dilluns, 30 d’abril del 2018

Vicent Penya parla de "L'efímer i l'etern" a la Fira del Llibre de València



Guanyador del darrer Premi de Poesia Vila d'Almassora, Vicent Penya va portar els versos de "L'efímer i l'etern" a la Fira del Llibre de València. Allí, a més de signar exemplars en la parada d'Onada, va ser entrevistat al plató de la Fira, on va explicar les claus d'aquest llibre en que tracta les paradoxes d'allò fugaç i allò infinit, viu i mort.

Àlan Greus parla de "Teoria del càstig" a la Fira del Llibre de València



L'escriptor Àlan Greus va ser un dels protagonistes d'Onada en la passada Fira del Llibre de València. L'autor d'Alginet estrenava novetat aquesta primavera, "Teoria del càstig", i va estar present a la parada d'Onada signant exemplars. A més a més, va concedir una entrevista al plató de la Fira, que podeu veure en aquest vídeo.

En ell, Greus fa cinc cèntims del conjunt de relats amb els quals ha guanyat el darrer Premi de Narrativa Ciutat de Sagunt. Són històries de tota mena, sempre amb un toc d'ironia i d'humor, on els protagonistes ratllen la infracció, bé suportant la càrrega de la culpa o bé prenent el paper del sancionador de la falta comesa. Amb tot, els relats conviden a pensar sobre el càstig, la justícia i la revenja.

Olga Besolí parla de "Muniatto va a les Falles" en la Fira del Llibre de València

Tot i ser uns genuïns llibres ebrencs, les Contalles de Muniatto són habituals de la Fira del Llibre de València. I enguany tenien un motiu especial: la novetat de "Muniatto va a les Falles", en el que el xiquet més conegut de les Terres de l'Ebre coneix la festa valenciana per excel·lència. L'escriptora i coautora dels contes, Olga Besolí, va ser entrevistada al plató de l'organització de la Fira.

Joan Francesc Peris presenta "Amors de tardor" aquest dissabte a Bétera


Cada cop són més les localitats que participen de la gira poètica de "Amors de tardor", el poemari publicat per Joan Francesc Peris a finals de l'any 2015 i que duu ja dos anys i mig recorrent el país amb recitals carregats de poesia i música.

Aquest dissabte 5 de maig serà el torn de Bétera. L'Ateneu de la localitat acollirà la presentació a partir de les 19.30 hores, amb la participació de Rosa Sandiego i l'acompanyament musical del violinista Lluís Viñó.

dissabte, 28 d’abril del 2018

"Versos contra la violència" va aplegar a Santa Bàrbara


Els recitals de "Versos contra la violència" continuen el seu recorregut pel territori, i el passat 27 d'abril va ser el torn de Santa Bàrbara, al Montsià, qui va viure aquest acte de poesia reivindicativa, que a més a més, va servir per al lliurament dels premis literaris de la localitat.

Com exposa un dels impulsors de "Versos contra la violència", Jesús M. Tibau, "el recital és una barreja de música i literatura, d’autors veterans amb autors novells, de gent que participa des del primer dia i d’altres que es van afegint a cada activitat, fent que la família no pari de créixer". Com en ocasions anteriors, han estat un bon grapat dels escriptors i escriptores que han participat en l'esdeveniment cultural.

Podeu llegir la crònica i veure més fotografies al blog de Jesús M. Tibau, tot clicant ací.

Foto: Jesús M. Tibau

divendres, 27 d’abril del 2018

La caseta d'Onada s'omple d'autors i autores en el primer cap de setmana de la Fira del Llibre de València

La Fira del Llibre de València ja ha obert les seues portes, i el Jardí de Vivers respira literatura pels quatre cantons. Com sempre, Onada Edicions hi participa amb una caseta, enguany la 88-89, on no només podreu trobar les novetats i el fons editorial, sinó que també és un punt de trobada amb autors i autores per signar exemplar i conversar amb el públic lector.

En aquest primer cap de setmana hi comptarem amb les següents visites:

El poeta cabanyaler establert a Alacant Lluís Alpera porta la seua obra completa, "Ulisses i la Mar dels Sargassos". Hi serà el dissabte 28, tant de matí com de vesprada.

També el dissabte, però només de matí, hi seran a la caseta d'Onada Clara Berenguer i Cecilia Plaza, qui estrenen nou volum d'àlbum infantil il·lustrat en aquesta Fira: "Llibret de falla". Hi repetiran el següent dissabte, el 5 de maig.

Un altre nou àlbum il·lustrat hi tindrà representació. L'escriptora andalusa Raquel Díez, autora de "El príncep Serafí", hi estarà a València el dissabte a la vesprada i el diumenge 29 al matí.

Àlan Greus hi signarà exemplars del seu nou llibre de relats, "Teoria del càstig", el dissabte 28 de vesprada. Hi coincidirà amb un altre novel·lista, David Miró, qui presenta la seua estrena literària, "La Germandat. Complot contra les dones". I a l'endemà al matí, el vila-realenc Josep Usó porta "L'any de l'herba sana".

Per la seua banda, la tortosina Olga Besolí baixa de nou diumenge al matí a la Fira de València per mostrar les noves Contalles de Muniatto, de la qual és l'escriptora i coautora amb sa germana Ester Besolí. La novetat és un títol ben valencià: "Muniatto va a les Falles".

Finalment, el diumenge, ara a la vesprada, també hi comptarem a la caseta d'Onada amb l'escriptor Vicent Penya, autor del poemari "L'efímer i l'etern", darrer llibre guanyador del Premi Vila d'Almassora.

dimecres, 25 d’abril del 2018

Joan Montañés Xipell signa "Examen oral d'històries" a la Fira del Llibre de Castelló

El nou llibre de Joan Montañés Xipell, "Examen oral d'històries", és una de les obres a tindre en compte en la pròxima Fira del Llibre de Castelló. Així, el pròxim dissabte 28 d'abril, a partir de les 18 hores, l'autor signarà exemplars en el recinte de la Plaça de Santa Clara.

Aquesta novetat són les memòries de tota una vida, històries particulars ben castelloneres recordades per tot un homenot de la cultura i el valencianisme de les comarques de la Plana, el Maestrat i l'Alcalatén, en Ferran Sanchis.

"Un conte infantil per explicar la festivitat valenciana". Culturplaza parla de l'àlbum "Llibret de falla"

El digital de cultura valencià Culturplaza s'ha fet ressò del llançament de "Llibret de falla", l'àlbum infantil il·lustrat escrit per Clara Berenguer i il·lustrat per Cecilia Plaza que aborda el món de la festa fallera.

Berenguer i Plaza lliguen un simpàtic relat a partir de les trobades de dos pardals, un que odia el soroll i el rebombori de les falles, i un altre que el vol ensenyar tot allò que amaga la festa: la companyonia, la tradició, els casals, les emocions... Com apunta l'escriptora, volien "contribuir amb una historia sobre falles des d’aquest registre, perquè no hi havia cap llibre de literatura infantil que tractés aquesta temàtica" sense caure en els tòpics turístics. 

Pel que fa als colorits dibuixos de Cecilia, una il·lustradora d'un estil ja reconegut a València, "ha intentat reflectir elements tradicionals de la festa per incorporar-los al conte", exposa Clara Berenguer, qui també destaca que s'ha tractat l'origen popular de la festa i la part artística dels mestres fallers.

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

La presentació de "El rebost de la llengua" a Alcanar, vista pel Canal Terres de l'Ebre

No hi van haver cadires buides en la presentació de "El rebost de la llengua" al Casal Cívic d'Alcanar. Nombrós públic va assistir a l'estrena d'un llibre molt particular i molt original, fins i tot avantguardista, però que parteix d'un material que es perd en el temps: les expressions populars, les dites. Així, Joan-Josep Sancho, collidor de frases, va acomboiar una seixantena d'escriptors i escriptores a desenvolupar una petita narració amb una dita com a protagonista, i per il·lustrar-lo, el fotògraf Àlex Espuny va traduir-ne trenta a imatges, unes instantànies que no deixen indiferent.

El Canal Terres de l'Ebre s'hi va fer ressò. Podeu veure la notícia de l'esdeveniment en aquest vídeo.

dimarts, 24 d’abril del 2018

Maria Lluïsa Amorós és de nou l'escriptora de ficció local més venuda al Sant Jordi de Reus

La novel·la reusenca té nom propi. Maria Lluïsa Amorós, de nou, ha estat l'escriptora de ficció local més venuda al Sant Jordi de la capital del Baix Camp, tal com informa Reus Digital. Amorós, després de l'èxit de l'any passat amb "El retorn de l'Àngela", enguany presentava "La casa de Rose Warren", ambientada en temps de la Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial, vista a través d'uns personatges que viuran de primera persona aquests fets dramàtics, però sempre amb el sentit de la supervivència.

Podeu llegir la notícia de Reus Digital tot clicant ací.

Carles M. Castellà presenta a l'Hospitalet de l'Infant el seu nou llibre "Cultura popular, folklore i etnologia del Baix Ebre"


Amb "Cultura popular, folklore i etnologia del Baix Ebre", el professor i lingüista Carles M. Castellà va obtindre el Premi Ciutat de Tortosa. Es tracta d'un assaig en què l'autor, a partir de les aportacions de testimonis de tots els pobles de la comarca, hi recupera manifestacions folklòriques amagades en expressions populars: dites, sentències, historietes, creences, etc, que s'agrupen en camps semàntics i són només un tast de la riquesa del patrimoni oral baixebrenc.

La presentació tindrà lloc el divendres 27 d'abril, a partir de les 19.30 hores, a la Sala Ferrer Malet de la casa de cultura Blanca d'Anjou, a l'Hospitalet de l'Infant.

diumenge, 22 d’abril del 2018

Surtdecasa Ebre entrevista Joan-Josep Sancho, coordinador de "El rebost de la llengua"

"Un col·leccionista de paraules". Així es defineix Joan-Josep Sancho en l'entrevista que li dedica Surtdecasa Ebre amb motiu de la pròxima presentació a Alcanar del seu nou llibre, "El rebost de la llengua", en el que una seixantena d'escriptors i escriptores han donat forma a un relat a partir d'una dita popular, acompanyades de la seua traducció visual gràcies al fotògraf Àlex Espuny.

Sancho va posar en marxa aquest projecte literari després d'adonar-se'n que havia recopilat més de 1.500 frases i dites, moltes d'elles en desús. Per recuperar-les, va triar-ne seixanta i va buscar altres cinquanta-nou persones per escriure un text literari. "La frontera entre dita i proverbi és molt fina. D'aquesta manera, el lector veu una aplicació pràctica de la frase en qüestió. Això és el que els mestres en diem aprenentatge significatiu", hi assenyala. D'aquestes, trenta tenen la seua varant gràfica amb les fotografies d'Espuny.

El coordinador canareu assenyala que la seua motivació és pedagògica: "podem contribuir a salvar una mica les expressions dels nostres iaios, no només d'Alcanar sinó de totes les Terres de l'Ebre". "La millor manera d'estimar la llengua és parlar-la. I parlar-la bé", hi afegeix.

N'hi ha més d'una que fa referència a l'esperit d'estalvi, a la previsió del futur. 'Qui no guarda quan té no menja quan vol'. També n'hi ha alguna que fa referència al clima, a la salut, a les festes populars, a les relacions humanes. Una que és la que em vaig reservar per a mi, que la deia molt ma mare, i que m'agrada molt és: 'busca qui t'ha pegat'.

Podeu llegir l'entrevista sencera tot clicant ací.

Puçol viu la presentació de les obres guanyadores del seu premi literari

Els llibres guanyadors dels darrers Premis Vila de Puçol es van presentar al seu públic aquest divendres 20 d'abril. Com ja és habitual, la Casa de Cultura puçolenca va acollir aquest esdeveniment que tanca el cicle anual del certamen: després de proclamar el poemari "Bugada" de Montse Assens i la novel·la "Germània" de Pau Berenguer com les preferides del jurat a la passada tardor, ara va ser el moment de veure les obres fetes llibre.

Ambdòs protagonistes van intervindre. El professor d'història valencià Pau Berenguer va explicar com havia composat aquesta narrativa que adopta el punt de vista d'un jove soldat alemany en el front soviètic, durant la II Guerra Mundial, on el fanatisme s'impregna amb els desastres d'una guerra cada cop més perduda per al seu bàndol. "Els personatges de la novel·la no barallen per un món més just, sinó pels seus ideals (…) lluitaran per a sobreviure com ho hauria fet qualsevol de nosaltres", hi apuntà.

Mentre, la catalana Montse Assens feia cinc cèntims de "Bugada", un recopilatori poètic amb un ordre ben determinat, de manera que es destaca els dos últims versos, a mode de records i inflexions de la poetessa, "que són allò que enfortixen esta relació", hi assenyalà. La lectura poètica dels versos va comptar amb una convidada d'excepció: la cantant Núria Feliu.

Finalment, la música del cantautor Ona Nua posava la cirereta a una trobada cultural i estimulant que referma el caràcter literari de la vila de Puçol.

dissabte, 21 d’abril del 2018

"La Germandat. Complot contra les dones" de David Miró, a La Vanguardia

El diari La Vanguardia es fa ressò del nou llibre de David Miró, "La Germandat. Complot contra les dones", en el que l'autor de Borriana, conegut periodista, imagina una conxorxa d'abast mundial i allargada en el temps d'una organització que té per objectiu dificultar la igualtat de les dones i mantindre l'escletxa de gènere.

Com apunta Miró en l'article, el llibre va ser inspirat a partir de "la reflexió sobre els prejudicis masclistes que niuen en la societat". És un relat de ficció, el dietari d'un component d'aquesta Germandat, en el que narra al seu fill les accions que han dut a terme per barrar l'accés al poder a les dones. "Per impedir que les dones accedisquen a controlar els resorts de poder i soterren la lògica de la competitivitat sense escrúpols i la llei del més fort", apunta la peça.

L'autor, que debuta en la novel·la, pretén que la ficció servisca per promoure un major avanç en l'Estat del benestar, més igualitari i més pacifista.

Podeu llegir l'article tot clicant ací.

divendres, 20 d’abril del 2018

Vilablareix va acollir una nova presentació de "La casa de Rose Warren" de Maria Lluïsa Amorós




El Centre Cultural Can Gruart de Vilablareix, al Gironès, ha estat un espai excepcional per acollir una nova presentació de "La casa de Rose Warren", la novel·la de Maria Lluïsa Amorós. L'escriptora reusenca va exposar les bases d'aquesta novetat literària: una història d'emocions i sentiments amb una rigorosa documentació històrica i una sòlida construcció de personatges.

Per a "La casa de Rose Warren", Amorós s'ha ambientat en el Reus dels anys 30, amb una generació il·lusionada que s'estronca per l'esclat de la Guerra Civil, fet que comporta que els protagonistes s'escampen entre la repressió i l'exili, fins aplegar a Joan, un xiquet que és evacuat a una Anglaterra en plena Segona Guerra Mundial.

dijous, 19 d’abril del 2018

Es va presentar el sisè volum de "Biografies de Tarragona"



La col·lecció enciclopèdica de les Biografies de Tarragona continua creixent, i el passat dimarts 17 d'abril el vestíbul del Teatre Tarragona va acollir la presentació del sisè volum, una obra col·lectiva coordinada per Salvador-Joan Rovira que recupera les trajectòries vitals de personatges històrics de la ciutat de Tarragona o forans lligats a ella. En aquest vídeo de l'emissora local TAC12 podeu veure una peça informativa de l'esdeveniment.

Onada Edicions serà a les casetes 88-89 de la Fira del Llibre de València


La Fira del Llibre de València aplega un any més al Jardí de Vivers, i com cada any, la caseta de la Llibreria Onada Edicions hi serà present. Enguany, ens trobareu a les casetes 88-89, a la Plaça, amb tot el catàleg d'Onada Edicions, tant el fons com les darreres novetats, i una selecció de la millor literatura infantil il·lustrada, des del 26 d'abril fins el 6 de maig. També comptarem amb la presència de nombrosos autors i autores signant exemplars, com podeu veure en l'agenda, tot clicant sobre la imatge.

Onada hi serà present en tres fires del llibre aquest cap de setmana

A poques hores per Sant Jordi i el Dia del Llibre, són moltes les poblacions que organitzen les seues fires del llibre en aquest cap de setmana previ a la diada, i com és habitual, Onada Edicions hi serà present en un grapat d'elles amb una parada on podreu trobar les darreres novetats publicades i una ampla selecció del fons editorial que abasta una gran varietat de gèneres i autors, amb especial atenció a les obres en clau territorial.

D'aquesta manera, el dissabte 21 d'abril, tant al matí com a la vesprada, hi serem a la Fira del Llibre de Vinaròs, que se celebra a la vora de la mar, al Passeig de Colom. 

Sense deixar el Maestrat, l'endemà diumenge 22 d'abril, en horari de matí, ens trobareu a la Mostra Local del Llibre de Benicarló, que s'alça a la Plaça de la Constitució, al centre de la ciutat.

I a la comarca de la Plana Baixa hi muntarem parada a la Fira del Llibre de la Vall d'Uixò, que romandrà a la Plaça del Parc. Aquesta fira s'allarga durant tot el cap de setmana, tant el dissabte com el diumenge.

dimecres, 18 d’abril del 2018

David Miró signarà "La Germandat" a Barcelona en Sant Jordi

 

Aquesta Diada de Sant Jordi, Onada estarà representada a les rambles de Barcelona amb David Miró, qui signa exemplars del seu nou llibre, "La Germandat. Complot contra les dones", en el qual novel·la un conflicte global al llarg del temps per evitar que les dones assolisquen la igualtat. Miró hi serà a la parada del Diari Ara, ubicada a la cantonada de Rambla Catalunya amb carrer de València, en horari de 17 a 18 hores.

Àlan Greus presenta "Teoria del càstig" aquest divendres a Alginet


La "Teoria del càstig" d'Àlan Greus arriba a la localitat d'Alginet, a la Ribera, el pròxim 20 d'abril. A les voltes de Sant Jordi, la Casa de Cultura acull una nova presentació del llibre de relats guanyador del Premi Ciutat de Sagunt, a partir de les 19.30 hores, i que comptarà amb la participació de l'escriptor Urbà Lozano.

Greus reflexiona sobre el concepte de "càstig", i empra una sèrie de relats breus còmics, dramàtics o irònics per tractar sobre què hi ha de justícia i què hi ha de venjança en l'acte de castigar.

dimarts, 17 d’abril del 2018

La Llibreria Fan Set acull una nova presentació dels relats d'Àlan Greus aplegats a "Teoria del càstig"


"Teoria del càstig" és un llibre de relats que en principi semblen inconnexos: un enamorat menjat per la indiferència de l'estimada, un financer que pateix un accident aeri, un capellà a qui han canviat de parròquia o un escriptor que busca publicar la seua òpera prima en són alguns dels que conformen l'obra. Però, per sobre d'ells i com indica el títol, hi ha el concepte de "càstig", i l'autor Àlan Greus se'n serveix d'ells per reflexionar sobre aquesta qüestió: la proporcionalitat, el ressentiment, la sanció, la justícia i la venjança...

Per conèixer més per aquesta obra guanyadora del Premi de Narrativa Ciutat de Sagunt, teniu una oportunitat a la presentació programada per al pròxim dijous 19 d'abril a la llibreria Fan Set, al centre de València, a partir de les 19 hores, amb la participació de l'escriptora Esperança Camps.

dilluns, 16 d’abril del 2018

Preparant novetats: "Hèctor Molina, la veu de la terra del segle XXI"

 
Elaborant una analogia cinematogràfica, Hèctor seria l’home que xiuxiueja a l’oïda de la terra. Cor, ment, tècnica i saviesa d’un ofici dibuixen una personalitat profundament arrelada al territori que transcendeix la relació cos a cos per posar veu i significat a la seua presència en la nostra vida.

Hèctor és una presa de terra enmig de la voràgine dels temps. Fluctua de l’abstracte al concret amb facilitat i es mou entre tarongers amb tanta comoditat com es mou entre projectes educatius. El motiu? Parla el mateix idioma primigeni, original, del camp. Un llenguatge que sorgeix de la seua passió i d’una defensa encesa de les llavors autòctones que han crescut en un context que manté els seus propis codis i lleis, que respon a maltractaments i a afectes amb entitat pròpia.

Aquesta llarga conversa mantinguda amb Hèctor va d’això, de relacions amb la terra, d’oficis, de l’horta i de recursos, de maneres d’entendre la relació de l’ésser humà amb la màtria, de greuges, esperança i resistències. Es converteix en una radiografia de problemàtiques actuals a les quals ha de fer front el sector agrícola i sorgeix del fruit d’una vocació i d’un interès absolutament descarnats pel futur del camp i, encara més, pel seu present. Per això Hèctor forma part de la generació del canvi. Tota una responsabilitat. Tot un orgull, però, que respira i s’alimenta, generació rere generació, del mateix alè de terra mullada que forma part de l’ADN de la gent vinculada al camp. Hèctor Molina, quixot i mag, ens mostra tot el seu compromís i la seua manera d’entendre l’agricultura del segle XXI.

Autors

Hèctor Molina (Vila-real, 1977) és l’impulsor del projecte el3ments que recupera espècies vegetals amb millores tecnològiques en benefici del medi ambient, l’entorn i la societat. A més, és ideòleg del projecte crec3r, imparteix tallers educacionals basats en la reeducació agrària i l’alimentació saludable, en els quals treballa aspectes com la paciència, la responsabilitat o la importància de la cura de les plantes i les llavors tradicionals fomentant el treball en equip. També ha impulsat el projecte dec3ro, una consultoria de solucions tecnològiques per a la reducció del desaprofitament alimentari en la indústria agroalimentària i restauració. Ha estat membre i representant espanyol en el Consell Europeu de Joves Agricultors (European Council of Young Farmers – CEJA) i president de la sectorial de Joves Fepac-Asaja de Castelló. També és assessor en matèria vegetal de diversos cuiners. Actualment participa en la secció “Hort Sostenible” d’Al Ras Magazine, en la ràdio pública valenciana À Punt. També ha rebut diversos reconeixements nacionals i europeus.

Alícia Coscollano i Masip és periodista i escriptora. Signa al diari Levante com Núria Vernet. És autora de Cosas rotas (IV Premi d’Autors Benicarlandos 2001), La Polinesia (finalista del II Concurs de Narrativa per a Dones de la G.V.), Cròniques de la innocència (Antinea), de l’assaig Carles Santos i Ventura (Onada Edicions) i Carmen Segura i Martí, una mestra avançada al seu temps (Onada Edicions). Impulsa i dirigeix el digital La Calamanda (http://lacalamanda.com/).

Carme Cruelles presenta "La pols dels dies" a Sant Carles de la Ràpita


L'escriptora Carme Cruelles presenta el seu nou llibre, "La pols dels dies", aquest dissabte 21 d'abril a l'Església Nova de Sant Carles de la Ràpita. Serà a partir de les 19.30 hores i comptarà amb la participació de la regidora de Cultura Érika Ferraté, el professor i activista cultural Jordi Marín i el director científic d'Onada Miquel Àngel Pradilla.

En "La pols dels dies" Cruelles s'endinsa en la literatura juvenil amb un llibre de relats, trenats a partir de la història d'un xiquet de tretze anys, el seu dietari i els enigmàtics escrits de la seua mare. Amb tot, és una obra sobre sentiments i sensacions humanes, construït amb retalls de tendresa poètica.

diumenge, 15 d’abril del 2018

Maria Lluïsa Amorós presenta "La casa de Rose Warren" a Vilablareix


Amb la vista ja posada a Sant Jordi i després de la reeixida estrena del seu nou llibre a Reus, on tot indica que serà un dels títols més venuts de la Diada del llibre, l'escriptora Maria Lluïsa Amorós porta "La casa de Rose Warren" a Vilablareix, al Gironès, on el presentarà el pròxim dimecres 18 d'abril, a les 19.30 hores, al Centre Cultural Can Gruart.

"La casa de Rose Warren" és una obra coral, que gira al voltant de diversos personatges que, des del Reus republicà, s'escampen arran de la Guerra Civil entre la repressió i l'exili, on alguns d'ells també patiran l'esclat de la Segona Guerra Mundial. Es tracta d'una novel·la de sentiments i emocions amb una base històrica contrastada i rigorosa, en la que destaca la construcció i l'evolució dels protagonistes, una marca ben comú a la consolidada trajectòria literària d'Amorós.

dissabte, 14 d’abril del 2018

Onada presenta les novetats de Sant Jordi al mitjà digital La Calamanda

Amb Sant Jordi ja a la vista, cada any el mitjà digital del Maestrat La Calamanda s'acosta fins Onada Edicions per conèixer de primera mà quines són les novetats literàries que ompliran les taules de les parades i les fires del llibre. Més que una entrevista, una conversa conduïda per la periodista Alícia Coscollano en la qual van sorgint històries, relats, vivències i reflexions que s'amaguen en aquesta nova temporada de llibres que tot just comença.

divendres, 13 d’abril del 2018

Aureli Trujillo presenta el recull poètic "Entre marges" al Centre de Lectura de Reus


El Centre de Lectura de Reus acull aquest dijous 19 d'abril, a partir de les 19.30 hores, la presentació del nou llibre d'Aureli Trujillo. "Entre marges" és un recull de les composicions poètiques d'aquest autor entre l'abril de l'any 2016 i el desembre de 2017 que han estat premiades en diversos certamens i convocatòries. Això comporta una diversitat de més de mil versos, units pel nexe dels instants i del records, a través del temps, amb pensaments i reflexions de la nit i el mar, el silenci i la paraula.

L'acte comptarà amb la participació del prologuista i poeta Raimond Aguiló i amb el professor de la URV Miquel Àngel Pradilla. També hi intervindran Joaquim Besora i el rapsoda Josep Maria Roig.

dijous, 12 d’abril del 2018

"Les pedres centenàries i la indústria siderúrgica". Manel Alonso parla del poemari col·lectiu "Entre la pedra i el ferro"

Amb "Entre la pedra i el ferro", la ciutat de Sagunt esdevé protagonista poètica dels versos d'una seixantena d'escriptors i escriptores. La iniciativa parteix dins de les activitats per a que l'emblemàtica Morvedre siga Patrimoni de la Humanitat de la Unesco gràcies a la seua llarga i intensa història, la de les pedres dels íbers i romans, i la del ferro de les indústries del Port.

Aquest caràcter dual l'ha detectat Manel Alonso en la ressenya que li dedica a aquest llibre, coordinat per Vicent Penya i Antoni Gómez. Hi apunta que és una obra diversa tant pel que fa a la llengua, alternant valencià i castellà, com pel que respecta a les generacions, des de ja clàssics de les nostres lletres fins escriptors de la darrera fornada, i a les procedències, si bé, és clar, hi ha un protagonisme dels poetes del Camp de Morvedre. 

A nivell creatiu, és una mostra sòlida, sense daltabaixos de qualitat, en la qual abunda el realisme intimista i on bona part dels autors han convocat la memòria per a fer un homenatge al pretèrit que va fer possible aquest present. 

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

Preparant novetats: "Entre marges. Recull" d'Aureli Trujillo

 

El recull que ara teniu a les mans és fruit de les composicions escrites entre l’abril de 2016 i el desembre de 2017 i que han merescut, a judici de diferents jurats, diversos reconeixements. Són vuit composicions. Quatre d’individuals: Darrere les veus del silenci, Instants, Quan tot just claregi i Particular silenci. I quatre reculls: Entre marges, Tard o d’hora, Mar d’absències i El joc de te. En total, són setanta-quatre poemes i gairebé mil versos, amb una característica comuna: cap dels poemes interns porta títol, formant entre ells una unió, lligada, diguem-ho així, per l’encapçalament de cada composició. Amb un nexe comú a través del temps, dels instants i dels records, anant del passat al present i del futur al passat, viatjant pels paisatges interiors i exteriors, l’autor descabdella sensacions i pensaments amb el rerefons de la nit i el mar, del silenci i la paraula… I és així, com en aquests versos, en silenci, amb ulls clucs i a les palpentes, els amants s’ajacen sobre un llit de còdols i accepten el futur amb una mirada més ferma i més càlida.

Aureli Trujillo (Los Blázquez, Còrdova, 1955) és llicenciat en psicologia i treballador jubilat de la banca des de l’any 2013. En aquesta nova etapa de la seva vida va decidir fer el que més li agradava: escriure. L’autor recull en aquest llibre els darrers premis i reconeixements des de l’abril de 2016 fins al gener de 2018. El silenci, la nit, el temps, el mar, els records, els sentiments, la memòria… L’essència destil·lada de la natura es dóna la mà amb els grans temes de l’existència humana, en conjunció entre els paisatges interiors i les finestres obertes al món. Reflexions properes i quotidianes, a prop d’una realitat suggestiva amb un contrapunt líric que no deixarà indiferent a ningú.

dimarts, 10 d’abril del 2018

"Una obra coral que recopila les nostres dites". La Calamanda parla de "El rebost de la llengua"

"Una festa". D'aquesta manera encaren els impulsors de "El rebost de la llengua" l'estrena d'aquest peculiar llibre, programada per al pròxim divendres 20 d'abril a Alcanar. El diari digital La Calamanda se'n fa ressò d'una "obra coral que recopila les nostres dites", i en la qual participen fins seixanta escriptors i escriptores, coordinats per Joan-Josep Sancho.

Precisament la gènesi d'aquest llibre s'inicia amb aquest mestre canareu, col·leccionista de dites i frases fetes pròpies de les nostres comarques. "Les he anat apuntat any rere any, qualsevol dita o frase ha estat anotada a la llibreta, i he recopilat fins a 1500", declara a La Calamanda. A partir d'aquest ingent material, Sancho va sol·licitar a 59 persones (ell és el seixantè escriptor) que redactaren un breu text al voltant d'una dita. "Es tractava de crear un text literari per tal de contextualitzar la dita (...) és un treball coral, com una exposició de la qual jo he estat el comissari".

I a la part escrita se li sumarà la part visual. De les 60 expressions, 30 s'acompanyen d'una fotografia que capta la metàfora de la dita. Són imatges amb una forta càrrega visual realitzades pel fotògraf Àlex Espuny, totes en format de bodegons, "que reflecteixen el seu estat d’ànim actual, tant a nivell ideològic i polític, com a nivell personal", hi apunta Espuny.

Per conèixer més sobre aquest particular llibre lingüístic, literari i fotogràfic, podeu llegir l'article de La Calamanda tot clicant ací.

dilluns, 9 d’abril del 2018

"Versos contra la violència" es presenta l'11 d'abril a Tarragona

Els "Versos contra la violència" arriben aquest dimecres 11 d'abril a Tarragona. L'espectacle literari i reivindicatiu per la pau surt de les Terres de l'Ebre fins la capital del Camp, on es presentarà a partir de les 19 hores a l'Espai Santa Tecla.

L'acte, organitzat per l'Escola de Lletres de Tarragona i APELLC (Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalana, comptarà amb la participació dels versos de més d'una setantena d'escriptors i escriptores, no només de les comarques ebrenques sinó de la totalitat de l'àmbit lingüístic.

dissabte, 7 d’abril del 2018

El filòleg Carles Castellà al Canal 21 Terres de l'Ebre



El filòleg i professor Carles Castellà estrena llibre aquesta primavera per partida doble. Aquest 5 d'abril ha presentat "Cultura popular, folklore i etnologia del Baix Ebre", l'obra guardonada amb el passat Premi Ciutat de Tortosa, en la qual Castellà recull mots, expressions, etnotextos, dites i creences propis de la comarca del Baix Ebre, en la línia de la preservació i difusió del patrimoni oral. Aquest volum s'hi suma al monumental "El tortosí del Baix Ebre i l'estàndard", presentat el mes passat i guardonat amb la IV Beca Joan Veny, en el que el filòleg tortosí estudia i analitza les bases de la variant tortosina de la llengua més genuïna.

Podeu conèixer més detalls dels dos llibres de Carles Castellà en la peça informativa que li dedica Canal 21 Terres de l'Ebre.

divendres, 6 d’abril del 2018

El blog La felicidad de leer recomana "20.000 leguas de viaje submarino" d'Antonis Papatheodoulou i Iris Samartzi

El blog especialitzat en àlbum infantil il·lustrat La felicidad de leer recomana "20.000 leguas de viaje submarino", l'adaptació del clàssic de Jules Verne que signen la prestigiosa parella grega Antonis Papatheodoulou i Iris Samartzi.

Com exposa en la completa ressenya, l'autora de l'article destaca "las preciosas ilustraciones que acompañan al texto o, mejor dicho, el texto acompaña las ilustraciones. Me han parecido muy originales, utilizando diferentes texturas y materiales y realizadas al mínimo detalle: ¡si algo te dice en el texto, está en la ilustración!", mentre que apunta que l'adaptació de l'original que duu a terme Papatheodoulou "emplea un amplio y variado vocabulario, guiándote e introduciéndote en una historia compleja". D'altra banda, hi posa en valor que text i il·lustració s'hi conjuguen en detalls com cartells, interjeccions o cartes: "le da un toque visual precioso y muy atractivo para todo aquel que lea esta pequeña historia".

Me da la sensación de que es una manera perfecta para introducir a los niños en la lectura de clásicos, de fácil comprensión para ellos, y que los atraerá bastante este formato. A su vez, la lectura te presenta a unos simpáticos personajes que terminarás por incluir en tu lista de amigos. Incluso puede ayudar a los adultos que quieran revivir esos pequeños momentos de lectura y pasar un rato agradable mirando cada detalle de la ilustración y recordando este clásico de Julio Verne. 

Podeu llegir la ressenya sencera de La felicidad de leer tot clicant ací.

Àlan Greus porta els relats de "Teoria del càstig" a Almussafes aquest 12 d'abril

 

La Biblioteca Municipal d'Almussafes acull una nova presentació de "Teoria del càstig", el llibre de relats amb el qual Àlan Greus ha obtingut el Premi de Narrativa Ciutat de Sagunt. Serà el dijous 12 d'abril de 2018, a partir de les 19.30 hores, i comptarà amb la participació del físic Vicent Ortega i el filòsof Xavier Llàtzer, ambdós professors de l'institut de la vila.

D’acord amb el diccionari, càstig és la «pena imposada a algú per corregir-lo o per al manteniment de la disciplina». Però tots entenem el càstig així? Ha de comportar el càstig una imposició desagradable a l’individu que se n’ha fet mereixedor? Ha de ser proporcional? Què n’hi ha, de ressentiment, en la sanció? On queden la justícia i la venjança? Els personatges d’aquests relats voregen la ratlla que delimita la infracció, o bé actuant com a autoritat que sanciona, o bé suportant la càrrega de la pena que expiarà la falta comesa.

Un enamorat que pateix la indiferència de l’estimada, una mestressa de casa atrapada en la malaltia del marit, un escriptor que cerca l’oportunitat de publicar el seu primer llibre, un capellà a qui acaben de traslladar de parròquia o un tauró de les finances que sofreix un accident aeri, ens conviden a reflexionar sobre la justificació del càstig, fins i tot més enllà de les lleis humanes i divines.

Ràdio Ebre entrevista Emigdi Subirats, autor de la biografia de Francesca Aliern

L'escriptor Emigdi Subirats compta amb nou llibre aquesta primavera. És un projecte ben especial, perquè parla d'una de les veus literàries ebrenques més rellevants de les darreres dècades: Francesca Aliern. Dins de la col·lecció Gent Nostra, Subirats té una conversa amb l'autora xertolina per dibuixar-li un retrat biogràfic que va més enllà de la simple literatura. És un viatge per la vida, les experiències, les emocions i els posicionaments de tota una existència, una biografia per llegir i per descobrir Francesca Aliern.

Podeu conèixer més sobre aquest llibre en l'entrevista que ha concedit Emigdi Subirats a Ràdio Ebre-Cadena Ser, que podeu escoltar a continuació.

dijous, 5 d’abril del 2018

"La vuelta al mundo en 80 días", recomendada por el blog La felicidad de leer

"Un libro precioso para niños y adultos". D'aquesta manera defineix María Gil, l'autora del blog La Felicidad de Leer, l'adaptació del clàssic de Jules Verne "La volta al món en 80 dies" que han confeccionat els grecs Antonis Papatheodoulou i Iris Samartzi.

És una versió fídel a l'original, on el bo i meticulós senyor Phileas Fogg va fer una aposta que li va canviar per sempre la vida: donar la volta al món en 80 dies, un periple ple d'aventures i perills. Com apunta el blog, "cuenta la historia escrita dirigida hacia los más pequeños, con una gran cantidad de dibujos que ilustran el viaje de nuestros amigos". També hi destaca les il·lustracions de Samartzi, qualificant-los de preciosos i fets al detall.

La manera de la narración es, al igual que en "20.000 leguas de viaje submarino", muy divertida y entretenida pero aportando una gran cantidad de nuevo vocabulario para los pequeños. Si me tuviera que quedar con algo, sin duda alguna me quedaría con la enseñanza de esta historia: el dinero y la riqueza no es lo más importante para ser feliz. Además, si crees en algo y lo intentas, lo conseguirás aunque todo el mundo piense que estás loco.

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

dimecres, 4 d’abril del 2018

Martí Domínguez porta "Veus de ciència" a Ares del Maestrat


Passat dissabte 31 de març, Martí Domínguez va presentar "Veus de ciència. Incitacions a la lectura científica" a Ares del Maestrat, en el marc dels actes programats per la Fira del Llibre d'Ares, una destacada iniciativa per aproximar els llibres i la literatura als pobles menuts, en aquest cas de l'Alt Maestrat i els Ports de Morella. 

En l'acte, Domínguez va fer cinc cèntims d'aquest volum, guardonat amb el II Premi Internacional de Divulgació Científica Ciutat de Benicarló, i en el que recupera i adapta un conjunt d'articles publicats a La Vanguardia en els quals l'escriptor reflexionava sobre la relació entre la ciència i la literatura a partir de les obres escrites dels grans noms de la ciència universal o bé per escrits sobre científics. Darwin, Galileu, Margulis o Harari són alguns dels investigadors i divulgadors que desfilen per les pàgines d'aquest llibre que busca promoure la lectura dels llibres de ciència entre el públic general.

