Després d'iniciar-se l'any passat amb quatre contes infantils basats en elements del patrimoni de les Terres de l'Ebre, el Grup la Deriva aplega a Sant Jordi enguany amb una nova proposta: "L'aventura de les lletres ebrenques". En la línia dels objectius de la iniciativa A l'escola, Terres de l'Ebre!, les tres autores Andrea Ferreres, Neus Pons i Núria Pons estrenen ara una novel·la d'aventures per a xiquets i xiquetes d'entre 10 i 12 anys, amb uns protagonistes molt especials: sis dels escriptors clàssics del sud català. Són Cristòfor Despuig, Sebastià Juan Arbó, Gerard Vergés, Artur Bladé i Desumvila, Jesús Moncada i Andreu Carranza. Tots ells mostraran a la jove Martina el que amaga la literatura ebrenca.
Amb motiu de la publicació, el Grup la Deriva ha estat entrevistat per Alícia Coscollano per a La Calamanda. Com exposen, aquest format els ha permés tractar autors i obres de diverses èpoques, i ha contribuit a que el jove lector copse els canvis històrics en la societat ebrenca. A més a més, ha coincidit en que els sis escriptors presents "són bastant descriptius i els textos són molt realistes". Al remat, "no hi són tots els literats ebrencs, però pensem que són
una mostra força representativa dels autors ebrencs més destacats i
notables de la literatura catalana".
Precisament assenyalen que el que s'ha denominat literatura ebrenca viu un moment dolç, tant pel que fa a quantitat com a qualitat i a diversitat. "Ara, els escriptors, no només escriuen sobre la seua terra, sinó
que s’obren al món i a una temàtica molt diversa. Aquesta varietat
juntament amb la qualitat de les obres donen molta potencialitat a la
literatura ebrenca." D'aquesta manera, amb "L'aventura de les lletres ebrenques" i el projecte del Grup la Deriva en general, busquen la projecció del territori des de les aules, en aquest cas des de la literatura, com abans havia estat des de la música, la gastronomia, les llegendes o la història.
Els textos de Despuig tenen un gran valor perquè descriuen una època molt important, un temps en què la vegueria de Tortosa i, consegüentment, les Terres de l’Ebre eren un punt estratègic dins la Corona d’Aragó. Arbó, per la seua banda, ens trasllada al Delta de la primera meitat de segle XX. Els seus escrits són el viu retrat de l’evolució del tram final de l’Ebre i la seua gent, i estan carregats d’ànima i de sentiments. (...) Artur Bladé va traslladar l’enyorança de la seua terra i el trauma de la guerra a uns textos que són la nostra història. Gerard Vergés era apotecari, assagista, traductor, articulista, professor, poeta... El nostre escriptor més polifacètic ens deixa un llegat excel·lent en poc més de tres dècades. (...) Quant a Jesús Moncada, per a nosaltres, és el Gabriel Garcia Márquez català. Els seus textos, localitzats sempre a Mequinensa, traspuen realisme màgic per totes bandes. Llegir-los és comprendre una part important de la història de l’Ebre, lligada indiscutiblement al riu. I, per últim, Andreu Carranza és el valor més pròxim a nosaltres. Els seus llibres aboquen a la reflexió. Amb ell hem redescobert Jacint Verdaguer.
Podeu llegir l'entrevista sencera a La Calamanda tot clicant ací.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada