dimarts, 1 d’octubre del 2013

El més consultat a Onadaedicions.com durant setembre

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de setembre.

FICCIÓ

1. Ningú no mor. Passat l'estiu, Joan Pinyol ha proseguit la gira de presentacions d'una de les novel·les en català de la temporada. El capelladí va parlar d'aquesta història de por i misteri a Igualada i a la Setmana del Llibre en Català de Barcelona, la qual cosa, junt les diverses ressenyes i informacions que s'han publicat, ha comportat un creixent interés dels lectors per les aventures de la Mercè i del Marc en la recerca de la veritat.

2. Cròniques des de l'infern.  Com l'anterior, l'últim llibre de Manel Alonso també ha tornat de les vacances amb una intensa agenda d'actes que l'ha dut a Montcada i València i que s'estendrà a l'octubre en indrets com ara Ontinyent o Carcaixent. A través d'una cinquantena d'articles, seleccionats per Antoni Rovira, Alonso disecciona la societat valenciana immersa en les crisis, a la manera de l'infern de Dant.

3. Marc i el poder sobre el temps. Mercè Climent, autora d'aquesta novel·la infantil, també hi va ser present a la Setmana del Llibre en Català. Junt a Joan Pinyol, va dur a terme l'activitat de "Llibres de Talla M", que va gaudir d'una bona rebuda del públic congregat als peus de la Catedral de Barcelona. L'arribada de setembre va aparellada del reinici del curs escolar, i la novetat de l'escriptora alcoiana promet entrar amb força a les aules amb una història divertida, que fa pensar i que reivindica els jocs al carrer de sempre.

4. La promesa del gal·lés. Progressivament, la novel·la d'Ivan Carbonell s'està convertint en un dels títols a tindre en compte en la narrativa en valencià d'enguany. Després d'obtindre el Premi Ciutat de Sagunt, el públic ha respost a aquesta intensa història que uneix Gal·les i València a partir dels misteris que envolten Evian; entre d'ells, una promesa feta a la família d'Enric Valor.

5. Món animal. Tanca l'escalafó una obra amb més de dos anys i mig de recorregut. El vila-realenc Jordi Colonques va guanyar el Vila de Puçol de Narrativa amb aquesta novel·la carregada d'humor negre i de personatges estrafolaris que amaguen una poderosa crítica al que va ser el nostre país durant els anys pre-crisi. Aquesta reaparició a la llista ens serveix per anunciar que Colonques traurà en breu un nou títol amb Onada.

NO FICCIÓ

1. Salir del silencio. La categoria de la No Ficció també l'encapçala una novetat de l'estiu, de fet, presentada amb un gran èxit als principis del mes d'agost. La nord-americana Martha Heard va posar per escrit les vivències i records d'un bon grapat de veïns i veïnes de la vila de Càlig, al Maestrat, especialment centrats en l'etapa de la II República i l'esclat de la Guerra Civil. Una obra que mostra la importància de recollir el patrimoni oral per a transmetre-ho a les noves generacions. En breu, el llibre creuarà l'Atlàntic i estarà disponible a la ciutat de Martha Heard, Albuquerque (Nou Mèxic).

2. La pastisseria i la cuina de la garrofa. A pocs mesos de complir dos anys de la seua publicació, el receptari al voltant de la garrofa ha esdevingut una referència de la cuina catalana. Aquesta vigència palesa la necessitat que hi tenia un ingredient ben nostrat d'una obra que la retornara a un lloc privilegiat dins les cuines, després de dècades de fama de succedani de xocolata en temps de carestia. La Fundació Alícia, junt a la innovació i a la creativitat de cuiners, restauradors i pastissers d'arreu de Catalunya, han creat una obra imprescindible.

3. La cuina de Traiguera. Els llibres gastronòmics de caire local són imprevisibles. Bé poden vore's reduits a la seua àrea directa d'influència (en aquest cas, el poble de Traiguera i el Maestrat) o bé poden despertar l'interés del públic general. Sembla ser que amb l'última novetat de La Teca estem més prop del segon cas. Les propostes del cuiner Rafael Gauxachs, de La Casa dels Capellans, i l'escriptor Vicent Sanz han sabut trobar un component universal, connectat a la resta de la cuina catalana i valenciana, sense perdre de vista l'originalitat de les receptes de proximitat.

4. Antologia de Joan Fuster. Com ben bé diu el títol de la col·lecció, Joan Fuster és un dels "Imprescindibles" de les lletres i el pensament contemporani. I per contribuir a la seua difusió, el professor Vicent Terol ha dut a terme una completa antologia amb diversos textos que posen de manifest la riquesa de la llarga bibliografia fusteriana. Un volum pensat especialment per a l'alumnat i per a treballar a les aules junt la proposta didàctica que l'acompanya.

5. La cuina del Delta de l'Ebre. No es pot negar que la cuina és un gènere de gran acceptació. Aquesta altra proposta de La Teca reflecteix la riquesa culinària del Delta de l'Ebre, en concret del poble de la Cava, a partir de les receptes que les membres de l'Associació Local de la Dona han posat per escrit després de generacions en la família. Encara que el volum duu més de 18 mesos a les llibreries, les presentacions no s'hi aturen: el 19 d'octubre, les seues impulsores seran a les Jornades de Lletres Ebrenques d'Amposta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada