divendres, 6 de març del 2020

Parlem amb Teresa Hidalgo, autora de "Ni falda ni pantalons, jo. Educació transversal i atenció a la diversitat"

"Ni falda ni pantalons, jo" és la nova proposta metodològica docent per treballar la diversitat sexual i de gènere a les aules. La seua autora, la professora Teresa Hidalgo, va partir de l'experiència positiva d'uns tallers per desenvolupar aquest material que pretén informar i desterrar mites sobre les persones LGTBI i afavorir la seua inclusió i normalització social.

En aquest vídeo podeu veure l'entrevista a Teresa Hidalgo:

dimarts, 3 de març del 2020

La vida barrejada amb poesia. El Diari de Tarragona parla de la biografia "Zoraida Burgos i Matheu"

Amb el títol de "Zoraida Burgos: passió i prudència sobre el paper", Roser Regolf ha publicat una ressenya al Diari de Tarragona del nou llibre de la cantautora Montse Castellà: "Zoraida Burgos i Matheu. Resum biogràfic", el passeig per la vida i l'obra d'una de les grans veus literàries ebrenques.


Regolf enceta l'article definint Burgos com "una de les poetes més sòlides de la literatura ebrenca i catalana de postguerra" i assenyala que el projecte biogràfic dut a terme per Castellà, "a cavall de l’assaig i la novel·la memorialística", serveix per trenar "una història que cal conèixer. Records, anècdotes, contes, poemes, racons a la vora de l’Ebre i altres vincles".

El text explica el procés de creació del llibre, el primer de Montse Castellà. La biògrafa explica que han estat sis anys de treball, sovint a partir de converses mantingudes amb Zoraida Burgos en espais familiars o per vies telemàtiques, ja que l'escriptora "se sent més còmoda escrivint que parlant", recorda Castellà.

A foc lent i amb una gran estima de Montse Castellà cap Zoraida Burgos, la història vital i literària de la tortosina va començar a fluir en aquesta biografia, presentada fa a penes uns dies. Orientada per àmbits temàtics, i des de la infantesa fins l'actualitat, "la vida es barreja amb els seus poemes perquè el lector pugui entendre’ls millor." Han evitat amb èxit el buidatge de dades i han confeccionat, "amb quatre mans i pianos diferents", un relat narratiu evocador, a la mida de la literatura burgosiana.

D’aquesta manera, tot i que també desgrana les seves obres literàries, ens introdueix de forma gairebé íntima a uns anys que van marcar a Burgos com a persona i escriptora, que parla de la lluita antifranquista com a única veu femenina de la literatura de les Terres de l’Ebre a la postguerra i durant el franquisme. (...) Al mateix temps, la biografia parla també de la importància de la música, així com de la faceta de Burgos com a grafòloga, motorista o intrèpida viatgera.

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

dilluns, 2 de març del 2020

El Setmanari L'Ebre entrevista Montse Castellà, autora de la biografia de Zoraida Burgos

 

El periodista Oriol Gracià ha publicat en el Setmanari L'Ebre una entrevista a Montse Castellà arran de la publicació de "Zoraida Burgos i Matheu", el resum biogràfic de la bibliotecària i poeta tortosina, membre de la generació de postguerra que va revitalitzar la cultura catalana a les Terres de l'Ebre.

Castellà ha definit el llibre com "un llibre a quatre mans, en diferents pianos". S'estructura a partir d'una sèrie de converses mantingudes amb Burgos durant més de sis anys. No va ser fàcil convèncer-la, exposa l'autora, "és una dona que sol dir que no, per humilitat i discreció. (...) Per fer el llibre ens ha calgut negociar i hem acabat trobant la fórmula que ens ha convençut a totes dues", referint-se a aquestes trobades en espais còmodes per a la biografiada.

A l'hora de definir la literatura de Zoraida Burgos, Castellà la defineix com "senzilla i críptica, t’atrapa", i per això es va implicar en el llibre: "Darrere de la seua obra hi havia un personatge que tenia ganes de conèixer." El llibre fa un profund repàs a la seua trajectòria literària, la qual abraça des dels anys 50 del segle XX fins l'actualitat. "Al principi, hi predominaven els versos lliures i els temes socials, perquè durant l’antifranquisme la poesia era una de les poques eines d’expressió que servia per a reivindicar i de tant en tant podia saltar-se la censura. Per incultura i desconeixement dels censors, és clar. A poc a poc, afina i sintetitza el llenguatge i aprèn a treballar la mètrica."

Però, com s'assenyala en l'entrevista amb Oriol Gracià, la biografia dedica tanta atenció a l'obra com a la persona, i ens retrata el seu avenir vital, la seua personalitat, els seus interessos i la influència dels familiars i les amistats que l'envolten, amb especial cura cap els membres de la seua generació: "Parlar de Zoraida és parlar del ressorgir cultural de Tortosa durant la postguerra, i dels intel·lectuals d’esquerres que van confluir al voltant de la revista GEMINIS. Parlar de Zoraida és també parlar del PSUC, de la repressió política i de l’empresonament de molts dels qui militaven al seu entorn", comenta Castellà.

Podeu llegir l'entrevista sencera tot clicant ací.