dijous, 28 de març del 2013

Un tast de "Ponts suspensius…"

Una altra novetat de la col·lecció Narratives és aquest "Ponts suspensius…", del qual podeu fer-ne un tast. És el segon llibre col·lectiu d'El Pont Cooperativa de Lletres, l'associació que reuneix els autors i autores de les comarques del nord valencià, i que ja van traure, l'any passat, "Un pont sobre el meridià".

dimecres, 27 de març del 2013

El teatre a Onada Edicions

Avui, 27 de març, és el Dia Internacional del Teatre, una data simbòlica que des dels anys seixanta del passat segle XX, recorda a tots aquells i aquelles que fan possible que la interpretació arribe a tots els indrets del món.

En aquest sentit, la dramatúrgia té tres vessants dins del catàleg d'Onada. La col·lecció "Teatre" és la dirigida al públic adult i publica, entre d'altres, les guanyadores del Premi Ciutat de Sagunt. Precisament, la vencedora del 2009, "Les sense ànima" de Marc Artigau (qui ara publica "Els contes d'El Club de la Mitjanit") va encetar la nissaga. Després van vindre "Tàbula brasa", d'Albert Pijuan i "Tendències", de Rosa Maria Isart.

Curiosament, fins eixe moment els autors i autores venien de Catalunya, i a partir del quart volum, va canviar el signe cap el sud: "Diàlegs de Dalt i de Baix", del petrerí Orland Verdú, i dues novetats publicades fa poc: "La venjança d'en Bernat", de l'actor de Sant Jordi Joan Molina i "Àfrica", del gandià Joan Manuel Matoses.  
Amb tot, són una sèrie de dramatúrgies que destaquen per la seua qualitat i per la varietat de les propostes: des de la ciència ficció futurista a aventures i desventures medievals, de conversacions sobre els grans temes a les intimitats d'una reunió familiar. Així doncs, es fa palesa que el teatre, a més de la interpretació, també pot gaudir-se amb la lectura.

La segona vessant és la col·lecció "Teatre fàcil", dirigida als xiquets i xiquetes d'entre 3 i 6 anys. A hores d'ara són dos contes "Benvinguda la tardor" i "Àngel, l'amic imaginari", fets per Joaquina Barba, Irene Verdú i Noèlia Conca, les quals han ideat obretes adients per treballar i representar a l'aula i posar el cuquet del teatre als més menuts.

I per tancar, la tercera vessant és la de la investigació, que es correspon amb "Teatre al Baix Maestrat", un treball de recerca a càrrec de la filologa i estudiosa del teatre Fàtima Agut.

dimarts, 26 de març del 2013

Preparant novetats: "Ponts suspensius…"


El pont ha estat el símbol que han triat els escriptors i escriptores de les comarques del nord valencià per a que els represente. Així hi va aparèixer El Pont Cooperativa de Lletres, una entitat que pretén servir de punt de trobada dels autors i contribuir a la difusió i promoció de les seues obres. Dins de les eines per dur a terme aquest objectiu hi ha la publicació de diversos llibres col·lectius, que serveixen de mostrari del bon moment literari que hi viuen a la Plana i el Maestrat, als Ports i a l'Alcalatén.

Després de "Un pont sobre el meridià", aquesta primavera arriba el segon volum d'El Pont, "Ponts suspensius…", un conjunt de deu històries escrites a quatre mans i que abasten tot tipus de temes, gèneres i estils.

Els participants a "Ponts suspensius…" han estat els següents: Mònica Meló, Nel·lo Navarro, Rosabel Gumbau González, F. Mezquita Broch, Isabel Marín, Vicent Sanz Arnau, Manel Pitarch, Vicent Almela Artíguez, Albert Garcia i Pascual, Joan Pla, Joan Bta. Campos, Antoni Albalat Salanova, Josep Porcar, Romà Bernad i Negre, Artur Álvarez i Boix, Iban L. Llop, Josep Lluís Abad i Bueno, Carles Bellver Torlà i Susanna Lliberós. Una extensa llista que aplega des d'autors consolidats i amb una ferma bibliografia fins a noves veus que tot just acaben de publicar les seues primeres línies.

dilluns, 25 de març del 2013

Un tast de "Una història amb sol i ombres"

Josep Usó, a qui ja coneixíem per "La senda llarga", ens porta un intens i dur relat sobre la memòria històrica, ací i allà. Als anys 70, a un professor de religió de la Plana li agraden massa les alumnes; mentre, a Xile, Pinochet estableix la seua dictadura. "Una història amb sol i ombres" va ser la guanyadora del Premi de Narrativa Vila de Puçol 2012. En aquest tast, podeu llegir el pròleg d'Emili Chaqués.

"El binomi perfecte". Article de Carina Filella sobre "Jaume Vidal Alcover i Maria Aurèlia Capmany a escena"

"El binomi perfecte". Així era la parella que formaven en Jaume Vidal Alcover i Maria Aurèlia Capmany, intel·lectuals de Mallorca i Barcelona que van fer cap a Tarragona a principis de la dècada dels 70. Fins la seua marxa, al 1991 (ell al gener, ella a l'octubre) la seua influència va marcar la vida cultural i literària del Camp. Ara, el llibre "Jaume Vidal Alcover i Maria Aurèlia Capmany a escena", recull el seu llegat tarragoní.

Com apunta Carina Filella en el seu complet article a El Punt Avui, "els dos escriptors no només es van implicar en els estudis universitaris, sinó que van remoure, i de valent, la vida cultural tarragonina. La seva activitat docent continuava fora de les aules i van liderar un grup de tarragonins que van compartir afinitats personals i literàries." El llibre parteix d'aquest grup de tarragonins: Josep Bargalló, Joan Cavallé, Maria Antònia Ferrer, Josep Anton Codina, Guillem-Jordi Graells... coordinats per Montserrat Palau i Magí Sunyer. Són articles que combinen l'estudi literari amb una certa memòria històrica d'aquells anys en què "Tarragona era una ciutat poc dinàmica, ensopida culturalment i amb la pesada llosa del franquisme a sobre."

La segona part de l'obra es dedica al teatre, especialment el de Capmany, com recòrre el text de Filella, amb aportacions vingudes d'arreu del territori catalanoparlant: "Els altres treballs del llibre se centren més en l'activitat teatral. Isabel Granyà tracta sobre els inicis literaris de Capmany. El professor de la Universitat de València Ramon X. Rosselló se centra en la relació de la dona amb el teatre, “que no es limita només al fet d'escriure obres de teatre, sinó que també va ser actriu, directora, escenògrafa, productora..., va contribuir a dinamitzar el món teatral del moment”, segons Jordi Ginebra. Antoni Artigues (Universitat de les Illes Balears) escriu sobre Vidal Alcover a l'Escola de Mestres de Palma. I, finalment, Gabriel Sansano (Universitat d'Alacant) tracta sobre la recepció del teatre de Vidal Alcover: “Una obra l'hi van aixecar amb tots els honors i l'altra li xiulaven. Escrivia el que li semblava”, diu Ginebra."

L'article "El binomi perfecte" de Carina Filella es pot llegir tot clicant ací.

Foto: Presentació del llibre a la Llibreria La Rambla de Tarragona. El Punt Avui.

divendres, 22 de març del 2013

Preparant novetats: "Una història amb sol i ombres"


Josep Usó i Mañanós presenta la seua darrera novel·la, guanyadora del Vila de Puçol de Narrativa. A "Una història amb sol i ombres", l'autor de Vila-real ens transllada a la dècada dels 70, on s'hi alternen dues històries: un professor de religió de la Plana es veu en dificultats perque li agraden massa les seues alumnes; i a Xile, el dictador Pinochet es fa amb el poder, amb terribles conseqüències per als opositors.

Usó, autor de "La senda llarga" entre d'altres treballs, confecciona una història intensa i dura, que no defuig del compromís amb la memòria històrica recent.

dijous, 21 de març del 2013

"Fuster en temps de crisi". Article de Manel Alonso al Diari Gran

L'any passat va ser el de les commemoracions fusterians: 90 anys del seu naixement, 20 de la seua marxa, i 50 de la publicació de Nosaltres els valencians i El País Valenciano, dues de les seues obres més emblemàtiques. Però, què en queda de Joan Fuster avui en dia? Aquesta qüestió es abordada per Manel Alonso en el seu darrer article al Diari Gran de Sobiranisme, "Fuster en temps de crisi". 
Per a l'autor d'Els somriures de la pena, la vigència del pensament fusterià és ineludible: "continua sent una figura incòmoda" però necessària a l'hora d'analitzar què hi passa a la societat valenciana del segle XXI, immersa en plena crisi.

A més a més, Manel Alonso hi fa menció a un nou acostament a Fuster. Es tracta de l'Antologia que ha dut a terme el professor Vicent Terol, un recull d'articles que abasten la trajectòria del de Sueca i que estan dirigits, especialment, per a treballar-los a les aules de Secundària i Batxillerat.

Mentre el llegia no vaig deixar de pensar en com els alumnes actuals del segon cicle de secundària i de batxiller rebrien les paraules del pensador de Sueca, què els passaria pel cap?, com reaccionarien?, a quines conclusions arribarien?, serien capaços de lligar el pensament de Fuster amb la realitat valenciana actual? Tot un enigma el qual conté la resposta al futur que ens espera als valencians com a poble.

L'article sencer es pot llegir tot clicant ací.

Un tast de "La promesa del gal·lés"

Us deixem ara amb un tast amb les primeres pàgines de "La promesa del gal·lés", el nou llibre d'Ivan Carbonell, Premi Ciutat de Sagunt de Narrativa 2012. Dos joves valencians, Evian i Raimon, marxen al País de Gal·les per a treballar a un hotel durant l'estiu. A la maleta, però, hi porten alguns secrets i una promesa feta als familiars d'Enric Valor. Un llibre que us enganxarà per les trepidants aventures dels protagonistes, enmig d'un lloc, Gal·les, ple de màgia i llegendes celtes.

Activitats escolars a la Fira del Llibre de València 2013

A poc a poc s'acosten les dates d'una nova edició de la Fira del Llibre de València, que tindrà lloc al Jardí de Vivers entre el 25 d'abril i el 5 de maig. De nou les casetes ompliran de literatura aquest espai del cap-i-casal, amb tota mena de propostes per a tots els públics. El seguiment de la Fira, així com la informació al voltant de les activitats programades, pot trobar-se a la seua pàgina web, a la seua pàgina de Facebook i al seu compte de Twitter.

Xiquets i joves també són protagonistes de la Fira de València, i com a tal, s'han organitzat un seguit d'activitats dirigides especialment als alumnes dels centres educatius, amb l'objectiu de difondre l'hàbit de gaudir d'un bon llibre i formar una societat que estime la literatura. Aquestes activitats són, per exemple, xerrades amb autors i autores, contacontes, animació lectora o tallers d'il·lustració, entre moltes altres. 

Precisament, diversos autors d'Onada hi prendran part d'aquesta iniciativa. Mercè Climent hi presentarà la seua nova novel·la infantil "Marc i el poder sobre el temps", com es pot llegir ací. Està dirigida per a edats d'entre 8 i 11 anys. Ja per a Secundària hi ha la proposta de Josep Usó, "Una història amb sol i ombres", el seu nou llibre (més informació ací). Finalment, Manel Joan i Arinyó reflexionarà al voltant de la seua bibliografia, que abasta gèneres com la narrativa o la poesia (més informació ací).

dimecres, 20 de març del 2013

Preparant novetats: "La promesa del gal·lés"


El darrer Premi de Narrativa Ciutat de Sagunt el va guanyar el valencià Ivan Carbonell amb la novel·la "La promesa del gal·lés", una obra que ens conta les aventures de dos joves, l'Evian i el Raimon, que marxen al País de Gal·les per a treballar a un hotel durant els mesos d'estiu. Evian, però, porta un encàrrec a la maleta: trobar a una misteriosa persona i complir la promesa que ha fet a la família d'Enric Valor.

A partir d'ací esclata un seguit de trepidants experiències per un indret carregat de màgia i de velles llegendes celtes, que es trobaran amb els secrets que amaguen els dos joves, i una recerca increïble que apropa el drama dels que van perdre la Guerra civil espanyola. Carbonell ens deixa un llibre que enganxa de la primera i l'última pàgina i fa palesa que les promeses fetes tenen el risc d'haver de complir-les.

dilluns, 18 de març del 2013

Un tast de "Els contes d'El Club de la Mitjanit"

Tal volta sou oients de "El Club de la Mitjanit", l'espai esportiu que cada nit condueix Pere Escobar des dels micròfons de Catalunya Ràdio. Aquest programa es tanca amb una secció, el Conte de l'Artigau, on es llegeix en antena una petita narració, que amb l'excusa de l'esport, parla de les aventures i desventures quotidianes, amb tocs d'humor, de tendresa o d'ironia.
En tot aquest temps, en Marc Artigau i Queralt ja ha llegit més de tres-cents contes a El Club, dels quals prop d'una cinquantena es recullen ara en volum: "Els contes d'El Club de la Mitjanit", narracions ben curtes (una pàgina i mitja, aproximadament, al ritme de la ràdio) que ens faran veure la relació entre l'esport i la vida des d'una altra òptica.

En aquest tast podeu llegir els dos primers contes: Construir un veler, i El meu marit.

diumenge, 17 de març del 2013

#jollegeixo Ivan Brull - Dia de la Poesia Catalana en Internet

III Dia de la Poesia Catalana en Internet

Per últim, el quart poema que compartim en aquesta jornada de Poesia Catalana en Internet és d'un altre poeta valencià, Ivan Brull Pons. "Cantaments" va ser el seu debut literari, i ho va ser de la millor manera, amb el Premi Bru i Vidal Ciutat de Sagunt de Poesia 2010, un dels guardons poètics més destacats de les nostres lletres. 

Brull és una de les noves veus poètiques en valencià, i d'aquesta manera, avui en aquest bloc de Premsa us hem volgut oferir una mostra que abasta tres generacions de poetes i dos espais geogràfics (l'Ebre amb Vergés i Igual, València amb Arinyó i Brull).

Fotografia

Mentre escalfava l’aigua del cafè
pensava que els poemes
no són més que una curta biografia
d’algun súcub lingüístic.

(A la vesprada havia estat llegint
algunes coses meues
i no hi havia forma de trobar-me.)
Ara, però,

parcialment ensucrat i calent
l’estómac, descansant en el sofà,
veig les fotografies de tota la família.

El pobre cosí Víctor,
que tenia dos anys quan va morir.
La mare preparava el llit plegable
quan els oncles, de sobte,
tornaven de La Fe. Tornaven de La Fe
però vivien a Xàbia.
El pare de mon pare, que va morir tan jove
que va deixar un xiquet al front de la família.
La foto encara el guarda amb la corbella
en una mà i en l’altra
les cues d’unes rates de marjal.
Les cosines bessones i més oncles,
més cosins, més amics… I la diàspora:
cars són de veure.
I l’àvia que porta
aquella tela verda que compràrem
un dia de mercat a Dènia.
Prompte seria la comunió
de la meua germana…

Deixem-ho estar ací,
l’aparador no sap
el pes de les històries
que mansament suporta.

#jollegeixo Manel Joan i Arinyó - Dia de la Poesia Catalana en Internet

III Dia de la Poesia Catalana en Internet

La tercera proposta poètica arriba des de la Ribera. Manel Joan Arinyó ha estat un dels autors valencians més destacats en les darreres dècades, amb obres que abasten tant la narrativa com la poesia. En aquest darrer gènere, passat novembre es va publicar la seua antologia "Versos blancs", a la qual hi pertany la composició que hem triat. Quant a altres obres, no podem estar sense assenyalar el duet d'històries metaliteràries de "Fem un trio" i "L'atzucac del perdedor", així com "Cubaneta meua", escrita junt Xesco Guillem.

Lluna Plena no ha pogut…

Lluna Plena no ha pogut suportar
el Ponent i s’ha tirat de cap al mar.
Hem anat a rescatar-la
amb xarxes d’estels
a bord de vaixells de vidre
moguts per rems de corall,
però no ho hem aconseguit.
Els taurons, escortats pels reigs,
l’havien atrapada
amb males arts
i la conduïen desconsolada
cap als forats abissals.
Hem esdevingut orfes, germans!
Hem esdevingut orfes!

#jollegeixo Josep Igual - Dia de la Poesia Catalana en Internet

III Dia de la Poesia Catalana en Internet

Josep Igual és un dels grans autors contemporanis d'aquesta terra de cruïlla que formen el nord valencià i el sud català. Compta amb una extensa bibliografia, de la qual Onada Edicions n'ha publicat mostres com ara les narratives "El rastre dels dies" i "Retrats de butxaca", o els textos de "Benicarló, un passeig silent". En el camp poètic, a principis del 2007 arribava a les prestatgeries la seua antologia: "Poemes escollits (1987-2007)", de la qual hem recuperat aquesta composició introductòria.

I - (Treva d'hivern)

Acumules l’onada de temps
sobre el taulell ebri dels marbres
i rocams de l’oratge.
Et cal cridar vora la mar
que acull totes les víctimes,
et cal cridar i rescatar l’espectre
dels fills que es clouen a la cala muda
de la sal aplegada de maragasses.
Sol, arrossegues cremors altes d’astres
que estavellen la crinera envidrada
del lleu pas que has calfat per tots
els carrers nets d’aquesta tarda.
Avança l’anacrònic bes, madur,
d’un carmí que nafra el repòs estés
al jaç humit en silenci, nat al bell mig
del cos rodó d’una escuma lenta, encalmada,
vora meu, al paratge que difícilment emmudeix
tota l’agonia encara desperta.

#jollegeixo Gerard Vergés - Dia de la Poesia Catalana en Internet

III Dia de la Poesia Catalana en Internet

El primer poema que compartim és un dels més coneguts de l'autor Gerard Vergés i Príncep (Tortosa, 1931), una de les grans veus literàries ebrenques contemporànies. Parlo d'un riu mític i remorós justament fa referència a aquest territori; està inclòs a "Long play per a una ànima trista", de 1986. Per conèixer més la figura de Vergés teniu a la vostra disposició una biografia publicada per Emigdi Subirats el passat 2012.


Parlo d'un riu mític i remorós

Tot sovint penso que la meva infància
té una dolça i secreta remor d'aigua.
Parlo de la verdor d'un delta immens;
parlo dels vols dels ibis (milers d'ibis
com volves vives de la neu més blanca)
i del flamenc rosat (de l'íntim rosa
d'un pit de noia gairebé entrevist).
I parlo del coll-verd brunzint per l'aire
com la pedra llançada per la fona,
de l'anguila subtil com la serpent,
la tenca platejada de les basses.
Parlo del llarg silenci on es fonien
l'aigua dolça del riu, la mar amarga.

Gerard Vergés i Príncep

divendres, 15 de març del 2013

Preparant novetats: "Els contes d'El Club de la Mitjanit"


El Club de Mitjanit és un programa d'actualitat esportiva que s'emet a les nits de Catalunya Ràdio, presentat per en Pere Escobar. Entre les seues seccions, hi ha el Conte de l'Artigau, una petita història amb l'esport de fons, concebuda per en Marc Artigau i que en més de tres-centes ocasions, ha acomiadat l'audiència amb un punt d'humor, tendresa i tristesa.

"Els contes d'El Club de la Mitjanit" recull algunes de les millors narracions radiades per Artigau. Un conjunt d'historietes curtes i intenses, que, amb l'excusa de l'esport, donen la volta a la condició humana, amb humor, ironia, una mica de drama, i també, surrealisme.

Marc Artigau i Queralt (Barcelona, 1984) és un home de teatre, on ha dut a terme tasques de direcció, producció, traducció i guió. En el camp de la literatura, compta amb guardonades incursions dins la dramatúrgia i la poesia. Amb Onada Edicions ja ha publicat "Les sense ànima" i "Desterrats".


dijous, 14 de març del 2013

Un tast de "El circuit de Papez"

"El circuit de Papez" és l'altra aposta pòetica d'Onada Edicions per a aquesta primavera del 2013. És l'obra amb la qual l'autor alzireny Antonio Martínez Peris hi va guanyar el darrer Premi de Poesia Josep Maria Ribelles Vila de Puçol. Un llibre per gaudir de versos quotidians i que en aquest tast, podeu conèixer una mica més de la mà de Manel Alonso, prologuista.

dimecres, 13 de març del 2013

Ha mort l'escriptor Joan-Baptista Campos

Des d'Onada Edicions volem mostrar el nostre dol i el nostre record per Joan-Baptista Campos Cruañes, metge i poeta castellonenc que ens va deixar ahir al vespre, als 51 anys, a causa d'una llarga malaltia, la qual no l'havia impedit continuar visquent i gaudint la literatura fins al darrer moment.

Campos, nascut al Grau de Castelló, deixa com a llegat una extensa i rica obra literària, composada de poemaris, llibres de contes i llibres de viatges, com els que hem tingut la sort de treballar-hi amb ell en tots aquests anys, d'ençà aquell "Contes d'estiu", al 2004, i més tard, al 2011, amb "El regal en la mirada".

Com a homenatge, dos textos, un de la seua literatura de viatges, i l'altre, una de les seues darreres composicions, inclosa dins del llibre "Ponts suspensius…", del col·lectiu d'El Pont, entitat cultural i literària a la qual hi pertanyia en Joan-Baptista. El Pont ha penjat aquest emotiu article a la seua pàgina. També Manel Alonso li ha dedicat un article al Diari Gran.

De vegades, la compassió i la culpa passen de llarg
sobre la vida i la desmemòria apareix al brancal de casa
i enllà contempla la cal i els geranis marcits.
El dia és clar i els núvols alts.

Res és el que sembla. "Ponts suspensius…"

Em pregunte per què he tornat a sortir de casa. Sobre el paper transparent del viatge, potser busque rostres nous, mirades i olors mai no païdes, sensacions que em retroben d’una altra manera amb la vida. Viatge amb els ulls ben oberts, amb la il·lusió de trobar éssers potser tan humans com jo, amb els seus guanys, amb les seues ruïnes i enderrocs… També m’agradaria poder trobar algun tresor amagat a les valls ocultes, o entre les fondalades verdes dels Andes. M’agradaria trobar una orquídia salvatge que em saludara a l’alba, una flor que em poguera endur com a penyora, i que em fera somniar encara…

"El regal en la mirada"

dimarts, 12 de març del 2013

Aquest diumenge té lloc el Dia de la Poesia Catalana a Internet

El proper 21 de març, tot coincidint amb l'entrada a la primavera, té lloc el Dia Mundial de la Poesia, declarat per l'UNESCO l'any 1999. És l'excusa per recuperar, descobrir i gaudir del gènere líric, de poetes i poetesses i de tota mena d'activitats i recitals relacionades amb el vers literari. A més a més, però, a ca nostra això es complementa amb la celebració del Dia de la Poesia Catalana a Internet, que enguany suma la seua tercera edició, convocada per al proper diumenge 17 de març.

L'esdeveniment està organitzat pel portal Lletra i pretén "fer visible a la xarxa la qualitat i la vitalitat de la poesia en català, i mostrar que és una poesia valorada i estimada pels seus lectors." Per a dur a terme aquest objectiu es proposa omplir de versos les plataformes socials de Facebook, Twitter o Google +, així com els blocs que es vullguen afegir a la iniciativa. Per a més informació podeu clicar ací.

A tot això, Onada Edicions també hi prendrà part del III Dia de la Poesia Catalana a Internet a través d'aquest mateix bloc de Premsa. Al llarg de la jornada, hi penjarem diversos textos recollits en els llibres de la col·lecció de poemaris.

Onada Edicions hi va estar present a Festast

L'editorial Onada ha participat, aquest cap de setmana, a la tercera edició del Festast, la Fira Alimentària de les Terres de l'Ebre, que va tindre lloc a Tortosa.

Al llarg de tres dies, centenars de visitants van acudir a l'estand d'Onada, on van poder conèixer les darreres novetats, especialment en el camp de la gastronomia del territori, on la col·lecció La Teca ha esdevingut referència amb obres com "La cuina del Delta de l'Ebre", "La cuina de la carxofa de Benicarló" o "La pastisseria i la cuina de la garrofa", a les quals cal sumar-hi "Cocina de aceites de variedades tradicionales del Territori Sénia", de la Biblioteca Taula del Sénia.

Imatge: Jéssica González Montoya

Gerard Vergés va aplegar a Móra d'Ebre


El passat 7 de març, la Biblioteca Comarcal de Móra d'Ebre va acollir la presentació de "Gerard Vergés i Príncep", el resum biogràfic d'aquest ja clàssic de les lletres ebrenques i catalanes, a càrrec d'Emigdi Subirats.

A més a més de l'autor, hi van prendre part Dolors Queralt, presidenta d'Òmnium Terres de l'Ebre, Joan Launes, president de La Riuada, Àngels Pérez, del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, i Joan Piñol, alcalde de Móra d'Ebre.

Aquest acte se suma al seguit de presentacions per difondre l'obra i la figura del tortosí Gerard Vergés, una de les veus literàries més destacades de les nostres comarques d'ençà mitjans del segle XX.

Preparant novetats: "El circuit de Papez"


L'alzireny Antonio Martínez Perís presenta el seu llibre "El circuit de Papez", un poemari d’un realisme intimista, que defuig l’hermetisme i l’hermenèutica, que cerca la llum i la claredat, que manté el batec líric de cada peça amb el to i ho fa amb escassetat de recursos poètics. L’obra sustenta tots els seus fonaments sobre la capacitat de suggeriment dels mots emprats. 

L'obra compta amb l'aval d'haver guanyat el Premi Josep Maria Ribelles Vila de Puçol de Poesia.

dilluns, 11 de març del 2013

Un tast de "Àfrica"

Amb "Àfrica", l'escriptor gandià Joan Manuel Matoses va aconseguir endur-se el darrer Premi Ciutat de Sagunt de Teatre. Matoses ens porta a un futur postapocal·líptic, on la Terra s'ha convertit en un desert de gel i neu. En aquest inhòspit món, dos homes han de sobreviure.

diumenge, 10 de març del 2013

Preparant novetats: "Àfrica"


En un desert de gel i neu, infinit, dos homes es troben fent camí, en sentits oposats. Un canal d’aigua els impedeix continuar i cadascun, des d’una vora de l’escletxa, va esgranant la seua perspectiva del món tal com el coneix. Les coses han canviat molt: una sèrie de fenòmens geològics planetaris ha deixat la Terra desfigurada, i també ha canviat les regles de la supervivència, la relació entre les persones que hi queden i els interessos de cadascú. 

A partir d'aquest futur postapocal·líptic, Joan Manuel Matoses ha bastit una interessant dramatúrgia que reflexiona sobre la condició humana en els moments de màxima supervivència. "Àfrica", flamant premi Ciutat de Sagunt de Teatre, proposa una lectura sorprenent i trepidant, a partir de les relacions entre els personatges.

divendres, 8 de març del 2013

El Maestrat, "un país de llibre"

Aquesta setmana, el capítol del programa literari "Un país de llibre" puja a les nostres comarques del Maestrat. L'equip de l'espai que presenta Eugeni Alemany va poder parlar de cuina amb Juanjo Roda, al voltant de les oliveres mil·lenàries del territori Sénia, van vindre'ns a fer una visita a la Llibreria Onada i, per tancar, van acompanyar a Josep Sanabdón a un dels indrets més emblemàtics del nord valencià: el castell de Peníscola.

dijous, 7 de març del 2013

Un tast de "Voràgine"

Us proposem fer-hi una ullada a les primeres pàgines de "Voràgine", el poemari amb el qual Josep Ribera ha guanyat el darrer Premi Bru i Vidal Ciutat de Sagunt de Poesia. En aquest tast, podreu conèixer una mica més de les composicions del de Faura, de la mà del pròleg de Ferran Carbó.

"Per les mans". Marc Artigau al Printemps des Poètes de Tolosa de Llenguadoc

PRIMAVERA2013.JPGLa poesia de l'escriptor barceloní Marc Artigau i Queralt representarà el català al Printemps des Poètes 2013, una jornada en la qual s'hi llegiran poemes en vint idiomes diferents. Serà el proper dimecres 13 de març a la Maison des Initiatives Étudiantes de la Universitat de Tolosa de Llenguadoc II-Le Mirail.

Així doncs, com apunta l'UTM al seu web: "14h20 : Catalan (Fabrice Corrons) : Per les mans, de Marc Artigau." Aquesta és una composició del poemari "Desterrats", amb el qual Artigau va guanyar el Premi Josep Maria Ribelles Vila de Puçol 2011.

El Printemps des Poètes té lloc entre les 12.30 i les 16.00 hores del proper dimecres, i té com a lema d'enguant "Les voix du poème". Consisteix en la lectura continuada de poemes en una vintena de llengües, tant en la seua versió original com en una traducció al francés. A més a més del català, hi prenen part l'occità, el polonès, el gallec, l'àrab, el castellà, el castellà de Sudamèrica, el portuguès, el maia, l'anglés, el xinés, el malgaix, el llatí, l'alemany, el japonès, el rus, el grec, el persa, l'italià i el francés medieval. L'horari de l'activitat es pot consultar tot clicant ací.

Propera novetat de Marc Artigau

El barceloní és un autor que ha conreat diversos gèneres, tant la poesia, com hem vist, o la dramatúrgia ("Les sense ànima", per exemple) , i ara, de cara a Sant Jordi, hi sumarà el relat curt amb la propera publicació de "Els contes d'El Club de la Mitjanit", una selecció de les millors històries que cada nit ha radiat Artigau des del programa que hi presenta Pere Escobar a Catalunya Ràdio.

"La Tardor Literària en un llibre". Article al Diari Més


El Diari Més, de Tarragona, Reus i la Costa Daurada, s'ha fet ressò de l'acte en el qual s'hi va presentar el llibre "Jaume Vidal Alcover i Maria Aurèlia Capmany a escena", a la tarragonina llibreria de la Rambla. Com es pot apreciar, el periòdic li ha dedicat un breu amb una imatge de l'esdeveniment, que es pot ampliar tot clicant a sobre.

dimecres, 6 de març del 2013

Es va presentar a Tarragona "Jaume Vidal Alcover i Maria Aurèlia Capmany a escena"

Ahir al vespre, Vidal Alcover i Capmany, Jaume i Maria Aurèlia, van retornar a la que va ser la seua ciutat durant un parell de dècades. La Llibreria La Rambla, a Tarragona, va acollir la presentació del llibre "Jaume Vidal Alcover i Maria Aurèlia Capmany a escena", un recull dels articles que es van presentar a la Tardor Literària del 2011, vint anys després que la intel·lectual parella hi marxés.

L'acte va estar organitzat pel Departament de Filologia Catalana de la Rovira i Virgili, que el mateix Vidal Alcover va impulsar quan arribà a Tarragona. Va comptar amb les intervencions del seu director, en Jordi Ginebra, i de Carme Crespo, responsable de Cultura del consistori de la ciutat.

Per il·lustrar una mica com hi va anar la presentació, pugem dues imatges captades a Twitter, la primera de Lletres Tarragona (@lletrestgna), i la segona de Sita Sarradell (@SitaSP).

La poesia de Gerard Vergés, a Móra d'Ebre aquest dijous


La figura de Gerard Vergés i Príncep, el clàssic contemporani de les lletres ebrenques (i de la resta del territori catalanoparlant) continua recorrent les nostres comarques arran de la publicació de la biografia que ha dut a terme Emigdi Subirats el poeta tortosí.

Després de presentar l'obra a indrets com Tortosa o l'Aldea, demà dijous 7 de març serà el torn de Móra d'Ebre, a partir de les 20 hores a la Biblioteca Comarcal (Pl. de la Llanterna). L'acte està organitzat pel Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre, l'Associació Cultural la Riuada, l'Ajuntament de Móra d'Ebre i Onada Edicions.

Hi està prevista la intervenció de l'alcalde de la localitat, Joan Piñol, el representant de La Riuada, Joan Launés, la presidenta d'Òmnium Terres de l'Ebre, Dolors Queralt, Àngels Pérez, pel CERE, així com el biògraf i el biografiat: Emigdi Subirats i Gerard Vergés.

Una jornada per descobrir o re-descobrir Gerard Vergés, una de les veus literàries més destacades de la segona meitat del segle XX (i el que portem del XXI), guardonat amb premis com el Carles Riba de Poesia, el Josep Pla o el Josep Vallverdú d'Assaig, sense oblidar el seu paper com activista cultural a la posguerra amb la revista GEMINIS.

dimarts, 5 de març del 2013

Preparant novetats: "Voràgine"


Amb "Voràgine", Josep Ribera va guanyar el Premi de Poesia Bru i Vidal Ciutat de Sagunt 2012. El de Faura ens deixa un poemari on l’espai textual i referencial plantejat es mou, conscientment, des de la subjectivitat individual més absoluta cap a la subjectivitat col·lectiva, amb la intenció de fer protagonista de la pròpia experiència tot l’univers discursiu en què viu el jo líric. El llibre s’articula en un preàmbul (“Judici inicial”) i quatre parts (“Devessalls de la memòria”, “Contra l’amor”, “Elegia infinita” i “La consciència desfermada”) que guien el lector per la voràgine que traspuen uns poemes intensos, rics en citacions, en referències culturals o geogràfiques, i en un joc intertextual que pretén interrogar alhora la sensibilitat del lector i el seu coneixement enciclopèdic.

dilluns, 4 de març del 2013

Tarragona acull demà la presentació del llibre al voltant de Vidal Alcover i Capmany

Jaume Vidal Alcover i Maria Aurèlia Capmany tornaran, un cop més, a ser el centre literari i cultural de Tarragona. Demà dimarts a la vesprada, a partir de les 20 hores, la Llibreria La Rambla acull la presentació del llibre "Jaume Vidal Alcover i Maria Aurèlia Capmany a escena", un conjunt d'aportacions al voltant de les figures i les obres dels dos clàssics de la literatura catalana del segle XX.

La presentació comptara amb les intervencions de Carme Crespo, tinent d'alcalde de Cultura, i Jordi Ginebra, director del Departament de Filologia Catalana de la URV. La convocatòria es pot llegir a la pàgina de l'ajuntament i a NotíciesTGN.

Capmany i Vidal Alcover van tindre un paper destacat en els àmbits culturals tarragonins, arran de la incorporació del mallorquí a la Delegació de la Universitat de Barcelona, futura Universitat Rovira i Virgili, i va ser un dels impulsors del seu Departament de Filologia Catalana. Al 2011, vint anys després de la marxa de la parella, l'URV va organitzar unes Jornades en la Tardor Literària, que han servit per a confeccionar el volum que es presenta ara, dins de la col·lecció La Nau, referent de les publicacions de sociolingüística i filologia catalana.

"Jaume Vidal Alcover i Maria Aurèlia Capmany a escena" compta amb els articles de Josep Anton Codina i Guillem-Jordi Graells ("El llegat de Jaume Vidal Alcover i Maria Aurèlia Campany"), Maria Antònia Ferrer ("Una percepció molt personal del llegat de l'Aurèlia i el Jaume a Tarragona"), Josep Bargalló ("El Jaume i la Maria, a Tarragona, aquells anys"), Joan Cavallé ("Jaume Vidal Alcover i Maria Aurèlia Capmany: la veu del país"), Isabel Graña ("Identitat i transgressió en l'obra inicial de Maria Aurèlia Capmany"), Ramon X. Rosselló ("Maria Aurèlia Capmany: dona de teatre en temps de postguerra"), Antoni Artigues ("Jaume Vidal Alcover a l'escola de mestres de Palma: poesia i teatre") i Gabriel Sansano ("Estudi de la recepció del teatre de Jaume Vidal Alcover (1968-1970). Algunes notes"). El volum ha estat coordinat per Magí Sunyer i Montserrat Palau. Podeu llegir un tast amb les primeres pàgines tot clicant ací.

Un tast de "Antologia de Joan Fuster"

Aquesta "Antologia" recull alguns dels textos més notables de Joan Fuster al llarg de la seua extensa bibliografia, i que travessa obres punteres en la literatura catalana contemporània, com "Sagitari" o "Diccionari per a ociosos". La selecció ha estat a càrrec del professor Vicent Terol i està especialment orientada a que els nous lectors, a les aules, puguen conèixer i treballar amb els textos fusterians.

Olga Besolí anuncia la propera publicació d'un nou conte de Muniatto, en versió català-anglés

L'autora de les Contalles de Muniatto ha estat entrevistada al bloc de Proyecto Ilustratura, que com el seu nom indica, passa per ser un projecte que vol combinar el bon fer d'il·lustradors i narradors, i en el qual hi participa Olga Besolí.

En l'article, Besolí hi exposa algunes recomanacions per a persones qui vullguen explorar el món de les lletres, així com fa balanç de les seues obres, que abasten gèneres tan diversos com el conte infantil, el teatre, els relats curts o el cinema, entre d'altres. També hi explica quin és l'origen de les Contalles de Muniatto.

Acudí a una feria literaria con un primer Cuento de Muniatto con intención de que alguien lo publicará y deje dos copias a dos editoriales. Las dos llamaron. Una dijo que el proyecto les interesaba pero que no tenían buen momento económico para invertir en él y la segunda, ONADA EDICIONS, aceptó editar el cuento. Mi hermana y yo llevamos desde 2008 trabajando con ellos y ya son catorce los Cuentos de Muniatto publicados.

I com assenyala Olga Besolí, el conte número quinze no trigarà en arribar, i comptarà amb una notable novetat respecte els anteriors.

Estoy escribiendo el nuevo "Cuento de Muniatto" el que será el número quince. (...) Este año me estreno en Inglés, ya que los nuevos "Cuentos de Muniatto" vienen con una novedad, van a ser bilingües Catalán-Inglés.

Podeu llegir l'entrevista sencera tot clicant ací. 

divendres, 1 de març del 2013

Preparant novetats: "Antologia de Joan Fuster"


Joan Fuster i Ortells ha estat el pensador valencià més destacat del segle XX, amb una extensa obra que ha abastat temes tan diversos com la història, la llengua, la sociologia, l'art... El seu estil, amè i divertit, però també punyent, ens posa davant l'espill.

