divendres, 31 de març del 2017

Marta Tena organitza a Tortosa un taller literari al voltant de "Tots els colors del vent"


Sabem que les presentacions són la forma més comuna de posar en conjunt l'obra, l'autor i el públic, però no són les úniques. Així, hi tenim els tallers literaris que proposa Marta Tena, la creadora de la novel·la "Tots els colors del vent", com el que celebrarà el pròxim dia 6 d'abril a les 19 hores a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa. 

En aquests tallers, i a partir del reeixit llibre de l'autora senienca, els assistents poden conèixer els elemens que formen una novel·la i quins papers hi juguen en la trama, de manera que s'aprofundeix en l'experiència de la lectura.

Pilar Alfonso va presentar l'assaig "(Tot) el que encara no saps sobre les marques" a València

Què hi ha darrere d'una marca? Què és el que ens conten quan veiem un anunci publicitari? I com es forma un relat contrari a una marca determinada? Aquests són alguns dels interrogants que va provar de respondre la professora Pilar Alfonso a la Llibreria Fan Set de València el passat dimecres 29 de març. Es tractava de la presentació del seu darrer llibre, "(Tot) el que encara no saps sobre les marques", un assaig divulgatiu per a tots els públics, que amb un llenguatge entenedor i múltiples exemples i casos pràctics ben coneguts, exposa les claus de per què les marques són tan importants i tan presents avui en dia en la nostra vida quotidiana. L'acte va comptar amb la participació del professor de Secundària i membre de 1entretants Natxo Moral.

 

La Biblioteca de Tarragona va acollir la presentació de "El secret de les terres roges" de Lurdes Malgrat

Lurdes Malgrat va presentar, passat dimecres 29 de març, el seu nou llibre juvenil la Biblioteca Pública de Tarragona. L'escriptora lleidatana va exposar les claus d'aquesta novel·la que forma part del projecte de Literatura Kilòmetre 0 al Camp de Tarragona.  En "El secret de les terres roges"  Malgrat conjuga la ciència-ficció amb les aventures en una història trepidant, ambientada en un futur pròxim on els joves de tot el planeta interactuan dins d'un videojoc, com és el cas dels protagonistes. Així ho van viure els assistents amb les les lectures a càrrec de Fina Anglès i M. Mercè Sardà, mentre que la presentació va comptar amb Anna Gispert, presidenta de l'Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC).

 
 
 

Mataró va acollir la presentació de "El gripau Estanislau …i altres poemes"

La Llibreria Dòria de Mataró va acollir l'estrena, passat 25 de març, de "El gripau Estanislau …i altres poemes", el nou àlbum infantil il·lustrat amb textos de Montse Boldú i il·lustracions de Clara Codina i Susana Bacardí. Les tres creadores d'aquest divertit poemari il·lustrat van fer cinc cèntims al públic aplegat a la Dòria del procés de creació de l'obra, que està disponible en versió català/anglès i castellà/anglès.

 

Diverses obres d'Onada es presenten a la XI Fira Literària Joan Cid i Mulet de Jesús (Baix Ebre)

Un cop més, la Fira Literària Joan Cid i Mulet obre les portes del mes dels llibres a les Terres de l'Ebre. La cita del poble de Jesús aplega a la seua onzena edició en un programa que s'estendrà del 5 al 8 d'abril.

En qualitat d'editorial ebrenca de referència, les obres d'Onada hi tornaran a ser ben presents a la Fira. Enguany, els actes hi són els següents:

• Divendres 7 d'abril. 17 hores. Lloc: Gimnàs del Claustre de la Immaculada. Activitat infantil. Contacontes de les contalles de Muniatto i presentació del llibre “Muniatto i la cucafera” a càrrec de les Germanes Besolí.

• Divendres 7 d’abril. 18 hores. Lloc: Sala Jordi Brull de l’EMD de Jesús. Taller “Com llegir una novel·la” a càrrec de Marta Tena Subirats, autora de la novel·la “Tots els colors del vent”.

• Dissabte 8 d’abril. 11.45 hores. Lloc: Pèrgola del Pati de la Immaculada. Presentació del llibre “La vida darrere de l’aparador” de Jesús M. Tibau.

"Un llibre ideal per iniciar els menuts en l'art de la poesia". El blog Mamá de dos parla de "La rana Sebastiana... y otros poemas"

El blog sobre la maternitat Mamá de dos ha dedicat una ressenya a "La rana Sebastiana... y otros poemas", la versió en castellà del poemari infantil il·lustrat de Montse Boldú, Clara Codina i Susana Bacardí. L'article, encetat amb un pensament d'Antonio Machado, exposa les dificultats dels àlbums il·lustrats del gènere poètic, minoritaris al costat dels narratius, però en aquest cas, ens trobam davant "un libro ideal para iniciar a los pequeños en el “arte” de la poesía que además de ser mágica les beneficia en su creatividad y en la sensibilidad".

La ressenya s'hi fixa en la combinació entre fotografia, il·lustració i les papiroflèxies que donen vida als animalons protagonistes dels versos composats per la tortosina Montse Boldú. "Letra grande, vocabulario fácil y en definitiva poemas sencillos para acercar a los niños de a partir de 6 años al maravilloso mundo de la poesía. Las ilustraciones muy coloridas y hechas por mi sobrina, que tiene de 12 años que se llama Clara y que a través del dibujo y las artes plásticas se expresa desde bien pequeña, y una loca de la papiroflexia por lo que aún hará que sea un libro más cercano a los pequeños", remata el text de Mamá de dos.

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

dijous, 30 de març del 2017

"El retorn de l'Àngela" de Maria Lluïsa Amorós es va presentar a Reus

La Biblioteca Xavier Amorós de Reus es va omplir, passat dimarts 28, per a la presentació de la nova novel·la de Maria Lluïsa Amorós. Un any després de la reeixida "La força d'Aglaia", l'autora reusenca proposa aquesta primavera "El retorn de l'Àngela", la història de quatre amigues que, en la maduresa, descobreixen que la seua vida encara els reserva sorpreses del tot inesperades. Per a l'acte, Amorós va comptar amb la participació de Lluís Pasqual, director del Teatre Lliure.

 
 
 

"La mirada nostàlgica al passat". Reusdigital.cat entrevista Maria Lluïsa Amorós, autora de "El retorn de l'Àngela"

Amb la vista posada a la pròxima estrena de la nova novel·la de Maria Lluïsa Amorós, "El retorn de l'Àngela", el diari digital Reusdigital.cat ha publicat una entrevista a l'escriptora, un dels noms propis de la literatura de les comarques del Camp des de fa tres dècades, amb una prolífica bibliografia en literatura juvenil i novel·la per a adults. És en aquest darrer gènere en el que s'inscriu "El retorn de l'Àngela", que aplega tan sols un any després de la reeixida "La força d'Aglaia".

En la conversa amb el periodista Marc Busquets, Amorós destaca "la mirada nostàlgica al passat amb un punt de tristesa" que posa sobre la ciutat de Reus, una de les puntes del triangle amb Girona i Suïssa, indrets ben coneguts per l'escriptora. Tal com exposa, el desencadenant és la tornada de la protagonista, l'Àngela, al seu Reus natal, més de quaranta anys després de la seua marxa. La vella casa familiar li desperta els vells records i l'impuls de retrobar-se amb les amigues d'infantesa i adolescència.

En l'entrevista, Amorós explica com aquesta vinguda a Reus serveix per posar de manifest els canvis patits en la capital del Baix Camp: "Més enllà d'aquesta mirada nostàlgica del passat, més enllà del fet que ella recordi la seva infància a la ciutat, a la novel·la també s'hi planteja que potser algunes coses no s'han fet bé. Passeges pel carrer i et trobes que els elements que anys enrere havien estat populars han estat destruïts. Parlo d'edificis sencers, façanes, fins i tot rètols. Passen els anys i tens a la memòria tot el patrimoni que s'ha perdut i te n'adones que algunes façanes de Reus, posem per cas, s'haurien pogut conservar millor."

Un altre dels punts que toca el "El retorn de l'Àngela" és l'amistat. Com dècades després de prendre camins separats, les quatre amigues s'ajunten al vell jardí familiar: "he volgut parlar de l'amistat que es forja quan som petits, que jo crec que pot durar per sempre i que segons com és més forta i més bonica que no pas en altres èpoques de la vida", aclareix l'escriptora.

Tinc la sort de tenir memòria fotogràfica, i això em serveix per poder reflectir escenes i coses que sí que he vist i viscut. En tot cas, això sí, quan he usat elements personals per a les meves novel·les ha estat més aviat de manera puntual. Escriure d'un mateix, al capdavall, no em resulta interessant.

Podeu llegir l'entrevista sencera de Reusdigital.cat tot clicant ací.

La presentació de "Tots els colors del vent" a la Sénia, al Canal 21

El Centre Obrer de la Sénia es va omplir per a la presentació de la novel·la "Tots els colors del vent", amb la qual l'escriptora senienca Marta Tena ha abordat el conflicte entre dues famílies arran de fets dramàtics que van ocórrer durant la Guerra Civil i la postguerra i que s'allarguen fins l'actualitat. Com va exposar l'autora, hi ha conjugat els sentiments i les emocions que uneixen i separen els protagonistes, Alberto i Marina, amb la memòria històrica basada en la recerca documental que va dur a terme Marta Tena en arxius com el de la Sénia.

Per conèixer una mica més de l'esdeveniment, compartim la peça que li ha dedicat Canal 21. També podeu llegir la notícia a La Marfanta i a Cop d'Ull.

dimecres, 29 de març del 2017

"El gripau Estanislau ...i altres poemes" es presenta el pròxim dissabte a Amposta

Aquest diumenge 2 d'abril, el gripau Estanislau i la resta dels protagonistes del nou àlbum poètic il·lustrat de Montse Boldú, Clara Codina i Susana Bacardí hi serà present a Amposta. En concret, serà a partir de les 12.30 hores a l'Espai Cultural Guaix.

Jesús M. Tibau, entrevistat a Canal 21

"La vida darrere de l'aparador" és el títol del nou llibre de l'escriptor tortosí Jesús M. Tibau, un recull de quinze relats que parteixen d'un plantejament ben original: què hi passaria si un escriptor observara que hi ocorre a una botiga qualsevol? Així, Tibau va visitar una quinzena de comerços tortosins, i amb el seu particular estil, va fer una ullada literària pels dependents i els clients, els productes i les marques... 

Si en teniu curiositat per saber-ne més, podeu mirar l'entrevista que li han fet al programa Primera Columna de l'emissora de televisió ebrenca Canal 21.

dimarts, 28 de març del 2017

Els autors de "La maleta del abuelo", entrevistats al programa radiofònic "Cafè literari"

Com bé indica el seu nom, "Cafè literari" és un programa de llibres que s'emet per Ràdio Móra la Nova, a la Ribera d'Ebre. Entre les seues seccions i continguts, hi destaca el contacte directe amb els autors, a través d'entrevistes. És el cas de les que van realitzar als asturians Fátima Fernández i Juan Hernaz, escriptora i il·lustrador respectivament de "La maleta del abuelo", el conte guardonat amb el III Premi Internacional d'Àlbum Infantil Il·lustrat Ciutat de Benicarló.

En la conversa, els autors exposen com ha estat el procés de creació d'aquest emotiu llibre que narra com la protagonista Mariana, vol ajudar el seu avi, un vell mariner que es veu perdut. Amb sensibilitat i fantasia, l'obra posa sobre la taula el problema de l'Alzheimer i la memòria, així com la relació entre avis i néts.

Podeu escoltar l'entrevista a continuació.

Aquest divendres 31, vesprada de contes a Benicarló amb Judit Robert


En motiu del Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil, la Biblioteca Pública Manel Garcia Grau de Benicarló ha organitzat una jornada de contacontes amb l'autora Judit Robert. L'acte, que començarà a les 18 hores, prendrà algunes de les històries que l'escriptora de Mont-roig del Camp ha vessat en els seus àlbums il·lustrats publicats en la col·lecció Imagina, com "El color dels sentiments", on a través dels colors els més menuts coneixen i expressen els seus sentiments, i "La meva àvia és una princesa", un conte que homenatja les persones gran.

Pilar Alfonso presenta "(Tot) el que encara no saps sobre les marques" a València aquest dimecres 29 de març


Sabeu que és una marca? I quin és el paper que hi juguen en la nostra societat? La professora Pilar Alfonso les ha estudiades a fons, i ens porta l'assaig divulgatiu "(Tot) el que encara no saps sobre les marques", que es presenta aquest dimecres 29 de març a València. Serà a la Llibreria FanSet, a partir de les 19 hores, i comptarà amb la participació del professor de Secundària i membre de 1entretants Natxo Moral.

Lurdes Malgrat presenta "El secret de les terres roges" aquest dimecres 29 a Tarragona


El nou llibre juvenil de Literatura Kilòmetre 0 al Camp de Tarragona es presenta aquest dimecres 29 de març. L'autora Lurdes Malgrat porta "El secret de les terres roges" a la Biblioteca Pública de Tarragona, a les 19 hores, i comptarà amb la participació d'Anna Gispert, presidenta de l'Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC), i amb les lectures a càrrec de Fina Anglès i M. Mercè Sardà.

A mig camí entre la ciència-ficció i la novel·la d'aventures, "El secret de les terres roges" ens trasllada a un futur pròxim, en un món que ha superat molts dels seus problemes i on els joves de tot el planeta interactuen dintre d'un videojoc.

Jeroni Muñoz parla de la seua novel·la "El torb sobre el mar" a Regió 7

El diari Regió 7 ha entrevistat l'escriptor manresà Jeroni Muñoz, arran de la publicació de la novel·la "El torb sobre el mar", amb la qual ha obtingut el Premi de Narrativa Vila de Puçol. En aquest segon llibre de la seua bibliografia, tot just encetada l'any passat, narra com un matrimoni de pescadors veu devastada la seua vida amb la notícia de la pèrdua del seu fill. Amb una introspecció psicològica, Muñoz explora com cada persona afronta un drama d'aquestes proporcions.

Com l'article de la periodista Susana Paz recull de paraules de l'escriptor, "«la nostra obsessió a la vida és que tot vagi bé i, sobretot, els qui tenim fills, que creixin i tinguin una vida feliç i reeixida». Però què passa quan això s'estronca? Quan una trucada et comunica que el teu únic fill ha mort? Aquestes són les preguntes que configuren una novel·la escrita amb l'objectiu de provocar la reflexió, d'aproximar-se al dolor, al record, al dol i al consol des de la distància de la ficció per configura una narració «més honesta». Perquè, si passés, «ens limitaríem a sobreviure»".

Amb aquest llibre, una de les apostes literàries de les Comarques Centrals per Sant Jordi, Jeroni Muñoz (un escriptor emocional, tal com es defineix) vol plantejar tota una sèrie de qüestions que interpel·len el lector al voltant de sensacions i vivències com el dol i els records. "Les tragèdies, en una vida aparentment endreçada, acaben per provocar una tempesta", resum l'article.

Podeu llegir la peça del Regió 7 tot clicant ací.

dilluns, 27 de març del 2017

"La vida darrere de l'aparador" es presenta aquest dijous 30 a Tortosa


Aquest dijous 30 de març, Jesús M. Tibau presenta el seu nou llibre, "La vida darrere de l'aparador", un dietari al voltant de l'experiència de l'escriptor en quinze comerços de Tortosa, un curiós joc literari on des del punt de vista d'un observador, capta les particularitats que es produeixen dins d'una botiga: els dependents, els clients, els productes, la publicitat... tot tractat amb el reconegut estil de l'autor tortosí.

L'acte tindrà lloc en un espai tan inversemblant per a un llibre com adient per la temàtica: la Fàbrica de Xocolates C.R.E.O., ubicada a Tortosa. Serà a partir de les 20 hores, i comptarà amb la participació de l'alcalde de la ciutat, Ferran Bel, i del professor de la URV, Miquel Àngel Pradilla.

"El retorn de l'Àngela" es presenta aquest dimarts 28 a Reus


Reus i Girona són les dues ciutats on transcorre la major part de la trama de "El retorn de l'Àngela", i serà la capital del Baix Camp l'escenari de l'estrena d'aquesta nova novel·la de Maria Lluïsa Amorós. Serà el dimarts 28 de març, a partir de les 19.30 hores, a la Biblioteca Central Xavier Amorós, i comptarà amb la participació del director del Teatre Liure, Lluís Pasqual.

dissabte, 25 de març del 2017

El "Cafè Berlevag" de Mònica Batet va omplir la Llibreria La Capona

L'emblemàtica Llibreria La Capona de Tarragona va ser l'escenari de la presentació de la novel·la de Mònica Batet "Cafè Berlevag". L'autora d'El Pont d'Armentera va presentar aquesta proposta de narrativa a mig camí entre el gènere juvenil i adult, amb una lectura pensada especialment per atraure el públic de les aules de Secundària i Batxillerat, en el marc del projecte Literatura Km 0 al Camp de Tarragona.

L'acte va comptar amb la participació de Cristina Andreu, professora de la Universitat Rovira i Virgili, i de Miquel Àngel Pradilla, professor de la URV i director científic d'Onada Edicions. Podeu veure algunes imatges de la presentació a la galeria fotogràfica de la web de La Capona, tot clicant ací.

 
 
 

Imatges: Llibreria La Capona

divendres, 24 de març del 2017

La Biblioteca Joaquim Martí de València acollirà una nova presentació del poemari "Des del Sud fins al Nord, una llàgrima parla"

Josepa Montagut i Mariner presenta a València el seu nou poemari: "Des del Sud fins al Nord, una llàgrima parla", versos combatius i compromesos amb la violència de gènere tant al Primer com al Tercer Món.

L'acte serà el pròxim dimecres 29 de març a les 18 hores, a la Biblioteca Joaquim Martí Gadea (c/ Arabista Ambrosi Huici, s/n) de la capital valenciana. Es comptarà amb la participació del filòsof i prologuista Josep Vicent Sanxis i Lerma.

dijous, 23 de març del 2017

La llibreria Dòria Llibres de Mataró acull la presentació de "El gripau Estanislau ...i altres poemes"


Els primers salts de "El gripau Estanislau ...i altres poemes" tindrà lloc el pròxim dissabte 25 de març a Mataró. La llibreria Dòria Llibres acollirà la primera presentació d'aquest àlbum infantil il·lustrat, que conté un bon grapat de poemes on animals en seran els protagonistes.

Hi haurà la participació de les tres coautores: Montse Boldú, autora dels textos, Clara Codina, il·lustradora, i Susana Bacardí, creadora de les papiroflèxies que omplen aquest divertit i màgic llibre.

“El torb sobre el mar”: la vida que segueix a la pèrdua

La desaparició del món construït fins aleshores com a conseqüència de la mort del fill, és el repte que colpeja els protagonistes de “El torb sobre el mar”. Amb aquest punt de partida, el manresà Jeroni Muñoz construeix una treballada novel·la en la qual descriu com les persones trobem en la calidesa i les emocions la força per continuar endavant.

Les persones reaccionen de formes molt variades davant la tragèdia. És el que els passa a l’Antoni i la Maria quan coneixen la mort del seu fill. Aquest punt d’inflexió en la seua vida és el que obri “El torb sobre el mar”, el nou llibre de Jeroni Muñoz Soler, guanyador del Premi de Narrativa Vila de Puçol. La novel·la es llança aquest mes de març, publicada per Onada Edicions.

“Tenia ganes de situar una història en una de les pitjors conjuntures en què ens podem trobar a la vida i veure com persones que es coneixen de sempre i s'estimen poden respondre de manera tant i tant diferent i, tot i així, adonar-se que les dues conductes són legítimes i sorgeixen del més fons de nosaltres mateixos, de l'amor i el respecte mutu”, hi assenyala Muñoz, qui ha composat la novel·la com un treball d’artesania literària influenciada per Erri de Luca, de qui destaca “la capacitat de narrar històries quotidianes amb una prosa que combina el llenguatge més quotidià amb l'ús de cultismes i localismes”, elements que el lector també trobarà a “El torb sobre el mar”.

El protagonista, l’Antoni, és un vell pescador dedicat al palangre. Sol en la mar, els records l’abarloaran fins ofegar-lo i, tanmateix, seran el poc que li quedarà. La Maria, en canvi, necessita mirar endavant. La divergència de la capacitat de resiliència entre els dos ens parla de la mort, del record i de l’oblit; també de l’amor incondicional i de la força de l’esperança. A la vegada, aquesta art de pesca ha servit l’autor per recuperar i introduir la terminologia pròpia lligada al palangre: “aquest ofici, més que una influència, ha estat una excusa que he emprat per introduir mots que atorguessin al text caràcter, escenaris i pausa. El palangre és una pesca gairebé d'orfebre. La seva calma i solitud anaven com anell al dit per a una història introspectiva i càlida. A més, m'aportava el mar d'escenari. Natural i màgic, em permetia una atmosfera de somni on tot és possible. Fins i tot allò que no ha existit mai o allò que ja no existeix a dia d'avui al món real”, hi assenyala Jeroni Muñoz. “La vida sempre val la pena”, conclou l’escriptor manresà. Aquesta és una novel·la essencialment tendra que voldria ajudar a adonar-nos-en, a gaudir-ne, atorgant el dret a triar als altres i a nosaltres mateixos.

Jeroni Muñoz Soler (Manresa, 1973) és advocat en el sector públic. “El torb sobre el mar” és la seva segona incursió en la literatura després de debutar l’any passat amb la novel·la “Un vestit curt, del color de la sorra d’una platja vorejada de pins”.

"La poesia és una eina de reflexió molt potent". Parlem amb Ricard Garcia, autor de "On la sang"

En la tardor de l'any passat coneixíem que el Premi de Poesia Ciutat de Sagunt havia recaigut en l'escriptor penedesenc Ricard Garcia amb "On la sang", un complex volum on hi aborda les qüestions més extremes de l'existència: la vida i la mort, l'amor i el desamor.

D’on sorgeix la idea del poemari?

El llibre no neix amb una idea estrictament preconcebuda, però sí que hi havia la idea latent de voler ajuntar en un sol poemari aquells fets de la nostra vida que ens trenquen la quotidianitat i que d'alguna manera, fent-ho ens fan adonar que som vius. Aquest fets tant poden tenir a veure amb el goig de l'amor i l'erotisme com amb el dolor de la pèrdua, uns i altres són els desordres naturals que ens desperten de les rutines.

Què és el que voleu transmetre al lector?

D'alguna manera, voldria transmetre que no hem de defugir res del que ens passa i que cal prendre consciència de totes aquelles coses que ens desordenen la vida. Fer-ho ens fa adonar que cal viure amb tots els sentits qualsevol cosa que ens passi, sobretot perquè a mida que passen els anys t'adones que el temps és una fal·làcia i que només hi ha present.

Quines han estat les vostres influències literàries?

Se'm fa difícil dir quines són les meves influències. Podria dir que són molt diverses perquè he procurat beure de totes les fonts, no només literàries, que he tingut a l'abast. A banda de la literatura castellana dels segles d'or o de la poesia catalana contemporània i de la novel·la europea del XIX, també m'ha interessant de sempre la pintura. I tot i que no sé massa com explicar-ho, estic convençut que entre la pintura i la poesia hi ha nexes molt importants. Concretament, en aquest llibre hi he inclòs alguns poemes on els colors o la llum hi tenen força importància, fins i tot el poema que dóna títol al llibre va néixer de la contemplació d'una pintura d'en Pere Salinas. També, més enllà de les creacions artístiques, estic convençut que m'han influït molt el paisatge de la infància i algunes persones que m'han ensenyat a aturar-me per mirar el món amb calma.

Per què considereu que cal llegir "On la sang"?

Jo sempre convido a llegir poesia perquè més enllà del gaudi estètic que ens pugui proporcionar la bellesa de les paraules, la poesia és una eina de reflexió molt potent. Llegir els poetes ens fa adonar, sovint, de la riquesa de la nostra pròpia vida i de com les nostres vivències són universals. Us convido a llegir "On la sang" no tant per conèixer la meva obra com perquè hi projecteu la vostra experiència. Mirar-nos a través de qualsevol obra artística ens fa descobrir matisos de nosaltres mateixos que desconeixíem i de passada ens ajuda a estimar-nos més. M'agradaria que el meu llibre també pogués servir per això als seus lectors.

dimecres, 22 de març del 2017

"Tots els colors del vent" es presenta el divendres 24 a la Sénia


Marta Tena Subirats estrena "Tots els colors del vent" aquest divendres 24 de març a la Sénia. La novel·la ebrenca d'aquest Sant Jordi serà la protagonista de l'acte programat al Centre Obrer, a partir de les 19.30 hores, i que comptarà amb la participació de Joan Moisés Reverté, alcalde de la Sénia, German Tena Vidal, vicepresident del Centre Obrer, l'historiador Juan Carlos Lleixà, el professor de la URV Miquel Àngel Pradilla i l'autora.

"Tots els colors del vent" és un emotiu relat que conjuga el sentiments amb la memòria històrica. Alberto i Marina, els protagonistes, seran víctimes d'un passat d'enfrontaments, de venjances i enveges, que ha marcat les seues famílies des de la Guerra Civil.

Tarragona acull dijous la presentació de "Cafè Berlevag" de Mònica Batet


Aquest dijous 23 de març, Mònica Batet presenta a Tarragona la seua novel·la "Cafè Berlevag". Serà a partir de les 20 hores a la Llibreria La Capona, i es comptarà amb la participació de Cristina Andreu, professora de la Universitat Rovira i Virgili.

Amb "Cafè Berlevag", Mònica Batet es posa davant de tres històries de tres dones que parlen de l’amor perdut, del passat, de les expectatives, del que succeeix després d’un retrobament en un cafè del Village anomenat Berlevag i de com una cançó pot unir amb fils invisibles la vida de persones que mai no es coneixeran. Una novel·la que sobrepassa l'etiqueta de literatura juvenil i que fa palesa que l'autora de El Pont d'Armentera és una de les noves veus literàries en català més punyents.

dimarts, 21 de març del 2017

Marta Tena i "Tots els colors del vent" a Canal Terres de l'Ebre

"Tots els colors del vent", la novel·la ebrenca d'aquest Sant Jordi, ja ha aplegat a les llibreries, i la seua autora, la senienca Marta Tena Subirats, ha estat entrevistada al programa Plaça Major de Canal Terres de l'Ebre. En la conversa, que podeu veure a continuació, l'escriptora exposa algunes de les claus d'aquest projecte literari que ha aglutinat un emotiu relat de sentiments amb la memòria històrica.

Així, narra les vides d'una parella, Alberto i Marina, que encara avui dia patiran els enfrontaments entre les seues famílies arran d'uns fets dramàtics durant la Guerra Civil i la postguerra.

Manresa acull la presentació de la novel·la "El torb sobre el mar" de Jeroni Muñoz


El pròxim divendres 24 de març s'estrena "El torb sobre el mar", el nou llibre de l'escriptor manresà Jeroni Muñoz Soler. Ambientada en un poble mariner, aquesta novel·la ens exposa els patiments emocionals d'una parella després de la sobtada pèrdua del fill, i com els éssers humans reaccionem de manera diversa davant la tragèdia. Una narrativa colpidora i punyent que va ser guanyadora del darrer Premi de Narrativa Vila de Puçol.

L'acte tindrà lloc a la seu d'Òmnium Bages, a Manresa, a partir de les 19.30 hores, i comptarà amb la participació de l'escriptor Llorenç Capdevila.

L’aventura existencial de tres personatges amb veu pròpia". Alfons Gregori ressenya a Núvol la novel·la "Cafè Berlevag"

Alfons Gregori i Gomis, cap de l'Àrea d'Estudis Catalans a la polonesa Universitat Adam Mickiewicz de Poznan, ha dedicat una completa ressenya a "Cafè Berlevag", la novel·la de Mònica Batet publicada dins la sèrie roja de la col·lecció Maremàgnum. L'article comença apuntant que l'obra "no és tracta d’una sola història amb episodis trepidants, sinó de tres relats entrecreuats que ens conviden a penetrar en l’aventura existencial de tres personatges amb veu pròpia".

"Cafè Berlevag" s'estructura com "un tríptic narratiu, tres dones ens parlen d’amors i desamors, angoixes i preses de posició, determinacions i febleses, traïcions i formiguejos". Per a Alfons Gregori, l'estil de Batet "enlluerna per una aparent simplicitat: una escriptura que flueix però que no resulta monòtona, que transmet amb l’elegància del mot ben dit, que ens lliga a sentiments sense caure en el sentimentalisme, que parla de vides foranes sense xuclar d’un multiculturalisme artificiós, que ens situa en ments plenes de tristesa i frustració vital, però que no s’enfonsa en una cadena d’esdeveniments melodramàtics amb l’únic objectiu d’allargassar el llibre".

Un altre punt que remarca la ressenya és la capacitat de l'autora ("una de les revelacions més brillants de les lletres dels Països Catalans") per atrapar el lector, més enllà de l'etiqueta de novel·la juvenil. De fet, s'hi apunta una novel·la amb diversos estadis de lectura, on segons el públic es llegirà d'una manera determinada: "'Cafè Berlevag' no pot decebre, perquè és un sol regal en dos formats: un de gran per als lectors adolescents que hi arribin, i un altre d’aparença modesta, tot i que efectiu i més que satisfactori, per a tots els amants de la prosa creativa en català."

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

dilluns, 20 de març del 2017

Joan Fuster per a joves i desorientats. Francesc Viadel parla de la nova antologia fusteriana

Quina és la vigència i la transcendència de l'obra de Joan Fuster? El llegat de l'intel·lectual de Sueca passarà a les noves generacions? Amb aquests interrogants comença la ressenya que el periodista i escriptor Francesc Viadel ha publicat a Nació Digital, en la que fa referència a la nova antologia de Salvador Vendrell: "Joan Fuster per a joves".

En l'article, Viadel assenyala la munió d'autors que han escrit al voltant de la bibliografia fusteriana, però hi apunta un problema de fons: a Fuster "o tan sols no se l’ha llegit poc darrerament si no que, a més, hi ha hagut uns quants que ho han fet molt malament, especialment al País Valencià on se l’ha volgut fer passar per una mena d’enrabenat inquisidor de les essències". Un greu desconeixement de l'extens treball literari de l'autor de "Sagitari" o "Combustible per a Falles", atès que "Fuster tenia poc d’essencialista i menys encara d’inquisidor. Els seus anàlisis eren un pur desafiament al sistema i la seva erudició d’una exquisidesa impossible d’apreciar pels humanoides de torn".

Aquest ha estat el punt de partida de la selecció de textos de Salvador Vendrell per a "Joan Fuster per a joves", dedicat especialment a treballar a l'aula. Agafen un ample ventall de temes, tot fent palesa de l'actualitat de les qüestions que tractava el de Sueca, i a la vegada, mostren la seua faceta més assagística.

Fuster, recorda el seu antologista per si algú no ho sap encara, va escriure de tot i sempre sense cap voluntat de pontificar, “sense cap engruna de dogmatisme”. La seva iconoclàstia, el seu humor agre, les seves intel·ligents i alhora crues apreciacions sobre la realitat, el converteixen en un autor d’una frescor envejable. Els seus textos poden nodrir l’ànima rebel dels joves però també estabornir als desorientats de qualsevol edat. 

Podeu llegir l'article sencer de Francesc Viadel tot clicant ací.

dissabte, 18 de març del 2017

"El valencianisme a la psicoanàlisi". Enric Balaguer parla de "L'única passió noble" de Joan Garí

El crític literari Enric Balaguer ha publicat una ressenya al voltant de "L'única passió noble", l'assaig amb el qual Joan Garí va guanyar el I Premi de Narrativa Memorialística Ciutat de Benicarló. El llibre, confeccionat com una conversa fictícia amb la vinatera occitana madame Mähler-Besse, hereva de les terres de Montaigne, el creador del gènere assagístic, tracta sobre la qüestió de què són els valencians i com és el seu país, amb la figura de Joan Fuster sempre present.

