La Librería de Cazarabet ha publicat al seu blog l'entrevista que han realitzat a Joan-Baptista Beltran, coautor juntament Julio Allepuz del llibre "El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil", un complet recorregut dels elements monetaris que els municipis d'aquest territori van posar en funcionament durant el conflicte.
Com exposa l'autor canareu, aquests "vals" eren bitllets emesos pels Consells Municipals de cadascun dels ajuntament. Els onze que hi havia en aquell moment al Montsià van posar-hi en circulació el seu propi paper moneda, que només s'hi podia emprar dins del municipi. A això cal sumar-hi bitllets emesos per sindicats o cooperatives per a les seues pròpies botigues. "No hi podia haver intercanvi", apunta Beltran, qui afig que aquesta mesura excepcional "va permetre que la gent dels pobles pogués realitzar les compres
diàries (menjar, premsa, transport…) d’una manera més normal. La
presència al carrer d’aquesta moneda era del tot necessària per a
garantir la normalitat econòmica del país", explica Joan Baptista Beltran.
Cada municipi va decorar els seus bitllets amb el disseny que van considerar més adient, tot donant al conjunt un valor de col·lecció que avui en dia és molt buscat pels experts numismàtics. El llibre de Beltran i Allepuz reprodueix tots els elements monetaris que hi van veure la llum, i recupera aquesta vessant del patrimoni històric de la comarca del Montsià.
Podeu llegir l'entrevista sencera tot clicant ací.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada