divendres, 29 de juliol del 2016

Preparant novetats "El parlar de Càlig" de Berta Sans Monroig


Aquest dissabte 6 d'agost, la filòloga Berta Sans Monroig presenta el nou llibre "El parlar de Càlig", un estudi monogràfic que descriu i analitza la llengua parlada en aquesta localitat del Baix Maestrat. L’esmentada comarca, des del punt de vista geolingüístic, desperta un gran interés en el món de la dialectologia, ja que constitueix una zona de transició, una cruïlla on conflueixen les varietats geogràfiques valenciana i nord-occidental. Una obra a l'abast tant des d'una vessant d'estudi científic com de valor de conservació del patromoni lingüístic de la vila de Càlig.

Berta Sans Monroig (Càlig, 1990) es llicencia en Filologia Catalana l’any 2013 per la Universitat Rovira i Virgili i obté el Premi Extraordinari Final d’Estudis Universitaris. L’any següent, cursa el Màster en Estudis Superiors de Llengua, Literatura i Cultura Catalanes en la mateixa universitat. Alhora realitza el Màster de Professorat d’Educació Secundària a la Universitat de València. "El parlar de Càlig" és el resultat de la revisió i de la correcció del treball de fi de màster elaborat en finalitzar els Estudis Superiors de Llengua, Literatura i Cultura Catalanes.

dijous, 28 de juliol del 2016

El diari Información dedica una ressenya a "Un món de bojos" de Francesc Gisbert

Cliqueu per ampliar

"Personatges i situacions que ens semblen esperpèntiques i inversemblants, però conforme avança la trama anem percebent semblances i coincidències ben evidents amb la realitat del món dels nostres dies". Així veu Joan Jordà "Un món de bojos", la novel·la de Francesc Gisbert a la qual hi dedica una ressenya al diari Información.

Per a Jordà, l'obra va més enllà de les "situacions grotesques" i aprofundeix en problemàtiques ben reals, un "món de bojos (que) formen els barris marginals, la immigació, els tripijocs per viure i sobreviure, la influència dels mitjans de comunicació en les nostres vides (...), el poder de la informació i la publicitat, l'avidesa empresarial de les multinacionals, la sanitat com a negoci, els problemes de l'educació, la violència domèstica, i en definitiva, tantes aspiracions i frustracions personals".

Finalment, la ressenya també hi destaca el llenguatge i l'estil de Francesc Gisbert, que "flueix clar i precís, farcit d'expressions que retraten perfectament la situació i els personatges de la història".

"D'ànimes, vençuts i altres romanços" es presenta a Vilanova d'Alcolea

Aquest dissabte, 30 de juliol, a partir de les 19 hores, Josep-Joan Miralles presenta els relats de "D'ànimes, vençuts i altres romanços" a la Casa de Cultura de Vilanova d'Alcolea, al Maestrat.

El nou llibre de l'autor vilafamesí narra històries d'un temps d’infants temorosos i famolencs, adoctrinats des dels púlpits i les escoles; fills d’una guerra pròxima lliurada pels pares, sofrida per tots; néts d’una guerra llunyana que alguns havien guanyat perquè uns altres, ignorats, hi havien deixat la vida; d'un temps d’herois familiars, coneguts, d’éssers sobreviscuts que esperaven algun romancer que contara unes vides supervivents de petites tragèdies quotidianes, perquè les petites històries dels protagonistes anònims també saben d’amor i d’odi, de fidelitat i de traïció, d’honradesa i deshonestedat i de lliurar un combat constant per aconseguir la felicitat.

dimecres, 27 de juliol del 2016

El programa radiofònic Vols venir a la meva barca? entrevista Judit Robert

Judit Robert, bibliotecària mont-rogenca i autora de contes infantils com "Un cabdell de fil màgic", "El color dels sentiments" o "La meva àvia és una princesa", ha estat entrevista al programa Vols venir a la meva barca?, espai literari que condueix Agnès Toda a l'emissora reusenca La Nova Ràdio. A la conversa, que podeu escoltar tot seguit, Robert exposa els seus inicis en el camp de la literatura infantil, els valors que han de contenir els contes de cara als xiquets i les xiquetes o com li aplega la inspiració, entre molts altres temes.

dimarts, 26 de juliol del 2016

Martha Heard presenta "Salir del silencio" aquest dissabte a Cervera del Maestrat


Aquest dissabte 30 de juliol, Martha Heard presenta a Cervera del Maestrat el seu llibre "Salir del silencio. Voces de Càlig 1900-1938", un recorregut per la història oral dels veïns i veïnes d'aquesta vila del Maestrat al voltant de l'esclat de la Guerra Civil, a partir dels testimonis enregistrats per l'autora fa més de dues dècades. L'acte serà a les 19 hores a l'Ermita de Sant Sebastià.

dimecres, 20 de juliol del 2016

S'obre la convocatòria per als Premis Literaris Vila de Puçol

L'Ajuntament de Puçol i la Casa de Cultura de Puçol han convocat una nova edició dels Premis Literaris Vila de Puçol, un dels guardons més importants de les lletres valencianes, amb tres dècades de recorregut. De nou, està obert a dues modalitats, Narrativa i Poesia, fins el pròxim 15 de setembre, mentre que els originals guanyadors es coneixeran el 7 d'octubre. Com en ocasions anteriors, aquests treballs seran publicats per Onada.

Pel que fa a les bases, el 32è Certamen de Narrativa està dotat amb 2.000 euros. Els treballs participants han de tindre una extensió entre 100 i 150 fulls, amb un màxim de dos originals per autor. Mentre, el 20è Premi de Poesia Josep M. Ribelles també compta amb un premi de 2.000 euros per al millor poemari de temàtica, metre i rima lliure, amb una extensió d'entre 60 i 120 fulls. En els dos casos, els treballs s'han de presentar a la Casa de Cultura, carrer de Santa Teresa, 10, de Puçol.

Podeu llegir les bases senceres tot clicant ací.
XXXII Certamen Literari Vila de Puçol (narrativa): http://bit.ly/29TFax8
XX Premi de Poesia Josep M. Ribelles: http://bit.ly/29TFkVA

dimarts, 19 de juliol del 2016

"'Un món de bojos' ocorre a l'actualitat, podria passar ara i ací, a qualsevol ciutat". Francesc Gisbert, entrevistat a Pàgina 66

El diari digital Pàgina 66 ha publicat una entrevista que Esther Vizcarra ha fet a l'escriptor Francesc Gisbert, autor de "Un món de bojos", la novel·la "divertida, irònica i imaginativa, amb diversió assegurada" guanyadora del darrer Premi Ciutat de Sagunt. Ha estat una nova direcció dins la bibliografia de l'autor alcoià, i que destaca per la seua coralitat, amb una desena de personatges protagonistes encadenats al relat, que portaran el pes de la història."Són unes persones aparentment normals i corrents que tot el món considera uns desgraciats", apunta Gisbert.

"Un món de bojos" té un to irònic i humorístic. De fet, aquest va ser un dels objectius de l'escriptor a l'hora d'abordar el llibre, tot reivindicant la novel·la d'humor com a gènere d'entitat. També ha volgut parlar del present, atès que "una crítica que de vegades es fa als narradors (...) és que fugim del temps actual. Com si el narrador se sentira més còmode parlant del passat que del present. I és normal. Quan parles del passat, parles des de la distància, i la distància dóna seguretat, a més d'una certa impunitat perquè no se't queixarà ningú. 'Un món de bojos' ocorre a l'actualitat, podria passar ara i ací, a qualsevol ciutat".

Podeu llegir l'entrevista sencera, tot clicant ací.

dilluns, 18 de juliol del 2016

"Intrigues d'aigua salada", ressenya de "El mar de les ombres" de Joan Pinyol a Núvol

Robert Puig Arissa dedica una ressenya al nou llibre de Joan Pinyol al digital de cultura Núvol. Sota el títol de "Intrigues d'aigua salada" aborda aquesta novel·la d'aventures i intrigues ambientades a l'any 1909, en un vapor que fa la ruta entre Barcelona i Buenos Aires. La trama de "El mar de les ombres" ocupa la primera part de l'article, on s'hi destaca la mescla entre ficció i fets històrics reals o l'ambient claustrofòbic del transatlàntic a mesura que avança en la seua travessia.

Posteriormet, Puig Arissa s'hi fixa en l'estil, "molt directe que prioritza l’acció i que deixa en segon pla la psicologia dels personatges, molt estereotipats en el bé o en el mal i més aviat al servei de la història", la qual cosa permet una "lectura àgil" i pensada tant per al públic juvenil com l'adult.

"El mar de les ombres" és una lectura per endur-se a la platja o al creuer, ambientar-se amb la brisa marina i acabar el viatge d’una sola tongada. (...) En definitiva, el mar que Pinyol ens ofereix ens farà gaudir del viatge perquè tot i ser immens i ple d’entrebancs té un final, un destí amb recompensa que demostra que val la pena haver-lo creuat.

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

dimarts, 12 de juliol del 2016

Preparant novetats: "Les veus de la terra. Poema de Benicarló" de Carles Salvador


L'any 1952, el mestre, filòleg i escriptor Carles Salvador va guanyar el premi especial del I Certamen Literari que va convocar a Benicarló l'industrial Salvador Fontcuberta. Des de Benassal, Salvador va composar uns versos que constitueixen una mostra esplèndida de la darrera etapa de la seua creació poètica la del retorn al llorentinisme, en la qual el paisatge idealitzat, l’exaltació del localisme i la temàtica intimista i sentimental hi són expressats mitjançant un seguit de recursos estilístics (sinestèsies, metàfores, personificacions i comparacions, combinades amb una profusió d’efectes mètrics), característics del període simbolista, que el poeta no acabà d’abandonar mai del tot.

Gairebé sis dècades després hi recuperem aquest Poema de Benicarló, un cant a aquesta ciutat del Maestrat, que s'acompanya d'un complet estudi introductori del filòleg Vicent Pitarch, en el qual analitza els versos de Carles Salvador i el context social, cultural i econòmic en el que van ser escrits i guardonats. Amb tot, aquesta edició de "Les veus de la terra" pretén redescobrir i posar a l'abast de tothom aquest tros del patrimoni cultural benicarlando de la mà d'un dels grans noms de la nostra llengua.

Es reprèn el Certamen Literari Vila d'Almassora

Cinc anys després de la darrera convocatòria, els Premis Literaris Vila d'Almassora han posat fi a la seua pausa i han llançat una nova edició, que serà la dotzena que hi organitza la Regidoria de Normalització Lingüística d'aquesta localitat de la Plana Alta. De nou hi ha tres modalitats: la de Narrativa, la de Poesia i la d'Investigació local, amb un termini de participació que conclou aquest dijous 14 de juliol.

Entre les condicions de les bases generals, hi destaca la limitació de dues obres per participant i que només s'admetran originals en suport digital (CD o memòria USB) enviats per correu postal a l'Ajuntament d'Almassora o duts de manera presencial a la Casa de la Vila.

Pel que fa a les bases específiques, el Premi de Poesia, dedicat a l'escriptor Antoni Matutano, té lliure elecció de tema i una limitació d'entre 400 i 700 versos, aplegats entre 25 i 50 poemes. Mentre, el Premi de Narrativa Vila d'Almassora ha de comptar entre 80 i 140 pàgines. Ambdues modalitats estan dotades amb 1.500 euros cadascuna.

D'altra banda, el certamen vol potenciar l'estudi i la recerca sobre temes locals i comarcals amb el Premi d'Investigació, el qual homenatjarà en la seua denominació a l'escriptor Miquel Egual. Dotat amb 1.800 euros, es demana un treball entre les 80 i 140 pàgines que han de versar sobre temes locals i comarcals de la història, la realitat social, lingüística, econòmica i/o geogràfica d’Almassora o de les comarques veïnes amb la inclusió d'Almassora.

Podeu llegir les bases senceres tot clicant ací.

dilluns, 11 de juliol del 2016

"El Montsià de Bàrbara i Jaume" a la revista Descobrir Catalunya

La revista Descobrir Catalunya recomana la col·lecció de contes de "El Montsià de Bàrbara i Jaume", la iniciativa de Núria Ibáñez per aprendre el patrimoni de la comarca del Montsià, amb, per ara, cinc títols publicats, els corresponents als pobles d'Ulldecona, La Ràpita, Santa Bàrbara, Alcanar i Sant Jaume d'Enveja.

Cliqueu la imatge per ampliar-la.

"La força d'Aglaia", ressenyada a Núvol

L'escriptor i historiador Eugeni Perea li ha dedicat una ressenya a Núvol al nou llibre de l'autora reusenca Maria Lluïsa Amorós, la novel·la "La força d'Aglaia", que narra la història d'Ondina, una dona abandonada pel seu marit i amb dos fills que no li fan cas, la qual lluitarà per recuperar les regnes de la seua vida. Precisament Perea comença l'article amb la sinopsi, tot just abans de centrar-se en un dels punts forts del títol: els personatges "que han de suportar tot el pes de l’obra i, amb el seu caràcter i singularitat, fer-nos sentir l’elegia o la tragèdia. El primer valor i interès que aquesta novel·la presenta és el de la personalitat de cadascun dels personatges que hi apareixen. Cap d’ells és banal, superflu, decoratiu o sobrer", hi assenyala, a la vegada que hi afegeix altres protagonistes tan presents com abstractes: la soledat o la mentida.

Un altre dels encerts de "La força d'Aglaia" és l'estil narratiu d'Amorós, que permet desenvolupar la trama de forma suau i contínua, dosificats "de manera que mantinguem permanentment l’atenció sobre el text, sense cansar-nos o avorrir-nos en l’espera d’una solució definitiva". Al remat, conclou Eugeni Perea, "l’obra ens seduirà pel que diu i com ho diu, pel que planteja i perquè sovint serem nosaltres qui ens trobarem en el dilema d’actuar, o no, com fa Ondina".

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

diumenge, 10 de juliol del 2016

"El tren i la torre" d'Alexandre Navarro es va presentar a Bétera

El passat divendres 8 de juliol, l'Ateneu de Bétera va acollir la presentació del poemari "El tren i la torre", el nou llibre del reconegut escriptor Alexandre Navarro. 
 

 

Imatges: Ateneu de Bétera

dijous, 7 de juliol del 2016

"Farcida de moments divertits, bona dosi d’acció i sorpresa final". "Un món de bojos" vista pel blog Observatori Conarda

El blog Observatori Conarda ha dedicat una ressenya a "Un món de bojos", la novel·la amb la qual Francesc Gisbert ha guanyat el darrer Premi de Narrativa Ciutat de Sagunt i que relata les aventures i desventures d'una colla de perdedors que s'hi troben amb un descobriment que pot canviar la història: una píndola per a la felicitat. 

L'article comença enquadrant l'escriptor alcoià com un destacat nom de la literatura infantil i juvenil valenciana que no ha errat en aquesta incursió en la novel·la adult: "es nota que és un magnífic creador o compositor d’històries multipremiat", a l'igual que destre a l'hora d'emprar el vocabulari i el llenguatge més adient, cosa que resalta en una "obra satírica i coral, amb una colla de personatges de trets molt marcats, com de còmic, farcida de moments divertits, bona dosi d’acció i sorpresa final".

Llibre amb valors, positius i negatius, que mostra la lluita desigual entre uns pobres infortunats, un tant guillats, que aprofiten qualsevol escletxa o colp de sort per tractar traure el cap del “clot” – mai millor dit– en què es troben amb tota mena de “males arts”, i una multinacional farmacèutica sense cor. M’ha agradat també el tracte humà dels personatges, lluny del fals maniqueisme de bons i dolents, que infantilitzaria massa l’obra. Tot un reflex de la societat de l’espectacle actual, plena d’egoistes, informals, mentiders i aprofitats. 

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

dimecres, 6 de juliol del 2016

El blog Observatori Conarda recomana "Escriure el país"

l blog Observatori Conarda ha publicat una entrada amb un recull de crítiques literàries, entre les quals s'hi troba la que realitza a "Escriure el país", el mural literari de les comarques valencianes en el que hi participen fins a 36 escriptors i escriptores del país amb relats sorgits de la iniciativa homònima de la Universitat d'Alacant, en el qual s'hi demana als autors un text inèdit amb una clara orientació cap a la pàtria petita: el barri, el poble, la ciutat, la comarca.

L'article s'hi fixa en què, dins de la heterogeneïtat de les propostes, "domina l’enyor del passat perdut (sovintegen les visites als cementeris), tal vegada per fugir de la molt alienadora realitat del present valencià", a la vegada que "sovinteja massa la renúncia a lluitar davant l’aclaparadora força de l’enemic, amb d’intel·ligent propòsit de passar la vida el millor que es puga; cosa, per altra banda, ben humana i característica del tarannà valencià".

La gran variabilitat de temes i enfocaments, i la qualitat de la literatura que s’hi mostra, fan prou atractiva l’obra perquè finalment haja entropessat amb bona cosa de narracions que em fan el pes (n’he trobat almenys una dotzena!) i em porte a recomanar-vos-la.

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

Alexandre Navarro presenta "El tren i la torre" a Bétera aquest divendres


Aquest divendres 8 de juliol, Alexandre Navarro presenta a Bétera el seu poemari "El tren i la torre". Serà a partir de les 20 hores a l'Ateneu de la localitat, on podrem descobrir un viatge, un viatge interior, sobre les rutes dels sentits, de l’amor íntim i apassionat, de les impossibilitats i les possibilitats que ofereix aquest sentiment com a motor de l’existència, sempre amarat amb una subtil sensualitat. Amb aquesta obra, Alexandre Navarro mostra el millor ofici d’un poeta en plena maduresa creativa i recupera, una vegada més, les raons que fan de la poesia aquell lloc on sempre tornem per descobrir la veritat.

divendres, 1 de juliol del 2016

El més consultat a Onadaedicions.com durant juny

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de juny.

FICCIÓ

1. Cita a la Paret de Gel. Una mica de frescoreta ara que ha vingut l'estiu. L'arribada d'una interminable tempesta de neu afectarà greument la vida quotidiana d'un poble qualsevol, el qual queda aïllat enmig d'un desert blanc. Margarida Aritzeta relata aquesta novel·la juvenil que ha estat un dels títols escollits al programa del Gust per la Lectura de la Generalitat.

2. Escriure el país. El passat 9 de juny, la seu de l'Intersindical va acollir la presentació d'aquest volum a la ciutat de València, on s'hi van donar cita alguns dels trenta-sis autors i autores que han participat en aquest mural literari del País Valencià, una aproximació a les nostres comarques des de la ficció literària, que aplega fins a tres generacions d'escriptors valencians, coordinats pel Departament de Filologia de la Universitat d'Alacant, creadora de la iniciativa homònima, fortament consolidada després d'una dècada de recorregut.

3. Insòlita memòria. El llibre de Vicent Penya ha estat un dels títols més actius en aquest mes, amb sengles presentacions a Rafelbunyol i a València i amb diverses ressenyes i articles que han aparegut publicats a diversos mitjans i blogs. I és que aquest darrer Premi de Narrativa Vila de Puçol es destaca com un intens recull de narracions on el drama i la ironia s'hi donen la mà, ambientat en un poble mediterrani valencià que podria ben bé ser qualsevol.

4. Després del silenci. Siguem sincers. En els mesos d'examens, les consultes al voltant dels llibres prescriptius augmenten de forma notable. I tot i que la novel·la d'Enric Lluch és una lectura que agradarà al públic adult, també ha tingut una bona acollida en les aules, sobretot en el segon cicle d'ESO i Batxillerat. Amb sis anys des de que guanyara el Ciutat de Sagunt, la novel·la de l'autor d'Algemesí ha esdevingut un nou clàssic de les lletres valencianes.

5. La lluna de Praga. A l'igual que Enric Lluch, Jordi Santasusagna va escriure una novel·la que qualla tant entre el públic adult com en el gènere juvenil més avançat. Un thriller amb un protagonisme dual entre una alumna que ha desaparegut a Praga i el professor que hi estava al seu compte, el qual, des de Manresa estant, haurà de resoldre no pocs misteris farcits d'aventures, intrigues i traïcions.

NO FICCIÓ

1. El marcel·linisme a les Terres de l'Ebre. Ja podeu trobar a les llibreries una de les novetats més potents d'Onada per aquest estiu. L'historiador Josep Sancho ha escrit una més que completa biografia del mestre i polític republicà Marcel·lí Domingo, un personatge que va marcar la vida social de les Terres de l'Ebre durant la dècada dels 20 i dels 30 del segle passat. Una edició que aprofundeix en l'estudi rigorós, i també amè i divulgatiu, de la història i les personalitats de les nostres comarques.

2. La pastisseria i la cuina de la garrofa. No hi ha dubte del gran treball que van dur a terme la Fundació Alícia i el seguit de cuiners, restauradors i pastissers que hi van deixar la seua empremta en un llibre que ha esdevingut la referència a l'hora de cuinar amb garrofa, ingredient tant nostrat com històricament menystingut per la seua condició de succedani. Així, davant de tot, aquest receptari és una reivindicació d'un dels nostres productes més saludables.

3. La cuina de Traiguera. Avui en dia està més que constatat el poder identitari de la gastronomia. Els indrets, des d'un poble a un país, es poden conèixer i descriure a través de les seues pràctiques culinàries. I aquest és un dels objectius de la col·lecció La Teca, centrada en les comarques de cruïlla. Mostra d'aquest propòsit és aquest llibre dedicat a la vila de Traiguera, al Baix Maestrat, on de la mà de dos traiguerins, l'escriptor Vicent Sanz i el cuiner Rafael Gauxachs, podrem tastar la història, la societat i la cultura des de les olles i els ingredients.

4. La cuina del Delta de l'Ebre. A principis de l'any 2012 es va llençar aquest receptari dede l'Associació Local de la Dona de la Cava que des de seguida va ser tot un èxit, tant per la rebuda del públic com de la crítica, avalada per ser finalista als Premis Gourmand. Amb una edició exhaurida, aquesta primavera l'hem rellançat per tal que la cuina d'aquest espai natural i humà d'indubtable valor puga continuar ser coneguda arreu del territori.

5. Salir del silencio. Denostada durant molt de temps, la memòria oral, aquella disciplina de la Història que recull els fets de la veu directa dels i les protagonistes, s'ha reivindicat com una valuosa font patrimonial que ajuda a entendre certs moments històrics. La nord-americana Martha Heard va enregistrar, ara fa més de dues dècades, un conjunt del veïnat de la vila de Càlig, al Maestrat, per a que narraren les seues vivències durant la II República i la Guerra Civil. D'aquells enregistraments ha sorgit aquest llibre que més enllà del fet local, mostra la importància de preservar aquests registres per a la posteritat.