"Inclassificable, heterodox, obstinat, erudit, confessional, sincer, digressiu, atrevit…", Balaguer destaca com "Garí porta el valencianisme a la psicoanàlisi" i prova d'explicar i comprendre els fets històrics i polítics contemporanis del País Valencià, que "deriva cap a la confessió personal". I a la vegada, també es una defensa de l'assaig com a gènere literari d'aprofundir en el jo, d'ací el caire literari que predomina per tot el text.

L’escriptura de Joan Garí, a "L’única passió noble", és afable, inspirada, incisiva, amb símils eloqüents, imatges espurnejants i amb una lucidesa inesgotable. Hi ha quelcom de visionari en quest text que ha escrit amb passió i que hom llig embadalit. Potser per això costa molt resumir-lo i encara més glossar-lo. Intensitats ardoroses, fulgors inaprehensible. 

Podeu llegir l'article sencer d'Enric Balaguer tot clicant ací.

divendres, 17 de març del 2017

La novel·la juvenil "Que s'acabin les vacances, si us plau!" es va presentar a Tarragona

L'emblemàtica Llibreria de la Rambla, a Tarragona, va acollir passat dijous la presentació de "Que s'acabin les vacances, si us plau!", la novel·la juvenil de Noemi Bagés. Acompanyada de l'escriptor Adrià Targa i del professor de la URV Miquel Àngel Pradilla, Bagés va fer cinc cèntims de com s'havia dut a terme aquest projecte literari, que parteix de la premisa de com les millors vacances poden tornar-se un malson. Això serà el que li ocòrre al Marc, el protagonista, quan haurà de passar l'estiu al petit poble de l'àvia.

Aquesta obra forma part de la iniciativa Literatura km 0 al Camp de Tarragona, amb la qual el segell Onada Educació pretén apropar a les aules als escriptors i escriptores del territori.

 
 

Unes pinzellades per conèixer "El retorn de l'Àngela", el nou llibre de Maria Lluïsa Amorós

"El retorn de l'Àngela" és també el retorn de Maria Lluïsa Amorós a la novel·la d'adults, un any després de "La força d'Aglaia". L'autora reusenca ens porta ara la història de quatre amigues, l'Àngela, la Sofia, l'Eugènia i la Roser, qui en la maduresa de les seues vides, encara resten obertes a descobriments, secrets i vivències que els canviaran i els ajudarà a conèixer-se elles mateixes.

Es presentarà el pròxim dimarts el 28 de març de 2017 a la Biblioteca Xavier Amorós de Reus, i per descobrir un poc més sobre "El retorn de l'Àngela", Maria Lluïsa Amorós ens ha fet unes pinzellades de la novel·la.

D’on sorgeix la idea de la novel·la. 

Volia parlar d’un personatge que ha marxat del lloc on va viure la infantesa i la joventut i que en torna, només per uns dies, per vendre la casa del pares; això trasbalsarà la seva quotidianitat. L’Àngela no reconeixerà la seva ciutat; ja no se la pot sentir seva, perquè ja no existeix la que guardava a la memòria, han desaparegut les botigues, les cares conegudes i alguns edificis que configuraven la personalitat dels seus carrers. La barreja d’enyorament no conscient, de la força dels records que es precipiten i el fet d’encarar-se a l’enigma d’una fotografia amagada al soterrani, inicia la trama de la novel·la. 

Per a mi sempre és important l’espai on es desenvolupa l’acció i la vida íntima dels personatges, allà on es guarden els records, les enveges, els fracassos, els èxits, les debilitats i la fortalesa. Al llarg de la meva trajectòria literària, a les novel·les, els llocs han estat diversos: França, Suïssa, Praga, Bòsnia, Irlanda, etc. Reus, la meva ciutat, ha estat un punt significatiu, fins i tot de partida, en moltes de les meves històries. A "El retorn de l’Àngela", aquest espai, encara té més relleu. Però la novel·la no només transcorre a Reus, sinó també a Girona, i, puntualment, en altres indrets. 

Quines han estat les influències (literàries, personals, etc.) 

El món de la ficció sempre es barreja amb el de la realitat. La imaginació pot tenir un substrat de realitat poc transformada, sempre des del punt de vista d’un personatge que, com que és de ficció, amb identitat pròpia, pot permetre’s donar la seva percepció. 

Les meves influències són l’observació del que m’envolta, els llocs i les històries escoltades o viscudes que es guarden en la memòria; però com a escriptora pots enriquir, transformar, capgirar i crear fins que els protagonistes tenen vida pròpia, nascuts d’aquesta transformació durant l’etapa creativa de l’autora. 

Per què cal llegir-la. 

A molts ens agrada conèixer l’interior de les persones, els seus secrets no contats, les sensacions davant d’un fet, la narració, el relat, la vida dels personatges amb les situacions enigmàtiques i humanes que els converteix en éssers reals, que pateixen, que gaudeixen, que estimen, que odien, que, en definitiva, viuen. 

"El retorn de l’Àngela" és una novel·la de sentiments, del descobriment d’uns orígens amagats d’algú proper a la protagonista; dels records de la infantesa que havia oblidat completament en mig d’una societat que esdevé desconeguda per a l’Àngela, després de quaranta anys. Aquella casa i el retrobament amb les seves amigues, li desvetllaran un interès per a comprendre el seu propi passat i les seves vides desconegudes, ja que el temps ha configurat el destí de cada una d’elles, amb les renúncies, les il·lusions, les descobertes, els fracassos de l’Àngela, la Sofia, l’Eugènia, la Roser, i també de la Nuri o la Ramona. 

