dimarts, 31 de gener del 2017

El llibre i l'exposició "El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil (1936-1939)" arriba a Ulldecona


Després de l'exitosa estrena a Amposta, l'exposició de "El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil (1936-1939)" es desplaça fins a Ulldecona, on hi romandrà a la Biblioteca Municipal fins el dia 19 de febrer. I per obrir la mostra, els autors Joan-Baptista Beltran i Julio Allepuz presentaran el llibre homònim el divendres 3 de febrer, a les 19 hores, al mateix espai. Es comptarà amb la participació de Cati Brusca, regidora de Patrimoni de l'Ajuntament d'Ulldecona, i de Miquel Àngel Pradilla, professor de la URV.

La publicació "El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil (1936-1939)" recull i reprodueix a tot color els bitllets i els elements monetaris que els municipis de la comarca van posar en circulació durant el conflicte bèl·lic, i que avui en dia constitueixen un autèntic patrimoni històric montsianenc.

El poemari "Inventari de fragilitats" es presenta el 8 de febrer a Torrent


Jesús Giron durà els versos de "Inventari de fragilitats" a Torrent. Serà en un acte organitzat per l'Oficina de Promoció i l'Ús del Valencià de la ciutat que tindrà lloc el dimecres 8 de febrer de 2017 a la Casa de la Cultura a partir de les 19.30 hores. L'esdeveniment comptarà amb la participació del poeta Berna Blanch, i hi haurà un recital de poemes seleccionats a càrrec dels rapsodes Joan Femenia i Mari Carmen Sáez.

"Rèptils i amfibis a la Terra Alta" es presenta dissabte a Batea


La nova presentació de "Rèptils i amfibis a la Terra Alta" serà a aquest dissabte 4 de febrer a la localitat de Batea. Els autors, Anna Garcia i Joaquim Garcia, hi seran a partir de les 19 hores al Saló d'Actes de l'Ajuntament, amb la participació de l'empresari agrícola Miquel Suñé i l'alcalde de vila, Joaquim Paladella.

dilluns, 30 de gener del 2017

El professor Carles Lluch publica el text de la presentació de "Poemes escollits (1987-2007)" de Josep Igual

La col·lecció Poesia, que ja frega el mig centenar de títols, es va encetar a l'any 2007. En concret, cap mitjans del mes de febrer d'aquell any, quan es va presentar a Benicarló el primer volum d'aquest segell. Era "Poemes escollits (1987-2007)", un repàs antològic a l'obra de l'escriptor benicarlando Josep Igual. El conductor d'aquell acte fou el professor Carles Lluch, qui ha aprofitat l'efemèride de la dècada complida per recuperar el text amb la seua intervenció, ara publicada al blog Exilis.

"Es tracta d’una selecció de vint anys de poesia, selecció que ha estat feta pel mateix autor. Igual, com tots ací sabem, ha estat (és) sobretot un poeta, tot i la dedicació a la prosa (siga narrativa o no) que ha sovintejat durant els darrers deu anys aproximadament. Com a escriptor és, originalment, vull dir en origen, un poeta, i de fet quan escriu prosa se li nota el component poètic", comença el text de Lluch, qui apunta el ritme de publicacions d'Igual, alt en la dècada dels 90, i més pausat en el nou segle. A més a més, apunta que tots els llibres del període hi estan representats a l'antologia, i fins i tot, un grapat apareguts en revistes poètiques.

En la intervenció, el presentador defineix la poesia de Josep Igual com "d’un fort simbolisme, d’un simbolisme dur, radical, que arriba a ser hermètic en molts casos", que es relaxa amb el pas dels anys. Una altra característica és el jo poètic, qui "sembla navegar esmaperdut, de vegades totalment pres de la desesperança i el buit", no obstant això, en ocasions "s’obre a una esperança, com qui espera la pluja".

Tot això Igual ho encabeix en un bosc intricat de símbols i metàfores, com deia, en la línia del postsimbolisme poètic que beu de vegades del procediment de creació d’imatges de les avantguardes: m’ha semblat sentir ressons d’alguns versos i metàfores de Bartomeu Rosselló-Pòrcel, i també de vegades un imaginari simbòlic que em recordava la poesia de J.V. Foix.

Podeu llegir l'article sencer de Carles Lluch tot clicant ací.

diumenge, 29 de gener del 2017

"La maleta del abuelo" es va presentar a la localitat asturiana de Mieres

Després de les exitoses visites a Uviéu, Xixón i Avilés, "La maleta del abuelo" va visitar la localitat de Mieres. En concret, la Librería La Pilarica d'aquesta ciutat del sud asturià. Juan Hernaz i Fátima Fernández, autors i guanyadors del III Premi Internacional d'Àlbum Infantil Il·lustrat Ciutat de Benicarló, van meravellar grans i menuts amb com es va dur a terme aquesta emotiva història al voltant de l'Alzheimer vist des dels ulls de la xiqueta Marianna. A més a més, van comptar amb la participació de l'escriptor, professor i artista Paco Abril.

Us deixem amb un grapat de fotografies de la Librería La Pilarica.

 
 
 
 

dijous, 26 de gener del 2017

Es presenta "Biografies de Tarragona. Volum V"


La Sala d'Actes de l'Ajuntament de Tarragona va acollir, passat dimecres al vespre, la presentació del cinquè volum de la sèrie enciclopèdica "Biografies de Tarragona". El llibre, de nou coordinat per l'arxiver Manel Güell i l'historiador Salvador-J. Rovira, hi suma fins a 141 personalitats que han marcat la història de la ciutat. Al remat, el projecte biogràfic aplega a gairebé set-centes entrades, les quals trauen a la llum un apartat fonamental per entendre el recorregut bimil·lenari tarragoní.

dimecres, 25 de gener del 2017

Onada hi participa aquest cap de setmana a la Festa de la Carxofa de Benicarló

Aquest cap de setmana, Benicarló fa olor a carxofa! Com cada mes de gener, la localitat del Baix Maestrat celebra la seua festivitat dedicada al producte més reconegut de l'horta benicarlanda, la carxofa amb Denominació d'Origen, un ingredient saludable i versàtil en tota mena d'àpats. Un dels actes principals d'aquest esdeveniment és la Demostració Gastronòmica, la qual tindrà lloc el diumenge 29 de gener a partir de les 10.30 hores. Els restaurants de la ciutat surten al carrer per mostrar a milers de visitants les possibilitats de la carxofa, i a l'igual que en edicions anteriors, Onada hi serà present amb una parada on hi podreu trobar els receptaris de la col·lecció La Teca, en especial "La cuina de la carxofa de Benicarló" i "Els millors pinxos i tapes de la carxofa de Benicarló", dues publicacions confeccionades pels cuiners i restauradors de la ciutat.

Presents a la II Fira de Productes de Proximitat

A més a més de a la Demostració Gastronòmica, el dia anterior, el dissabte 28 de gener, Onada també hi participarà a la II Fira de Productes de Proximitat, ubicada a la cèntrica Plaça de la Constitució de Benicarló. Ací, a més a més, de la dupla de títols de la carxofa, hi trobareu una ampla representació de la gastronomia del Maestrat i de les Terres de l'Ebre.

dimarts, 24 de gener del 2017

Obert el termini per a les activitats per a escolars de la Fira del Llibre de València

Els centres educatius, des de l'ensenyament d'Infantil fins el Batxillerat, ja es poden apuntar a les activitats escolars ofertades en el marc de la Fira del Llibre de València​, la qual tindrà lloc a la darrera setmana d'abril al Jardí de Vivers de la capital del Túria.

Com cada any, des d'Onada proposem una sèrie d'activitats literàries per als diversos cicles, basades en les obres del catàleg del projecte Onada Educació. En aquesta ocasió, hi comptem amb dos tallers i quatre trobades amb autors. Cal tindre present que cada activitat té una programació restringida a unes jornades i franges horàries determinades.

Per al 25 d'abril, hi ha el taller de "Jocs amb diccionaris" a càrrec de Vicent Palatsí, basat en el llibre juvenil "El cas de les paraules inaudites". Es tracta de jugar amb el vocabulari i l'etimologia, tot creant mots impossibles i paraules inversemblants. Adreçat a 1r cicle de Secundària. Per apuntar-se: http://firallibre.com/activitat_escolar/jocs-amb-diccionaris/

Per al 26 d'abril hi ha previstes dues trobades amb autors. Amb Enric Lluch, un dels grans noms de la literatura infantil i juvenil valenciana, es parlarà sobre la novel·la "Després del silenci". És una activitat pensada per a 1r cicle de Secundària. Per apuntar-se: http://firallibre.com/activitat_escolar/trobada-lescriptor-enric-lluch/

Mentre, l'escriptor Josep Usó parlarà de la novel·la "L'any de l'herba sana", per al públic de 2n cicle de Secundària. Per apuntar-se: http://firallibre.com/activitat_escolar/trobada-lescriptor-josep-uso

Per al 27 d'abril la professora Pilar Alfonso imparteix el taller " (Tot) el que encara no saps sobre les marques", basat en l'obra homònima. És una activitat per pensar el paper de les marques en la nostra societat actual, dedicada a 2n cicle de Secundària i Batxillerat: http://firallibre.com/activitat_escolar/que-encara-no-sobre-marques

Finalment, l'escriptor Manel Joan i Arinyó tractarà dues de les seues obres: la novel·la "El cas Peníscola", per a Batxillerat (per apuntar-se: http://firallibre.com/activitat_escolar/trobada-manel-joan-arinyo-cas-peniscola/) i el poemari "Versos blancs", per a 2n cicle de Secundària (per apuntar-se: http://firallibre.com/activitat_escolar/trobada-manel-joan-arinyo-autor-poemari-versos-blancs).

dilluns, 23 de gener del 2017

Es presenta el cinquè volum de les Biografies de Tarragona



L’abadessa Victòria de Vallbona de Riglós, el periodista i esportista Josep Elias, el metge i fotògraf Joaquim Pla Janini o l’actor i director de cinema Ernest de Vilches són algunes de les 141 personalitats històriques tarragonines que inclou el cinquè volum de la enciclopèdia Biografies de Tarragona, que es presenta aquest dimecres 25 de gener, a les 19.30 hores, a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de la ciutat.

En total, des del seu inici l’any 2010, aquest projecte històric ha sumat fins a 689 biografies redactades per un equip acadèmic multidisciplinar coordinat per Manel Güell, arxiver de l’Arxiu General de la Diputació de Tarragona, i Salvador-J. Rovira, professor emèrit de la Universitat Rovira i Virgili. Són 634 biografies individuals de personatges tarragonins o estretament relacionats amb la ciutat: hi trobarem perfils de tota mena, des de polítics, militars i religiosos a empresaris, artistes o esportistes, en un arc temporal que abastà des de la Tàrraco romana fins la Tarragona del segle XX. A més a més, cal sumar-li 57 articles dedicats a llinatges familiars i grups notables.

Com exposen els coordinadors al pròleg, amb Biografies de Tarragonas’ha dotat la societat tarragonina d’un instrument de treball que permetés disposar d’informació sobre les dones i els homes que d’alguna manera han influït en el dia a dia de la ciutat per tal com el gènere biogràfic és bàsic a l’hora d’examinar i d’entendre la Història”.

La col·lecció enciclopèdica Biografies de Tarragona ha estat publicada per l’editorial Onada Edicions.

diumenge, 22 de gener del 2017

Anna Garcia i Joaquim Garcia van presentar a Bot el llibre sobre els rèptils i els amfibis a la comarca de la Terra Alta


La veterinària Anna Garcia i l'enginyer de forest Joaquim Garcia han continuat al poble de Bot el seu recorregut per difondre la fauna de la comarca recollida al llibre "Rèptils i amfibis a la Terra Alta", dedicat a la riquesa herpetològica d'aquest territori. En aquest acte van comptar amb la participació de la regidora de Cultura Magda Falcó i del professor d'Ensenyament Pepe Cortés.

A poc a poc, els autors estan visitant els municipis terraltencs, així com alguns veïns (Vall-de-roures). Pròximament hi ha previstes noves presentacions a Batea i el Pinell de Brai, així com a Tortosa i la ciutat de Barcelona.

divendres, 20 de gener del 2017

"La maleta del abuelo" es presenta el pròxim 26 de gener a Mieres (Astúries)


Després de les presentacions a Avilés, Oviedo/Uviéu i Gijón/Xixón, Juan Hernaz i Fátima Fernández tornen amb noves presentacions de "La maleta del abuelo", l'àlbum guanyador del III Premi Ciutat de Benicarló d'Àlbum Infantil Il·lustrat. 

Així, el pròxim dijous 26 de gener, a les 19 hores, es presenta a la Librería La Pilarica de la vila asturiana de Mieres, amb la participació de l'escriptor Paco Abril.

dijous, 19 de gener del 2017

El Diari de Tarragona dedica un article a "El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil (1936-1939)"

El Diari de Tarragona s'ha fet ressò de "El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil (1936-1939)", en un article signat pel periodista Andreu Caralt. El llibre de Joan-Baptista Beltran i Julio Allepuz recupera i reprodueix els bitllets i elements monetaris que es van posar en circulació en els diversos municipis montsianencs al llarg del conflicte bèl·lic. A més a més de la publicació, s'ha posat en marxa una exposició itinerant, que actualment es pot veure al Museu de les Terres de l'Ebre.

El projecte va més enllà de ser un catàleg: "volia aprofitar aquest recurs per donar a conèixer el dia a dia dels veïns del Montsià en aquells anys convulsos de Guerra Civil", exposa Beltran, qui ha consultat diversos arxius històrics.

Podeu llegir el reportatge sencer tot clicant ací o clicant sobre la imatge per ampliar-la.


dimecres, 18 de gener del 2017

"(Tot) el que encara no saps sobre les marques", vist per Cuadernos de Pedagogía


La revista Cuadernos de Pedagogía s'ha fixat en el nou llibre de la professora Pilar Alfonso, "(Tot) el que encara no saps sobre les marques", en el qual hi descobreix que s'amaga darrere dels discursos de les marques amb exemples pròxims i coneguts de manera plenament didàctica i divulgativa.

Com assenyala la publicació, "la autora indaga sobre el papel de las marcas y discierne los relatos que cuentan para erigirse en 'lovemarks', marcas amadas por los consumidores. Pero, no solo esto, también se refiere a los múltiples contrarrelatos críticos generados".

"Literatura de la realitat". Carles Lluch parla de "El rastre dels dies" de Josep Pla

El mes de novembre de la ja cada cop més llunyà any de 2004 sortia "El rastre dels dies", segon volum de la col·lecció Narratives, primer del benicarlando Josep Igual (poc després arribarà "Retrats de butxaca"). L'escriptor abocava en aquest llibre els dietaris, un dels gèneres on Igual més ha reeixit, corresponents a un parell d'anys abans, i que li van valdre el Premi de Narrativa Alambor 2003. Arran de tot això, el professor Carles Lluch li va dedicar una ressenya, publicada en el seu moment al setmanari La Veu de Benicarló i en la revista literària Passadís, i que ara ha recuperat en el seu blog Exilis.

Com assenyala en l'article "Literatura de la realitat", el segon dietari de Josep Igual són "pinzellades breus, molt breus de vegades, que parteixen de vegades de la realitat quotidiana (un passatger a l’autobús, un cambrer, un conegut), de vegades d’una lectura, d’una música, del mateix exercici de l’escriptura, per encetar la reflexió. Una reflexió en la qual l’estil, molt treballat, hi juga un paper decisiu." També hi ha una tendència cap a la narrativitat, i amb un fort embolcall d'erudició cultural i literària. Pel que fa a les temàtiques, Lluch hi asssenyala el predomini dels "exclusivament literaris i els diguem-ne 'existencials'", esquitxats d'altres que aborden qüestions més d'actualitat.

Joan Fuster, J.V. Foix, i especialment, Josep Pla, són algunes de les referències que hi desperta "El rastre dels dies" en el crític. Ara bé, tal com apunta, "les influències no treuen mèrit a Igual: l’enriqueixen. A partir d’elles, l’autor benicarlando crea la seua pròpia veu, vigorosa i personal. I és un luxe de lector llegir la seua vida literaturitzada, o la seua literatura feta vida, en el seu estil enlluernador, metafòric, fastuós".

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

dimarts, 17 de gener del 2017

Bot acull aquest divendres 20 la presentació del llibre "Rèptils i amfibis a la Terra Alta"


Els "Rèptils i amfibis a la Terra Alta" continuen recorrent la comarca presentació a presentació, per tal de difondre i promoure la preservació de la fauna herpetològica al territori meridional català. Després de Vilalba dels Arcs, la veterinària Anna Garcia i l'enginyer de forest Joaquim Garcia, coautors del llibre, hi seran a Bot el divendres 20 de gener, a partir de les 19 hores. L'acte serà al Centre Cultural Joan Baptista Manyà, i comptarà amb la participació de la regidora de Cultura Magda Falcó i del professor d'Ensenyament Pepe Cortés.

El llibre i l'exposició de "El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil" obre el seu camí a Amposta

El llibre "El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil" de Joan-Baptista Beltran i Julio Allepuz serà un dels esdeveniments culturals comarcals més rellevants aquest 2017. I és que junt al llançament de la publicació, que compila i reprodueix els bitllets i altres elements monetaris que van circular en onze municipis montsianencs entre 1936 i 1939, es duran a terme presentacions i una exposició itinerant per apreciar aquest patrimoni històric.

El tret de sortida ha estat a Amposta. El passat divendres 13 de gener, els dos autors van intervindre en una conferència-presentació al Museu de les Terres de l'Ebre. L'espai també és el primer que acull la mostra: estarà disponible fins el 29 de gener, quan marxarà a un altre municipi del Montsià.

Els mitjans ebrencs s'han fet ressò de la iniciativa. Així, el Canal 21 ha dedicat una peça informativa a l'exposició, mentre que el Canal Terres de l'Ebre ha entrevistat la regidoria ampostina Inés Martí i a la tècnica del museu Sabina Colomé.


dilluns, 16 de gener del 2017

Vilalba dels Arcs va acollir una nova presentació de "Rèptils i amfibis a la Terra Alta"

 

Passat divendres 13 de gener,  el Casal Rossinyol de Vilalba dels Arcs fou la seu de la nova presentació del nou llibre de la veterinària Anna Garcia i l'enginyer de forest Joaquim Garcia: "Rèptils i amfibis a la Terra Alta". Els dos coautors de Corbera d'Ebre van fer cinc cèntims de les espècies herpetològiques a la seua comarca, així com de la relació social, artística i mèdica amb la societat terraltenca. L'acte va comptar amb la participació del regidor de Cultura Isidre Sampé i del professor Josep Antoni March.

diumenge, 15 de gener del 2017

"El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil" es va presentar a Amposta

 
 

El Museu de les Terres de l'Ebre es van omplir per a la doble presentació del projecte "El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil", passat divendres 23 de gener. I és doble perquè els seus impulsors, Joan-Baptista Beltran i Julio Allepuz, iniciaven el recorregut del llibre i de l'exposició homònima, la qual serà itinerant per la comarca.

En la publicació es recullen els bitllets i altres símbols monetaris que van posar en circulació tots els municipis del Montsià al llarg dels anys de la Guerra Civil, i que avui en dia, són un element de patrimoni històric de primer ordre. El llibre, publicat a la col·lecció La Barcella, està editat en una gamma d'alta qualitat i a color per copsar com éren aquelles pessetes genuïnes del Montsià.

dijous, 12 de gener del 2017

"Rèptils i amfibis a la Terra Alta" es presenta divendres a Vilalba dels Arcs


Aquest divendres 13 de gener, Anna Garcia i Joaquim Garcia presenten el seu llibre "Rèptils i amfibis a la Terra Alta" a la localitat de Vilalba dels Arcs. Serà al Casal Rossinyol, a partir de les 19.30 hores, amb la participació del regidor de Cultura Isidre Sampé i del professor Josep Antoni March.

"Silenci romput". Manel Alonso parla de "Temps de clepsidra", el poemari pòstum de Joan-Baptista Campos

L'escriptor castellonenc Joan-Baptista Campos ens va deixar al març de l'any 2013, però la seua obra continua ben viva, i de fet, entre les novetats de la col·lecció Poesia que veuran la llum pròximament hi ha "Temps de clepsidra", un poemari pòstum, escrit per un Campos ja afectat per la fatal malaltia. És per això que "el pas del temps marca a foc cadascun dels poemes. Cada dia que passa és un pas menys cap a un final que es va endevinant més clar i més pròxim". Són paraules del crític Manel Alonso, qui ha publicat una ressenya prèvia al Diari La Veu.

En l'article, titulat "Silenci romput", el de Puçol recorda la figura del poeta que era metge d'urgències i que, a part del gènere líric, va excel·lir en la literatura de viatges a partir de les seues pròpies experiències com a viatger. També recorda que Campos li va confessar que alguns dels poemes que formen "Temps de clepsidra" tenien la intenció de ser "un dietari de la malaltia en vers".

En una de les darreres proses poètiques que apareixen en 'Temps de clepsidra', Joan-Baptista ens parla d’un pit-roig que li porta en el bec una flor d’hivern. Aquella vesprada freda a la porta de l’església de Sant Pere Apòstol del Grau vaig tindre la sensació que un pit-roig sobrevolava els nostres caps, m’agrada pensar que és el mateix ocell que es passeja cada dia pel terrat de casa mentre escric. És el record d’un poeta que estimà intensament la poesia, que per a ell era sinònim de vida.

Podeu llegir l'article de Manel Alonso sencer tot clicant ací.

dimecres, 11 de gener del 2017

La revista El Temps dedica un reportatge a "la febre muixeranguera"

Sempre han estat aquí, però no ha estat fins fa uns pocs anys quan el fenomen de les muixerangues i les torres humanes valencianes ha esclatat. A la coneguda dupla de colles d'Algemesí i altres tradicions que hi perviuen en pobles com Peníscola, l'Alcúdia o Titaigües s'han sumat un reguitzell de noves formacions muixerangueres des de Vinaròs fins Alacant, en el que el periodista Xavier Aliaga ha denominat "La febre muixeranguera", tal com titula el reportatge que ha publicat a El Temps.

I en aquesta ullada pel revifat panorama d'aquest element festiu no hi podia faltar l'autoritzada veu de Joan Bofarull, l'autor de "Les muixerangues valencianes", el primer llibre que aborda de manera global com són les torres humanes valencianes de forma exhaustiva: les tradicionals i les noves, les organitzades i les espontànies.

En l'article, el reusenc, casteller i muixeranguer, apunta dues claus d'aquest creixement i popularitat: "són totalment immaterials i participatives, perquè les seues construccions humanes es fan només amb els cossos de les persones, i necessiten la participació del màxim de gent”. Ara bé, Bofarull apunta que hi tenen el repte de créixer, consolidar-se i ser acceptades. També hi toca les arrels històriques, apuntant una possible influència morisca i sent l'origen del Ball de Valencians, predecessors dels castells catalans.

Podeu llegir el reportatge sencer d'El Temps tot clicant ací.

dimarts, 10 de gener del 2017

"La maleta del abuelo: relato preciso y precioso sobre el alzhéimer". Ressenya a La Nueva España

El conte "La maleta del abuelo" està gaudint d'un ample reconeixement a Astúries, la terra dels seus dos autors, l'escriptora Fátima Fernández i l'il·lustrador Juan Hernaz. En aquesta ocasió, ha estat el diari La Nueva España qui s'ha fet ressò del llibre guanyador del III Premi Internacional d'Àlbum Infantil Il·lustrat Ciutat de Benicarló.

Escriu Miguel Gallardo que estem davant "una obra maestra que supura sensibilidad (...) donde texto e imagen se funden de una manera tan bella como emotiva para regalarnos una historia protagonizada por los recuerdos y su paulatino desdibujamiento, por el amor familiar, por la mirada inocente, asustada, pero mucho más comprensiva que la de cualquier adulto". Així, els dos protagonistes, la xiqueta Marianna i el seu avi, un vell mariner, romanen units per un màgic viatge a través d'una memòria que desapareix: l'alzheimer.

La memoria, una maleta llena de raídas fotografías, un territorio indefinido donde las fronteras vitales se desdibujan en dos momentos muy concretos, la niñez y la vejez, hitos que son la única sustancia que permanece, que sobrevive en el momento final, porque se fusionan en un resumen a veces cruel...

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

dijous, 5 de gener del 2017

Preparant novetats: "Temps de clepsidra" de Joan-Baptista Campos




El temps és el protagonista principal de "Temps de clepsidra", un recull de poemes o, millor dit, la lluita contra aquest temps que s’albira amb un final marcat per la caiguda de l’aigua o de l’arena en aquesta clepsidra que dóna títol al poemari. El temps hi apareix com a element tràgic perquè és imparable i pot acabar en qualsevol moment, alhora que és representat sovint per una natura que segueix imparable el seu cicle vital. Un altre element que pren força és la mirada, un dels temes preferits de Joan-Baptista Campos. "Temps de clepsidra", poemari pòstum, està ple de mirades, d’ulls que miren, de rostres, d’espills on es reflecteixen els rostres. 

Joan-Baptista Campos (El Grau de Castelló, 1961 – Benicàssim, 2013). Fou metge d’urgències, escriptor i viatger. Com a poeta fou guardonat amb premis com el Senyoriu d’Ausiàs March de Beniarjó (2000), el Màrius Torres de Lleida (2002), l’Ibn Hazn de Xàtiva (2002) o el Manel Garcia Grau de Castelló de la Plana (2008). Publicà els poemaris: Encenalls de la memòria (1997), Illes (1999), La Sang (2001), Istanbul (2001), Quadern de l’Índia (2001), Pavelló d’Orient (2003), Ciutat Remor (2003), Aquesta estranya quietud (2005), Jardí clos (2008). Alguns dels seus poemes formen part del llibre de didàctica de la poesia Racó de Poesia (2003), de Xàtiva en la literatura (2008) i de For Sale o 50 veus de la terra (2010). Com a narrador, publicà El cadàver (Premi Alambor de Contes, 2000), el recull Contes d’estiu (Premi de Narrativa Alambor, 2002) i Històries naturals (Premi de Narrativa Curta Josep Pascual Tirado de Castelló de 2009). Féu incursions en la literatura de viatges amb El món en dotze postals (Premi de Narrativa Catalana de Sant Just Desvern, 2008), Far West: final de trajecte (Premi de Literatura de Viatges Vila de Lloret, 2010) i El regal en la mirada (2011).

dilluns, 2 de gener del 2017

El més consultat a Onadaedicions.com durant desembre

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de desembre.

FICCIÓ

1. La maleta del abuelo. El Premi d'Àlbum Infantil Il·lustrat Ciutat de Benicarló s'ha consolidat i ha esdevingut una marca de referència respecte a la qualitat en aqeust gènere literari, com ho demostra aquesta obra, guanyadora de la tercera edició, la qual aborda la problemàtica de l'Alzheimer en els nostres grans des de la innocent i imaginativa mirada de la xiqueta Marianna. Al llarg de desembre, els seus autors Juan Hernaz i Fátima Fernández l'han passejat en diversos actes celebrats a la seua terra, Astúries.

2. Trons d'avís. La primera part de la nissaga "Encesa en flama" ha estat una de les grans novetats d'aquesta campanya de Nadal. L'estrena, el passat dia 18, va omplir l'Auditori de Benicarló per al debut novel·ler de Pedro Manchón, el qual ha literaturitzat les Falles a través de les vivències dels habitants del fictici poble de Beniana al llarg de cent anys. Cal sumar-li l'apartat gràfic de Fernando Foix i la peça musical composta per a l'ocasió pel mestre Pablo Anglés.

3. L'Estirp de la Sang Reial. No sortim del Maestrat. Un altre autor del nord valencià, Pep Castellano, va publicar a l'any 2010 aquesta novel·la juvenil, reeditada a principis de 2014 en Maremàgnum, i que amb les acaballes d'enguany ha vist com la tercera edició aplega a les llibreries. Bona mostra de la grata acollida que han tingut les aventures del comissari Arrufat a les aules curs rere curs.

4. Cita a la Paret de Gel. Sens dubte, un títol ben apropiat per aquest inici hivernal. Aquesta novel·la juvenil d'aventures de Margarida Aritzeta ha estat un dels volums a tindre en compte en aquest 2016, després de ser inclòs en el programa del Gust per la Lectura de la Generalitat de Catalunya. L'autora de Valls enganxarà el lector jove i adult amb l'amistat i els perills que sorgeixen a partir d'una insòlita catàstrofe climàtica.

5. Després del silenci. Una bona història no té data de caducitat. Això explica el perquè ja gairebé set anys de la seua publicació, després de guanyar el Premi Ciutat de Sagunt, aquesta narrativa d'Enric Lluch manté la seua vigència, tant com a lectura prescriptiva com dirigida al públic adult. El reconegut escriptor d'Algemesí ha encertat amb una obra dramàtica, on les emocions, les intrigues i els secrets familiars no deixen ningú indiferent. Per rematar-ho, desembre ha vist l'arribada del segona edició en la col·lecció Maremàgnum.

NO FICCIÓ

1. L'única passió noble. Altra de les obres premiades als Ciutat de Benicarló va ser aquest assaig de Joan Garí, dins de la modalitat de Narrativa Memorialística. Un llibre punyent, exigent i àgil, en el qual l'escriptor de Borriana reflexiona, mitjançant una conversa fictícia amb madame Mähler-Besse, sobre el país dels valencians amb la vista posada en Michel de Montagne, l'autor dels Essais, i en Joan Fuster.

2. La pastisseria i la cuina de la garrofa. Aquest gener es compliran ja cinc anys de l'estrena d'aquest volum a la seu de la Fundació Alícia, artífexs de la recuperació de la garrofa com a ingredient saludable i nostrat, juntament nombroses institucions i productors. En aquest llibre, reeditat fa pocs mesos, aporten un grapat de sorprenents receptes amb aquest fruit com a protagonista, juntament d'altres provinents de cuiners i pastissers catalans.

3. La cuina de Traiguera. La col·lecció gastronòmica La Teca està pensada especialment en potenciar la nostra cuina més pròxima. Pot ser des de la innovació, com és el cas anterior, o des de la tradició, com van fer el cuiner Rafael Gauxachs i l'escriptor Vicent Sanz per acometre el receptari del seu poble, Traiguera, al cor del Maestrat. Així, a partir de la memòria i l'herència, ambdós ens descriuen la societat i la cultura local amb les coccions, els ingredients i els sabors.

4. Antologia de Joan Fuster. Com diu l'antòleg Vicent Terol, si Fuster és un dels assagistes europeus més importants del segle XX, per què no l'aprofitem al màxim? Amb aquesta premissa, el professor ha fet una acurada selecció de la ingent obra fusteriana, pensada especialment per al treball a les aules, però que no defugirà el compromís amb qualsevol interessat a introduir-se en el llegat intel·lectual del de Sueca.

5. Rèptils i amfibis a la Terra Alta. Serps, fardatxos, granotes, tortugues… la comarca de la Terra Alta és l'hàbitat d'una gran varietat de fauna herpetològica, que ha estat l'objecte d'estudi de la veterinària Anna Garcia Codina i de l'enginyer de forest Joaquim Garcia Codina. Ara bé, més enllà de la catalogació d'espècies, el llibre és un passeig per la relació entre aquests animals i els habitants de la comarca: en la parla, els refranys, les mostres artístiques, les llegendes, així com en l'apartat sanitari i en de la preservació del seu ecosistema per l'acció humana.