Imatge: Ajuntament d'Ares del Maestrat

dilluns, 2 d’abril del 2018

Tortosa acull la presentació del llibre "Cultura popular, folklore i etnologia del Baix Ebre" de Carles M. Castellà

Dites, refranys, sentències, creences i supersticions, historietes... són algunes de les mostres de la riquesa del patrimoni oral que hi trobem a la comarca del Baix Ebre, i que han estat arreplegades i catalogades pel lingüista Carles M. Castellà en el seu nou llibre "Cultura popular, folklore i etnologia del Baix Ebre", que es va presentar passat dijous 5 d'abril en el Saló de Plens de l'Ajuntament de Tortosa, localitat que ha guardonat aquest treball amb el darrer Premi Ciutat de Tortosa. Es tracta d'un llibre que només pretén ser un tast de la immensa tradició de l'oralitat a les comarques de les Terres de l'Ebre, malgrat la seua brevetat, Castellà ha comptat amb informadors de totes les poblacions que composen el Baix Ebre, i ha organitzat els termes i expressions resultants en camps semàntics: la llar, la feina, els aliments, el cos humà, etc. D'aquesta manera, el llibre aconsegueix fixar la seua forma i preservar aquestes expressions populars.

L'acte va comptar amb la participació de l'alcaldessa Meritxell Roigé i de la cap de Departament de Filologia Catalana de la URV, Carme Oriol.

 

Fotografies: Ajuntament de Tortosa

diumenge, 1 d’abril del 2018

El més consultat a Onadaedicions.com durant març

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de març.

FICCIÓ

1. Versos contra la violència. Qui va dir que la poesia no interessa? Aquests versos de compromís, d'urgència democràtica davant la violència, continuen en el més alt de l'escalafó. En bona part és gràcies a l'impuls dels promotors per, després de dur els poemes de l'escenari al paper, ara el trauen de tot per llegir-lo, recitar-los, compartir-los i interpretar-los. Curulla d'emocions, no deixa indiferent aquesta obra col·lectiva de poetes ebrencs.

2. El mar de les ombres. La sèrie Roja de Maremàgnum és una col·lecció adreçada sobretot al lector juvenil, a la literatura prescriptiva per a públic de Secundària i Batxillerat. Però no us enganyeu, aquesta novel·la de Joan Pinyol supera l'etiqueta juvenil per enganxar al públic de totes les edats. Les aventures del jove Miquel per fugir d'un destí amenaçador, a principis del segle passat, ens porten un àgil relat d'intrigues, perills, amistats i venjances.

3. La Germandat. Complot contra les dones. Una de les apostes d'Onada per aquest Sant Jordi és el debut literari de David Miró. El periodista de Borriana, conegut per la seua tasca al diari Ara, posa sobre la taula una ficció que té molt de crònica periodística. Tot parteix d'una qüestió: i si la història del feminisme fora la història de misteriosos moviments en les ombres, generació rere generació? Un thriller que aborda d'una manera novedosa un tema ben present a l'actualitat.

4. Que s'acabin les vacances, si us plau! Aquesta divertida novel·la juvenil ens la porta Noemi Bagés, dins la sèrie Taronja de Maremàgnum, dedicada per al primer cicle de Secundària. L'escriptora tarragonina relata la desventura del Marc, un jove que veu com se li torç el que havia de ser l'estiu de la seua vida. Un suspens i un accident familiar l'aboquen a haver de patir la canícula al poble de la seua àvia, on tot fa pinta de tant avorrit que el pobre Marc no veu l'hora de tornar al setembre.

5. Ulisses i la Mar dels Sargassos. Un volum de luxe per juntar l'obra poètica d'un dels grans escriptors valencians del darrer mig segle. Lluís Alpera, cabanyaler resident a Alacant, presenta la seua obra poètica, la qual aplega fins a catorze poemaris apareguts des de principis de la dècada dels 60 fins l'actualitat i que mostren la riquesa de la creació literària d'aquest reconegut autor.

NO FICCIÓ

1. El tortosí del Baix Ebre i l'estàndard. El filòleg i professor Carles Castellà ha estrenat llibre per partida doble aquesta primavera. En aquest cas, és l'obra resultant de la Beca Joan Veny, un autèntic homenatge a la variant tortosina del català, centrat en la comarca del Baix Ebre. Amb una voluntat científica, divulgativa i reivindicativa, l'autor recupera la parla més genuïna a partir d'entrevistes de parlants de tots els pobles de la comarca.

2. La cuina de la gent de la mar. L'obra guanyadora del II Premi de Llibre Gastronòmic Ciutat de Benicarló, de Juanjo Roda, és un autèntic homenatge als ranxeros, aquells mariners ocupats en les tasques de cuinar en les barques, les jornades de feina en la mar. Una gastronomia de quilòmetre zero, senzilla, saludable i ben nostrada, unida a la memòria d'unes ocupacions que les noves tecnologies pràcticament han deixat obsoletes.

3. Joan Fuster per a joves. Quan pensem en Joan Fuster pensem d'immediat en els seus títols més coneguts i polèmics, en la seua vessant que ha fet solc en el debat polític. Però allà on el de Sueca gaudia de l'escriptura era en l'assaig. I això és precisament el que reivindica l'antologia a cura de Salvador Vendrell. Ací, Fuster tracta temes de tota índole, la majoria d'ells plenament vigents dècades després.

4. Antologia de Joan Fuster. El catàleg d'Onada, i dins la col·lecció Imprescindibles, compta amb dues antologies fusterianes, la comentada abans i aquesta, publicada per primer cop l'any 2013 a cura del professor Vicent Terol, i que s'ha reeditat a principis de l'any passat. Amb textos que busquen captivar el públic que encara no coneix l'obra de l'ntel·lectual de Sueca, és un llibre pensat especialment per a la lectura a les aules.

5. Els paisatges trobats. És aquest llibre silent, però treballador. Sense fer massa enrenou, amb una calma pròpia dels paisatges captats per l'autor Josep Santesmases, cada cop més lectors i lectores s'han deixat endur per un dietari que aborda la qüestió del paisatge, del territori humanitzat, com una part indestriable del patrimoni a conservar. La qualitat literària ve avalada pel Premi de Narrativa Ciutat de Benicarló.