diumenge, 31 de maig del 2015

L'"Antologia de Joan Fuster" al blog de "De lectura obligada"


"De lectura obligada" és un espai literari que va nàixer com a programa a Ràdio Jove Elx i que ha continuat com un blog de ressenyes amb notable éxit de seguidors. La seua ampla llista de col·laboradors es presta a abordar obres i gèneres de tota mena, com és el cas de l'"Antologia de Joan Fuster", analitzada fa una setmana.

Aquest recull de textos fusterians ha anat a càrrec del professor Vicent Terol, i amb una intenció de dirigir-se a les aules, també és vàlida per a tots aquells públics que vullguen entrar en contacte amb el pensament de l'intel·lectual de Sueca, més enllà dels seus llibres més famosos. Tal com comença la ressenya, "és una recopilació d’assaig, aforismes i articles d’opinió, majoritàriament,  al voltat de la identitat dels valencians. Però també hi ha altres on parla d’oci, amor, bellesa i altres temes menys elevats. La finalitat de l’autor seria donar la seua opinió de què són els valencians".

D'aquesta manera, des de "De lectura obligada" s'exposen i es comenten, des d'una discrepància respectuosa, alguns dels punts recollits en l'antologia, com la definició de la identitat valenciana i d'allò què és i què no és valencià, el lloc dels castellanoparlants en la cultura pròpia i a les imposicions de llengües i cultures a ca nostra.

Es tracta d’un llibre molt interpretable, sobretot en la part més política, perquè estar d’acord o no amb Joan Fuster depèn de tenir la mateixa educació, la mateixa concepció de què és la identitat, etc. Malgrat això és un llibre que fa pensar als lectors, per això ho recomanaria.

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

divendres, 29 de maig del 2015

Aquesta vesprada, "Quan truquen de matinada" a Sollana

Salvador Vendrell presenta aquesta vesprada la novel·la "Quan truquen de matinada" al Centre Cultural de Sollana. Hi intervindran Abel Guarinos, gestor cultural, Francesc Vera, fotògraf, i l'autor.

Un jurat de luxe per al II Premi Internacional d'Àlbum Infantil Il·lustrat Ciutat de Benicarló

Quan falta menys d'una setmana per a la finalització del termini d'entrega de propostes, la Regidoria de Cultura ha fet públics els noms de les persones que integraran el jurat del II Premi Internacional d'Àlbum Infantil Il·lustrat que ha convocat l'Ajuntament de Benicarló en col·laboració amb Onada Edicions, amb l'objectiu d'incentivar i promocionar la lectura a través dels àlbums il·lustrats destinats al públic infantil.

Es tracta de quatre persones de gran prestigi en el món de la literatura i la il·lustració infantil encapçalats per l'escriptor valencià Miguel Ángel Giner (Benetússer, 1969), president de l'Associació Professional d'Il·lustradors de València des de l'any 2013. Giner és Llicenciat per la Facultat de Belles Arts i, juntament amb Cristina Durán, el 1993 va crear a València LaGruaEstudio, un estudi dedicat a la il·lustració i el còmic. L'any 2009 tots dos van publicar la seua primera novel·la gràfica, Una posibilidad entre mil, basada en la seua experiència personal de lluita diària per la seua filla discapacitada. L'obra va ser finalista del Premi Nacional de Còmic i publicada en diversos països.

L'il·lustrador i dissenyador gràfic Ignasi Blanch (Roquetes, 1964) serà un altre dels membres del jurat. Blanch és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, i s'ha especialitzat en tècniques d'impressió i gravat al centre Künstlerhaus Bethanien de Berlín, on va ser seleccionat per a participar en el projecte internacional «East Side Gallery», coincidint amb la caiguda del mur. També ha il·lustrat més de 50 llibres infantils i juvenils. Amb Vull una corona va obtindre el Premi Crítica Serra d'Or 2006, mentre que amb l'àlbum Fill de Rojo va guanyar el Premi Llibreter 2008. El 2009 va ser seleccionat a la Biennal de Bratislava pel seu treball amb Alícia i el País de Meravelles. A més, també ha dirigit el projecte «Humanitzem els hospitals» per il·lustrar les plantes infantils de l'Hospital de la Vall d'Hebron i des de l'any 2001 participa en exposicions i sessions didàctiques al Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Saarbrücken, Alemanya.

La tercera membre del jurat és Mercè Climent (Alcoi, 1981), llicenciada en Filologia Hispànica a més d'enginyera agrònoma. En l'àmbit literari ha publicat diverses obres de novel·la infantil i juvenil com ara Lina Panxolina i el quadern màgic, Marc i el poder sobre el temps, La flauta màgica o Somiant amb Aleixa, Premi de Literatura Eròtica la Vall d'Albaida. També és una reconeguda divulgadora de la literatura valenciana des de diversos mitjans de comunicació i des del seu blog Els primers gestos del verd, que va obtindre el XX Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians (AELC) en la modalitat de Difusió de la Literatura Catalana al País Valencià.

L'últim nom és el de Laura Santervás, experta en àlbum il·lustrat i llibres infantils de 0 a 7 anys i amb una reconeguda experiència com a llibretera en una llibreria especialitzada. Santervás formarà part del jurat com representant de Boolino, una plataforma digital que va nàixer el 2011 i que té més de 40.000 usuaris registrats i una base de dades de més de 50.000 llibres infantils i juvenils. La participació de Laura Santervás en el jurat possibilitarà que Boolino difonga el premi a nivell internacional.

Recordem que el premi tindrà una dotació econòmica de 3.000 euros i que està adreçat a autors de qualsevol nacionalitat amb obres il·lustrades de temàtica lliure, escrites en valencià, castellà o anglès i dirigides a un públic infantil. Els participants hauran de presentar un o més projectes on descriguen el contingut i un mínim de tres il·lustracions completes, entre d'altres. L'obra premiada serà publicada per Onada Edicions durant els 12 mesos posteriors a l'anunci del veredicte, que es farà públic al llarg del mes de juny.

dimecres, 27 de maig del 2015

La Societat Coral el Micalet acull la presentació dels poemes de Josepa Montagut i Mariner


Josepa Montagut i Mariner presenta el seu poemari "Papallones silenciades sobre una mar de gel" aquest dijous 28 de maig a la Societat Coral el Micalet de València, a partir de les 19.30 hores. Hi comptarà amb l'acompanyament de Cristina Escrivà, qui presentarà l'acte, del poeta Jesús Girón i de la música del violinista Alex de Sousa. Podeu trobar l'esdeveniment a Facebook tot clicant ací.

"El Montsià de Bàrbara i Jaume" es presenta a Benicarló


El pròxim dissabte 30 de maig, a les 11 hores, els contes de la col·lecció infantil "El Montsià de Bàrbara i Jaume" creuen el riu Sénia i de la mà de la seua autora, Núria Ibáñez, es presenten a la Biblioteca Municipal de Benicarló, en un acte obert al públic de totes les edats.

Així, l'autora ebrenca mostrarà aquest projecte per difondre entre els més menuts el patrimoni i els costums de les viles de la comarca del Montsià. Hi compta ja amb quatre volums, dedicats a les poblacions d'Ulldecona, Alcanar, la Ràpita i Santa Bàrbara, una xifra que s'ampliarà al llarg d'enguany.

L'esdeveniment comptarà amb la representació de diversos fragments dels contes amb els actors David Camuñas i Eva Ortiz, i es ballarà la "Jota a Bàrbara i Jaume", amb música popular i lletra d'Arturo Gaya (la podeu veure ací: http://www.youtube.com/watch?v=Qg53FH5KIXo)

dimarts, 26 de maig del 2015

Joan Besalduch presenta "Dotze campanades" a Badalona


Aquest dijous 28 de maig, a partir de les 19.30 hores, Joan Besalduch presenta el seu nou llibre "Dotze campanades" a la Llibreria Saltamartí de Badalona, amb la participació de l'autor i de Pere Jaume Serra.

"Maleïts entrepans" d'Antoni Gómez es presenta a València


Les històries d'una infantesa al Sagunt de fa mig segle narrades per Antoni Gómez a "Maleïts entrepans" apleguen a València. El pròxim dijous 4 de juny, a partir de les 19 hores, l'autor del Camp de Morvedre presenta l'obra a la Sala de Juntes César Simón de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València.

L'acte comptarà amb la participació del periodista Nel·lo Pellisser, l'escriptor i periodista Miquel Martínez, la periodista Xelo Miralles i l'autor Antoni Gómez.

Entrevista a Joaquim Espinós, autor de "Material fotogràfic"

Tot aprofitant la pròxima presentació de "Material fotogràfic" a Alcoi aquest dijous 28 de maig, l'autor Joaquim Espinós ha estat entrevistat per l'escriptor Francesc Gisbert al diari digital Ara Multimèdia. En la conversa, Espinós ha exposat la gènesi d'aquest projecte que novel·la per primer cop un fet històric tan interessant com desconegut: l'emigració dels valencians als Estats Units a les primeries del segle passat, que es va donar sobretot a les Comarques Centrals, com per exemple al poble d'Espinós, Benilloba, al Comtat.

"És un tema molt potent, que lliga la nostra història amb la gran història occidental", comenta l'autor, el qual tambe confia en "mitigar el déficit de coneixement de la pròpia història dels valencians". Pel que fa al relat, "Material fotogràfic" són les vivències de tres joves, Ramon, Manel i Hèctor, que creuen l'Atlàntic a la recerca d'una vida millor.

He procurat centrar en ells la trama més que no en els aspectes externs de l'aventura americana, que ja tenim molt vistos. Inevitablement he hagut de parlar de la misèria al poble, de les penalitats del viatge, del xoc cultural en arribar a Nova York, de la duresa de la feina, tot això que hem vist en tantes pel·lícules, però procurant que l'important fóra la manera en què ells ho vivien.

Podeu llegir l'entrevista sencera tot clicant ací.

dilluns, 25 de maig del 2015

Josep Usó presenta "L'any de l'herba sana" a Vila-real


Josep Usó presenta el seu nou llibre, "L'any de l'herba sana", en el marc de la Fira del Llibre de Vila-real. Serà aquest dissabte 30 de maig, a les 19.40 hores. La novel·la, guardonada amb el darrer Premi Vila de Puçol, ens porta cap un poble de la Plana al moment en què hi acaba la Guerra Civil, quan enveges i revenges es cobraran víctimes innocents.

dimecres, 20 de maig del 2015

Joaquim Espinós presenta "Material fotogràfic" a Alcoi el 28 de maig

Les aventures dels emigrants valencians als Estats Units d'Amèrica a principis del segle XX seran presents a la II Trobada d'Escriptors. L'autor de Benilloba Joaquim Espinós ha novel·lat aquest fet històric a "Material fotogràfic", obra per la qual va guanyar el premi Ciutat de Sagunt de Narrativa.

Espinós presentarà el seu llibre el pròxim 28 de maig, a partir de les 20 hores, a la sala Unesco d'Alcoi, ubicada al carrer del Cid, 12 de la capital de l'Alcoià, una comarca, junt el Comtat, que va ser el focus d'origen de bona part d'aquests valencians que van creuar l'Atlàntic en busca de fortuna i d'una vida millor. L'acte està organitzat per la Coordinadora Alcoià-Comtat pel Valencià - Escola Valenciana i Unesco Alcoi.

Entrevista a Martha Heard, autora de "Salir del silencio"

Martha Heard, l'autora nordamericana del llibre "Salir del silencio. Voces de Càlig (1900-1938)", va parlar d'aquella època en l'entrevista que li van dedicar en el capítol referent a l'any 1939 del programa de Cope Madrid Sur "100 años de Cultura Pop". 


dimarts, 19 de maig del 2015

"El Montsià de Bàrbara i Jaume" va estar a la Festa de la Plaça del Mercat d'Amposta i a Tàrraco Viva

Aquest cap de setmana, els contes de la col·lecció "El Montsià de Bàrbara i Jaume" han estat presents en dos escenaris que han aprofundit en la nostra història. A Amposta, l'autora d'aquests llibres per conèixer la comarca del Montsià, Núria Ibáñez, ha estat a la Festa de la Plaça del Mercat, la qual ha fet que la capital montsianenca retornara per uns dies a principis del segle passat. Allà, grans i menuts s'han apropat per descobrir les aventures dels dos xiquets protagonistes per Ulldecona, la Ràpita, Santa Bàrbara i Alcanar: els primers quatre contes d'una iniciativa que aplegarà a tots els pobles de la comarca. De fet, ens consta que Ibáñez va prendre bona nota de la multitudinària Festa de la Plaça per al futur llibre ampostí.

  
"El Montsià de Bàrbara i Jaume" no estan pensats sols per als xiquets i xiquetes d'aquesta comarca, sinó també per aquells de les rodalies que vullguen trobar que s'hi cou Ebre avall. Per aquest motiu també va tindre una bona acollida la presència dels contes a la parada de l'IPHES a Tàrraco Viva, el reconegut esdeveniment històric i cultural de Tarragona. Cal tindre en compte que dos dels contes, "Un tresor dins la muntanya" i "Entre la serra i la mar", donen protagonisme a la història antiga de l'extrem sud català.


Aquestes obres i la seua autora no s'aturen en el tram final de la primavera. El pròxim dissabte 30 de maig Núria Ibáñez hi farà un contacontes a la Biblioteca de Benicarló, al Baix Maestrat. I el cap de setmana següent hi participarà amb una parada al Festival Minipop de Tarragona i a la Fira del Llibre Ebrenc de Móra d'Ebre.

Preparant novetats: "Gaudir de la llengua" de Karmelo Ayesta


L’evolució que ha tingut l’ús de l’èuscar ha mostrat el canvi personal profund que suposa la interiorització d’uns costums lingüístics nous. En els últims deu anys l’ús de l’èuscar no ha pujat ni baixat i anem a la deriva, no sabem què cal fer per fomentar-lo. L’energia es va esgotant i les opinions negatives s’imposen: s’està generalitzant la idea, per exemple, que l’índex de parlants no es pot millorar.

Aquest llibre vol mostrar que, fins i tot en la situació sociolingüística actual, els parlants d’èuscar podem millorar el nivell d’ús de la llengua. Les lleis, les normes, els models d’educació i les condicions sociolingüístiques hi tenen una gran influència, però no són determinants. En aquest llibre trobaràs una reflexió fresca sobre l’ús de l’èuscar, explicada per mitjà d’exemples del dia a dia, i escrita de manera àgil i amena. Que ho gaudeixis.

Karmelo Ayesta (Zeberio, Biscaia, 1963), després d’estudiar enginyeria a l’Escola Superior d’Enginyers Industrials de Bilbao, ha treballat durant molts anys en empreses del sector de l’automoció: primer al País Basc, després als Estats Units, a França, a Alemanya, i, finalment, al Regne Unit. Actualment és consultor. Després de cursar el postgrau de planificació lingüística Hiznet i Linguanet, de la fundació Asmoz, va participar al curs Euskal Kulturgintzaren Transmisioa (EKT), organitzat per la Facultat d’Humanitats i Ciències de l’Educació de la Universitat de Mondragon. Aquest últim curs va ser l’origen del llibre que presentem.

dilluns, 18 de maig del 2015

Els II Premis Maestrat Viu van reconéixer la tasca i la trajectòria per la cultura i el patrimoni de les nostres comarques


La cultura maestratenca es va trobar de nou al Saló Gòtic del Castell de Peníscola per celebrar l'acte de lliurament dels Premis Maestrat Viu, els quals en la seua segona edició han honorat la contribució que han dut a terme Carles Santos, la Fundació Carles Salvador, l'Associació d'Amics i Amigues del Canto, Teresa Boix i Mariola Nos. Com a la primera edició, l'esdeveniment va convertir-se en un acte de defensa de la llengua, la societat i el patrimoni cultural nostrat, tal com va fer palesa el parlament de Joan Ortí, president de Maestrat Viu.


Al llarg de la vesprada, els diversos guardonats i guardonades recollien els seus reconeixements i l'escultura que el covarxí Pedro Marín havia creat per a l'ocasió. La periodista Taray Cuartiella i l'escriptor Josep Pedrals van ser els conductors, mentre que Meritxell Gené hi va posar la música. Els primers a eixir van ser Jordi Barrachina i José Ferrer, representants de la plataforma Amics i amigues del Canto. Aquesta tasca de recuperació d'una vella escola rural a Benassal ha obtingut el Premi Seidia a la Iniciativa Col·lectiva Anual.


El Premi Alfred Giner Sorolla, que es dedica a la iniciativa individual anual, va restar compartit entre dues dones, Mariola Nos i Tere Boix, una vinarossenca i l'altra bocassina, les quals han dut a terme dos projectes culturals: L'Espai Mariola Nos, punt de trobada de la literatura al centre de Vinaròs, i Un poble de juguet, la conversió dels safarejos d'Albocàsser en un espai lúdic popular per a totes les edats.


A continuació, el Premi Pere Labèrnia a la Trajectòria Col·lectiva va recaure sobre la Fundació Carles Salvador, qui des de la seua creació a l'any 2002 ha dut a terme una ingent feina de difusió i estudi de l'obra del mestre i poeta valencià, així com ha convertit el seu espai de Benassal en un centre de dinamització cultural.


Finalment, el Premi Carles Salvador a la Trajectòria Individual va ser per al compositor vinarossenc Carles Santos, un nom imprescindible en la història de la música i l'escenografia contemporània, sobretot lligada a un instrument: el piano. Avalat per una carrera artística de cinc dècades, el seu treball ha estat reconegut arreu del món. En aquest punt, cal apuntar que en breu Onada publicarà una biografia de Carles Santos, escrita per la periodista Alícia Coscollano.


Obsequi literari
Onada Edicions, en tant que projecte cultural de referència al Maestrat com a editorial i com a llibreria i espai d'actes, hi va contribuir a l'esdeveniment amb un obsequi per a tots aquells qui es van aplegar al Castell de Peníscola i al posterior sopar: un exemplar del llibre de relats "Un pont sobre el meridià", la primera obra col·lectiva d'El Pont Cooperativa d'Escriptors de les comarques de Castelló, una bona mostra de la qualitat literària que es produeix a les nostres terres.

Ha mort l'escriptor i historiador Aureli Puig Escoi


Ha mort Aureli Puig Escoi, conegut com 'Elio'. Nascut l'any 1937 a les Coves de Vinromà, va viure gairebé tota la seua vida a Torreblanca. Ha estat un dels investigadors més destacats d'aspectes com el carlisme, la música o la indumentària tradicional valenciana. Gran col·leccionista, amb el nou segle va esdevindre un divulgador de la cultura popular; entre d'altres, va obtindre el Premi Bernat Capó per aquesta difusió. Com resava a l'autoria del llibre "Antologia eròtica. Balls, cobles i cançons", els treballs d'Aureli Puig sempre posen de manifest l’estima pel nostre poble, la llengua i la seua gent.

Des d'Onada Edicions, amb qui vam tindre la fortuna de treballar en "Les guerres carlistes al nord valencià", volem transmetre la nostra condolença als familiars i amics d'una persona compromesa amb el país.

Imatge: Beaba.info

diumenge, 17 de maig del 2015

"Quan truquen de matinada" es presenta a Sollana aquest 29 de maig



Salvador Vendrell presenta a Sollana, a la Ribera Baixa, la novel·la "Quan truquen de matinada", guanyadora del Premi Ciutat de Sagunt. Serà al Centre Cultural de la localitat el pròxim divendres 29 de maig, a partir de les 19.30 hores, i comptarà amb la participació del gestor cultural Abel Guarinos, el fotògraf Francesc Vera i l'autor de l'obra.

Precisament Sollana és un dels escenaris del llibre, el qual a partir de les investigacions d'en Pere, un historiador reconvertit a periodista, interconnecta tres moments clau de la història contemporània valenciana. Un d'ells són els anys previs a la Guerra Civil, on l'anarquista suecà Camil Albert hi està relacionat amb la denominada Revolta de Sollana, al gener de 1932, la qual va ser durament reprimida.

divendres, 15 de maig del 2015

Lourdes Boïgues va presentar "Guarda't del vent del desert" a Simat de la Valldigna

 

L'escriptora Lourdes Boïgues va presentar passat dissabte a la seua vila, Simat de la Valldigna, els seus dos nous llibres, "Una lectura perillosa" i "Guarda't del vent del desert". Aquest últim, publicat per Onada dins la col·lecció Maremàgnum, és una història d'aventures a l'estil més clàssic del gènere: una trama trepidant, una protagonista valenta i una ambientació exòtica.

Boïgues va estar acompanyada de l'escriptor i periodista Víctor Mansanet, qui la va definir com "la millor novel·lista valenciana de l'actualitat" per la seua "poderosa capacitat creadora". En el cas de "Guarda't del vent del desert", Mansanet va apuntar que l'autora aplega a la seua "maduresa literària" amb temes com "l’aventura, el misteri, l’honor, la llibertat, la defensa de la terra, l’amor i fins i tot la fantasia al més pur estil de Mary Shelly, s’entremesclen en aquests mons imaginaris que ens proposa la nostra fabuladora", tal com assenyala el periodista a l'article publicat al blog d'Esquerra Unida de Simat, partit del qual en forma part.

Foto: Lourdes Boïgues

Es convoquen els Premis Literaris Ciutat de Sagunt 2015


Els Premis Literaris Ciutat de Sagunt tornen a la càrrega. Un dels certamens més prestigiosos de la literatura valenciana obre de nou la convocatòria per a les tres modalitats: el XVIII Jaume Bru i Vidal de Poesia, el XVII Ciutat de Sagunt de Narrativa i el XII Pepe Alba de Teatre.

El termini resta obert fins el pròxim dia 10 de juliol de 2015. Les bases marquen, entre d'altres qüestions, que el llibre de narrativa ha de constar d'entre 120 i 160 pàgines, mentre que a la dramatúrgia i el poemari es marca com l'extensió habitual d'una obra d'aquests gèneres, amb temàtica, metre i rima a la lliure elecció dels autors i autores.

dijous, 14 de maig del 2015

"Rere la paraula": el viatge vital d’Aina Garcia Carbó

La castellonenca Aina Garcia Carbó presenta "Rere la paraula", un poemari que naix de la seua necessitat d'escriure, de plasmar sobre un paper tots els sentiments que neguitosament l'assalten després de la mort del seu pare, l'escriptor Manel Garcia Grau, i, més encara, la transició d'uns a altres. La filla del reconegut poeta i filòleg nascut a Benicarló reprèn el camí del seu pare al món de les lletres en vers amb el seu primer poemari, que ha estat publicat per Onada Edicions.

Es tracta d'un recull de poemes que ha anat escrivint al llarg dels anys, de les diferents etapes vitals per las que ha anat peregrinant, des del primer moment de foscor fins a la creació d'un jo propi. Aquest viatge en tres etapes (alba, migdia i crepuscle), va des de la desesperació i la ràbia d'una xiqueta que tracta de fer-se forta contra el món fins a l'auto-realització i la recuperació de l'orgull, passant per etapes de maduració progressiva i rememoracions dels records marcats a sang.

La necessitat d'escriure ve donada com a vàlvula davant l'angoixa i per l'herència literària familiar i el llegat de seu pare en forma de versos, que s'acaba descobrint a la filla constituint-se en una guia lluminosa al bell mig de la foscor per a l'assimilació i maduració. El poemari està farcit de reflexions sobre el pes de les paraules del pare en la filla, mentre van passant les fases del dol. Com explica al pròleg de l'obra l'escriptor Ramon Guillem, es tracta de «viure les preguntes a través de les paraules del pare absent.»

Així, aquestes reflexions a les etapes vitals dialoguen amb estrofes del pare escriptor, que inauguren cada una i les ressituen simbòlicament. «Em va deixar un caminet perquè pogués continuar essent jo mateixa, i em va ajudar a superar les situacions no amb la presència, però sí amb l’essència i les paraules. O almenys així m’agrada pensar-ho», assegura l'autora.

L'autora
Aina Garcia neix a Castelló al 1993. Cursa l'últim curs del grau de Mestre/a d'Educació Infantil a la Universitat Jaume I i treballa fent classes extraescolars de literatura. Ha viatjat pel món com a cooperant a l'Índia i com a mestra al Salvador.

"El Montsià de Bàrbara i Jaume" a la Festa del Mercat a la Plaça d'Amposta


Aquest cap de setmana, la Festa del Mercat a la Plaça d'Amposta hi comptarà amb la participació de Bàrbara i Jaume, els protagonistes de la col·lecció de contes "El Montsià de Bàrbara i Jaume", qui de la mà de la seua creadora, Núria Ibáñez, tindran una parada on podreu conèixer els quatre volums dedicats fins ara, destinats a difondre la cultura i el patrimoni dels pobles de la comarca del Montsià.

dimecres, 13 de maig del 2015

L'historiador Pere Muñoz ressenya "Les guerres napoleònica i carlistes a la frontera…"

L'historiador Pere Muñoz va ser un dels intervinents de la presentació a Flix del nou llibre de Josep Sánchez Cervelló, "Les guerres napoleònica i carlistes a la frontera de Catalunya, el País Valencià i Aragó (1808-1936)", i ara podem conèixer part del seu parlament gràcies a l'extracte que ha publicat al seu blog.

Així, per a Muñoz, la qüestió territorial i geogràfica és fonamental per entendre per que en aquesta zona, "perifèria de la perifèria", compresa entre el Maestrat i el Priorat, centrat pel tram baix de l'Ebre, s'hi van desenvolupar fins a cinc guerres civils en el segle XIX, "el protagonista clau per aquesta comprensió històrica és el marc geogràfic, el riu Ebre al seu tram final, via de comunicació i també frontera. A cada costat de l'Ebre (…) hi trobem un conjunt geogràfic hostil difícil de franquejar, allunyat dels centres administratius i polítics, on hi conflueixen tres àmbits administratius diferents, Catalunya, el País Valencià i Aragó".

Un cop coneguts els fets, un segle XIX amb cinc guerres civils amanit amb un clima de violència i conflicte més propi del "salvatge oest", amb bandolers, lladres i malfactors de tota mena fins pràcticament la primera dècada del segle XX, és fonamental, com deia Pierre Vilar, "pensar històricament", és aquí quan Josep ho clava en justificar la importància del treball que ve a omplir un buit de la nostra historiografia: "Els fets que es narren es produïren al doblec d'un mapa, metafòricament parlant, l'enquadernació relligada del qual no deixa llegir bé el seu contingut". 

Podeu llegir l'extracte sencer tot clicant ací.

"Rere la paraula" d'Aina Garcia Carbó al diari Mediterráneo

El periòdic Mediterráneo s'ha fet ressò de l'estrena literària d'Aina Garcia Carbó. "Rere la paraula" és el primer llibre de la filla de reconegut escriptor Manel Garcia Grau, on poemari en el qual l'escriptor benicarlando hi està ben present. 

Com exposa l'article del diari castellonenc, l'obra d'Aina Garcia "naix de la seua necessitat d'escriure, de plasmar tots els sentiments" a través d'un conjunt de composicions que apleguen un viatge vital dividit en tres estacions: Alba, Migdia i Crepuscle, "que va des de la desesperació i la ràbia d'una xiqueta que tracta de fer-se forta contra el món fins l'autorrealització i la recuperació de l'orgull, tot passant també per etapes de maduració progressiva i records".

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

"Les guerres napoleònica i carlistes a la frontera de Catalunya, el País Valencià i Aragó (1808-1936)" a Ràdio Flix

L'emissora Ràdio Flix va entrevistar als participants de la presentació del nou llibre de Josep Sánchez Cervelló, "Les guerres napoleònica i carlistes a la frontera de Catalunya, el País Valencià i Aragó (1808-1936)", que va tindre lloc a aquesta població de la Ribera d'Ebre.

