dijous, 1 de setembre del 2016

El més consultat a Onadaedicions.com durant agost

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes d'agost.

FICCIÓ

1. Úter. La poesia de Josep Maria Balbastre obre l'escalafó d'aquest mes. Llibre guanyador del darrer Premi Vila de Puçol, el poeta saforenc no parla de maternitat, sinó que confecciona uns versos al voltant de la vida, i també de la mort. Un cicle natural, de desaparició i de renaixement, amb l'amor i la paraula com a principals eines que disposem les persones per sobreposar-nos. Un reflex del bon estat creatiu de la poesia contemporània valenciana.

2. Xarxa prima. L'escriptora Amàlia Roig ha recuperat el personatge d'Anna Miralles, la periodista que retorna, passat els anys, des de Barcelona fins el seu Vinaròs natal, on es retroba amb els paisatges de la seua memòria. I aquell "Un viatge fora forat" ha donat pas, enguany, a aquest nou llibre en el que, de nou pel territori, Anna descriurà les experiències dels artesans i menestrals que mantenen aquesta cruïlla entre valencians, catalans i aragonesos, a mig camí entre la novel·la, la crònica periodística i el dietari.

3. Sobre el caballito de madera. Dir estiu és dir viatjar. I qui sap molt de viatges és l'Andrea Aguilar-Calderón, tal com podeu veure en aquesta novel·la, premi Ciutat de Benicàssim de Literatura de Viatges. Amb un estil divertit i amè i amb un llenguatge desenfadat, la costa-riquenya posa per escrit les seues aventures per mig Europa a la recerca d'un viatge que va definir com a dadaista, gairebé sense rumb. Al seu blog, sobreelcaballito.com, podeu descobrir les experiències d'Andrea Aguilar per quasi tot el planeta.

4. El mar de les ombres. El vaixell es torna a posar en marxa aquest mes de setembre. En Joan Pinyol presenta aquest nou llibre el pròxim dia 3 a Menorca, el dia 9 a la Setmana del Llibre en Català i el 24 de setembre a Igualada. Amb un ritme trepident i ple d'intrigues, aquest novel·la d'aventures s'ambienta en un vapor de principis del segle passat que fa la ruta entre Barcelona i Amèrica.

5. El misteri de la capsa magnètica. Aventures i viatges (més o menys llargs) són dos dels ingredients que ens proposa la novel·la juvenil de la reusenca Maria Lluïsa Amorós. Ambientada a la Suïssa rural, una colla de joves es trobaran una clau misteriosa, que obrirà una investigació i, que a la vegada, posarà a prova la seua amistat.


NO FICCIÓ

1. La cuina de Traiguera. Ja fa tres estius que dos traiguerins, l'escriptor Vicent Sanz i el cuiner Rafael Gauxachs, van explorar les arrels de la cuina del seu poble en aquest receptari en el qual ens hi endinsem en l'ànima d'aquesta vila del Maestrat. A través de tota mena de plats, coneixem la societat, les festes, els costums o la història de Traiguera. Aquest és, de fet, el tret característic dels llibres de la col·lecció La Teca: descobrir, potenciar i valorar la gastronomia com una vessant indefugible del patrimoni dels nostres pobles i comarques.

2. La pastisseria i la cuina de la garrofa. Si en el cas anterior, la localitat és el nexe del receptari, en aquest cas és l'ingredient. Un de molt especial i molt lligat al nostre territori: la garrofa. El llibre de la Fundació Alícia i nombrosos cuiners i pastissers catalans defuig de la fama de succedani i explora i inventa àpats d'allò més curiosos amb el personal toc de la garrofa. A causa de la bona acollida que ha tingut, en breu es llançarà una segona edició.

3. La cuina de la Sénia. Viqui Almuni, historiadora i coautora d'aquest volum, va ser l'homenatjada en el passat Sopar de Lletres que vam celebrar a principis d'agost. Almuni, —com Rosa Almuni i Manolo Blesa, els altres responsables— coneix i difón el patrimoni senienc, i això es denota en aquest receptari que explica com és aquest poble del Montsià a partir de la seua cuina tradicional, la feta a les llars cada dia, amb els productes de la terra. Amb un esplèndid reportatge fotogràfic, ha estat guanyador del Premi Gourmand.

4. El Papa Luna de Peñíscola y el enigma del Santo Grial. El Papa Luna, el pontífex de Peníscola, és una figura que encara avui desperta misteris i llegendes, un personatge que roman ben vigent a La Roca. Ara fa quasi una dècada, l'autor castellonenc Vicent Melià va abordar Benet XIII i va explorar alguns dels enigmes que encara hi perviuen al seu voltant repartits pel nostre territori.

5. Salir del silencio. Cervera del Maestrat i Benicarló han estat els darrers llocs on Martha Heard ha presentat aquest llibre que recull la memòria oral de la vila de Càlig, al Maestrat. La professora estatunidenca va enregistrar fa dues dècades els testimonis dels calijons i calijones, especialment pel que fa als anys de la II República i l'esclat de la Guerra Civil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada