diumenge, 12 de febrer del 2023

"Paraules senzilles i tendres". La revista Caràcters parla de "Com t'ho podria dir?" de Clara Gil

L'escriptora Clara Gil torna a la literatura juvenil amb "Com t'ho podria dir?", un aplec de relats que parlen d'emocions i de temors, amb personatges que senten neguits enfront de petits reptes que els procura la vida. L'autora vila-realenca, a més, vincula cada conte a una cançó en català, que juga un paper en la història i que es pot escoltar fàcilment gràcies a un codi QR. 

De "Com t'ho podria dir?" també parla la crítica. Imma Monlleó ha publicat una ressenya a la revista literària Caràcters, de la Universitat de València. Reproduïm un fragment.


L’habilitat de teixir amb les paraules està tendrament ornamentada amb un fil guspirejant de música, que li dona alhora consistència i ales. Clara Gil aconsegueix endinsar-te des de la primera línia en cadascuna de les histories, amb «paraules senzilles i tendres», com la cançó de Serrat. I amb aquesta sentència ens hem atrevit a emular l’autora. Hem triat el fragment d’una cançó en la nostra llengua, per incloure-la en el text i que cobre vida literària, com Gil fa en cadascun dels seus contes.

Cada relat va enllaçat a una cançó que el lector es pot descarregar mitjançant un codi QR per llegir-lo mentre s’escolta de fons eixa melodia, o per fer-ho després de llegir-lo, prenent-li així un poc més de temps a la vida.

Llegir amb música de fons és un plaer multiplicat, però en aquest cas, no només és un acompanyament. L’autora assoleix la fita de fer que la música que tria siga un personatge més, si més no, un element clau de la història.

Usa les cançons de diverses formes: com a part d’un diàleg, com un poema amb el que es pot jugar bescanviant-li paraules, com a un record, com una excusa per enllaçar diverses històries, per recordar grans erudits en la nostra llengua com Ausiàs March, per agullonar-nos posant-nos al davant temes tan compromesos com l’assetjament. També veiem en la seua escriptura que de tant en tant aguaiten lliçons per a viure: «Que l’aire es torna vent, vent que mou el temps, temps que passa ràpid i fa empentes al present…».

Podeu llegir la crítica sencera tot clicant ací.

divendres, 10 de febrer del 2023

Josep Maria Franquet i "Ramon l'immortal", al Més 324 de TV3

L'escriptor i professor tortosí Josep Maria Franquet acaba de publicar la novel·la "Ramon l'immortal", una història humanista i d'amor al coneixement protagonitzada pel Ramon Berenguer, un jove poeta reflexiu i introspectiu que fuig a la muntanya per tal d'assolir la immortalitat. Amb motiu d'aquesta novetat literària, Franquet ha estat entrevistat al programa Més 324 que dirigeix Xavier Graset a Televisió de Catalunya.