Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres
més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el
passat mes de juny.
FICCIÓ
1. Quan truquen de matinada. Camí d'esdevindre un clàssic modern de la literatura valenciana, la novel·la de Salvador Vendrell es manté activa amb presentacions com la que fa unes setmanes va tindre lloc a Sollana, un dels escenaris de l'obra, o amb la ruta literària organitzada per l'associació Caminant pel País. Ficció i realitat confluïxen en una narrativa guardonada amb el Ciutat de Sagunt, que explora el pes de la memòria, tant la personal com la històrica.
2. L'Estirp de la Sang Reial. Aquest és un altre clàssic contemporani, però de les aules. Des de la seua publicació fa quasi ja sis anys, han estat nombrosos joves lectors i lectores que han conegut la comarca del Baix Maestrat de la mà del comissari Arrufat i de Marta Ferreres, els personatges creats per Pep Castellano. Amb una segona edició a principis del 2014, continua sent un referent en l'aposta d'Onada Educació pels autors de casa amb trames que enganxen el públic.
3. Cita a la Paret de Gel. Ara fa un any que es va posar en marxa aquesta novel·la juvenil de la Margarida Aritzeta. L'autora de Valls va apostar per una narrativa d'aventures que parteix d'una situació extrema: una gran tempesta de neu que sembla no tindre fi que aïlla els habitants d'un poble. El llibre forma part de les propostes d'Onada Educació de literatura de quilòmetre zero, reforçades amb escriptors del territori, històries de qualitat i amb valors i amb el suport de materials didàctics.
4. Més que meló. Ara que ve la calor, res millor que la fresca i original proposta que ens fa Andreu Mut: poemes il·lustrats dedicats a les nostres fruites, tocades amb humor i amb uns colorits i punyents dibuixos d'Abel Jiménez. Aquest llibre va ser una de les novetats pel passat Sant Jordi, amb una gran acollida als llocs on s'ha presentat, ja que no és sols una obra per llegir, sinó també per escoltar als recitals del seu autor.
5. El diari de Júlia. Quan s'és xiquet, el dia a dia és una autèntica aventura farcida de descobriments. Li ocórre a la Júlia, la qual ho escriu fil per randa al seu estimat diari. Així, vegem la seua família, la seua escola, els seus amics… sempre amb simpatia i vitalitat. Els seus autors, Elizabet Lleixà, Eugeni Guzman i Lidia Carceller han preparat aquest àlbum on els protagonistes són fofutxes. Dirigit als lectors d'entre 3 i 6 anys, el llibre compta amb un munt de sorpreses i una versió en anglès.
NO FICCIÓ
1. Gaudir de la llengua. Una de les últimes novetats és aquest assaig de Karmelo Ayesta, traduït del basc per Gemma Sanginés. A partir de les seues experiències personals i plantejant-s'ho com un repte, gairebé esportiu, Ayesta prova de fer una vida normal visquent en la seua llengua, l'euskera. Amb un estil amè i didàctic, exposa els conflictes interns i externs amb els quals s'hi troba i facilita algunes eines per superar-los. Un llibre, quasi un manual, que es pot aplicar a qualsevol parlant d'una llengua minoritzada, com la nostra.
2. Salir del silencio. La professora i historiadora nord-americana Martha Heard és una autèntica ambaixadora de la vila de Càlig, al Maestrat. Per diversos indrets porta les històries orals dels anys de la II República i l'esclat de la Guerra Civil, recollides fa dues dècades d'aquells que van ser protagonistes d'aquells esdeveniments i publicades a l'any 2013. Des d'aleshores, Heard ha participat en presentacions, com la que va tindre lloc fa uns dies a Leganés o la prevista aquesta setmana a Morella.
3. La cuina del Delta de l'Ebre. La gastronomia és una de les millors maneres de conèixer un territori. A través dels seus menjars tradicionals podem intuir els seus paisatges, la seua història, l'ocupació de la seua societat, els costums i molt més. Aquesta virtut culinària s'hi plasma en el receptari que van dur a terme les membres de l'Associació Local de la Dona de la Cava, les quals van posar per escrit i a l'abast del públic propostes que s'hi transmetien a veu de generació en generació.
4. Antologia de Joan Fuster. L'intel·lectual de Sueca és, com resa el títol de la col·lecció, un imprescindible, vigent dècades després. Però més enllà de les seues obres més conegudes, hi ha una extensa bibliografia a descobrir. Eixe és l'objectiu de l'antologia que va preparar el professor Vicent Terol, pensada especialment per a treballar a les aules, però oberta a tot el públic que vullga aprofundir en el llegat de Joan Fuster.
5. La pastisseria i la cuina de la garrofa. Aquest receptari és un homenatge i una nova benvinguda a un producte tractat injustament: la garrofa. Vist com un simple succedani, és un fruit saludable i saborós, que col·labora en tota mena d'àpats, tal com ho han demostrat cuiners, restauradors, pastisseris del territori i la prestigiosa Fundació Alícia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada