divendres, 28 de febrer del 2020

El booktrailer de "Els silencis del carrer de l'Arc"



Una de les novetats literàries que Onada prepara per aquesta primavera és la nova edició de la novel·la "Els silencis del carrer de l'Arc" d'Elena Fora. L'obra de debut de l'escriptora vinarossenca retrata els secrets familiars ocults en la guerra civil i la postguerra que sortiran a la llum, quan Bela, malalta de càncer, retorna a la vella casa pairal. 

Per conèixer més sobre aquesta apassionant història de venjances i revelacions, podeu fer una ullada al booktrailer publicat al canal de Youtube de l'autora.

dimecres, 26 de febrer del 2020

El digital Surtdecasa dedica un article a la biografia de Zoraida Burgos

El passat 21 de febrer, la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa s'omplia de gom a gom per a l'estrena de "Zoraida Burgos i Matheu", el primer llibre de la cantautora Montse Castellà en que recorria l'extensa i intensa trajectòria vital d'aquesta bibliotecària i poeta tortosina, una de les veus literàries més sòlides del darrer mig segle a les Terres de l'Ebre.

Arran d'ací, el digital Surtdecasa ha dedicat un article al llibre, publicat pel periodista Oriol Gracià. En ell es narra el procés de creació del títol, en el que Castellà va haver de vèncer les reticències de Zoraida Burgos. Van ser sis anys de treball, de converses entre les dues dones, per donar llum a una biografia feta "a quatre mans, però amb pianos diferents", com indicava l'autora.

En "Zoraida Burgos i Matheu", la persona i l'obra s'entremesclen per a crear un relat vital que abasta els esdeveniments del darrer segle vist des de la perspectiva de l'escriptora: la guerra, la postguerra, el franquisme, la revifada de la cultura catalana a les Terres de l'Ebre... Castellà incideix en el seu caràcter discret que amaga a una dona polifacètica, inquieta i curosa.

Aquesta és una biografia que més enllà del fet literari, retrata els anys de lluita antifranquista, de censura i textos clandestins, de presons i llibertats escapçades. I tot, explicat amb la veu narrativa de Montse Castellà que proposa un text a mig camí entre l'assaig i la memorialística, amb voluntat estètica i literària. Una biografia sui generis, que no s'estructura cronològicament, sinó per blocs temàtics que van des de les lectures i influències, fins als records d'estiu, les músiques inspiradores, els viatges, els amics i, òbviament, el seu llegat literari ordit, al principi, de poesia social, però que més tard també aborda temes com l’amor, el paisatge i els viatges, fins i tot des de la prosa. 

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

La biografia de Zoraida Burgos, a l'Informatiu de Canal Terres de l'Ebre



L'Informatiu de Canal Terres de l'Ebre ha dedicat una peça al multitudinari acte de presentació de la biografia de l'escriptora i bibliotecària tortosina Zoraida Burgos, que es va dur a terme en la Biblioteca Marcel·lí Domingo de la capital ebrenca. L'autora del llibre, Montse Castellà, és entrevistada per comentar aquest projecte d'homenatge i reivindicació a una de les grans veus literàries del darrer mig segle.

dissabte, 22 de febrer del 2020

"Un balanç de set anys". Carles Alòs ressenya les "Cròniques des de l'infern" de Manel Alonso

Ja fa set anys que Manel Alonso va publicar "Cròniques des de l'infern". Es tractava d'un recull d'una cinquantena d'articles d'opinió que havien estat publicats en diversos mitjans de comunicació entre 2011 i 2013, quan la crisi econòmica, social i política colpejava de ple el País Valencià. 

Ara, Carles Alòs ha recuperat aquest títol en una ressenya publicada al digital Descriu. En el seu text, Alòs s'hi fixa en la diversitat de temàtiques que aborda Alonso, a la vegada que reconeix que "hi ha isotopies que suren en aquest compendi cosit amb una mirada crítica i un registre periodístic perfectament adequat a la situació. Albirem un Alonso mordaç i un home implicat en la vida del seu país en un temps difícil", i assenyala els articles referents a la mort de Salvador Iborra, a Paco Muñoz i a la Primavera Valenciana com els més corprenedors.