Els lectors es poden sentir identificats amb qualsevol d’elles, endinsant-se en les percepcions d’aquests personatges, en les seves actituds -de vegades misterioses-, en les seves angoixes, en els seus somnis, en les seves pors, les seves inseguretats. 

Una novel·la de dones, també, des de la percepció dels homes.

dijous, 16 de març del 2017

Anna Garcia i Joaquim Garcia van presentar a Reus els "Rèptils i amfibis a la Terra Alta"

 
 
La Llibreria Galatea de Reus es va omplir de gom a gom per a una nova presentació del llibre "Rèptils i amfibis a la Terra Alta". Els autors, la veterinària Anna Garcia i l'enginyer de forest Joaquim Garcia, acompanyats del del llibreter Joan Peñas i la professora de Ciències Naturals Maria Antònia Gené, van exposar al públic el patrimoni natural que suposa la fauna herpetològica a aquesta comarca del sud català, entre l'Ebre i els Ports, i la importància de conservar-la i protegir-la. També van mostrar la investigació sobre com de presents han estat els rèptils i amfibis en la societat terraltenca, amb històries orals, refranys, obres d'art o escultures.

Les novetats de "Literatura juvenil km0 al Camp de Tarragona" es van presentar a Reus

 

Les darreres novetats de la col·lecció Maremàgnum es van visibilitzar passat dimarts a l'emblemàtic Centre de Lectura de Reus. Dins del projecte "Literatura km0 al Camp de Tarragona", s'hi van presentar fins quatre propostes de lectures per a les aules d'autors i autores del territori, en la línia de treballar la proximitat de les històries i les veus literàries en els materials prescriptius, i formar els nous lectors i lectores amb narracions amenes, entretingudes, amb valors i arrelades.

Va ser, a més a més, l'acte d'estrena de "El secret de les terres roges", la darrera incorporació a la Sèrie Roja (segon cicle d'ESO i Batxillerat). De la mà de Lurdes Malgrat, és una història d'amistats ambientada en un futur distòpic. Aquesta aposta per la ciència-ficció contrasta amb els relats de tall més quotidians, emotius i irònics de Jesús M. Tibau i "No és la derrota, sinó el vent". Mentre, Noemi Bagés aporta una aventura juvenil més clàssica amb "Que s'acabin les vacances, si us plau!". Completa la galeria de novetats "Cafè Berlevag", de Mònica Batet.

“El retorn de l’Àngela”: la força del record i l’enyorament

L’escriptora reusenca Maria Lluïsa Amorós estrena una de les apostes narratives per aquest Sant Jordi, publicada per Onada Edicions. “El retorn de l’Àngela” són les històries, les actituds, les angoixes, els somnis i les pors de quatre amigues retrobades en la tardor de la vida.

Quaranta anys després, l’Àngela torna a Reus, la seva ciutat. La mort dels pares ha trencat el penúltim lligam que la unia amb els carrers pels quals va passar la infantesa i la joventut, fins que l’amor se la va endur a Suïssa. Només li queda vendre’s el vell xalet familiar, però la casa li descobrirà un secret que li farà replantejar-se qui és ella. Reus, a més a més, també li farà recordar les seues amigues d’adolescència: la Sofia, una mestra que ara hi viu a Girona; l’Eugènia, abandonada pel seu marit; i la Roser, una advocada qui acaba d’enviudar. El retrobament de la colla les farà adonar-se’n de com han canviat, i a la vegada, com confien en gaudir de l’experiència de la maduresa.

“El retorn de l’Àngela” (Onada Edicions) és el nou llibre de l’autora reusenca Maria Lluïsa Amorós, qui l’ha definida com “una novel·la de sentiments” i en la qual de nou tracta de la reivindicació de personatges femenins que busquen la seva pròpia identitat, després de mitja vida “de renúncies, d’il·lusions, de descobertes i de fracassos”. Reus i Girona són els principals escenaris que configuren i formen part de la pròpia història d’Àngela i les seves amigues: “per a mi sempre és important l’espai on es desenvolupa l’acció i la vida íntima dels personatges, allà on es guarden els records, les enveges, els fracassos, els èxits, les debilitats i la fortalesa”, hi apunta Maria Lluïsa Amorós.

L’autora reconeix que s’ha basat en “són l’observació del que m’envolta, els llocs i les històries escoltades o viscudes que es guarden en la memòria” i que ella, en qualitat d’escriptora, “ha enriquit, transformat, capgirat i creat fins que els protagonistes tenen vida pròpia, nascuts d’aquesta transformació durant l’etapa creativa”. Al remat, i més enllà de la misteriosa troballa que obre “El retorn de l’Àngela”, estem davant d’un viatge a l’interior de les persones i als seus secrets més íntims.

Amb més de tres dècades de carrera literària, Maria Lluïsa Amorós (Reus, 1954) compta amb una extensa obra publicada, sobretot en el gènere de la novel·la juvenil i la novel·la per a adults, amb títols com “Poppis i Isolda” (premi Vaixell de Vapor), “El misteri de la capsa magnètica” o “La força d’Aglaia”. És Llicenciada en Filologia Hispànica i en Filologia Catalana, i és catedràtica de Llengua Catalana i Literatura, tot exercint a l’Institut Gaudí de Reus fins la seva jubilació. Actualment, hi resideix a Girona.