dimecres, 30 de setembre del 2020

"Una obra d'art". El blog Sense deixar de somriure parla de "El riu"

El blog Sense deixar de somriure, especialitzat en literatura infantil i criança d'infants, ha ressenyat "El riu", l'adaptació il·lustrada d'Ignasi Blanch al poema de Gerard Vergés 'Parlo d'un riu mític i remorós'. Com exposa l'autora de la ressenya, el riu "connecta amb totes les etapes de la vida i que contempla tota la vida que gira al seu voltant", que pot ser l'Ebre per la procedència dels autors, però pot ser qualsevol riu del planeta.

L'article destaca el gran format del llibre, "una obra d'art (...) de gran mida per apropar als infants i a les seves famílies a la bona poesia de les nostres terres i als artistes que l'interpreten donant-li forma, música i veu".  Quant al treball d'Ignasi Blanch, apunta que és una obra "bellament il·lustrada (...) amb un estil d'aquarel·la autèntic que acompanya visualment la bonica poesia" de Vergés, de qui esmenta la riquesa de vocubulari que va emprar per composar el poema-emblema de les lletres ebrenques.

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

dilluns, 21 de setembre del 2020

"Un cant a la vida". Josep Usó ressenya "Els silencis del carrer de l'Arc" d'Elena Fora

L'escriptor Josep Usó ha publicat en el seu blog, Des de la Plana, una ressenya dedicada a la novel·la d'Elena Fora, "Els silencis del carrer de l'Arc". "L’argument és apassionant" obre Usó: Fora ens presenta la Bela, una dona abandonada pel seu marit a qui li acaben de diagnosticar un càncer. Pren aleshores la decisió de retornar a les Cases, el seu poble d'infantesa, on un secret familiar l'obsessionarà. 

En l'article, el crític destaca que l'escriptora vinarossenca manté tres èpoques paral·leles. "A poc a poc, els personatges ens aniran duent de nou fins a la protagonista. Però mai li ho explicaran tot. Una part, la mantindran en silenci." I contra aquesta silenci es planta Bela, qui necessita donar de sentit una vida que se li esmuny.

La mort i el patiment són ben presents. Però, a diferència del prologuista Roger Coch, per a Usó la novel·la "és un cant a la vida": Bela no es deixa vèncer per la malenconia i el desànim i "viu tan intensament com pot". D'una altra banda, l'article posa en valor el llenguatge, "una petita meravella" en la que s'acobla el registre lingüístic al caràcter dels personatges o a la necessitat de les situacions dramàtiques.

El resultat final és una història apassionant en la què “la veritat” amagada sota una espessa capa de silencis, acabarà exposada a la llum. Perquè com ja sabem des dels tractaments del doctor Trueta a partir de la primera guerra mundial, la única manera de curar les ferides fondes, és eliminar la infecció que puga quedar soterrada. I aquest serà l’objectiu de la Bela. Viure per a sanejar una història ofegada.

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací. 

dimarts, 8 de setembre del 2020

Novetat: "Els bombardejos silenciats de 1938"

 
 
"Els bombardejos silenciats de 1938" se centra en els bombardejos que van tenir lloc a les comarques dels Ports, l’Alt i el Baix Maestrat en els mesos de març, abril i maig de 1938. Durant aquells mesos, les aviacions hispana, legionària (italiana) i la legió Còndor (alemanya) van suplir les forces teòricament necessàries per a vèncer la resistència dels republicans al front d’Aragó i facilitar que les tropes del general Aranda arribessen fins al mar. A més del suport a les tropes que lluitaven al front, aquestes forces aèries van atacar diverses poblacions de la rereguarda republicana, que no tenien importància militar. Fins i tot, en el cas de Morella, hi va haver un bombardeig a les tropes pròpies. Aquests bombardejos van provocar més de cent seixanta morts. Els fets van ser poc coneguts per l’opinió pública durant la guerra i van ser silenciats durant la postguerra i bona part de la democràcia.

Els autors hi aporten 250 fotografies de documents i mapes d’arxius europeus, així com els relats de protagonistes i testimonis per tal d’esbrinar les causes dels diferents bombardejos. Amb aquest material s’espera que es reconeguen internacionalment els danys personals i materials ocasionats.

Ricard Martí (l’Hospitalet de Llobregat, 1951). És llicenciat en Química i autor de set llibres d’assaig històric, així com de la traducció de la biografia de Cabrera escrita per Wilhelm von Rahden. El darrer llibre, "Primavera del 38" (2018), pot ser considerat com l’antecedent d’aquest.

Vicent Ramon Querol Muñoz (Vinaròs, 1967). És enginyer tècnic industrial. Ha pres part en diverses xarrades i realitzat col·laboracions sobre temes aeronàutics relacionats amb la Guerra Civil Espanyola. L’any 2019 va publicar el llibre "Bombardeo equivocado. Objetivo alcanzado. Rossell, 1938."

Pep Querol Balaguer (Castelló de la Plana, 1973). Llicenciat en Humanitats, treballa als museus de Morella i gestiona l’arxiu fotogràfic Pascual. És autor de diversos articles i treballs d’investigació sobre la comarca dels Ports i les guerres carlistes, i coautor del llibre "Morella 1931-1940. Memòria històrica fotogràfica. Arxiu Pascual" (2017).

Carlos Sangüesa Ortí (Morella, 1959). Llicenciat en Història contemporània, ha publicat quatre llibres sobre la història, l’etnografia i els costums de la comarca dels Ports. És director del castell i els museus de Morella, i coautor del llibre "Morella 1931-1940. Memòria històrica fotogràfica. Arxiu Pascual" (2017).