D'altra banda, el crític demana fer balanç de com han evolucionat les denúncies formulades fa quasi una dècada: "caldrà fer examen de consciència i entreveure on estem i com han anat succeint les preguntes que Alonso deixava en l’aire", hi afegeix. Finalment, Alòs para compte en l'aportació del professor Antoni Rovira en "Cròniques des de l'infern", al relacionar els escrits de l'autor puçolenc amb textos de Dant Alighieri, referència metatextual a l'ambient de crisi sistèmica.

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

divendres, 21 de febrer del 2020

El Canal Terres de l'Ebre es fa ressò del llançament de la biografia de Zoraida Burgos

Amb la vista posada en la presentació d'aquest divendres 21 de febrer a Tortosa, el Canal Terres de l'Ebre ha dedicat una peça del seu informatiu al llançament de la biografia de l'escriptora tortosina Zoraida Burgos i Matheu, escrit per la cantautora Montse Castellà dins de la col·lecció Gent Nostra.

En el vídeo, que podeu veure a continuació, Castellà explica el procés de creació d'aquesta obra que reivindica una de les grans veus de la literatura ebrenca i catalana del darrer mig segle, i ens dibuixa no només a la poeta, sinó també a la Zoraida Burgos bibliotecària i inquieta, d'una personalitat tímida i discreta. Per aquest motiu l'autora explica que és un llibre "a quatre mans, però amb pianos diferents".

dimecres, 12 de febrer del 2020

"Una interessant fascinació en el poder de les imatges i dels conceptes". La revista Caràcters parla de "Anys llum" de Josep Porcar

La revista literària Caràcters ha dedicat una ressenya a "Anys llum", el poemari de Josep Porcar guardonat amb el Premi Ciutat de Sagunt. La crítica, signada per Jaume Subirana, s'inicia amb la ubicació de l'escriptor castellonenc en el panorama poètic català, en el qual Porcar "ha de figurar en el catàleg estés de la poesia catalana d'ara", i afegeix que és un poeta "de corrent antic, transnacional i eclèctic que (...) s’abeura en el cinema i en cançons contemporànies". De fet, l'escriptor experimenta els seus versos en vídeocomposicions publicades en la web i les xarxes socials.

Respecte a "Anys llum", Subirana s'hi fixa d'entrada en la definició d'aquesta magnitud de denominació temporal però que realment fa referència a l'espai, a unes distàncies colossals i sobrehumanes. Ara bé, hi ha una lectura intimista: "en aquestes pàgines la llum, el temps i la imaginació s’aturen també en el detall, en allò que és personal, en la pell dels esdeveniments i de l’ésser", exposa el crític, qui posa en valor un llenguatge que trenca esquemes preestablerts.

A "Anys llum" «repersonalitza» (si se’n pot dir així) la seva poesia, però ho fa descartant el camí de la poesia confessional: s’estima més optar per un camí que manté una clara distància respecte d’allò que és contat i una atracció evident per la llengua i per com es diu allò que és dit, i una interessant fascinació (o és fe?) en el poder de les imatges, i dels conceptes. 

Podeu llegir sencera la ressenya de Jaume Subirana en la pàgina web de Josep Porcar, tot clicant ací.

dilluns, 3 de febrer del 2020

Francisco Mezquita presenta "Memòria dels vençuts" aquest dijous a Vila-real


El pròxim dijous 6 de febrer, a partir de les 19.30 hores, la Casa dels Mundina de Vila-real acull la presentació de "Memòria dels vençuts", el nou llibre de Francisco Mezquita.

"Memòria dels vençuts", en to autobiogràfic, és una obra que tracta de les vicissituds i les experiències del protagonista des de que arriba al poble en acabar la Guerra Civil fins el naixement del seu primer fill. En total huit anys en què es va desenvolupant la seua vida des de la detenció immediata fins la incorporació a la vida civil. L’ambient del poble en plena postguerra, la consideració de vençuts “rojos” que arrossegaran per sempre com un estigma, amb els succeïts puntuals que de tan en tan anaven ocorrent en moure un pas, en avançar. També la por, l’aïllament i el control per part dels vencedors que aniran posant entrebancs per impedir la seua incorporació normal a la societat.