L'any passat es va produir una triple efemèride: el 90è aniversari del de Sueca, el 50è de la publicació de "Nosaltres els valencians" i el 20è de la seua marxa. Com a homenatge a aquesta figura clau de la literatura i el pensament, Vicent Terol ha fet una selecció dels seus articles, que abasten des de la immediata posguerra fins els seus darrers anys. Uns textos que sense perdre la vigència, ens mostren la gran capacitat de Joan Fuster.

Aquesta "Antologia de Joan Fuster" està dedicada especialment al estudiants, amb una proposta didàctica per a treballar a l'aula.

El més consultat a Onadaedicions.com durant febrer

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de febrer.

FICCIÓ

1. Vitis vinifera cataloniae. Els relats eròtics per a amants del vi que ens porta l'autor castellonenc Vicent Palatsí van camí d'esdevindre un veritable clàssic contemporani de les lletres valencianes. Publicat allà per l'estiu del 2011, cada cop més gent descobreix aquestos contes que entremesclen l'erotisme amb el coneixement dels vins de les nostres terres. També hi ajuden les preparades presentacions que Palatsí du a terme, com fou el passat 14 de febrer a Benicàssim, on els assistents i assistentes gaudeixen de literatura i, és clar, un tast dels millors vins fets a casa.

2. L'estirp de la sang reial. Quan un llibre juvenil com aquest es col·loca com un dels més consultats, sovint és que ha estat recomanat com a lectura escolar. Precisament, la història que ens porta el bocassí Pep Castellano s'està convertint en un habitual de les aules del nord valencià, ja que combina un relat trepidant que enganxa el lector amb uns escenaris propis i reconeguts de les comarques del Maestrat. Un d'aquestos escenaris, justament, ha tingut lloc aquest mateix mes de febrer: el Carnaval de Vinaròs.

3. Set narracions curtes per a una setmana llarga. De tant en tant hi assoma el nas aquest recull de contes de Joan Andrés Sorribes, guanyador del Vila d'Almassora 2010, senyal que tot i el pas del temps, no hi perd la vigència. És tracta d'un llibre amè, que permet alternar els relats i reprendre'ls segons la disponibilitat del lector.
 
4. Viatge al país de Tombatossals.  La ciutat de Castelló és a punt de començar les seues festes de la Magdalena, i res millor per celebrar-ho que acompanyats de la darrera obra al voltant del seu personatge més conegut, en Tombatossals, qui va donar al rei Barbut un autèntic regne, que avui en dia és el terme castellonenc. Josep Pascual Tirado va escriure aquesta epopeia a la dècada dels 30, un clàssic de la literatura valenciana, que ara ha estat adaptada per Vicent Pitarch i il·lustrada per Joan Montañés, Xipell, amb la intenció de difondre la llegenda entre els més menuts.

5. Cantaments. La poesia tanca la llista de ficció, i ho fa amb el que va ser el debut literari d'Ivan Brull, un jove poeta valencià que va guanyar el Premi Ciutat de Sagunt del 2010 amb aquesta obra, que explora grans temes com la família, l'amor o el temps. Un poemari que s'ha vist l'interés revifat a causa de la recent publicació del nou llibres de Brull, Guia de perduts, també saludat com un bon representant de la poesia contemporànea feta ací.

NO FICCIÓ

1. La cuina de la carxofa de Benicarló. El mes de febrer és un mes carxofaire, i en aquest sentit, les propostes culinàries de l'Agrupació de Restaurants de Benicarló han estat d'allò més temptadores. L'obra, primera novetat d'enguany, ja s'ha col·locat al més alt de l'escalafó, gràcies també a l'impacte de blocs temàtics que s'han fixat en el llibre, com és el cas de Cuina Cinc, que vam ressenyar en aquest mateix bloc. Receptes de tota mena per a traure-li tot el partit a un carxofa amb Denominació d'Origen.

2. La pastisseria i la cuina de la garrofa. I de la carxofa a la garrofa. Un altre producte ben nostrat, que ha vist com s'ha revitalitzat i s'ha reivindicat el seu ús en les cuines i a les llars. En aquesta ocasió, ha estat la Fundació Alícia, junt a restauradors, cuiners i pastissers de les nostres terres, qui han cercat imaginatives solucions on la garrofa, en forma de farina, hi té un protagonisme que li confereix una marcada personalitat a qualsevol mena d'àpats, des de carns i arrossos fins a postres.

3. La cuina del Delta de l'Ebre. Més llibres de cuina del territori. Farà cosa d'un any es va presentar aquest receptari que explorava en la tradició gastronòmica del poble deltaic de La Cava, a través de les membres de l'Associació Local de la Dona de la Cava, les quals han testimoniat la saviesa que han rebut de generació en generació, sempre amb els productes del territori. Cuina mediterrània de primer nivell, guardonada amb el Premi Gourmand de l'especialitat Espanya-Catalunya.

4. La cocina de la alcachofa de Benicarló. No assoleix les xifres del seu germà valencià, però la versió en castellà del receptari de la carxofa de Benicarló tampoc es queda enrere i entra de nou a la llista de no-ficció. L'obra és idèntica, i de fet, es va presentar el mateix dia i parteix del mateix grup de cuiners de l'Agrupació de Restaurants de Benicarló. La idea, passa, doncs, per internacionalitzar un dels productes del nostre camp.

5. El Poble Nou. La darrera colonització del delta de l'Ebre. Tanca l'escalafó aquesta obra publicada al desembre de 2008, dins de l'ambiciós projecte "La transformació del territori" destinada a aprofundir en com aquestes comarques van tirar endavant gràcies a grans iniciatives, entre d'elles, la creació d'aquest poblat al Delta. El llibre d'Antoni López i Emeteri Fabregat és un recorregut històric per aquesta localitat creada per l'administració fa poc més de mig segle.