dilluns, 1 de juliol del 2013

El més consultat a Onadaedicions.com durant juny

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de juny.

FICCIÓ

1. Ningú no mor. Arribar i moldre. Una de les novetats que ens ha deixat juny ha estat el nou títol de Joan Pinyol. El de Capellades ens proposa un relat que combina la intriga, el misteri i el terror. Dos joves estudiants, Mercè i Marc, han de fer una investigació sobre els origens de l'institut de Masdeplors. Uns origens, que, com descobriran, estan tacats de mort. La novel·la ja ha començat el seu cicle de promoció, i aquest cap de setmana, el seu autor va estar signant bona cosa d'exemplars a la seua localitat.

2. Cròniques des de l'infern. Manel Alonso estrena llibre amb l'arribada de l'estiu. A partir de la selecció que ha fet el també escriptor Antoni Rovira, l'obra aplega una cinquantena d'articles d'opinió que han aparegut en diversos diaris en els darrers dos anys. A més, Rovira ha connectat els textos d'Alonso amb fragments de la Divina Comèdia de Dant, tot creant una curiosa relació a través del temps. El de Puçol hi reflexiona sobre les crisis -o inferns- que ens afecten com a valencians: l'econòmica, la política, la cultural i la social. Però, també hi ha espai per a l'esperança.

3. Contes d'estiu. I dels darrers títols de Narratives, al primer que va obrir el meló, allà pel 2004. El recentment desaparegut Joan-Baptista Campos va guanyar el Premi Alambor, la qual cosa li va valdre la publicació d'aquest recull de contes, que com el nom deixa clar, són perfectes per a gaudir-los en la temporada estival que tot just fa que arrencar. Campos, qui acaba de ser reconegut pòstumament amb l'Aladroc d'Or, també hi va publicar amb Onada Edicions la novel·la de viatges "El regal en la mirada", ara foa dos anys.

4. Marc i el poder sobre el temps. L'aposta d'enguany en la literatura juvenil és aquesta novel·la de Mercè Climent, un dels valors emergents de les lletres valencianes. Per a Sant Jordi, l'autora d'Alcoi publicava la història de Marc, un xiquet de la vila de Muro, al Comtat, que obté un fantàstic poder: pot controlar el temps. Les coses, però, no seran com pensava… Dedicada a xiquets i xiquetes d'entre 8 i 11 anys, l'obra de Climent ve acompanyada d'una proposta didàctica per treballar el text a les aules. Compta amb il·lustracions d'Àgueda Climent.

5. Diàlegs de Dalt i de Baix. El teatre tanca la llista de Ficció. L'any 2011, Orland Verdú hi va guanyar el Premi Ciutat de Sagunt, un dels guardons de dramatúrgia més destacats. El llibre es va publicar a la tardor d'eixe any, i des d'aleshores, l'obra ha comptat amb una repercussió que ha sobrepassat el que és normal per a un gènere tan minoritari. El de Petrer treballa quatre diàlegs, independents entre ells, que exploren els grans temes de la condició humana.

NO FICCIÓ

1. El Ballestar. Història i territori. Per primer cop en quasi any i mig, la llista de no ficció no hi ve encapçalada per un volum de cuina. Aquest llibre pertany a la col·lecció Cruïlla, destinada a conèixer a fons els pobles de les comarques dertosenses, i que a l'agost del 2010 hi va incorporar l'obra dedicada a una de les viles que conformen la Tinença de Benifassà, El Ballestar, esdevenint, a més, gairebé l'únic llibre que hi aplega tot allò relacionat amb aquest menut poble: la seua història, el seu entorn, la seua gent, els seus monuments, etc. Carles Gisbert i Mercè Gisbert van coordinar aquest volum col·lectiu.

 2. La cuina del Delta de l'Ebre. Han perdut el primer lloc, però no abandonen el segon. Els llibres gastronòmics de la col·lecció La Teca són una referència inexcusable a l'hora de parlar de la nostra cuina més propera, i entre les diverses propostes que s'han estat editant, hi destaca el receptari de les membres de l'Associació Local de la Dona de la Cava, les quals continuen recollint guardons per la seua tasca per la defensa i la preservació del patromoni culinari ebrenc. En aquest mes han estat reconegudes amb el Premi EbreLíders 2012, en la categoria de Gastronomia i Turisme.

3. La pastisseria i la cuina de la garrofa. L'altra gran proposta de la col·lecció culinària d'Onada Edicions és aquest receptari de la Fundació Alícia junt nombrosos restauradors, cuiners i pastissers de les nostres comarques. Un dels majors èxits de públic i crítica, gràcies al seu original tractament a la garrofa, un producte ben nostrat però que hi pateix una injusta fama de succedani. Aquesta obra, Premi Gourmand, mostra com se li pot traure tota mena de profit a un ingredient ben saludable.

4. Peníscola by Regina Kenmore. Passat divendres, l'Informatiu de Canal 9 es va fer ressò d'aquest llibre de fotografies antigues de Peníscola i la seua singular autora, la britànica Regina Kenmore. Són prop de mig centenar d'imatges a color de la Ciutat en el Mar, preses entre finals dels 50 i principis dels 60, abans de l'esclat turístic que va canviar la localitat per a sempre. Les fotografies de Kenmore recuperen aquella Peníscola antiga i eterna, pràcticament desapareguda. A diferència d'altres obres, no se centra en els grans monuments, sinó en les persones i en els seus quefers diaris, esdevenint un autèntic viatge en el temps.

5. Ara, Estellés. 12 poemes, 12 cançons a Benicarló. De nou, aquesta obra tanca l'escalafó. Vicent Andrés Estellés és un autor ben viu i vigent, i la seua presència es fa notar a les aules, a la Xarxa, a la cultura. Més encara enguany, l'Any Estellés. Per aquest motiu, no és d'estranyar l'interés cap aquest original acostament a la vida i l'obra del poeta de Burjassot. Quatre professors i professores d'un institut benicarlando, Francesc Delcastillo, Carme Alonso, Pepa Àlvarez i Òscar Coll, han dut a terme aquest llibre, adreçat sobretot a l'alumnat de Secundària. El reconegut music Ximo Caffarena, a més, ha estat l'encarregat del disc musical de l'obra, les dotze cançons que combinen els ritmes tradicionals valencianes i les rimes estellesianes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada