicat també enguany per Sant Jordi i que encara està calent. Aquestes són les prioritats i quan passe l’estiu continuaré amb elles.
dimecres, 3 d’octubre del 2012
Es presenta "Viatge al país de Tombatossals"
Aquest dijous, 4 d'octubre de 2012, a les 19.30 hores, Tombatossals retorna a Castelló. La Llotja del Cànem acull la presentació de la nova versió del clàssic de Josep Pascual Tirado, una adaptació de Vicent Pitarch i il·lustrada per Joan Montañés, Xipell, que va dedicada especialment al públic infantil, amb la intenció que els més menuts puguen conèixer i treballar a les aules amb el relat mitològic que explica la fundació de la vila i terme castellonenc.
Amb el nom de "Viatge al país de Tombatossals", aquest conte pren a tota la colla de gegants: Tombatossals, Cagueme, Bufanúvols, Tragapinyols... així com el Rei Barbut, qui els encomana l'eixamplament del seu xicotet regne. Per a això, hauran de lluitar contra el castell de Montornés i per les Columbretes.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)