A continuació podeu escoltar el podcast amb les intervencions de l'autor, així com d'altres dels ponents: l'historiador Pere Marco, el president de l'associació La Canà Jaume Masip, la directora de La Veu de Flix Norma Català i de l'alcalde de la ciutat, Marc Mur.


dimarts, 12 de maig del 2015

Els contes de "El Montsià de Bàrbara i Jaume" a la revista VIU Tarragona

"Sempre dic que utilitzo un mètode arqueològic: treball de camp, documentació, investigació i  publicació”. Així exposa Núria Ibáñez el seu procés per crear els contes de la col·lecció "El Montsià de Bàrbara i Jaume", la qual ja hi suma quatre volums i que aspira a publicar-ne fins a dotze, un per cada municipi de la comarca del Montsià. Ho explica a la revista VIU Tarragona, qui de la mà de Rafa Marrasé li ha dedicat un reportatge a aquesta arqueòloga rapitenca resident a Tarragona.

“Els cinc objectius dels contes són l’enriquiment lingüístic, la promoció dels diferents pobles mitjançant el dibuix i la fotografia, incentivar la lectura en nens dels 8 als 12 anys, fer que els nens valorin la riquesa cultural dels seus pobles i que la col·lecció tingui un valor pedagògic”, comenta Ibáñez.
 
Podeu llegir l'article sencer tot clicant sobre la imatge.

dilluns, 11 de maig del 2015

L'estudi de Josep Sánchez Cervelló sobre el carlisme a les Terres de l'Ebre i voltants es va presentar a Flix

Josep Sánchez Cervelló va presentar aquest dissabte a Flix el seu nou llibre "Les guerres napoleònica i carlistes a la frontera de Catalunya, País Valencià i Aragó", un complet estudi sobre els conflictes bèl·lics que van afectar a aquestes terres de cruïlla entre la Guerra del Francés i la Guerra Civil.


Foto de Montse Castellà (@montsecastella)

dissabte, 9 de maig del 2015

L'autor de "Celebració", Vicent Torres, entrevistat a Ràdio l'Om Picassent

Vicent Torres ha presentat a Picassent, aquest divendres, el seu nou poemari, "Celebració", premi Ciutat de Sagunt. Abans, va ser entrevistat a Ràdio l'Om, l'emissora municipal de Picassent. Podeu escoltar la conversa a continuació.

divendres, 8 de maig del 2015

Arriba la segona edició de "Marc i el poder sobre el temps"

La novel·la infantil de Mercè Climent compta amb una segona edició després de l'éxit que ha gaudit en aquests mesos, especialment en el camp didàctic, on s'ha convertit en lectura preceptiva de diversos centres de les nostres comarques.

"Marc i el poder sobre el temps" es va estrenar ara fa dos anys, i partia d'una premisa ben interessant: què hi faries si pogueres aturar el temps? Això és el que li ocòrre al jove Marc, un xiquet de Muro, al Comtat, qui rep aquest poder d'un misteriós personatge. El nostre protagonista prompte se n'adonarà que no és un regal tan meravellós com pintava d'inici…

Amb obres com aquesta, que incorpora una completa proposta didàctica al mateix volum, l'autora alcoiana Mercè Climent es consolida com una de les noves escriptores de literatura infantil i juvenil valencianes a tindre en compte. Avalada amb la reeixida i exhaurida primera edició, aquesta primavera de 2015 "Marc i el poder sobre el temps" torna a les llibreries.

Vídeo-entrevista a Vicent Palatsí, autor de "El cas de les paraules inaudites"

Vicent Palatsí va presentar les divertides històries de "El cas de les paraules inaudites", una obra adreçada als joves lectors, al plató de la Fira del Llibre de València.

Vídeo-entrevista a Lourdes Boïgues, autora de "Guarda't del vent del desert"

Lourdes Boïgues estrena nou llibre juvenil aquesta primavera, "Guarda't del vent del desert", una història d'aventures que captarà als joves lectors i als no tan joves. L'autora de Simat de la Valldigna ha fet cinc cèntims de l'obra a l'entrevista que li van realitzar a la Fira del Llibre de València.

Vídeo-entrevista a Josep Usó, autor de "L'any de l'herba sana"

"L'any de l'herba sana" és el nou llibre de Josep Usó, una novel·la ambientada en la postguerra en un poble de la Plana de Castelló que va obtindre el darrer premi Vila de Puçol. El seu autor el va presentar a la Fira del Llibre de València, on va ser entrevistat al plató del recinte.

Entrevista a Martha Heard, autora de "Salir del silencio"

La historiadora nordamericana Martha Heard va presentar el seu llibre "Salir del silencio. Voces de Càlig 1900-1938" a la Fira del Llibre de València, on va ser entrevistada al plató muntat en el recinte.

dijous, 7 de maig del 2015

Lourdes Boïgues presenta "Guarda't del vent del desert" a Simat


L'autora Lourdes Boïgues presenta el seu nou llibre "Guarda't del vent del desert" a Simat de la Valldigna. Serà aquest dissabte 9 de maig a la Casa de Cultura, a partir de les 19 hores, i comptarà amb la participació de l'escriptor i periodista Víctor Mansanet.

A "Guarda't del vent del desert", l'escriptora simatera ens trasllada fins un escenari exòtic, un paratge desèrtic on hi ha un oasi, en el qual hi viu la protagonista, Kíria, qui es veurà implicada en un terrible complot que amenaça destruir el seu món. Encara que destinat en primera instància al públic juvenil, la intensa història al més pur estil del gènere d'aventures capta a tota mena de públics.

Mut i Nona, aquest dissabte a Benissa


Andreu Mut, autor del poemari il·lustrat "Més que meló!", porta la música i la poesia a Benissa aquest dissabte 9 de maig. Acompanyat de Nono Cervera -formen el grup Mut i Nona- podreu veure les "contraindicacions musico-poètiques" al Mercat dels Porxos a partir de les 12 hores.

dimecres, 6 de maig del 2015

Josep Sánchez presenta a Flix el seu llibre "Les guerres napoleònica i carlistes a la frontera"


Aquest divendres 8 de maig, a partir de les 19.30 hores, l'historiador Josep Sánchez Cervelló presenta a la Biblioteca Municipal de Flix el seu nou llibre "Les guerres napoleònica i carlistes a la frontera de Catalunya, País Valencià i Aragó (1808-1936)". El catedràtic d'Història i degà del la Facultat de Lletres de la URV estarà acompanyat de Pere Muñoz; historiador; Jaume Masip, president de l'Associació La Cana; Norma Català, directora de La Veu de Flix, que conduirà l'acte; i Marc Mur, alcalde de Flix.

"Celebració" es presenta aquest divendres a Picassent


Aquest divendres 8 de maig, Vicent Torres presenta "Celebració", el seu poemari guardonat amb el Premi Ciutat de Sagunt. Serà a partir de les 19.30 hores a la Casa de Cultura de Picassent, i comptarà amb l'acompanyament de la professora i prologuista Conxa Garcia Henares, i del recital poètic de Javier Villaplana Vecina.

dimarts, 5 de maig del 2015

Preparant novetats: "Rere la paraula" d'Aina Garcia Carbó


"Aquest llibre és un recull de l’alliberament del fet d’escriure. Aquests poemes es van escriure en un moment determinat al llarg de la meua vida, és a dir, és una compilació dels poemes que he anat escrivint d’acord amb les etapes vitals que he anat passant. Diguem que en aquest llibre es veu la meua superació i creació del meu jo a partir de la mort del meu pare, un fet que em trastocà la vida des dels 12 anys. Amb açò, hi ha poemes que es van escriure fa molts anys i d’altres que són més recents. 

Així, el poemari es divideix en tres parts que reflecteixen la meua vida literària —fins ara— en tres etapes: la primera, una etapa més fosca, escrita per una nena forta i més perduda; la segona, un poc menys fosca, amb una llum que pareix que guia el camí al final del poema, i la tercera i última, en un altre ambient, més decidit i disposat a ésser jo mateixa —tal com sóc— després de la superació.
 
Cadascuna de les parts es veu guiada per una estrofa escollida de poemes del meu pare, qui pareix que, malgrat tot, em va deixar un caminet perquè pogués continuar essent jo mateixa, i em va ajudar a superar les situacions no amb la presència, però sí amb l’essència i les paraules. O almenys així m’agrada pensar-ho, encara que, com se sap, la poesia com qualsevol tipus d’art, o com qualsevol cosa que ens pot passar a la vida, té moltes interpretacions possibles, i cadascú tria la seua, de manera inconscient."

Aina Garcia Carbó (1993), nascuda a Castelló i acompanyada d’una cultura literària des de petita —filla de Manel Garcia Grau—, ja que a casa el poder de la màgia, les lletres, i els sons dels mots i les paraules, han estat sempre presents. La seua trajectòria vital és contundent i intensa. Actualment cursa el Grau de Mestre d’Educació Infantil a la Universitat Jaume I.

Misèries humanes i memòria històrica. "L'any de l'herba sana" ressenyada a Sons de Xaloc

"Una novel·la que parla de la condició humana i de la necessitat de recuperar, per a tancar ferides, la memòria històrica". Així veu el crític literari Manel Alonso el nou llibre de Josep Usó, "L'any de l'herba sana", en l'article que li ha dedicat a la revista digital Sons de Xaloc. Alonso exposa l'origen d'aquest títol amb el qual bateja un període, el de la immediata postguerra, en el que els xiquets arrancaven i venien aquesta planta a les tropes nordafricanes, bones consumidores d'aquestes infusions. I si aquesta és la coordenada temporal, l'espacial la trobem en un poblet de l'interior de la Plana de Castelló, que no mai es anomenat.

D'una altra banda, el crític apunta com els personatges creats per Usó són les peces "d'un trencaclosques en el qual les obsessions i misèries humanes juguen un paper fonamental".

Josep Usó, amb una prosa rica i àgil, va construint una trama amb una gran tensió narrativa que atrapa amb facilitat el lector. És interessant veure com construïx peça a peça tot l’univers que conforma el relat, com perfila cadascun dels personatges dotant-los d’una gran versemblança i una gran personalitat així com un destí que sovint els porta cap a un final desesperançat.

Podeu llegir la crítica sencera tot clicant ací. 

Vídeo-entrevista a Manuel S. Jardi i Toni Mollà, de "Reset RTVV"

Dos integrants del Col·lectiu Ricard Blasco, Manuel S. Jardí i Toni Mollà, van presentar el seu llibre "Reset RTVV" al plató ubicat a la Fira del Llibre de València, tot aprofitant la celebració d'una taula rodona sota el títol de "Comunicació i servei públic al País Valencià", la qual va comptar amb membres d'aquest grup d'estudiosos de l'audiovisual i moderada per J.J. Pérez Benlloch.

dilluns, 4 de maig del 2015

Entrevista a Antoni Gómez, autor de "Maleïts entrepans" a Onda Cero Sagunt

Antoni Gómez ha presentat la seua novel·la "Maleïts entrepans" aquest dijous 20 d'abril a la Biblioteca Pública Cronista Chabret de Sagunt. Poc abans, l'autor morvedrenc ha estat entrevistat a l'emissora Onda Cero Sagunt, on ha fet cinc cèntims de les històries i records de la infantesa que formen la seua nova obra literària. Podeu escoltar-lo a continuació.


dissabte, 2 de maig del 2015

"Francesc Viadel o la salvatgia urbana". Ressenya d'Hèctor Serra a "Ciutat, dies insòlits"

El periodista i poeta Hèctor Serra ha ressenyat a Núvol "Ciutat, dies insòlits", el nou poemari amb el qual Francesc Viadel va guanyar el passat Premi Josep Maria Ribelles Vila de Puçol, i en el que recórre els carrers de les ciutats -la seua ciutat i qualsevol ciutat- amb un esperit combatiu. Són, com exposa Serra, "trenta-vuit flagells sense misericòrdia, centenars de versos punyents esgrafiats sobre els ciments d’uns barris que amaguen la nostàlgia, l’oblit, la destrucció…, però on també habita la guspira de l’incendi, la predisposició de retre comptes amb l’isolament, la queixalada de la venjança entre tot el llefre i la immunda misèria que es prolonga enllà d’uns límits difusos i esmunyedissos."

És una experiència lírica polimòrfica, multiforme. No hi ha lloc per a la sonsònia. El vers – lliure i amb temptativa prosaica- esdevé arma incisiva i elucidada que apunta i assenyala amb mestria. La ciutat de Francesc Viadel és la suma de les ciutats viscudes, enyorades, patides. S’hi entremesclen vials i entramats mediterranis i anglosaxons, ciutats velles que s’allunyen de la seua tradició artesana i suburbis mestissos que es dirimeixen a colp de porra, ciutats-camp de concentració i Europes amb regust de cabaret, fonda i prostíbul. Hi ha els carrers d’infantesa, els del blanc i negre nacionalcatòlic, els llindars abandonats on els mapes s’esborren, les places encisadores on s’encenia l’amor… Hi ha València, Barcelona, Roma, Brixton, Bucarest, Dachau, Dallas…

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací. 

divendres, 1 de maig del 2015

El més consultat a Onadaedicions.com durant abril

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes d'abril.

FICCIÓ

1. Ningú no mor. Que l'ambientació no ens enganye. Tot i tindre lloc entorn a un institut i que els protagonistes siguen estudiants, la trama de Joan Pinyol s'adreça a tota mena de públics. Una història que veu com el misteri, la intriga i el terror envaeixen subtilment un petit poble, els habitants del qual amaguen els seus secrets, fins que el que semblava un tediós treball de classe ho canvia tot.

2. Món animal. Ja han passat quatre anys des que Jordi Colonques va estrenar aquesta novel·la d'humor negre, la qual prèviament havia obtingut el Vila de Puçol de Narrativa. Ara bé, el temps no ha fet mossa en la seua vigència, en una ciutat poblada de personatges estrafolaris que amaguen una poderosa crítica al que va ser el nostre país durant els anys pre-crisi. El de Vila-real ens deixa una de les narratives valencianes més originals dels darrers temps.

3. Després del silenci. Un altre clàssic. Guardonat amb el Ciutat de Sagunt, Enric Lluch, nom de referència de la literatura infantil i juvenil, entrava per la porta gran a la novel·la adulta amb una història que s'enfonsa en el dramàtic passat d'una família valenciana. L'obra es va publicar per primer cop a l'any 2010 a Narratives, i des de 2013, la segona edició va encetar la col·lecció Maremàgnum.

4. El color dels sentiments. En apenes uns mesos, Judit Robert ha estrenat llibre per partida doble. El primer, aparegut per les voltes de Nadal, va ser aquest divertit àlbum il·lustrat en el que de la mà de la Peluda, la protagonista, els més menuts coneixen la màgia que s'amaga darrere de cadascun dels colors. Els dibuixos han estat obra de Maria Garcia i la traducció a l'anglés de Cati Garcia.

5. Un dia en la vida d'Ishak Butmic. No ha passat desapercebuda la reedició d'aquesta obra de l'autor tarragoní Jordi Tiñena, que va aparèixer a mitjans dels 90, contemporània als fets que narra, el setge de Sarajevo a la guerra dels Balcans. Un relat difícil i dur, que ens col·loca al peu de carrer d'una ciutat assotada pels franctiradors, que captiva el lector des del principi fins el final.

 NO FICCIÓ

1. Antologia de Joan Fuster. El nom de la col·lecció que va obrir aquest llibre ja ho diu: imprescindible. El pensament de Joan Fuster, que abasta més enllà del que és mediàtic, és plenament vigent avui en dia. L'antòleg Vicent Terol ha seleccionat una variada mostra dels seus escrits que compronen èpoques i temàtiques ben diverses, per tal de copsar el llegat de l'intel·lectual suecà i fer de pòrtic de la seua bibliografia.

2. La cuina de Traiguera. Conéixer el territori a partir d'una cassola és l'objectiu de la col·lecció gastronòmica La Teca, en la qual hi trobem receptaris arrelats als nostres pobles i comarques. És el cas d'aquest dedicat a la vila de Traiguera, al Maestrat, que va veure la llum fa dos estius. Rafael Gauxachs, de La Casa dels Capellans, és el responsable de la part culinària i Vicent Sanz de la part literària.

3. El morfema ideològic. La lingüística és una de les potes de la producció científica d'Onada, enquadrada en la col·lecció La Nau, que aposta pels estudis sobre la nostra llengua fets a casa, com aquest llibre de sociolingüística del filòleg i professor de Xaló  Josep-Àngel Mas, en el qual estudia els fenòmens a través dels quals, els models de llengua adoptats pels valencians en la formalitat comunicativa ve marcat per qüestions polítiques.

4. La pastisseria i la cuina de la garrofa. Un receptari ben original que ha cotribuit, de forma exitosa, a posar sobre la taula (mai millor dit) un ingredient ben nostrat: la garrofa, un condiment que amaga tot un ventall de possibilitats que posen fi al mite de ser només un succedani de carestia. Restauradors i cuiners, juntament la prestigiosa Fundació Alícia, li trauen profit a un opció ben saludable.

5. Gerard Vergés i Príncep. Aquest mes d'abril es va complir el primer any de la mort del poeta ebrenc contemporani per excel·lència, Gerard Vergés. L'interés que desperta la seua obra comporta que haja crescut l'interés per la biografia que li va fer l'Emigdi Subirats l'any 2012, qui de forma breu i aclaridora aprofundeix en la figura del poeta.