dimecres, 27 de novembre del 2013

Barcelona acull les "Cròniques des de l'infern" aquest dijous


Les "Cróniques des de l'infern" de Manel Alonso es presenten a la capital catalana aquest dijous 28 de novembre, a partir de les 20.30 hores a la Casa València (carrer de Còrsega, 335). L'escriptor de Puçol parlarà d'aquest recopilatori d'articles apareguts en premsa al llarg dels darrers anys, pels quals hi desfilen les crisis que colpegen la societat, la cultura i la política valenciana. A més a més, el també escriptor Antoni Rovira, encarregat de la tria, ha dut a terme un curiós exercici literari tot relacionant els articles alonsians amb passatges de l'obra de Dant.

L'acte, organitzat per l'Espai País Valencià i la Casa València de Barcelona, comptarà amb la participació del periodista Francesc Viadel, i del cantautor Rubén Durà, qui farà un tast musical.

Recomanat per Sixto Ferrero

I just avui, l'articulista Sixto Ferrero s'ha fet ressò de "Cròniques des de l'infern" en l'article publicat a La Veu del País Valencià, "Qüestió d'icones, banderes, símbols i colors cridaners":

Seguint la recomanació de Vicent Nàcher, excel·lent poeta d’Algemesí, vaig llegir el nou treball de Manel Alonso “Cròniques des de l’infern”. Un recull d’articles d’opinió força substanciosos, agradables en la lectura i addictius, no us negaré que es llegeixen en un sospir, a més a més la proposta de subjugar-los amb fragments de l’Infern de la Divina Comèdia de Dante és magnífic. Llegiu-lo per favor.

Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

Es publiquen els poemaris guanyadors del Ciutat de Palma

Aquesta tardor s’han publicat les dues obres poètiques que van ser reconegudes al passat mes de gener amb els premis de Poesia Ciutat de Palma, el Joan Alcover en la vessant catalana i el Rubén Darío en la española. L’edició ha estat a càrrec d’Onada Edicions, dins les col·leccions poètiques.

El vers de l’esclau” és el títol que ha triat el mallorquí Josep Maria Llauradó per a la seua entrada en el gènere poètic, “el terreny més lliure del lliure mapa de la literatura”. Aquest professor aporta una obra de tall intel·lectualista, d’admiració cap la cultura.

Per la seua banda, la categoria en espanyol ha marxat fins a l’Argentina. Gustavo Javier Travi publica “Imprecisiones de ser”, un breu però intens poemari en el qual els textos cauen de forma arbitrària i lliure sobre el paper, influenciats pels haikus i pels versos surrealistes i fantàstics. Aquesta és la primera obra del jove poeta de Caseros.

Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

dimarts, 26 de novembre del 2013

"Sí, podem?": Canviar el món, canviar de vida

Yes, We Can. L'eslògan que va popularitzar la campanya del candidat demòcrata Barack Obama a la carrera cap la Casa Blanca estava carregat de l'optimisme per canviar les coses. Els seguidors de l'ara president americà no són els únics que busquen remoure la societat. A casa nostra, milers de persones s'organitzen i impulsen els moviments socials, on ha destacat el 15M i la Plataforma contra els desnonaments.

Marta alterna aquesta militància amb la feina a una asseguradora que xoca de ple amb les seues idees. El seu oncle, en Fèlix, és diputat a Madrid per un partit ecosocialista, i el seu cosí, l'Aleix, és mestre itinerant amb un circ. Els seus dubtes, els seus pors i la topada entre els seus desitjos i la realitat, junt a una tragèdia que colpeja de front la família els durà a preguntar-se “Sí, podem?”.

La qüestió és a la vegada el títol del nou llibre de Marc Pallarès, amb el qual va guanyar el darrer Premi Llorenç de Villalonga - Ciutat de Palma, qui va destacar l'obra especialment per la construcció d'uns personatges que han de viure la preocupació i el neguit de voler canviar el món sense ser capaços de canviar les seues pròpies vides. I ho fa amb un estil senzill i àgil sense perdre la profunditat en el tractament de temes ben actuals.

“Sí, podem?”, publicada per l'editorial Onada Edicions a l'octubre, és la segona novel·la de Marc Pallarès (1977) després de “Ulls verds”. L'escriptor valencià, nascut a Barcelona, és docent a Secundària i professor de Teoria i Història de l'Educació a la Universitat Jaume I.

Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

dilluns, 25 de novembre del 2013

El projecte Onada Educació es va presentar a València


Divendres passat, en el context de la Plaça del Llibre de València, es va presentar en societat el nou projecte Onada Educació. Professorat, escriptors i públic lector en general s’hi va reunir al Centre Octubre per conèixer més a fons aquesta iniciativa.

L’editor Miquel Àngel Pradilla va donar els detalls d’aquesta nova proposta literària, que amplia el catàleg d’Onada amb publicacions escollides per als cursos d’Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat, i que comptarà amb un acompanyament didàctic per facilitar-ne el treball a les aules.


A hores d’ara, Onada Educació compta ja amb un ventall divers d’obres per a Infantil (les contalles de Muniatto i de l’Alba, o el Teatre Fàcil); Primària (els àlbums il·lustrats Imagina, la col·lecció La Feram); i ESO i Batxillerat (les col·leccions Maremàgnum o Imprescindibles). Aquest ventall continuarà obrint-se i ampliant-se en els pròxims mesos amb l’objectiu d’esdevenir un referent atractiu per a professorat i joves lectors.


El primer títol de la nova col·lecció juvenil “Maremàgnum” és "Després del silenci", d’Enric Lluch. Joan Carles Girbés va ser l’encarregat d’introduir el popular autor d’Algemesí, un referent indiscutible de la literatura infantil i juvenil en català. Enric Lluch, de la seua banda, va contar algunes divertides anècdotes sobre l’obra, que està basada en fets reals. La protagonista és Natàlia Font, una completa desconeguda fins i tot per al seu fill, Joan Queralt. Amb la mort de Natàlia, el fill inicia una recerca dels seus orígens, i descobrirà una preciosa història d’amor truncada pels conflictes bèl·lics.
Una delícia fàcilment accessible a partir d’ara per als lectors de 2n cicle d’ESO i Batxillerat i per a tots aquells que s’estimen la bona literatura.

Enric Lluch i La Plaça del Llibre a Televisió de Catalunya

L'emissora pública catalana es va fer ressò de La Plaça del Llibre, la iniciativa per difondre, promocionar i visibilitzar la literatura en valencià. El Telenotícies va emetre aquesta peça informativa signada per Empar Marco, en la qual observem Enric Lluch, el reconegut autor de gènere infantil i juvenil que ha estrenat nova edició del seu llibre "Després del silenci", una de les novel·les valencianes més reeixides en els darrers anys.

Podeu veure el vídeo tot clicant ací.

divendres, 22 de novembre del 2013

Onada Educació, un nou projecte per apropar la literatura a les aules

Per a formar als lectors i lectores del demà i introduir el cuquet per la literatura a xiquets i joves, l’editorial Onada Edicions ha posat en marxa el projecte Onada Educació, que es presenta aquest divendres 22 de novembre, a partir de les 20 hores a l’Edifici Octubre de València, en el marc de les jornades “La plaça del llibre”. Amb Onada Educació, la companyia nord-valenciana vol aportar lectures apropiades per a tots els cicles de l’ensenyament, des d’Infantil fins a Batxillerat, amb obres de qualitat que combinen l’interés didàctic per als mestres i professors amb històries que atraguen l’alumnat. 


El projecte compta amb la seua pròpia pàgina web, onadaeducacio.com, i tota una sèrie de materials per aprofundir en la lectura i treballar els textos a les aules. Proposa una catàleg en el qual hi predominen els autors i autores del nostre territori i en la nostra llengua, tant de noves veus com d’escriptors consagrats.

“Qui és Natàlia Font?”

