El retorn de setembre ve acompanyat al Camp de Tarragona de dues novetats literàries proposades per autors de casa, cadascun en el seu estil. "Dirk, dixit!" i "1937", d'Àngel-O. Brunet i Joaquim Biendicho respectivament, ja s'hi van presentar al mes de juny, en un acte dedicat a la comunitat docent tarragonina i dins de les activitats del projecte Onada Educació. Ara, hi apleguen a les llibreries.
Joaquim Biendicho i Àngel-O. Brunet
Ambdues obres s'han publicat dins de la col·lecció Maremàgnum Sèrie Roja, una etiqueta que aplega novel·les que van dirigides al públic general, adult, i a la vegada, considerem adients per a les aules del segon cicle de Secundària i Batxillerat. Però, més enllà dels objectius didàctics, tant el llibre de Brunet com el de Biendicho és una lectura amena i entretinguda, que enganxa el lector i que hi torna a posar de manifest que les lletres tarragonines passen per un bon moment creatiu.
Als cinc anys, en Jan i la Laia hi desapareixen. El xiquet reapareix poc temps després, però d'ella ja no se sap res més. Anys més tard, i colpit per l'incident, en Jan és un jove que només sap ficar-se en embolics, però en una de les seues sortides de la presó l'empaita en Dirk, un misteriós i peculiar personatge que diu ser exdetectiu que li fa una proposició ben singular: "T'agradaria aturar el temps?"
Així comença l'esbojarrada aventura d'en Jan per resoldre que hi va ocórrer en aquella desaparició i per trobar la Laia. Una combinació de ciència-ficció, road movie i novel·la negra amb molt d'humor i un ritme trepidant que hi aconsegueix Àngel-O. Brunet, tècnic en Direcció i Guió amb un Màster en llenguatge literari i audiovisual. "Dirk, dixit!" és el 14è títol d'un dels autors tarragonins més consolidats d'aquest segle XXI.
La de Joaquim Biendicho no és una novel·la de guerra, sinó una novel·la humana amb la Guerra Civil com un escenari difús que s'hi deixa veure clarament o s'hi difumina fins gairebé desaparèixer. La família Joy hi passa el segon any del conflicte a la rereguarda rural de Vila-seca i Salou. Allí, els diferents membres de la nissaga hi viuran diverses aventures, entrecreuant-se històries de venjances, desertors, refugiats, morts…
Aquesta va ser la primera novel·la de Biendicho, docent a Tarragona, i amb ella va guanyar el Premi Pere Calders 2008. Ara, els embolics dels Joy s'han reeditat dins d'aquesta aposta d'Onada per la literatura del Camp. Així, al llarg d'aquest temps "1937" ha estat ben vista pel pública i per la crítica, qui ha destacat el realisme i la proximitat de les trames i els personatges.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada