diumenge, 31 de gener del 2016

Josep-Joan Miralles va presentar "D'ànimes, vençuts i altres romanços" a Vilafamés

Dissabte passat, un centenar de persones van assistir a la presentació dels relats de "D'ànimes, vençuts i altres romanços" a la biblioteca de Vilafamés. L'autor, Josep-Joan Miralles, es va acompanyar de José Gómez, mestre jubilat, que va teixir un relat de vida en què lligava els arguments dels contes amb les seues pròpies experiències de xiquet nascut els primers dies d'una guerra. Les pors, la fam, les angúnies i els desitjos dels personatges eren les pròpies pors, el record del pa negre i dur, el desig de la pau i un temps millor. 

El contador d'històries que és José Gómez va crear l'atmosfera idònia perquè Miralles en fera cinc cèntims sobre allò que l'havia portat a escriure aquests contes, només li calia recordar que cap història és real, però què els vuit romanços han sigut possibles tot i que en cadascun d'ells pot haver-hi algun conegut.



dijous, 28 de gener del 2016

"Siempre tengo en cuenta que el tiempo pasa, es algo irreversible". El Económico entrevista Antoni Gómez, autor de "Maleïts entrepans"

El diari El Económico, del Camp de Morvedre, ha publicat una entrevista que ha fet a l'escriptor Antoni Gómez, autor de la novel·la "Maleïts entrepans", basada en els seus records d'aquell Sagunt de la seua infantesa i joventut. "Amante de la buena literatura, hombre preocupado por el paso del tiempo, poeta y periodista", Gómez compta amb una extensa i guardonada trajectòria literària que ha transcorregut per la poesia, el conte, el periodisme i la narrativa.

Precisament, la conversa s'enceta tot parlant dels seus primers passos com a escriptor. L'autor de "Maleïts entrepans" recorda com la literatura l'ha acompanyat des d'infant, quan hi era al bar familiar davant del Teatre Romà de Sagunt, un indret que hi trobem ben present a la seua novel·la:

Con 'Maleïts entrepans' tampoco busco hacer un libro que sea totalmente de mi memoria personal, sino que trato de combinarlo con la imaginación y hacer literatura. Parto de unos personajes y un espacio que esta adscrito a una parte de mi vida, pero con toda libertad par incluir lo que me apetezca. En este caso, uno de los personajes del libro, que es el dueño del bar y podría representar perfectamente a mi padre, tenía mucha fobia a los clientes que pedían bocadillos, porque no era lo habitual en un bar tan pequeño. Por ello se dedicaba a amargar a este tipo de clientes, y a hacerles esperar mientras el pan llegaba. Esta parte si esta basada en un hecho más o menos real, y de ello la anécdota y el título. 

Reconeix Antoni Gómez que s'ha basat en la seua pròpia autobiografia, enriquida amb imaginació i "mucha literatura", però defuig de l'etiqueta de llibre de memòries personals. També s'hi destaca el protagonisme del pas del temps, de la història que reuneix a totes aquelles cultures que han passat per la monumental ciutat morvedrina. "'Maleïts entrepans' tiene un punto elegíaco, de recuerdos, espacios y personajes entrañables que el tiempo se ha llevado", afegeix.

Per un altre costat, l'escriptor assenyala la bona rebuda que ha tingut el llibre entre el públic: "Estoy notando que hay muchos lectores volcados y entusiasmados con el libro, y eso es sobre todo lo que me anima a continuar; esas intuiciones sinceras, más allá de las formalidades, son las que me animan y me hacen pensar que voy por buen camino", apunta Antoni Gómez.

Podeu llegir l'entrevista sencera tot clicant ací.

dimecres, 27 de gener del 2016

"D'ànimes, vençuts i altres romanços" es presenta el 30 de gener a Vilafamés


La Biblioteca Municipal de Vilafamés acull la presentació de "D'ànimes, vençuts i altres romanços", el nou llibre de Josep-Joan Miralles, una novel·la composada per diversos relats ambientats a principis del segle XX, època de guerres i penúries. L'acte serà el dissabte 30 de gener, a partir de les 19.30 hores, i es comptarà amb la participació de José Gómez.

dimarts, 26 de gener del 2016

Es va presentar "Els millors pinxos i tapes de la carxofa de Benicarló"


Passat dissabte, l'Edifici Gòtic va acollir la presentació del receptari "Els millors pinxos i tapes de la carxofa de Benicarló", llibre en el que l'Associació Benicarlanda de Bars i Cafeteries dedica al producte estrella del camp local. L'acte va comptar amb la participació d'una nodrida taula d'intervinents, que feia palesa del ample ventall de sectors que mou la carxofa: l'alcaldessa de la localitat, Xaro Miralles, el president del Consell Regulador Francisco Lluch, la representant de la Penya Mechero Ruth Martí, el cuiner i director de la col·lecció La Teca Juanjo Roda, el representant d'Onada Miquel Àngel Pradilla i el coordinador del llibre, Jordi Maura.

Aquest últim apuntava, tal i com recull el mitjà La Calamanda, que la cultura del pinxo "col·labora en la reactivació econòmica dels locals que aporten a la gastronomia les seus línies de investigació culinària al voltant del pinxo de la carxofa i què, alhora, ajuden a reactivar el centre de la ciutat, ates el gran nombre de persones que aprofiten per sortir a participar de les degustacions,  es barreja cultura i economia”.

Imatge: La Calamanda

"La paciència del minotaure" es presenta divendres a la Pobla de Vallbona


Aquest divendres 29 de gener, la Biblioteca de la Pobla de Vallbona acull la presentació de "La paciència del minotaure", la novel·la amb la qual Ivan Carbonell va obtindre el Premi Internacional de Literatura de Viatges Ciutat de Benicàssim. L'acte serà a partir de les 19 hores i es comptarà amb la participació de la regidora de Cultura Beatriu Palmero.

dilluns, 25 de gener del 2016

"Alfred i els tres peixets del matí" es va presentar a Vilafranca del Penedès

La Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca del Penedès va viatjar el passat dijous fins l'Albufera de València. Els autors Enric Sanç i Ángel Carreras van presentar el seu nou conte infantil "Alfred i els tres peixets del matí", una màgica i divertida història al voltant d'un pescador d'aquest indret que no gaudeix de massa sort fins que un dia obté una magnífica captura que li canviarà la vida.

L'acte va ser un éxit i l'espai vilafranquí es va omplir de menuts i grans que van passar-ho d'allò més bé amb el contacontes a càrrec dels creadors del conte i d'Anna Tomàs.

 
 

La Torras i Bages destaca "Un cabdell de fil màgic"

La presentació de "Alfred i els tres peixets del matí" no va ser l'únic novetat d'Onada amb la institució de Vilafranca. Aquesta mateixa setmana, al seu blog de la Zum Zum, dedicat a la literatura infantil i juvenil, hi destacaven l'àlbum il·lustrat "Un cabdell de fil màgic" de Judit Robert i Evelyn Roca com un dels contes que hi tenen per aprendre anglès, gràcies a la versió bilingüe que incorporen els llibres de la col·lecció Imagina.

És un conte que no explica cap història meravellosa. És un conte on la protagonista no té nom, perquè podem ser qualsevol de nosaltres. És un conte de coses quotidianes, que no passa en cap lloc en concret, perquè poden ser tots els llocs.

Podeu llegir l'article sencer del blog tot clicant ací.

dijous, 21 de gener del 2016

Aquest dissabte es presenta "Els millors pinxos i tapes de la carxofa de Benicarló"


El nou receptari dedicat a la carxofa de Benicarló, producte de Denominació d'Origen, es presentarà aquest dissabte 23 de gener, a partir de les 20 hores, a l'Edifici Gòtic de Benicarló, ciutat immersa en el programa de la XXIII Festa de la Carxofa. 

Per a l'acte es comptarà amb la participació d'Ivan Aleman, representant de l'Associació Benicarlanda de Bars i Cafeteries, els membres de la qual són els creadors de les propostes gastronòmiques del llibre, del cuiner Juanjo Roda, de Jordi Maura, coordinador del llibre, de Miquel Àngel Pradilla, representant d'Onada Edicions, de Ruth Martí, representant de la Penya Mechero, de Francisco Lluch, president del Consell Regulador de Denominació d'Origen i de l'alcaldessa de la localitat, Xaro Miralles.

"Els millors pinxos i tapes de la carxofa de Benicarló", també disponible en versió en castellà, és un llibre que posa de manifest la versatilitat i les possibilitats que ofereix aquest fruit, en un format, el pinxo, que experimenta un veritable auge, i que reinterpreta la cuina tradicional.

dimarts, 19 de gener del 2016

Activitat infantil amb "Alfred i els tres peixets del matí", aquest dijous a Vilafranca del Penedès



De l'Albufera al Penedès. L'escriptor Enric Sanç i l'il·lustrador Ángel Carreras presenten el conte il·lustrat "Alfred i els tres peixets del matí" a la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca del Penedès. Serà a partir de les 18 hores, i el format serà una activitat familiar amb infants a partir de 3 anys.

divendres, 15 de gener del 2016

Vídeo de la presentació del llibre "Els millors pinxos i tapes de la carxofa de Benicarló" a TVU

Passat dijous 14 de gener vam presentar als mitjans a la Casa del Marquès el nou llibre de La Teca "Els millors pinxos i tapes de la carxofa de Benicarló", receptes de l'Associació Benicarlanda de Bars i Cafeteries. Podeu veure la roda de premsa en el canal de Televisió d'Ulldecona.

Antoni Gómez presenta "Maleïts entrepans" al Port de Sagunt


Antoni Gómez porta els "Maleïts entrepans", històries d'una infantesa a Sagunt al Centre Cívic del Port, aquest dilluns 18 de gener, a partir de les 19 hores. L'acte comptarà amb la participació de l'autor i de Mari Pla, membre de l'Associació Cultural Nautilus.

dijous, 14 de gener del 2016

Es publica el receptari “Els millors pinxos i tapes de la carxofa de Benicarló”, un llibre que posa de manifest la riquesa gastronòmica de la ciutat


La planta baixa de la Casa del Marqués de Benicarló ha estat l’excepcional escenari aquest dijous de la presentació del nou llibre “Els millors pinxos i tapes de la carxofa de Benicarló”, una obra centrada en aquesta vessant gastronòmica protagonista a la ciutat durant el mes de gener. Les receptes han estat obra dels establiments de l’Associació Benicarlanda de Bars i Cafeteries, les quals sorprenen per la seua diversitat i originalitat.

El llibre, publicat per Onada Edicions, consta d’una trentena de propostes culinàries, “un treball que reflecteix els espectaculars pinxos que es fan al nostre poble, la creativitat i els productes de qualitat que es concentren en una xicoteta ració” en paraules de Jordi Maura, coordinador de l’obra, qui ha destacat el component lúdic i social d’aquest àpat. Per la seua banda, Iván Alemán, de l’Associació Benicarlanda de Bars i Cafeteries, ha destacat l’auge que viuen les rutes gastronòmiques de pinxos i que a Benicarló es compta amb l’avantatge de poder treballar amb la carxofa.

Mentre, des de l’editorial Onada, Òscar París ha assenyalat que “Els millors pinxos i tapes de la carxofa de Benicarló” pretén aportar-hi valor afegit a la carxofa, entesa com un dinamitzador dels sectors productius de la ciutat, des del camp i la mar a la restauració. Per aquest motiu, juntament les fotografies culinàries, el llibre s’il·lustra amb imatges de l’agricultura i de la mar benicarlanda, del mercat, el centre històric o les festes, realitzades per Francisco Rillo i Joan Fibla.

Paco Lluch, president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen, ha apuntat que els llauradors i i la resta de benicarlandos han d’estar orgullosos de tindre un producte de qualitat com és la carxofa de Benicarló, i ha recordat l’inici de les jornades del pinxo. En aquest sentit, Domingo Roca, regidor d’Agricultura, ha convidat a participar dels actes festius tant als pobles veïns, on també es cultiva el producte, com a la resta de visitants de tot l’estat.

“Els millors pinxos i tapes de la carxofa de Benicarló” està disponible en versió en valencià i en versió en castellà. La presentació al públic de l’obra està prevista per al pròxim divendres 29 de gener, a les 20 hores al Magatzem de la Mar.

dimarts, 5 de gener del 2016

Josep Monferrer presenta a Vilafranca el seu nou llibre sobre la figura de mossèn Manuel Milián


El passat dissabte 2 de gener, Vilafranca va acollir la presentació del nou llibre de Josep Monferrer, "Mossèn Manuel Milián i la salvaguarda del patrimoni de l'arxiprestat de Morella", assaig en el qual l'autor tracta i analitza la tasca del reconegut sacerdot per conservar els tresors patrimonials de la comarca dels Ports abans i després de la Guerra Civil. L'acte va comptar amb la participació del periodista i escriptor Manuel Milián Mestre i l'alcalde de la localitat, Óscar Tena.

Foto: Diadia.cat

dissabte, 2 de gener del 2016

El més consultat a Onadaedicions.com durant desembre

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de desembre.

FICCIÓ

1. Quan xiula l'avi. Ha estat una de les novetats més destacades en l'últim tram de l'any, amb tres reeixides presentacions que han omplert de gom a gom. César Barceló i Clara Berenguer, guanyadors del II Premi d'Àlbum Infantil Il·lustrat Ciutat de Benicarló, han aconseguit un conte punyent i tendre alhora, carregat d'emocions, i no obstant això, divertit.

2. Cita a la Paret de Gel. La novel·la d'aventures juvenils de Margarida Aritzeta, qui ens porta cap a un poble qualsevol, on la pitjor tempesta imaginada l'aïlla de tota comunicació exterior. I el que al principi era diversió i festa per la neu, acaba esdevenint un autèntic i perillós problema. Una divertida història de la Sèrie Taronja de Maremàgnum, pensada per a xiquets i xiquetes d'entre 12 i 14 anys.

3. Cubaneta meua. Allà per la primavera de l'any 2010, la col·lecció Narratives incorporava la nova edició de la reeixida novel·la de Manel Joan Arinyó i Xesco Guillem, una narrativa cubano-valenciana, d'amors, alegries i traïdories en el triangle entre Joan Oroval, el seu amic Toni i la capitana Graciela.

4. Ningú no mor. Mentre esperem el nou llibre de Joan Pinyol, encara gaudim d'aquesta novel·la per a tots els públics, on la temor, el misteri i la intriga es donen la mà en una recerca que despertarà forces vives i no tan vives, i que trencaran la tensa tranquilitat del poble de Masdeplors.

5. La paciència del minotaure. La història guanyadora del Premi Internacional de Literatura de Viatges Ciutat de Benicàssim és un viatge pel temps i per l'espai. Ivan Carbonell, tot recuperant els personatges de "La promesa del gal·lés", enceta un recorregut que des de València a Polònia, passant pels Països Baixos, i des de la Guerra Civil i la II Guerra Mundial a l'actualitat. De fons, un misteri perseguirà a Evian, el protagonista, respecte persones ben pròximes.

NO FICCIÓ

1. La pastisseria i la cuina de la garrofa. Un clàssic dels llibres de cuina. A punt de fer el quart aniversari de la seua presentació, el receptari de la Fundació Alícia i un seguit de restauradors i cuiners del territori continua ben vigent, captant l'atenció del públic gràcies a unes receptes saludables i originals, que ens recupera un sabor ben nostre.


2. La cuina de Traiguera. La Teca és una col·lecció dedicada per la conservació del patrimoni gastronòmic de les comarques de cruïlla, i amb aquest volum busca la preservació i difusió de la cultura culinària d'aquesta vila del Maestrat, coneguda pel la tradició dels canterers i per la Font de la Salut. Els responsables han estat dos traiguerins: l'escriptor Vicent Sanz i el cuiner Rafael Gauxachs.

3. La cuina de la Sénia. I més gastronomia del territori! Aquest volum ha estat l'únic que ha vist la llum en aquest 2015 (en breu tindrem notícies del pròxim projecte de La Teca) i va dirigit a la cuina "de tota la vida" d'aquesta població del Montsià, cruïlla de territoris, entre la muntanya i la plana. Una manera diferent i saborosa de descobrir la identitat senienca. El receptari ha estat obra de Viqui Almuni, Rosa Almuni i Manolo Blesa.

4. Antologia de Joan Fuster. L'obra de l'intel·lectual valencià de referència del segle XX és immensa. Així, com un pòrtic per començar a endinsar-se en el pensament fusterià, del professor Vicent Terol ens proposa una selecció dels seus textos, un recull amè, àgil i divers, que sorprèn per la vigència dels seus plantejaments.

5. La presa de Sant Mateu del Maestrat pels anglesos a la Guerra de Successió. El filòleg i investigador Enric Querol ens porta aquesta curiositat: un estudi al voltant del fullet "Diaria y verídica relación de lo sucedido en el asedio de la villa y plaza de San Mateo", escrit per Pere Vicent Sabata al 1706, en plena guerra entre Àustries i Borbons, i que va aplegar a ser traduït a l'anglès i publicat a Anglaterra com a propaganda de les victòries del coronel John Jones.