L’esdeveniment es completa amb la presentació de l’obra que enceta aquesta iniciativa, "Després del silenci", d’Enric Lluch. El reconegut autor d’Algemesí, tota una referència a la literatura infantil i juvenil valenciana, va guanyar el Premi Ciutat de Sagunt amb aquest intens relat al voltant dels secrets familiars que el protagonista, Joan Queralt i Font, traurà a la llum. Una història que ha rebut l’aplaudiment de la crítica i del públic i que ara passa de la col·lecció Narratives a la nova col·lecció Maremàgnum, dissenyada especialment per a l’àmbit educatiu.

dijous, 21 de novembre del 2013

"Sí, podem?" es va presentar a Vila-real

L'estrena del nou llibre de Marc Pallarès, passat divendres, va ser tot un éxit. La Llibreria Ausiàs de Vila-real es va quedar sense espai per acollir el públic que s'hi va acostar per a la presentació de "Sí, podem?", la novel·la amb la qual l'autor valencià ha aconseguit el Premi Llorenç Villalonga de Narrativa-Ciutat de Palma, els quals precisament es lliuren demà al vespre. 

Són tres històries entrecreuades de tres membres d'una família que busquen canviar el món a la seua manera, sense ser capaços de canviar la seua pròpia vida. L'acte va comptar amb la participació del professor vila-realenc Toni Pitarch





Fotografies de Manu Gay Casalta

dimecres, 20 de novembre del 2013

Aquest divendres es presenta el projecte Onada Educació a València


Aquest divendres 22 de novembre, presentem el nou projecte Onada Educació, la iniciativa literària destinada a tots els cicles de l'ensenyament, des d'Infantil fins a Batxillerat, amb obres de qualitat especialitzades i materials didàctics per a treballar a les aules.

A més a més, presentarem el primer títol publicat en la nova col·lecció juvenil Maremàgnum, una nova edició de la ja clàssica novel·la "Després del silenci", d'Enric Lluch, qui serà present a l'acte.

L'esdeveniment tindrà lloc a partir de les 20 hores, a l'Aula 1 Planta 1 de l'edifici Octubre, ubicat al carrer de Sant Ferran, 12, de València. S'emmarca dins de la programació de La Plaça del Llibre, jornades destinades a visibilitzar i promocionar les nostres lletres.

El blog Sense pèls a la llengua recomana "Sí, podem?" de Marc Pallarés

La professora M. Àngels Soler ha recomanat "Sí, podem?" al seu blog Sense pèls a la llengua. Per a Soler, aquesta segona novel·la de Marc Pallarés, premi Llorenç Villalonga Ciutat de Palma, està protagonitzada per "uns personatges que es qüestionen el lema que Obama va llançar al món", i així, han de fer front a les contradiccions de la seua vida quotidiana, entre els seus anhels, la seua realitat i els desitjos per canviar, que sovint resulten més complicats del que esperaven.

La breu ressenya pren el cas de la Marta, la protagonista, quan expressa que "les persones ens podem plantejar el canvi del món quan, en realitat, poques vegades som capaces de fer un pas i de modificar les coses que tenim al nostre entorn”. Arran d'aquest pensament, Soler planteja que "aquesta dualitat no se li presenta en un pla moral, sinó en el de la decisió davant d’una realitat que, quan ha de prendre decisions, li exigeix de reflexionar sobre les claus que obren les portes del seu mon individual".

dilluns, 18 de novembre del 2013

Els Premis Ciutat de Palma 2012 es presenten aquest divendres

Aquest divendres 22 de novembre es presentaran les obres guanyadores dels Premis Ciutat de Palma 2012. L'acte serà a les 17 hores a l'Arxiu Municipal (carrer de l'Almudaina, 7A) i comptarà amb la participació de diversos dels autors guardonats i del regidor de Cultura, Fernando Gilet.


L'autor valencià Marc Pallarès va obtindre el Llorenç Villalonga de Narrativa en Català amb "Sí, podem?", la història de tres membres d'una família que pretenen canviar el món sense ser capaços de canviar les seues pròpies vides.


Per la seua banda, el mallorquí Josep M. Llauradó Pons va obtindre amb "El vers de l'esclau" el Joan Alcover de Poesia, amb un poemari de tall intel·lectualista.


Mentre, el Ruben Darío de Poesia en Castellà va creuar l'Atlàntic. L'argentí Gustavo Javier Travi va guanyar amb "Imprecisiones de ser", un llibre curt però intens que explora noves possibilitats poètiques.

Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

divendres, 15 de novembre del 2013

"Sí, podem?" es presenta aquest vespre a Vila-real

La Llibreria Ausiàs de Vila-real acull la presentació, avui a les 19.30 hores, de la novel·la "Sí, podem?" de Marc Pallarès, guanyadora del Premi de Narrativa Llorenç Villalonga Ciutat de Palma. Hi comptarà amb la participació de l'autor i de l'historiador Toni Pitarch.


"Sí, podem?" són tres relats de tres membres d'una família, colpejats per una tragèdia. Marta és mare soltera i treballa en una asseguradora, el seu oncle Fèlix és diputat al Congrés, i el fill d'aquest, l'Àleix és mestre en un circ. Tots ells volen canviar el món però són incapaços de canviar les seues pròpies vides.

"Els entrebancs que la realitat ens imposa". Vilaweb publica una ressenya de "Sí, podem?"

Arran del llançament de la novel·la "Sí, podem?" de Marc Pallarés, Premi de Narrativa Llorenç Villalonga Ciutat de Palma, Vilaweb ha dedicat una ressenya a aquesta novetat narrativa, el segon títol de l'autor valencià, de qui Joan Triadú va destacar que havia trobat "un retorn als valors de la novel·la com a obra d'art".

El text fa un breu resum del motor del llibre, una sèrie de protagonistes, encapçalats per la Marta, que, "es qüestionen el lema que Obama va llançar al món: han de conviure amb la contradicció d’anhelar grans transformacions socials però, alhora, comprovar que els petits canvis de les seves vides sovint resulten complicats". Així, el triangle que composen aquesta mare separada, el seu oncle diputat i el fill d'aquest, mestre a un circ, es veu colpejat pel desig de canviar el món, però hi xoquen davant la impossibilitat de canviar les seues pròpies vides.

La ressenya destaca la prosa àgil i "uns diàlegs creïbles, per unes descripcions efectives i per una narració que flueix i que no s’allunya de la realitat que evoca". També hi assenyala l'aparició de temes socials que hi són presents a partir dels sentiments dels personatges: "hi suren idees i temes que són tractats amb un fer incisiu".

Aquests entrebancs que la realitat ens imposa, la crida de l’instint, del risc, l’assumpció del fracàs o la il·lusió per l’esperança cristal·litzen en la força vital dels protagonistes de Sí, podem?, personatges amb alè propi i que no es redueixen a les exigències de l’artefacte literari, perquè arriben al lector, el commouen. Després de tancar aquesta novel.la, ens fem una vegada i una altra la pregunta d’Obama, i almenys podem contestar que sí, que la lectura ens obre la possibilitat de mirar la nostra vida d’una manera diferent, més madura i, alhora, més pausada. 

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

"Assaigs entre el relat literari i la prosa poètica". Josep Micó parla de "Cròniques des de l'infern"

Manel Alonso ha reproduït al seu blog les paraules que va dedicar a "Cròniques des de l'infern" el poeta i professor Josep Micó en l'acte que va tindre lloc a Antella el passat 8 de novembre de 2013, i en el que es va presentar aquest recull d'articles de l'escriptor puçolenc, fins a cinquanta-dos peces publicades entre els anys 2011 i 2013, i que ha estat lligades al pensament de Dante Alighieri.

Com apunta Micó, Alonso toca en aquest mig centenar d'articles qüestions de tota índole, que afecten a una població valenciana sumida en diverses crisis, des de l'econòmica i política, fins la cultura i lingüística. Així, "s’hi parla de la substitució lingüística galopant del valencià pel castellà, sobre la mala gestió de la cosa pública que ha produït una generació preparadíssima però frustrada, sobre les estratègies del nacionalisme espanyol per dividir la nostra comunitat lingüística, sobre la doble moral d’alguns càrrecs públics, sobre la fragilitat del viure, sobre l’acció devastadora del vent de ponent i el sucursalisme, sobre els que dominen les democràcies i saquegen els diners i els drets dels ciutadans i ciutadanes, sobre els anticatalanistes que reclamen llibertat d’expressió i la neguen, de vegades violentament, als altres, sobre la submissió dels polítics als poders fàctics. Ens narra situacions en què el botxí està en perill a causa de l’oprimit, això és perquè simplement els molesta la nostra existència". Davant d'això, però, hi ha escletxes per ser optimistes: la música o la primavera valenciana són dos exemples que cita Josep Micó.

D’aquests articles, tot i la duresa de les situacions, sempre se’n desprenen actituds positives, sempre es poden canviar les coses. Són assaigs entre el relat literari i la prosa poètica, a vegades petits contes. L’escriptura és fluïda, àgil, producte d’una llengua rica de recursos populars i cultes, farcida de frases fetes encara vives en al llengua oral, i sobretot clara, ben intel·ligible. Són articles de l’experiència, que volen ser compartits, per a crear una opinió pública de poble conscient i madur.

Podeu llegir la intervenció sencera de Josep Micó tot clicant ací.




Josep Usó presenta aquest divendres "Una història amb sol i ombres" a la Llibreria Viridiana

Al llarg dels pròximes dues setmanes, la literatura valenciana hi prendrà el protagonisme en l'actualitat cultural del territori a partir de les diverses iniciatives que s'han programat al voltant de "La Plaça del Llibre". Una d'aquestes iniciatives és La Setmana dels Escriptors a les Llibreries, la qual oferirà un seguit de presentacions d'autors i autores en establiments del territori, com la que Josep Usó realitza aquesta vesprada a la Llibreria Viridiana de València.

Així, a partir de les 19 hores, l'autor de Vila-real parlarà de la seua darrera obra, "Una història amb sol i ombres", un intens relat que aborda la memòria històrica dels anys 70 en escenaris com la comarca de la Plana i Xile, i amb el qual Usó va obtindre el Premi Vila de Puçol de Narrativa.

Aquesta és la primera de les activitats en les quals hi participa Onada Edicions a aquesta Plaça del Llibre. El proper divendres 22, l'editorial presentarà a l'edifici Octubre el seu nou projecte Onada Educació, amb la presència del reconegut autor Enric Lluch, qui estrena col·lecció Maremàgnum amb la reedició del ja clàssic "Després del silenci".

Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

dimarts, 12 de novembre del 2013

"Sí, podem?" de Marc Pallarès es presenta aquest divendres a Vila-real


El proper divendres 15 de novembre,  Marc Pallarès presenta el seu nou llibre "Sí, podem?" a la Llibreria Ausiàs de Vila-real, a partir de les 20 hores. Aquesta novel·la, guardonada amb el darrer Premi Llorenç Villalonga-Ciutat de Palma, ens alterna les històries quotidianes de tres membres d'una família, marcats per una tragèdia, que volen canviar el món a l'hora que es veuen incapaços de canviar les seues pròpies vides.

L'acte comptarà amb la participació de l'historiador i professor Toni Pitarch. Hi col·labores l'Agència AVIVA de Vila-real i la Llibreria Ausiàs.

dilluns, 11 de novembre del 2013

Antoni Albalat, Salvador Vendrell i Octavi Egea guanyen el XVI Certamen Literari Ciutat de Sagunt 2013

Els Premis Literaris Ciutat de Sagunt 2013 ja hi tenen guanyadors. El passat divendres, el centre de cultural Mario Monreal de la capital morvedrina va acollir l'acte de lliurament d'un de les cites ineludibles de les lletres valencianes, que organitza el Gabinet de Promoció del Valencià de la ciutat i que de nou tenia tres premis convocats: Narrativa, Poesia i Teatre, als quals s'han presentat un total de seixanta-nou originals. Les obres seran publicades per Onada Edicions a la pròxima primavera.


El premi més veterà, el de poesia "Jaume Bru i Vidal", ha atorgat la seua setzena edició a Antoni Albalat, de Castelló de la Plana, per "Love is", un poemari compost en tres parts: poemes d'amor, poemes eròtics i poemes visuals en forma de figures tan suggeridores com fractals o collages digitals. Amb el Ciutat de Sagunt, Albalat continua afegint premis al seu extens palmarés, que el converteixen en un dels poetes valencians contemporanis més reconeguts.

Per la seua banda, el XV Premi de Narrativa ha recaigut en el valencià Salvador Vendrell amb l'obra "Quan truquen de matinada", el relat d'un historiador-periodista que sobreviu escèptic per la València de la bombolla immobiliària. És la primera novel·la de Vendrell, qui ja compta amb una llarga bibliografia de llibres de text i biogràfics.

Mentre, el Premi de Teatre "Pepe Alba" aplegava a la seua desena edició, i ho feia reconeixent la dramatúrgia "Amami, Alfredo, amami" d'Octavi Egea. Persona lligada als escenaris des de fa dècades i, també, autor de diverses novel·les, el barceloní proposa una comèdia dramàtica ambientada en Nova York i la Barcelona dels anys 50.

Els guardonats van rebre la peça de ceràmica de l'artista Anna Pastor que els acredita com a guanyadors del XVI Certamen Literari Ciutat de Sagunt en un acte que va comptar amb l'actuació de la companyia teatral Camí de Nora i on es va anunciar la reedició del llibre d'Enric Lluch "Després del silenci", qui va vèncer a l'any 2010 i que ha esdevingut un clàssic de la literatura valenciana actual.

Podeu llegir la crònica de l'acte a Morvedre.info, tot clicant ací. o al blog de Joan Carles Girbés.

dimarts, 5 de novembre del 2013

"Fotos a color 'made in London' de Peñíscola". Article al Mediterráneo

La Sala dels Estables del Castell del Papa Luna va acollir, durant els dies del pont de Tots Sants, l'exposició de fotografies antigues a color de Regina Kenmore, una selecció d'algunes de les imatges que va captar aquesta artista britànica durant la dècada dels anys 60 i que han estat recollides en el llibre "Peníscola by Regina Kenmore", publicat a inicis d'estiu per Onada Edicions.

Les imatges de la mostra, a l'igual que les de la publicació, compten amb un veritable valor patrimonial. No només per ser les primeres fotografies a color de la Ciutat en el Mar, sinó per que, a més, l'objectiu de Regina Kenmore no s'hi va fixar tant en els grans monuments de la localitat com en els quefers diaris dels peniscolans i peniscolanes: els pescadors reparant les xarxes a la platja, les emblanquinadores penjades sobre la mar, la xerrada al mig del carrer de terra, etc.

Entre el ressò que ha despertat la mostra al Castell hi ha l'article que el periodista Bartomeu Roig ha publicat a les pàgines del periòdic Mediterráneo. Amb el títol "Fotos a color 'made in London' de Peñíscola", el text conta la història de l'autora i com va aplegar a la localitat i les seues primeres impressions, i també descriu algunes de les instantànies exposades: "de esta forma, las imágenes ya no estarán ocultas”, comenta Kenmore al periodista.

Podeu llegir l'article del Mediterráneo tot clicant ací.

dilluns, 4 de novembre del 2013

El més consultat a Onadaedicions.com durant octubre

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes d'octubre.

FICCIÓ

1. El Halloween de Muniatto. No és usual que un conte infantil siga qui encapçale la llista, però una de les darreres contalles del conegut xiquet ho ha aconseguit, justament, en el mes en el qual té lloc una de les seues aventures: les festes de Halloween, una nova festa acollida de bon grat pels més menuts per les disfresses de personatges de por i els dolços. Les germanes ebrenques Olga Besolí i Ester Besolí van publicar la contalla ja fa dos anys, i com es veu, a dia d'avui, continua vigent com el primer dia.

2. Set narracions curtes per a una setmana llarga. De tant en tant hi apareix en l'escalafó aquest llibre de contes amb el qual Joan Andrés Sorribes va obtindre el Premi de Narrativa Vila d'Almassora de l'any 2010. En tres anys, l'obra del castellonenc s'ha mantingut vigent pel creixent interés en els relats curts i els contes per a adults, narracions breus que es llegeixen d'una tirada i que copsen el lector.

3. Cròniques des de l'infern.  Ens trobem, per fi, una novetat d'enguany. Abans de l'estiu, Manel Alonso ens deixava aquest nou llibre, també de microrelats, en aquest cas articles d'opinió recollits en premsa al llarg de dos anys i en els quals disecciona la societat, la política, l'economia i la cultura valenciana, gràcies a la tria duta a terme per Antoni Rovira. El de Puçol roman immers en la extensa gira de presentacions, la qual aplegarà a Barcelona aquest mes de novembre.

4. Cubaneta meua. Un altre clàssic. Manel Joan i Arinyó i Xesco Guillem van publicar a l'any 2010 aquest curiosa i divertida història que retrata l'amor i el desamor, la riquesa i la pobresa, fidelitat i traïdories, música i ball, amb les aventures de Joan Oroval i Graciela, valencià i cubana.

5. Jo somiava… Maria José Llorach i Mar Espinosa ens proposen aquest conte il·lustrat per conèixer els avantatges i els beneficis de la maternitat natural, a travès d'una tendra història que uneix la mare i el nadó des dels seus propis punts de vista. Una obra que destaca per la seua originalitat i per abordar una qüestió que cada cop es té més present a l'hora d'afrontar un embaràs.

NO FICCIÓ

1. La pastisseria i la cuina de la garrofa. Encara que la col·lecció La Teca ha continuat incorporant nous títols i propostes culinàries, el receptari que se li va dedicar a la garrofa roman com una referència de la literatura gastronòmica en la nostra llengua. El secret és la seua originalitat i la recuperació d'un ingredient ben nostrat que passava desapercebut. Amb aquesta obra de la Fundació Alícia i altres cuiners, restauradors i pastissers catalans, s'ha revitalitzat el consum d'un producte ben saludable.

2. Salir del silencio. El llibre local, per definició, s'adreça a un públic reduït, no obstant això, pot gaudir d'un gran interés dins d'eixe ambient. És el cas del nou llibre de la nord-americana Martha Heard, qui ha publicat aquesta obra de la història recent de la vila de Càlig, al Maestrat. Heard se centra en la primera part del passat segle, i s'ajuda dels relats orals de molts dels seus protagonistes, gràcies al fons que va enregistrar l'autora fa dues dècades.

3. Antologia de Joan Fuster. L'arribada del curs escolar revifa la consulta d'obres dedicades especialment a les etapes educatives. Això ocòrre amb el primer títol de la col·lecció Imprescindibles, dedicat a la figura de Joan Fuster. El professor Vicent Terol ha composat aquesta antologia que recull una completa mostra dels textos fusterians, que serveix d'introducció per fer el pas a la influent obra del suecà.

4. La cuina de la carxofa de Benicarló. Més cuina del territori. Si abans parlàvem de la garrofa, ara és el moment de la carxofa, en concret de la produïda a les terres benicarlandes, un producte de qualitat reconegut amb la Denominació d'Origen. Quant a poc a poc s'apropa una nova edició de la temporada (i la festa) de la carxofa, es reivindiquen les propostes que l'Agrupació de Restaurants de Benicarló han posat a disposició del públic.

5. La cuina de Traiguera. La cuina obri i la cuina tanca el rànquing. Ho fa l'última publicació de la sèrie, dedicada a una altra població del vell Maestrat, Traiguera. A través de dos traiguerins, el cuiner Rafael Gauxachs i l'escriptor Vicent Sanz, l'obra és un viatge en el temps cap a la genuïna gastronomia local que simbolitza les tradicions i els quefers diaris del poble i els seus habitants.