dimecres, 29 d’abril del 2015

"Maleïts entrepans": la intersecció entre els vius i els morts

"Maleïts entrepans" és el nou llibre de l'autor saguntí Antoni Gómez, publicat per Onada, un retorn a la infantesa a partir d'un conjunt de relats que exploren la memòria i les evocacions de mitjans del segle passat, època de profunds canvis socials al nostre país. Gómez presenta l'obra aquest dijous 30 d'abril, a les 20 hores, a la Biblioteca Pública Cronista Chabret de Sagunt.

Una novel·la de tall autobiogràfic ambientada als temps de la infantesa a la capital morvedrina, les vesprades de jocs a la font, futbol i cinema, la música de Nat King Cole a la ràdio, els inicis d'una innocent sexualitat, l'escola nacional-catòlica i els records de l'imaginari humà que va desapareixent amb el pas dels anys, a poc a poc, sense assabentar-se. Així, en cert sentit, constitueix una radiografia dels hòmens i dones dels anys 60 i 70. Són els anys dels quinquis dels ravals, la immigració de l'interior i l'arribada de les ones de turistes europees, constituint un paisatge social únic i un reflexe de un país i una època.

A més, és una història de vius i morts, o més bé de la relació entre el món dels vius i dels morts. Del desconeixement del passat del poble, per on van viure persones que ja ningú recorda. Capficats als quefers de la supervivència diària i indiferents davant el que hi ha soterrat baix la vila, els antics habitants i les seues històries. Uns habitants morts, perduts i sense ser recordats per cap viu, com ho acabaran sent els vius del present. Però també és una història sobre la recuperació de la memòria, de la tornada a la vida dels morts, amb el treball dels buscadors d'àmfores, dels vestigis del passat que resten amagats, i amb els que compartim existència.

El bar de la família, centre neuràlgic de la vida a qualsevol poble, és un dels llocs sociològicament més interessant, i on la infantesa del protagonista passa darrere el taulell. Hòmens d'antic prestigi vinguts a menys, cassallers, turistes, vedets, buscadors de retalls del passat, tot tipus de fauna local i gent en general que veu com córre la vida amb indiferència, són alguns dels personatges que passen a diari per l'escenari de les vivències del protagonista.

L'autor
Antoni Gómez (Sagunt, 1960) ha publicat els poemaris "Laura" (premi Senyoriu d’Ausiàs March, 1992), "La rebel·lió de l’heroi" (1994), "Sarajevo" (premi Marià Manent, 1996), "Èpica per a infants" (premi Ciutat d’Elx, 2000) i "El cant de l’heretge" (2002). És autor del conte infantil "Què fas, Calitolato?", del llibre "Santiago Bru i Vidal. Converses amb un intel·lectual dels anys cinquanta" (2003), del recull de retrats periodístics "Testimonis que han fet un país" (2005), de la novel·la "El camí de les merles" (2009) i de les crítiques literàries aplegades al volum "Eros és l'escriptura"
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada